A kriptopénz világa tele van betűszavak és egyedi terminológia. Ha befektető vagy olyan személy, akit érdekel a blockchain koncepció, akkor meg kell értenie ezt az egyedülálló nyelvet alapvető.

A kriptovaluta világ egyik legszokatlanabb rövidítése aDapps,’Rövid decentralizált alkalmazások. Egyre több decentralizált alkalmazást fejlesztenek ki, de pontosan mik és hogyan működnek?

Széles körű következmények

A fontosságát a decentralizált alkalmazás messze túl a kriptopénz világa – maga az internet. Az internet jellege és kezdeti kialakítása azt jelenti, hogy a felhasználók ne tartsa meg az információk felett a teljes ellenőrzést megosztanak, amikor meglátogatnak egy weboldalt.

Sok szakértő ezt a tényt alapvető hibának tartja az internet kialakításában. Ethereum, az egyik legnépszerűbb blockchain projekt a világon, megpróbálja kijavítani ezt a benne rejlő hibát.

Decentralizált alkalmazások (dApps) – Forrás: Shutterstock.com

Számos decentralizált alkalmazás létezik, amelyek nem a blockchain technológián alapulnak. A BitTorrent, a híres torrentelő webhely, amelyet nemrégiben szerzett a TRON, mindig is a peer to peer fájlkereső hálózat központosított hatóság nélkül. Hasonlóképpen, az adatvédelmet megőrző böngészőnek, a Tor-nak nincs központosított szervezete, ehelyett távoli szerverekre támaszkodik infrastruktúrájának működtetésére.

A „Dapps” kifejezés azonban mára széles körben értette azokat az alkalmazásokat, amelyek a tetején futnak blokklánc vagy Web3 technológia, nem csak a p2p hálózat.

Melyek a Dapps előnyei?

Noha a manapság leggyakrabban használt, mobil vagy asztali alapú központosított alkalmazások elképesztő szolgáltatásokat nyújtanak – Dapps megvan a lehetséges hogy több legyen hatékony, cenzúra-ellenálló, és javítja a bizalmat. Vizsgáljuk meg közelebbről a Dapps fő előnyeit:

Felhasználók összekapcsolása közvetítő nélkül

A decentralizált alkalmazásokat arra tervezték, hogy összekapcsolni a felhasználókat és szolgáltatók, anélkül, hogy szükség lenne a közvetítő. Ez egy egészen más koncepció, mint a hagyományos alkalmazások, amelyek a közvetítők használatára támaszkodnak a tranzakciók befejezéséhez és a bizalom megteremtéséhez.

Felhasználók összekapcsolása közvetítő nélkül

Amikor telefonján használja az Uber alkalmazást, az adatai az Uberhez kerülnek, és az alkalmazás összekapcsolja Önt a környékén elérhető autókkal. Nélkül az uber közvetítő, van nincs autó és se széf hazafelé az éjszaka végén.

Ehelyett a Dapps felhatalmazná a felhasználókat és a szolgáltatókat arra, hogy közvetlenül kereskedjenek egymással, az úgynevezett folyamatban szétesés. Így a felhasználók hozzáférhetnek egy változhatatlan rekord a blokkláncon és a felhasználáson alapuló tranzakciókról okos szerződések hogy mindkét fél őszintén járjon el.

Támadásvédelem

Kutatások kimutatták, hogy a jelenlegi alkalmazások jelentenek sok biztonsági kockázat, fő közöttük az a tény, hogy vannak központosított szerveren alapul. Ez nem csak növeli annak valószínűségét, hogy a felhasználói adatokat rosszindulatú feleknek tegyék ki, hanem a egyetlen meghibásodási pont.

DDOS védelem

Például a szolgáltatás vagy alkalmazás leállításának egyik leggyakoribb módja aelosztott szolgáltatásmegtagadás,Vagy „DDoS‘ támadás. Egy ilyen támadás során a hackerek egy webhelyet vagy szolgáltatást elárasztanak kérésekkel, amíg azok túlterhelődnek. Ennek eredményeként a felhasználók nem tudnak hozzáférni a szolgáltatásokhoz. Bármely alkalmazás megszakadása vagy leállása messzemenő lesz negatív hatások, beleértve elveszett felhasználók, hírnevének károsodása, és pénzügyi költségek.

Ehelyett decentralizált alkalmazások terjesztenek nélkülözhetetlen alkatrészek infrastruktúrájukon keresztül a blokklánc több csomópontján, így van egyetlen kudarcpont nincs. Ez lényegében megnehezíti, ha nem is lehetetlen hackerek egy szolgáltatás lebontására.

