A 2017. szeptemberi ICO során 257 millió dollárt gyűjtöttek, és most elindítják a Filecoin mainnetjét. A projekt célja, hogy az iCloud és a Dropbox új decentralizált formájává váljon. A Filecoin fő gondolata a következő generációs adattároló platform létrehozása. Ebben a cikkben elmerültünk a blockchain adattárolásának világában, és átfogó áttekintést kaptunk a Filecoin kriptovalutáról és magáról a projektről.

Hogyan működik a Filecoin

Mint már említettük, a Filecoin egy olyan projekt, amelynek célja a natív kriptovalutával rendelkező Filecoin (FIL tickerrel) decentralizált tárolóplatform létrehozása, amelyet 2014-ben a kaliforniai blockchain startup Protocol Labs, a IPFS rendszer.

Vélemény szerint a Filecoin és az IPFS rendszerek egyidejűleg javulnak a Protokoll laboratóriumokban. A projekt célja ennek a két tulajdonságnak az átjárhatósága. Az IPFS alkalmas azok számára, akik készek megvásárolni a hardvert és a támogató csomópontokat. Éppen ellenkezőleg, a Filecoin szolgáltatás azok számára, akik készek pénzt elkölteni az adattároló bányászok munkájára.

A platform az IPFS egyes összetevőit (IPLD, libp2p, libp2p pubsub) használja, és a Proof-of-Spacetime (PoST) és a ProF-of-Replication (PoRep) protokollokon dolgozik. Az első lehetővé teszi a hálózati résztvevők számára, hogy bizonyítsák, hogy elegendő helyük lesz az információk tárolására egy bizonyos időszak alatt, a második pedig az azonos adatok több példányának tárolásával kapcsolatos problémák kiküszöbölésére szolgál..

A Filecoin projekt ötlete az, hogy lehetőséget adjon egy számítógép-felhasználónak vagy bányásznak arra, hogy FIL-érméket szerezzen más felhasználók számára, merevlemezeik felesleges kapacitását felhasználva adattárolásra. Nyilvánvaló, hogy nem a Filecoin volt az első, aki ilyen ötletet kínált egy blokklánc szférában. A Siacoin projektnek már több mint 500 tárhelyszolgáltatója van, a Storj pedig felajánlja az adatok megfizethető áron történő tárolását.

A Filecoin rendszerben három fél vesz részt: kliensek, tároló bányászok és visszakereső bányászok. Az ügyfelek meghatározott áron adnak meg egy tárolási igényt egy meghatározott replikációs tényezővel a Storage Marketen. Alkot kötnek a bányász-letétkezelőkkel, és jutalmazás céljából megadják nekik kivonatolt adataikat. 

az a séma, amely megmutatja, hogy a bányász és az ügyfél hogyan lépnek kapcsolatba egymássalHogyan működik a Filecoin hálózat? Forrás: filecoin.io

A bányász-letétkezelők a merevlemez szabad szektoraiban osztanak ki fájlokat, amelyet a blokkláncban (kiosztási táblázat) rögzítenek az ügyfél díjával, a fájlok privát kulcsaival. A bányászok letétet helyeznek a rendszerbe, amelyet elveszíthetnek, ha az internetkapcsolat megszakad, ha nem tudják megerősíteni az adatok tárolását.

Remek ötletnek tűnik, mi? Valójában a felhasználók bérelhetnek tartalék helyet valakinek a számítógépén. Kérdezhet a biztonságról. Hogyan adhatja meg bárki az adatait egy tároló bányásznak, ha valóban mindent meg tud nézni a számítógépén? Itt lép be a Filecoin titkosítása. Amikor az információ bejut valaki számítógépére, a Filecoin felosztja az adatokat, így senki sem tudja azokat visszafejteni. A gazdagép nem egyszerűen feltörheti az idegen fájlokat.

A Filecoin projektnek még biztosan van még néhány előnye. Az első és legfontosabb a biztonság. Emlékszel arra, hogyan törte meg a Dropboxot 2012-ben? Akkor csaknem 70 millió felhasználó jelszava szivárgott ki. A Filecoin a decentralizáció miatt nem tárolja az összes információt egy helyen. Tehát nehéz egyetlen pontot találni a feltörésre.

Még egy előny a skálázhatóság. Valójában nincs egy olyan hely, mint a fájltároló piacon, mint az Amazon, a Microsoft, a Cloudflare stb. A Filecoin esetében világszerte több millió számítógép van összekapcsolva. A sebesség azonban hátránynak tekinthető. Mivel a Filecoinnak több szolgáltatáshoz kell kapcsolódnia, ez a folyamat elég sok időt igényel. 

A Filecoin, az Amazon és a Google Cloud Storage előnyeit és hátrányait bemutató táblázatFilecoin vs. versenytársak. Forrás: filecoin.io

2017-ben a Filecoin ICO-nál a projekt 52 millió dollárt vonzott a befektetőktől. Aztán a SAFT-nál (Simple Agreement for Future Tokens) a Filecoin további 205,8 millió dollárt kapott akkreditált befektetőktől. 2017-ben a Filecoin rekordot döntött a legmagasabb gyűjteményről az ICO-k között. A befektetők egyébként csak a Filecoin fő hálózatának elindítása után kaphattak tokent.

