Mi tehát pontosan az Ethereum?Mi tehát pontosan az Ethereum?

Az Ethereum a vezető blockchain alkalmazásplatform, amelyet 2013-ban Vitalik Buterin javasolt, és 2015. július 30-án lépett életbe..

Mi tehát pontosan az Ethereum?Mi tehát pontosan az Ethereum?

Ennek a projektnek sokféle szála van, és a feje megkerülése nagy kihívást jelenthet. Ezért állítottuk össze ezt az átfogó útmutatót azok számára, akik azon gondolkodnak, hogy „Mi az Ethereum?” és „Hogyan működik az Ethereum?”

Mivel a blokkláncok második generációjának hírnöke és a világ második legnagyobb digitális pénznemének, az Ethernek (ETH) otthona, az Ethereum projekt a blokklánc fejlesztés új korszakát kezdte meg, amely lehetővé teszi a fejlesztők globális közösségének, hogy felszabadítsák kreativitásukat a tér.

Az okos szerződések készítésének lehetősége lehetőséget adott a fejlesztőknek arra, hogy elgondolkodjanak a blockchain technológia új felhasználási esetein, amelyek korábban nagyrészt kapcsolatban maradtak a kriptovalutákkal.

Ethereum, a blockchain alkalmazásplatform – Forrás: Ethereum.org

Az Ethereum a vállalkozásoknak, szervezeteknek és az induló vállalkozásoknak lehetőséget adott arra is, hogy kiadják saját tokenjeiket, és felépítsék saját egyedi blokklánc-ökoszisztémájukat az Ethereum keretrendszer segítségével..

A dátumig az Ethereum-alapú ERC20 tokenek voltak a legnépszerűbb módszerek a kezdeti érmeajánlatok elindítására.

Természetesen az Ethereum még mindig fejlesztés alatt áll, és bizonyos akadályokkal szembesült. A méretezhetőséggel kapcsolatos problémákkal szembesült, amelyre a népszerű játék szentelésekor került sor CryptoKitties nevű internetes tenyésztésű macskák 2017 decemberében sikerült elzárnia a hálózatát.

Az Ethereum azonban egyedülálló koncepcióval, közelgő fejlesztésekkel, erős fejlesztői közösséggel és az első mozgóképesség előnyével (csak a hatalmas Bitcoin után következik) az egyik blokklánc-projekt, amely továbbra is a DLT és a kriptográfia fejlesztésében élen jár..

Tehát … Mi az Ethereum?

Dióhéjban az Ethereum egy nyílt forráskódú intelligens szerződés és decentralizált alkalmazásplatform.

A Ethereum whitepaper a projektet a következő generációs elosztott számítási platformként írja le, amely decentralizált virtuális gépet biztosít Ethereum virtuális gép EVM néven.

Ez utóbbi képes a Peer-to-Peer szerződéseket végrehajtani az Ether (ETH), a saját titkosított üzemanyag segítségével.

A blockchain technológiát a megosztott konszenzus eszközeként használják, míg az Ether a digitális eszköz, amelyet tranzakciós díjak és számítási szolgáltatások kifizetésére használnak.

Mi a különbség a Bitcoin és az Ethereum között?

Ethereum vs Bitcoin graphic – Forrás: Shutterstock.com

Az Ethereum projekt 2014 végi megjelenése és népszerűségének robbanása a kialakuló kriptotér keretein belül és azon túl az Ethereumot mindig a Bitcoin-hoz hasonlították.

Mindegyik hasonló a Blockchain mint alaptechnika használatához, mindkét projekt alapvetően különbözik egymástól. A fő különbség közöttük mindegyik célja.

Valójában, A Bitcoin alternatívaként épült fel rendes pénzhez. A Bitcoin használható értékcsere eszközként, fizetési eszközként és értéktárolóként, központi kibocsátó vagy ellenőrző hatóság nélkül, belső érték vagy fizikai létezés nélkül..

Másrészről, az Ethereum inkább egy platform a fejlesztők számára, hogy Peer-to-Peer futtatható szerződéseket és decentralizált alkalmazásokat építsenek és futtassanak.

Az időgenerálás blokkolása (Ethereum esetén másodperc, Bitcoin esetében perc), az új érmék bányászásának sebessége (az Ethereumban állandó és a Bitcoin esetében 4 évente feleződik), a munka kivonatolásának algoritmusa ( Az Ethhash az Ethereumban és a Sha 256 a Bitcoin-ban), valamint a teljes kínálat (a Bitcoin esetében 21 millióra korlátozva, az Ethereumé pedig nem) a másik különbség, amely mindkét projektet megkülönbözteti.

