A mechanizmus, amely a Bitcoin-t áttörő technológiává tette, a Proof-of-Work (PoW). A koncepció alapvetően egy protokoll, amely konszenzus útján határozza meg a tranzakció érvényességét a hálózaton.

ethereum-bányászati ​​útmutatóTaláljon meg mindent, amit tudnia kell az Ethereum bányászatáról ebben az új, 2019-es átfogó útmutatóban.

Bevezetett a Bitcoin whitepaper, lehetővé teszi az emberek számára, hogy pénzt vagy értéket küldhessenek egymásnak az interneten oly módon, hogy nincs szükség középső emberre, és szinte lehetetlen megcsalni.

A PoW egy matematikai módszer annak bizonyítására, hogy a hálózaton végzett munkát elvégezték és az úgynevezett bányászat révén hajtják végre, ami egy elgondolkodtató ötlet az emberek számára, akik újak a blockchain technológiában.

A bányászat elengedhetetlen, nemcsak a Bitcoin számára, hanem az Ethereum és sok más blockchain hálózat számára is.

A konszenzus fenntartása

Blockchain konszenzus illusztráció – Forrás Shutterstock.com

A blokklánc-technológia középpontjában elhelyezkedő decentralizációval nincs hatékony hatóság, amely a hálózat tranzakcióit érvényesítené és rögzítené.

Nincs vezető, igazgató vagy koordinátor, aki megmondaná, mi igaz vagy nem igaz.

Ehelyett a blockchain olyan konszenzusos protokollokat használ, mint a PoW, amelyek olyan szabályokat határoznak meg, amelyek lehetővé teszik, hogy az eszközök hálózata vagy társai megállapodásra jussanak egy tranzakció valóságtartalmáról.

A bányászat vagy a PoW feltétlenül szükséges annak meghatározásához, hogy mi a valóság egy nem hierarchikus hálózatban, ahol minden társ vagy csomópontok egyenlőek.

Költség / jutalom

A bányászok nem töltik egész éjjel, szemüveges szemekkel, a tranzakciókat keresve a blokkláncon. Bányászként a munkavégzés igazolása egyszerűen azt jelenti, hogy bekapcsolja a számítógépet és futtat egy olyan programot, amely megkísérli megválaszolni az összetett matematikai egyenletet.

Ezek a programok tetemesek, és a futtatásuk hatalmas számítási erőforrásokat és drága berendezéseket igényel, nem beszélve a megdöbbentő mennyiségű villamos energiáról.

Az Ethereum bányászat beállítása és az Ether token jutalom illusztrációja – Forrás: Shutterstock.com

A bányászok hajlandóak futtatni a programokat, mert jutalomban részesülnek a rendszerben rejlő vagy a hálózat által létrehozott tokenekben vagy érmékben. A Bitcoin hálózatban ezek maguk a Bitcoins. Az Ethereumban ők éterek.

Ez csak akkor jelent készpénzt, ha az érmék vagy zsetonok más pénznemre cserélhetők, vagy ha a bányászok úgy vélik, hogy értékesek lesznek a jövőben.

Így a hálózat biztonságosabb, ha a natív érme többet ér, mert nagyobb ösztönzést jelent a bányászok számára a munka elvégzésére, ami fenntartja a hálózatot. Ez a bányászati ​​folyamat a rendszer új pénztermelését is jelenti.

A rendszer megcsalására tett kísérlet is sokba kerül. A blokklánc-hálózat jutalmának megszerzésére fordított hatalmas mennyiségű erőforrást is el kell költeni a hálózat megtámadásának minden kísérletére.

Tranzakciók

Annak érdekében, hogy Etheret egyik emberről a másikra küldhesse, a hálózat továbbítja a tranzakciót a bányászoknak, és díjat is tartalmaz.

A bányászok megvizsgálják az összes megkísérelt tranzakciót, és kiválasztják, melyeket vonják be a tranzakciók következő blokkjába, és elsőbbséget biztosítanak azoknak a tranzakcióknak, amelyekhez a legmagasabb díjak tartoznak..

A bányász, aki megoldja a munkabiztonsági egyenletet, nemcsak az egyenlet megoldásának jutalmát kapja, hanem az is, aki eldönti a tranzakciók következő blokkját, és megtartja az összes díjat.

