A blockchain technológia nagyszerű lehetőségeket kínál a monetáris elemzésre, amelyek a hagyományos pénzügyekben nem állnak rendelkezésre. Az on-chain elemzés modern eszközei lehetővé teszik számunkra a bálnák és a kis piaci szereplők közötti valódi erőviszonyok megismerését. Azt is könnyű megtudni, hogy a jelentős érmeváltozások előtt hogyan változik az eszközök megoszlása ​​a nagy érmetulajdonosok között.

Kik a kriptobálnák

A legnagyobb bálna a Bitcoin Satoshi Nakamoto megalkotója, aki állítólag 1 millió érmével rendelkezik, ami a jelenlegi kriptovaluta-kibocsátás majdnem 6% -a. Ennek nincs hivatalos bizonyítéka, amely csak érzelmet és csipetnyi feszültséget ad az ipar jövőbeli kilátásaihoz.

Vannak valódi szervezetek, amelyek nagy mennyiségű digitális pénzt birtokolnak, különféle pénzintézetek és fedezeti alapok, például a Pantera Capital vagy a Bitcoin Investments Trust. Kereskedelmi platformokon keresztül nem vesznek részt közvetlenül a kriptovaluta piacon, az ilyen tőzsdék csak lakossági befektetők számára alkalmasak.

A bálnák többféle módon irányíthatják a piacot. Az egyik taktika az öblítés és ismétlés ciklus: egy nagy játékos nagy mennyiségű digitális pénzt kezd eladni a piacnál alacsonyabb áron. Ez pánikot okoz, az ár meredeken csökken, amely után a kezdeményező a legkedvezőbb áron vásárol eszközöket, és ennek eredményeként feketében marad, akkor a ciklus megismétlődhet.

Ez csak az egyik módja a digitális pénzpiac befolyásolásának. Számos vélemény és feltételezés létezik arról, hogy a bálnák miként tudják irányítani a kriptográfia világát; sok közülük nem más, mint elméletek.

A viszonylag kicsi, 134 milliárd dolláros piaci kapitalizáció és a jogi ellenőrzés hiánya miatt ez az iparág ideális a különféle manipulációkra. Ez még mindig megakadályozza a Bitcoin-ETF elindítását. Új pénzügyi eszköz indul, amint az ipar kiforrottabbá és átláthatóbbá válik.

A legutóbbi kriptovaluta összeomlásához kapcsolódó bálnák

2020 márciusában a kriptopénzpiac megduplázódott a tőzsde után, és 60 milliárd dolláros kapitalizációt vesztett. A koronavírus-járvány és a hagyományos csereprogramok pánikja mellett az összeomlás okai között szerepelnek a kriptovaluta bálnák, a Bitcoin legfontosabb birtokosainak manipulációi..

A bálnák befolyásolták a piac zuhanását február 20-án. Ezután nagyon rövid idő alatt a BTC ára 500 dollárral – 10 100 dollárról 9600 dollárra – esett. A következő napokban a piac megpróbálta visszaszerezni pozícióját, de a tőzsdével egyidejűleg újabb összeomlás kezdődött.

Március 8-án és 9-én a bálnák elkezdték vagyonukat tőzsdére mozgatni. A CryptoQuant, egy blockchain elemző cég adatai azt mutatják, hogy a nagy tőzsdékbe vagy betétekbe történő pénzáramlás március 8-án nagyobb ütemben kezdett növekedni. Ennek egyik lehetséges oka a bálnák összehangolt fellépése, amely elindította a eszköz.

Kriptovaluta terjesztés

Mi a jelenlegi helyzet a vagyon eloszlásával a népszerű érmék között? Elemeztük Nate Maddrey és az Érme Metrikacsoport cikkét, és készen álltunk bemutatni a kriptovaluta eloszlását a digitális érme piacon.

Bitcoin (BTC) terjesztés

Kezdetben a BTC több egyénre koncentrálódott, de az idő múlásával több millió címre oszlott el. A nagy címen tartott Bitcoin-részvény (a teljes készlet legalább 1/1-es egyenlegével) 2011 februárjában 33% -on tetőzött.

2020 februárjában a teljes készlet mindössze 11% -át tárolták ilyen címeken. Ugyanakkor az 1/10 millió vagy annál kisebb egyenlegű kis címek által benyújtott javaslatok aránya 2011 óta folyamatosan növekszik.

A nagy címek által biztosított kínálat aránya jelentős áremelkedés előtt – 2011 végétől 2013 elejéig – csökkent. Hasonló folyamat zajlott le 2018 decemberében, amelyet valószínűleg a Coinbase hideg pénztárcákon történő pénzeszközök újraelosztása okozott.

btc eloszlásForrás: Coin Metrics Network Data Pro

Ethereum (ETH) eloszlás

A Bitcoinnal ellentétben az Ethereum (ETH) kezdeti eloszlása ​​a crowdsale-on keresztül történt. Eleinte az ETH ajánlata erősen a nagy pénztárcákra koncentrálódott, de az idő múlásával az elosztás egyenletes lett.