Ethereum

Bitcoin

Kiadási dátum 2015. július 30 2008. január 9
Kiadási módszer Presale Genesis Block Mined
Alapító Vitalik Buterin Satoshi Nakamoto
Blockchain Munka igazolása (áttér a tét igazolására) A munka igazolása
Célja Blockchain alkalmazásplatform, intelligens szerződések & digitális valuták Digitális pénz & értékmegörző
Natív kriptovaluta Éter (ETH) Bitcoin (BTC)
Algoritmus Ethash SHA-256
Blokk idő 12 – 14 másodperc 10 perc

Az Ethereum virtuális gép

Az Ethereum Virtual Machine (EVM) egy 256 bites kvázi fordulóval teljes virtuális állapotgép, amely az intelligens szerződések futásidejű környezetét alkotja, és meghatározza az ilyen szerződések végrehajtási modelljét.

A gép verem alapú, teljesen elkülönül a fő Ethereum hálózattól, és saját, független tároló modellel rendelkezik.

Valójában az Ethereum hálózat összes csomópontja az EVM-et futtatja a tranzakciók érvényesítése mellett.

Az EVM látható volt mint az intelligens szerződések tesztje mert miután ezeket a szerződéseket bevezették a mainnetbe, egy ilyen lépést nem lehet megfordítani.

Bármely fejlesztő, aki az Ethereumra akar építeni, telepítheti tesztelhetetlen kódját ezen a számítógép-hálózaton, és megnézheti, hogyan keveredik tovább.

Az EVM leghatékonyabb aspektusa, hogy különböző programozási nyelvekre implementálható. Eddig az EVM iterációit telepítették a C ++, a Java, a JavaScript, a Python, a Ruby, a Haskell, a Rust, az Erlang, a WebAssembly és még sok másban – elősegítve az alkalmazást és biztosítva, hogy minden fejlesztő tisztességesen hozzáférhessen.

Ez különösen fontos a más blokkláncokkal való interoperabilitás szempontjából, mivel ez azt jelenti, hogy bármely más blokklánc lényegében futtathatja és megismételheti az EVM-et, amely képes intelligens szerződéseket és DApps-eket működtetni a láncukon, anélkül, hogy saját virtuális gépet építenének a saját láncukhoz.

Azok a blokkláncok, amelyek jelenleg használják vagy kínálják az EVM verzióit, tartalmazzák Telos, Hyperledger A Fabric, az EOSIO és mások – és a blokkláncok, mint a Tron, virtuális gépeket használnak, amelyek EVM-en alapulnak vagy kompatibilisek.

Éter (ETH) és gáz

Éter (ETH) és a gáz illusztrációja – Forrás: Shutterstock.com

Az Ethereumban a hálózat minden egyes műveletének vagy munkájának költsége a hálózat által felmért néven ismert gázkorlát.

Az intelligens szerződés teljesítéséhez például a fejlesztőknek fizetniük kell a kódjukban szereplő összes műveletért.

Az éter egyik pénztárcából a másikba küldése négyet jelent gázegységek.

Ezek a gázegységek ellenőrzik az egyenlegét, átviszik az ETH-t egy fogadó címre, kivonják az ETH-t a mérlegből és hozzáadják az ETH-t a vevőkhöz.

Így gázegységek utaljon az adott művelet rendezéséhez szükséges legkisebb munkamérésre, de nincs pénzbeli értéke.

A költségeket Etherben fizetik. Gáz az az egység, amely éterré változik.

Mivel az Ethereum csak korlátozott számot tud kiszámítani gázegységek a bányászokat bármikor megvesztegetik a hálózati felhasználók, hogy felgyorsítsák a hálózatra küldött kérelmeket.

A bányászok fizetéséhez az ETH kis töredékeit csatolják mindegyikhez gázegység, amely meghatározza a gáz ár.

Amire mindenkinek emlékeznie kell, az az gáz ár az, hogy mennyit fizetsz gázegység, és a gázhatár mennyi munkát igényel a hálózattól.

Intelligens szerződések – mik és hogyan működnek?

Mi az Ethereum intelligens szerződése?