Senki sem tudja, melyik bányász fogja megoldani a következő egyenletet, így a csalás csak akkor valószínű, ha a bányászok több mint 51% -a beleegyezik a csalásba.

Ethereum globális hálózat – Forrás: Shutterstock.com

A jutalom igényléséhez az összes tranzakciót a hálózat összes többi bányászának és csomópontjának hitelesítenie vagy igazolnia kell.

Tehát, ha egy bányász úgy dönt, hogy hamis tranzakciókat tesz a blokkjába, az nem csak az erőforrásokat pazarolja, mert előfordulhat, hogy nem választják ki őket, hanem ha mindenki más ellenőrzi a munkáját, elutasíthatják őket érvénytelen tranzakciók felvétele miatt.

Ha a hálózat többi bányásza megerősíti és ellenőrzi, akkor ez az információ- vagy tranzakciós blokk hozzáadódik az előző blokkok láncához, ezért a blockchain kifejezés.

Math

A blokklánc biztonsága és integritása a Math számára jön le. A komplex algoritmusok biztonságban tartják az adatait, és biztosítják, hogy ne történjen csalás a hálózaton.

Díszes matematika a Bitcoin-folyóiratból

A PoW a rejtjelezésen alapul, amely fejlett matematika az információk küldésére, fogadására, elrejtésére és feltárására.

A kriptográfia egy darab adatot visszafejthetetlen információvá alakít. Ezt az elrejtési folyamatot titkosításnak hívják, és matematikailag elfogadott, hogy a jó titkosítást nem lehet megtörni vagy visszavonni.

Hash funkciók

A kriptográfiában használt alapvető összetevő és az egyik legfontosabb megértendő technikai ötlet az egyirányú függvény vagy a kriptográfiai hash függvény fogalma, ha igazán technikát szeretne elérni.

Pontosabban, a hash függvény bármilyen hosszúságú információt vesz fel, és olyan betűket és számokat állít elő, amelyek mindig azonos hosszúak, a bemenet méretétől függetlenül.

Ez a kimenet hash. Ez egyirányú függvény, mert ha csak ismeri a kivonatot, kivitelezhetetlen lenne kitalálni az eredeti információt.

Eredeti információ (bármilyen hosszúságú) => Hash függvény => Hash (fix hosszúságú)

Hash => Hash funkció ≠> Eredeti információ

Ha többször adná meg a pontos információt, az pontosan ugyanazt a kivonatot eredményezné.

Tehát, ha egy szót kivonatoló funkcióval tölt be, akkor mindig ugyanazzal a szám- és betűsorral jelenik meg, de a szóban csak egy betű megváltoztatásával teljesen más szám- és betűkészlet jön létre.

Ugyanazon bemenetnek mindig ugyanaz lesz a kimenete. Tehát bár a kivonatolási funkciót nagyon „nehéz” kitalálni, mivel évmilliókra és elképzelhetetlen mennyiségű számítógépre lenne szükség, nagyon könnyű ellenőrizni.

Ha Dózse vagy Kutyát kivonatolunk egy hash funkcióból, az teljesen más hasheket eredményez

Lényegében egy adott kivonat kitalálásának egyetlen módja az, hogy a lehetséges válaszokat az algoritmuson keresztül a lehető leggyorsabban és a lehető leggyakrabban lője fel, abban a reményben, hogy végül kitalálja a helyes kimenetet vagy kivonatot..

Ez egy próba és hiba folyamat, és lényegében a bányászok csinálják folyamatosan.

A titkos szám megkeresése (Nonce)

PoW-egyenletünkben a bányászoknak mindezeket az adatokat hash-függvényen keresztül kell elhelyezniük annak érdekében, hogy egy adott hash-hoz jussanak:

  • 1. Az összes múltbeli blokk információi
  • 2. Jelenlegi nem megerősített tranzakciók
  • 3. Titkos szám (nonce)

A bányászok megpróbálják kitalálni a titkos számot, amelyet nonce-nek hívnak, ami oda vezet, hogy az adott hash megadja nekik a blokkjutalmat, a tranzakciós díjakat és a jogot a tranzakciók következő blokkjának megerősítésére..

Az egyetlen módja annak, hogy kitalálja ezt a nonce-t, az, hogy újra és újra próbálkozzon másokkal, amíg meg nem kapja a megfelelőt. Mindezt nagyon gyorsan és automatikusan végzik a bányászati ​​szoftvert futtató számítógépek.