A nagy címeken a kínálat százaléka (a teljes kínálatnak legalább 1/1000) 2016 júliusában elérte a 60% körüli szintet. Az e címek birtokában lévő mennyiség jelentősen csökkent, amikor ICO-buborék fújt 2017 végétől 2018-ig. Februárban 2020-ban a teljes ETH-ellátás mintegy 40% -át ilyen címeken tárolták. A viszonylag kis címeken lévő érmék aránya (a teljes készlet 1/100 000-től vagy annál kevesebb) 2016 óta folyamatosan növekszik.

et eloszlásForrás: Coin Metrics Network Data Pro

Litecoin (LTC) terjesztés

2013-ban a Litecoin több észrevehető csökkenést mutatott a nagy címek birtokában lévő érmék számában (a teljes készlet legalább 1/100 000 része). Ez közvetlenül az áremelkedés előtt, 2013 decemberében, 2017 folyamán és a 2018. januári csúcs előtt történt. Csaknem 46% továbbra is a nagy LTC-címekre koncentrál. A Bitcoin, mint fent említettük, 11% -os.

ltc ellátásForrás: Coin Metrics Network Data Pro

Bitcoin Cash (BCH) és Bitcoin SV (BSV) terjesztés

Egy kemény villa során az ilyen hálózatok örökölik az ajánlatok elosztását a Bitcoin-tól. Ezért a villák eleinte viszonylag egyenletesen tűnhetnek el. A Bitcointól eltérően azonban a Bitcoin Cash (BCH) kínálata az idők során egyre inkább a nagy címekre összpontosít.

Amikor 2017 augusztusában a Bitcoin Cash elvált a Bitcoin hálózattól, ajánlatának körülbelül 14% -a nagy címeken volt. A teljes érmekészletből legalább 1/100 000 volt mindegyiken tárolva. 2020 februárjában a BCH-k több mint 29% -a nagy címen volt elhelyezve.

bch eloszlásForrás: Coin Metrics Network Data Pro

A Bitcoin SV (BSV) aránya a legalább 1/100 000 egyenlegű címeken szinte változatlan maradt, ha nem veszi figyelembe a 2019 februárjában bekövetkezett jelentős csökkenést és a 2019 júniusi hirtelen növekedést..

2018-ban, amikor a BSV megjelent, az új érme teljes készletének mintegy 26% -a jelent meg a megfelelő címeken. 2020 februárjában ez a szám 24% körüli volt.

Ripple (XRP) és Stellar (XLM) eloszlás

A Ripple (XRP) és a Stellar (XLM) a számlák rendszerén alapuló hálózatok, amelyek mögött vannak olyan hivatalos szervezetek, amelyek az ajánlat jelentős részét ellenőrzik. Az XRP tokenek teljes számának körülbelül 85% -a olyan címeken található, amelyek egyenlege legalább 1/100 000.

xrp ellátásForrás: Coin Metrics Network Data Pro

Az XLM körülbelül 95% -át olyan címeken tárolják, amelyek egyenlege a teljes ajánlat legalább 1/100 000 része. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a Csillagfejlesztési Alapítvány (SDF) az összes érme több mint felét (29,4 milliárd XLM) birtokolja..

Ősszel az SDF a teljes XLM-készlet 50% -át elégette, 50 milliárd érmére csökkentve. Azonban miután elküldték a címre égetésre, ezek az érmék továbbra is megjelennek a blokkláncon a teljes monetáris tömeg részeként.

xlm ellátásForrás: Coin Metrics Network Data Pro

Összegzés

A tranzakciók nyilvánossága a Bitcoin blokkláncban lehetővé teszi a legnagyobb pénztárcák figyelemmel kísérését. Sok befektető számára a bálnák akciói jelzik az adásvételt. 2019 eleje óta az első két hónapban 576 millió dollárral növelték a kriptovaluta eszközöket, bár korábban már évek óta inaktívak voltak.

A 10 000 és 100 000 közötti BTC-t tároló 102 cím teljes egyenlege most meghaladja a 2 290 000 BTC-t. Ez pozitív jel lehet a digitális pénzipar számára, mivel az ilyen szintű játékosok nem fektetnek be dollár százmilliókat, ha nincsenek biztosak a profitszerzés lehetőségeiben. Ezért az alapok ilyen mozgását néhány további piaci elemzéshez és előrejelzéshez használják.

Minél tovább fejlődik a blokklánc-ipar, minél nagyobb és átláthatóbb, annál kevesebb hely marad a manipulációknak és a különféle összeesküvés-elméleteknek. Mindössze 10 év alatt az ipar hatalmas lépést tett a fejlődésben, így a kriptovaluták jövője egyre nyilvánvalóbbá válik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me