A fejlesztők az utolsó pillanatig elhalasztották a mainnet indítását. Végül 2020. október 15-én a mainnet 148 888-ik blokkon élt.

Pekingi idő szerint 22: 44-kor a Filecoin mainnet hivatalosan elérte az online magasságot. A három nagy tőzsde, a Huobi, az OKEx és a Binance bejelentette a FIL elindítását, és 50 000-100 000 USD értékű jutalmat nyújt a feltöltéshez és kereskedéshez.

– Wu Blockchain, kínai kriptográfus (@WuBlockchain) 2020. október 15

Közvetlenül ezután a Binance, az Ikrek, a Huobi és az OKEx bejelentette a Filecoin bevezetését. Most találjuk ki, hol tárolhatják és kereskedhetik a felhasználók a Filecoin kriptovalutát.

Hol lehet tárolni és kereskedni a FIL érméket

Mint már említettük, sok népszerű kriptovaluta kereskedési platform jelentette be a Filecoin bevezetését. A párok meglehetősen sztenderdek: a FIL érméket most BTC-vel, ETH-val, USDT-vel és néhány fiat-val (USD, EUR) lehet kicserélni. Nézzük meg közelebbről.

BTC ETH USDT usadollár EUR
Binance
Bittrex
Kraken
Ikrek
Gate.io

A Filecoin kriptovalutát valóban a kereskedési platform számláján tárolhatja. Ez azonban nem a legjobb választás, bár a FIL-et fogod kereskedni. Két pénztárcát kell figyelembe venni.

Az első az imToken pénztárca. Az imToken pénztárca fejlesztői azt állítják, hogy ez a tároló egyszerű és biztonságos. A pénztárca kompatibilis az iOS és az Android mobiltelefonokkal. A legújabb verzió (2.7.0) támogatni kezdte a Filecoin kriptovalutát. Összességében tíz kriptovalutát sorol fel, például BTC, ETH, EOS, TRX és még sok más. A mobilalkalmazás ellenére a pénztárcának saját hardvereszköze van, az imKey Pro néven. Van egy kis képernyője és négy gombja a navigáláshoz. A pénztárca megfizethető és csak 99 dollárba kerül.

Egy másik pénztárca az Mathwallet. Ez egy több platformos pénztárca mobilalkalmazással, Chrome kiterjesztéssel, webes és hardveres pénztárcákkal. A pénztárca azonnali biztonságos tokencserét is beágyaz. Kétféle hardvertároló áll rendelkezésre: a Ledger Nano, kompatibilis a Mathwallet Chrome kiterjesztésével, és a Wookong Bio, kompatibilis a mobilalkalmazással. 

Ledger Nano és WOOKONG Bio hardvertárcák, amelyek kompatibilisek a Mathwallettel

Filecoin bányászat magyarázata

A Filecoin hálózat bányászai felelősek az új blokkok tárolásáért, biztosításáért és kiadásáért. A fehér könyv szerint a Filecoin hálózaton háromféle bányász létezik:

  1. Tároló bányászok, akik adatokat tárolnak a Filecoin hálózaton. A Filecoin titkosítást úgy keresik meg, hogy idővel tárolják és biztosítják a tárolási folyamatok igazolását.
  2. Bányászok, akik felelősek az adatok visszakereséséért. Filecoin kriptovalutát keresnek azzal, hogy licitálnak és bányászati ​​díjakat fizetnek egy adott fájlért.
  3. Bányászok javítása, még nem hajtották végre.

A Filecoin hálózat alapvető funkciója a Deal. A Deal egy vita az ügyfél és a bányász között. Először az ügyfél kiválasztja az adattárolás kapacitását, időtartamát és kívánt árát. Ezután elegendő összeget zár le az ügylet költségeinek fedezésére. Az üzlet akkor jelenik meg, ha a bányász elfogadta a tárolási megállapodást. Ezt követően az ügyfél adatokat továbbít a bányásznak. A bányász adatokat szektorba csomagol, méretez, igazolásokat nyújt be a láncnak. Az első megerősítést követően megkezdődött az üzlet.

Az úgynevezett teljesítmény a hozzáadott hely nagyságától függ, tehát arányos azzal a lehetőséggel, hogy minden korszakban elnyerjük a blokk bányászati ​​jogát. A Protocol Labs létrehozta a Lotus Minert a FIL bányászatához. Ami a hardvert illeti, használhatja CPU és GPU egyaránt.

Filecoin Future

A Filecoin árjóslásáról szólva nincsenek határozott előrejelzések. A Filecoin ICO 2017 egyik legnagyobb közönségszalonja lett. Most látjuk a hároméves kemény munka eredményét. A Filecoin újabb projekt lett a Web 3.0-ban és végső projekt az adattárolásban. Az emberek azonban nehezen mozognak a decentralizált projektek felé. Ha a Filecoin javítja a felhasználói felületet / felhasználói felületet, akkor hamarosan fellendülhet. 

Egyébként, ha diverzifikálni szeretné kriptovaluta portfólióját, nézze meg az alábbi widgetünk árfolyamait.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me