Miután megtalálta a nonce-t és a hash-t, érvényesítés céljából továbbítja a hálózatba. Más bányászok és csomópontok ellenőrzik, hogy minden információnak van-e értelme, és végül a bányászok és csomópontok teljes hálózata egyetért abban, hogy a blokk, a nonce és a hash tranzakciói érvényesek.

A hálózat egy-egy blokkot érvényesít attól függően, hogy ki látja először.

Hash arányok

Mivel a helyes nonce kitalálása és a hash függvényen történő futtatása, hogy lássa, helyes-e, a próbálkozásoktól függ, a bányászok hatékonysága sebességükön alapul, amelyet hash rate-nek vagy bányászatnak hívnak.

A hash rate azt jelenti, hogy a számítógép milyen gyorsan tudja kiszámítani a hash függvény kimenetét. Azt méri, hogy egy számítógép másodpercenként hány kivonatot képes elvégezni.

Ethstats.net – Az Ethereum jelenlegi átlagos hálózati hash aránya másodpercenként 123 billió ciklus körül mozog

Minél gyorsabb a hash arány, annál valószínűbb, hogy egy bányász eljut a jutalomig versenyzői előtt, egyszerűen azért, mert rövidebb idő alatt több kísérletet is megtehet.

A hasítási arányokat a következők szerint mérik:

Hz (hertz, 1 Hz) = 1 ciklus másodpercenként

MHz (megahertz, 106 Hz) = 1 millió ciklus másodpercenként

GHz (gigahertz, 109 Hz) = 1 milliárd ciklus másodpercenként

THz (terahertz, 1012 Hz) = 1 billió ciklus másodpercenként

Miben különbözik az Ethereum a Bitcoin-tól?

Bitcoin és Ethereum – Forrás: Shutterstock.com

A fent említett fogalmak mind a Bitcoin-ra, mind az Ethereumra vonatkoznak a PoW-re vagy a bányászatra hivatkozva. Ez egy általános áttekintés.

A Bitcoin és az Ethereum közötti különbség azonban elsődleges célja, ami nyilvánvaló a fehér papírok címeiből:

Bitcoin Paper cím

Ethereum fehér könyv címe

A hálózatok eltérő magas szintű céljai mellett maguk a natív tokenek is különböző célokat szolgálnak.

A bányászok jutalma a Bitcoinsban maguk a Bitcoins, amelyeket eredetileg pénzként szántak.

Az Ethereumban a bányászokat éterrel jutalmazzák, amelyet eredetileg a hálózat használatának üzemanyagaként vagy költségeiként szántak..

Az Ether megakadályozza, hogy a meggyengítő spam támadások eltömítsék az egész hálózatot, és lelassítsák, vagy akár teljesen leállítsák azt.

Ethereum.org – „ETHER … Az Ethereum hálózat kriptofűtőanyaga”

A második nagy különbség az, hogy az Ethereum tranzakciókat átfogóbb szinten rögzítik.

A Bitcoin egyszerűen rögzíti a számlaegyenleg változását, vagyis a Bitcoins küldése megváltoztatja a saját egyenlegét és a címzett Bitcoins-egyenlegét.

Az Ethereumnak rögzítenie kell az intelligens szerződésekben és a decentralizált alkalmazásokban bekövetkezett változásokat, más szóval a teljes szoftverprogramok kódjának és adatainak meg kell változnia.

A végső fő különbség egy technikai különbség, mivel az Ethereum Proof-of-Work algoritmusa különbözik a Bitcoinétól, és azt állítja, hogy ellenállóbb legyen az ASICS néven ismert speciális bányászati ​​hardverekkel szemben..

Bányászati ​​hardver

ASIC-k

ASIC kriptovaluta bányászat – Forrás: Shutterstock.com

Az alkalmazásspecifikus integrált áramkör vagy röviden az ASIC speciálisan tervezett számítógépes chipek, amelyek egy kriptotartalmú eszköz, például a Bitcoin bányászatára szolgálnak.

A bányászati ​​nehézségek és a jutalmazás valószínűsége a versenyen alapul, vagyis minél több a bányász és minél erősebb a felszerelésük, annál nehezebb egy bányásznak jutalmazni.