Az intelligens szerződések olyan számítógépes kódokra utalnak, amelyek megkönnyítik az értékcserét, legyen szó pénzről, tulajdonról vagy tartalomról.

Szerződésnek hívják őket, mert lefordítják a megállapodás feltételeit, és okosak, mert automatikusan végrehajtják magukat, ha teljesülnek bizonyos kiváltók.

Az intelligens szerződések fogalma körülbelül a Bitcoin vagy az Ethereum megjelenése előtt volt.

Egyszerűen fogalmazva az intelligens szerződések pontosan olyanok, mint a valós szerződések, ahol két vagy több fél megállapodik a megállapodás konkrét feltételeiben, és vállalják, hogy az aláírásuk után tartják magukat.

A fő különbség az, hogy az intelligens szerződések teljesen digitálisak.

Továbbá, ha olyan blokkláncon fut, mint az Ethereum Network, akkor az intelligens szerződés önállóan működő számítógépes kódként működik, amely automatikusan végrehajtja önmagát, ha bizonyos feltételek teljesülnek..

A blockchain alapú intelligens szerződések változhatatlanok, és pontosan úgy működnének, ahogyan azt a telepítés után beprogramozták, cenzúra, leállás, visszafordítás vagy harmadik fél beavatkozása nélkül.

Egyéb blokkláncok, amelyek intelligens szerződéseket használnak

Az okos szerződés, amely lehetővé teszi a Blockchainokat, sokan az „igazi ügyletnek” tekintik. Ez az egész Blockchain forradalom előtérbe került, mióta előtérbe került.

Nick Szabo, a blockchain úttörője, önmaga:

„Az új intézményeket és az intézményeket alkotó kapcsolatok formalizálásának új módjait a digitális forradalom tette lehetővé. Azért nevezem ezeket az új szerződéseket “okosnak”, mert sokkal működőképesebbek, mint élettelen papír alapú őseik. A mesterséges intelligencia használata nem feltételezett. Az intelligens szerződés az ígéretek összessége, amelyet digitális formában határoznak meg, beleértve a protokollokat, amelyeken belül a felek teljesítik ezeket az ígéreteket. ”

Kidolgoztuk az Ethereum kivételével tíz blokklánc listáját, amelyek támogatják az intelligens szerződés programozását és telepítését.

 • Cardano: egy olyan projekt, amely nagy figyelmet kapott a médiában, és amely állítólag olyan intelligens szerződéses platformot fejleszt, amely fejlettebb szolgáltatásokat kíván nyújtani, mint versenytársai.
 • EOS: intelligens szerződéses platform ipari méretű dApps telepítésekhez DAO modellen keresztül, amelyet általában az Ethereum alternatívájának neveznek.
 • NEM: Java nyelven írva a NEM platform vitathatatlanul az egyik legegyszerűbben használható, mivel nincs szükség speciális platform programozási nyelvre az okos szerződések kódolásához és telepítéséhez.
 • Hullámok: ennek a listának a hátránya, ez egy nyílt forráskódú intelligens szerződéses platform, amely a telepítések méretezhetőségére és sebességére összpontosít.
 • További érdekes blokklánc projektek, amelyek fontos szerepet játszhatnak az intelligens szerződések jövőjében, ezek Hyperledger szövet, Lisk, NEO, Qtum, Csillag lumenek, és Tezos.

Ethereum használati esetek

Az intelligens szerződések rugalmassá teszik az Ethereumot, több valós használati esettel látják el, mint elődje, a Bitcoin.

Az intelligens szerződések és a dApps kombinációja érdekli a fejlesztőket és a felhasználókat a hálózat iránt.

A ConsenSys szerint néhány iparág és ágazat megtalálható az Ethereum esetében tartalmazza:

 •   Banki és pénzügyi szolgáltatások:

A nagy bankok rendszeresen évente több mint 200 millió dollárt költenek a kiberbiztonságra. Ha egy központi bank szerverei leállnának, akkor egy ország fizetési elszámolási rendszerének összeomlását látná.

Ha azonban a fizetési hálózaton belül minden bank egy blokkláncon keresztül lebonyolítana tranzakciókat, nem lenne egyetlen kudarcpont.

Ezért egy ország bankközi fizetési hálózata fennmaradhat akkor is, ha több szerver leáll.