Mely közös tényezők határozzák meg a Dapps-t?

A Dapp koncepció sok újabb és sok nehezebben meghatározható. Valójában a Dapp-nak nincs egy elfogadott meghatározása, de létezik egy kevés közös jellemző hogy minden Dapp-ben közös.

Egyrészt Dapp minden nyílt forráskód, magasabb szintű adva nekik átláthatóság mint más, központosítottabb alkalmazások. A Dapp-ok abban is egyedülállóak, hogy nincs központi kudarcpontjuk. Ez teszi őket robusztusabb és ellenállóbb a hackelésre és más online veszélyekre.

A dApps biztonságosabb, mint a központosított alkalmazások

Ezért a legfontosabb emlékezni a Dapps-ra, hogy az háttérkód, az a rész, amely ténylegesen működteti a Dapp-et és működésbe hozza, decentralizált hálózaton fut. Ez lehetne Ethereum, Tron, Cardano, vagy bármely más számú generációs blokklánc, amely támogatja a Dapps alkalmazást.

Ezzel szemben a hagyományos alkalmazások a központosított hagyományos szervereket használják szolgáltatásaik futtatásához. Azonban a front-end kód egy Dapp nem kell decentralizálni. Bármely, a fejlesztők által megadott nyelven írható, és interakcióba léphet a blokklánccal ahívások„A háttér infrastruktúrához. Ennek ellenére rengeteg decentralizált tárolási és kódtárhely szolgáltatás létezik, mint pl Ethereum raj, amelyek lehetővé teszik a fejlesztők számára decentralizált módon tárolják a kezelőfelület kódját.

2014-ben az Ethereum alkotója és alapítója, Vitalik Buterin a blogcikk elmagyarázva a a Dapp alapfogalmai. Buterin azzal érvel, hogy a Dapps-ot nem úgy tervezték, hogy teljesen önálló ügynök legyen – mivel egy ilyen entitása tudományos-fantasztikus álom‘- hanem a peer-to-peer alkalmazásokhoz való hozzáférés biztonságosabb módja.

Buterin kijelenti, hogy a Dapps általában a két kategória egyikébe tartozik:

  • Teljesen névtelen decentralizált alkalmazás, ahol nem mindegy, hogy a csomópontok kik tartoznak, és a hálózat minden résztvevője lényegében névtelen.
  • Hírnéven alapuló decentralizált alkalmazás, ahol a rendszer vagy más csomópont-üzemeltetők nyomon követik a csomópontokat a bizalom fenntartása céljából.

Ezért a legtöbb Dapp a fenti kategóriák egyikébe tartozik. Még olyan rendszerek is, mint a BitTorrent, az eredeti peer-to-peer fájlmegosztó hálózat, némi felügyeletet igényel arról, hogy az egyes társak vagy „csomópontok” hogyan működnek a rendszer őszinteségének fenntartása érdekében.

Minden alkalmazás decentralizált lesz?

Bár valószínűleg lassú folyamatról van szó, vannak nagyon kevés alkalmazás ennek nem lenne haszna a blockchain technológiából. A legtöbb Dapps továbbra is egy frontend felhasználói felülettel rendelkezik, és a hagyományos központosított alkalmazásokhoz hasonló élményt nyújt. Ezért, ahogy a felhasználók jelenleg letöltik és használják a webes és mobil alkalmazásokat anélkül, hogy megértenék az alapul szolgáló technológiát, a Dapps valószínűleg elkezdi szaporodnak anélkül, hogy a felhasználók tudnák, hogy a blokkláncon alapulnak.

Minden alkalmazás decentralizált lesz?

Az egyetlen valódi különbség az, hogy a blokklánchoz való kapcsolódáshoz; a legtöbb Dapps megtenné megkövetelik felhasználók legyen pénztárcád, amely vagy személyazonossági adataikat vagy magánkulcsaikat tárolja. Ezért, mielőtt megtörténhet a Dapp tömeges elfogadása, integrált pénztárca technológia lesz kellően könnyű navigálni az átlagos felhasználó számára.

A kriptovaluta világa ismert decentralizált jellegű, és ez a decentralizáció áll az egyedi fizetési rendszerek működésének középpontjában. Az Ethereum és más kriptovaluták decentralizálása segít létrehozni a biztonságos, névtelen, és biztonságos fizetési mód, olyasmi, amely jelentős hatással van az üzleti élet, a kormányzat és az egyének jövőjére.

Hivatkozások