Noha eredetileg egyszerű otthoni számítógéppel bányászhatná a Bitcoins-t, a verseny növekedése és az ASIC-ek elterjedése azt jelenti, hogy a Bitcoin-bányászatot az emberek kis csoportja uralja, akik hozzáférnek ezekhez a speciális számítógépes chipekhez.

A bányászat jövedelmezősége és az ASIC-ek által fogyasztott energia miatt a bitcoin bányászat több energiát fogyaszt, mint például Ausztria vagy Izrael.

Powercompare.co.uk – Bitcoin Mining Electricity Map

GPU-k

GPU-k kriptovaluta bányászállomáson – Forrás: Shutterstock.com

Az ASIC-ek helyett az Ethereum bányászatát általában grafikus processzorral (GPU) végzik. A GPU egyszerűen számítógépes chip, amely nagyon jól képes képek feldolgozására.

A GPU-k grafikus kártyákként vagy videokártyákként is ismertek, és nagyon népszerűek a 3D-s videojáték-megjelenítésnél.

Az ASIC-ektől eltérően a GPU-k a bányászattól eltérő célokra is felhasználhatók, és általában elérhetőbbek és megfizethetőbbek az emberek szélesebb köre számára.

A Ethash Design Indoklás Államok:

GPU-barát: Igyekszünk a lehető legkönnyebben bányászni a GPU-kkal.

Ethereum bányászati ​​medencék

A kriptográfiai bányászatot nagymértékben ellenőrzik a nagy bányaállományok, amelyek a különböző helyszínekről származó kriptográfiai bányászati ​​műveleteket egy csoportba tömörítik, majd megosztják a jutalmakat a tagok között.

Az erőforrások összegyűjtésével és a blokkjutalmak elosztásával a bányászok következetesebben tudnak bevételt termelni ahelyett, hogy arra várnának, hogy a szerencsés bányász legyen, ami soha nem fordulhat elő!

A Bitcoin esetében az esély, hogy egyetlen számítógép megoldja e problémák egyikét, 6 billióból 1.

Mind a Bitcoin, mind az Ethereum esetében az első 5 bányászati ​​medence irányítja a piac több mint 70% -át:

  • Az 5 legfontosabb Bitcoin bányászati ​​medence:

Miningpools.com – Bitcoin Top 5 bányászati ​​medence

  • Az 5 legfontosabb Ethereum bányászati ​​medence:

Miningpools.com – Ethereum Top 5 bányászati ​​medence

Központosítás

Az ASIC-k és a bányászati ​​medencék az Ethereumot sokkal kevésbé decentralizálták, mint az eredetileg tervezték, mivel csak néhány ember rendelkezik erőforrásokkal az ASIC-ek számára, és a bányászati ​​medencékben lévő bányászok potenciálisan összejátszhatnak egymással.

Mivel néhány csoportnak ezek a biztonsági rései túlságosan nagy befolyást tudnak konszolidálni a hálózaton, az Ethereumot olyan megelőző intézkedésekre tervezték, mint például a PoW algoritmus, amely megkönnyíti a GPU bányászatát, miközben korlátozza az ASIC bányászatot.

Nemrégiben megvitatták, hogy módosítsák-e az Ethereum PoW algoritmusát az ASIC-ok még inkább korlátozása érdekében.

Az Ethereum egyik legambiciózusabb terve, amelyet az eredeti folyóiratban megemlítettek célként, az egész rendszer eltávolítása a PoW-ról és egy konszenzusos mechanizmusra vált, amelyet Proof-of-Stake néven ismerünk. Azt állítja:

Ne feledje, hogy a jövőben valószínűleg az Ethereum áttér a tétbiztos modellre a biztonság érdekében.

A tét igazolása protokoll kevesebb áramot fogyaszt, így jobb a környezet számára, és nem kell erős, drága gépeken futnia, így jobbak a decentralizációhoz.

A tét igazolása egy komplex konszenzusos mechanizmus, amely teljesen más mechanizmusokra támaszkodik, mint a PoW, ezért itt nem fogunk túl részletezni..

Nyereséges az Ethereum bányászat? Használjon számológépet!

Ilyen alacsony esélygel a jutalom, a bányászati ​​medencék versenye, a magas villamosenergia-költségek és a drága bányászati ​​berendezések iránti igény mellett hogyan kell pénzt keresni a bányászatból?

A válasz az, hogy végezzen saját kutatásokat, körültekintően járjon el, és végezzen néhány számítást, mielőtt pénzt fektetne a bányászatba.

Etherscan Ethereum bányászati ​​kalkulátor

A legjobb módszer erre az Ethereum bányászkalkulátorok, amelyekben megadhatja becsült hash teljesítmény- és villamosenergia-költségét, hogy könnyedén összehasonlíthassa az Ethereum bányászat költségeit és előnyeit..

Az Ether jelenlegi ára is nagyon fontos ezekben a számításokban.

CryptoCompare Ethereum bányászati ​​kalkulátor

Ethereum bányászati ​​lehetőségek

Annak kitalálása, hogy melyik utat választja a bányászatban, valójában attól függ, hogy pontosan mi a célja és mit hajlandó befektetni.

Szeretné csak kipróbálni, hogy többet tudjon meg, vagy komolyan megpróbálja jövedelmező bányász lenni?

Az alábbi információknak inkább a legnépszerűbb lehetőségeket tartalmazó referenciadokumentumként kell szolgálniuk, mint egy speciális útmutatóhoz, mivel az egyes utak felszereléstől, szoftvertől és célválasztástól függően eltérőek lesznek.

Csináld magad

Kipróbálja saját maga az Ethereum bányászatot? Kövesse ezt az egyszerű, négy lépésből álló tervet.

1. Állítsa be a pénztárcáját

Szüksége lesz egy pénztárcára vagy pontosabban egy Ethereum-címre, amelyet irányíthat és a bányajutalatait elküldheti.

Új cím vagy pénztárca létrehozásának legegyszerűbb módja egy olyan szolgáltatás használata, mint pl MyCrypto vagy MyEtherWallet.

MyCrypto Honlap

Ha többet szeretne megtudni az Ethereum pénztárcákról és a különböző lehetőségekről, itt tekintheti meg útmutatónkat: A legjobb Ethereum pénztárca

2. Válassza a GPU lehetőséget

Az Ethereum bányászatához más eszközökre lesz szüksége, de a GPU a bányászat sikerének legfontosabb meghatározója.

A bányászatban használandó GPU meghatározásakor elsősorban a hash energia- és villamosenergia-fogyasztást kell figyelembe venni. A legerősebb vagy leggyorsabb GPU nem lesz nyereséges, ha túl sok áramot szív fel.

Ethereum Mining GPU teljesítményelemzés

Ethereum bányászati ​​energiafogyasztás Elemzés

A Radeon és a GeForce a leggyakrabban használt és áttekintette az Ethereum bányászati ​​GPU márkáit.

Nvidia GeForce GTX 1060

Radeon GPU

Radeon RX Vega

3. Töltse le a Bányászati ​​szoftvert

A használni kívánt bányászati ​​szoftver kiválasztása technikai jártasságától függ. Vannak parancssorra fókuszált programok, mint pl Claymore kettős bányásza és Ethminer.

A kevésbé technikailag hajlamosak számára vannak olyan bányászati ​​programok, amelyek egyszerű grafikus felhasználói felülettel (gombokkal) segítik az éter bányászatát, mint pl. WinEth és MinerGate.

WinEth – Windows Ethereum Miner

Minergate – Ethereum bányászati ​​medence

4. Csatlakozzon egy bányászati ​​medencéhez

Az Ethereum bányászatához szükséges összes eszköz és szoftver beállítása után is megteszi nagy valószínűséggel csatlakozni akar egy bányászati ​​medencéhez mivel a mai bányaiparban egyetlen bányász jutalmazásának esélye csekély.

A bányászati ​​medencéhez való csatlakozás azt jelenti, hogy következetes jutalomra számíthat az Ön és a bányászati ​​felszerelései által elköltett erőfeszítések és energiák miatt.

A legnagyobb részesedésű Ethereum bányakészlet piaci részesedés szerint:

Ennek a négy bányászati ​​medencének a dominanciáját bizonyítja, hogy bármikor elmehet az etherscan.io oldalra, és e négy bányászati ​​medence egyike szinte biztosan kibányászta az utolsó néhány Ethereum blokkot.

Etherscan Blokkolja az oldalt

EtherMine

Az EtherMine medence hash aránya 37,5 TH / s és díja 1%

EtherMine Pool állapota

F2Pool

Az F2Pool rendelkezik a medence hash aránya 18,75 TH / s és díja 3%.

F2Pool Pool Hash arány

SparkPool

A SparkPool pool-hash aránya 32,36 TH / s és 1% -os díj.

SparkPool Pool Hashrate

NanoPool

A NanoPool medence hash aránya 18,13 Gh / s és díja 1%.

NanoPool Pool Hashrate

Fektessen be a felhőbányászatba

A felhőbányászatban alapvetően fizet valakinek vagy egy nagy szervezetnek, amely már befektetett a bányászati ​​berendezésekbe és a helyszínbe, annak érdekében, hogy megvásárolja hash erejük egy részét és részesedjen a nyereségükből..

Ezek a felhőalapú bányászati ​​társaságok általában bányaüzemeket hoztak létre, amelyek alapvetően raktárak több ezer ASIC és olyan GPU-k, amelyeket kizárólag kriptográfiai eszközök, például Ethereum vagy Bitcoin bányászatára használnak.

Az OXBTC bányafarmja

A felhőbányászatban lényegében egy bányaüzem képességeinek egy szeletét bérli a kriptográfiai eszközök bányászatáért cserébe.

A felhőbányászat analóg az ásványi bányákba történő befektetésekkel vagy részvények vásárlásával, amelyekben biztosít bizonyos tőkét, és valaki más végzi a tényleges fizikai bányászatot..

Genezis bányászat

Genezis bányászat az egyik legismertebb és leghosszabb ideig működő felhőbányászati ​​szolgáltatás, amelyet 2013-ban alapítottak. Nagyon népszerűek és állítása szerint több mint 2 millió felhasználója volt. Ethereum felhőbányászati ​​szerződésük jelenleg elkelt.

Genesis bányászati ​​árképzés

HashFlare

HashFlare a piac egyik legnagyobb felhőbányászati ​​művelete, amelyet 2015-ben alapítottak.

A Genesis Mininghez hasonlóan ők is nagyon népszerűek, és azt állítják, hogy több mint 2,5 millió felhasználónak nyújtották szolgáltatásaikat.

HashFlare Ethereum Cloud Mining árképzés

Menj a HashFlare oldalra

Várja meg a tét igazolását

A központosított bányászati ​​medencék fenyegetése, a fejlett bányászati ​​berendezések fejlesztése és a munka bizonyításához szükséges hatalmas energiafogyasztás miatt az Ethereum kezdettől fogva azt tervezte, hogy áttér a konszenzus mechanizmusra, az úgynevezett tétre.

Az Ethereum GitHub A bányászati ​​oldal állítja:

Ethereum bányásznak lenni nem ajánlott. Az Ethereum áttér a tét igazolására, aminek következtében az Ethereum bányászat elavulttá válik.

Ahelyett, hogy számításokra vagy villamos energiára támaszkodna a hálózat biztonsága érdekében, a tétbiztosítási mechanizmus lehetővé teszi, hogy bárki, aki rendelkezik minimális mennyiségű éterrel és rendelkezik számítógéppel, érvényesítővé váljon és érdeklődést szerezzen az éter hálózatba zárásával..

Ez a módszer biztonságossá teszi a hálózatot és érvényesíti a tranzakciókat, de a PoW-től vagy a bányászattól eltérő módon. Alapvetően bármely számítógépet bekapcsol, függetlenül annak számítási kapacitásától, egy bizonyos időtartamra bezár egy étert a rendszerbe, és ez érdeklődést vált ki az éter iránt.

Így jön létre az új éter a jövőben is. Mivel a PoW vagy a bányászat már annyira versenyképes és drága, jövedelmezőbb lehet időt és energiát fordítani az éter vásárlására és arra, hogy megvárja a tétet, amikor a hálózat tétbiztosításra vált.

A várakozással az a probléma, hogy az Ethereum átmenetének a tétbiztosításra való áttérésére nincs kitűzve határozott dátum, és ez az ütemezés mindig megváltozhat vagy késhet.

Nem számít, melyik lehetőséget választja, csak ne feledje, hogy a bányászat jövedelmezősége idővel változik. Lesznek jó idők és rosszak is. Tehát győződjön meg róla, hogy készen áll mindkettőre, és érezd jól magad, kitermeld azt a drága étert!

Hivatkozások