Továbbá, mivel a blokkláncok alapgondolata – egy elosztott, nyilvános és megváltoztathatatlan főkönyv létrehozása, a tranzakciók nyilvántartását soha nem szabad megváltoztatni, ugyanaz marad, a felhasználó hitel pontszáma mögött álló adatok megbízhatóbbá válnak a pénzügyi vállalatok számára.

A kapcsolódó iparágak, például a biztosítások is óriási hasznot húzhatnak, mivel könnyebben folyósíthatják a kifizetéseket ügyfeleiknek.

 •   Startupok és ICO-k:

Az Ethereum felhatalmazza a startupokat azáltal, hogy lehetővé teszi számukra, hogy elindítsák saját kezdeti érmeajánlataikat (ICO).

Ezek a tokenek, amelyeket általában az ERC20 protokoll segítségével hoztak létre, segítenek az induló vállalkozásoknak a céljaik megvalósításához szükséges források előteremtésében.

Érdekes módon a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje és -vállalata, a Binance a BNB, az ERC20 szabványainak megfelelő érme értékesítéséből származó forrásokat használta fel.

Még a Tron, a világ egyik legnagyobb blockchain projektje is egy ERC20 token felajánlással indult.

 •   Digitális identitások:

Mivel az adat- és személyazonosság-lopás ekkora fenyegetést jelent, az intelligens szerződéses megoldás alkalmas erre a problémára.

A dedikált intelligens szerződés mögé rejtett információk felhasználásával a felhasználók nemcsak digitálisan tudják azonosítani személyazonosságukat, hanem biztosak lehetnek abban, hogy nem árulnak el többet, mint amit megosztani kényelmesek.

Szolgáltatások, mint uPort lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy visszavegyék identitásuk irányítását, és csak a mobileszközeiken keresztül kiválasztott információkat osszák meg.

Az információkat csak a felhasználó hitelesítése után lehet megosztani, és az adatokat mindig biztonságosan tároljuk az Ethereum blokkláncon.

 •   Ellátó lánc:

Úgy tűnik, hogy az Ethereum intelligens szerződéseinek egyik fő eleme az ellátási lánc menedzsmentje lesz, ahol mind a fogyasztók, mind a szállítók számára előnyös lehet a hatékonyabb nyomon követés révén.

Akár szeretne tudni a termékek frissességéről vagy az esküvőjére vásárolt gyémántok eredetéről, a blockchain alapú intelligens szerződések segíthetnek ennek megvalósításában. A világ ellátási lánc rendszere jelenleg megszakadt, de nincs javíthatatlanul.

Az intelligens szerződések kiterjedt hálózatának segítségével a vállalatok nyomon követhetik nyersanyagaikat és az áruszállítást. Pontosan mérni tudják gyártási folyamataikat, a kapcsolódó logisztikát és azt a folyamatot, amelyen keresztül egy termék eljut a fogyasztóhoz.

A fogyasztót viszont megbízható információkkal látják el, amelyek azonnal bebizonyítják, hogy a termék friss, hiteles, tisztességes kereskedelem, helyben előállított és egyéb.

 • Egyéb főbb iparágak és alkalmazások, ahol az Ethereum számos felhasználási lehetőséget találhat, többek között Ingatlan, Törvény, Olaj és gáz, Energiaháló, Kormány, és Árukereskedelem finanszírozása és még többet, amint azt a ConsenSys állítja.

Az Ethereum legnépszerűbb dApps

Íme néhány a legnépszerűbb dApps, amelyek az Ethereum blokkláncon futnak:

 •   CryptoKitties:

Az internet macskák iránti rajongása nem ismer határokat, és amikor a CryptoKitties elindult, nyilvánvaló volt, hogy több mint egy maroknyi érdeklődő játékos lesz.

A játék lehetővé teszi a játékosok számára a digitális macskák vásárlását, eladását, gyűjtését és tenyésztését. Minden macska egyedi és megvan a maga értéke.

A CryptoKitties széles körű figyelmet kapott a médiától, a kriptográfiai közösségtől és az „avatatlan” emberektől, akik talán még soha nem hallottak a kriptovalutákról és a blokkláncokról, amikor a játékban lévő macskák több ezer dollárért kezdtek eladni.

A CryptoKitties továbbra is az egyik legnépszerűbb dApps, és el kell fogadni, hogy a dApps hatókörét a „munkáról” a „játékra” fejlesztette, miközben hozzáadott értéket adott a „digitális eszköz tulajdonjogához”.

 •   LocalEthereum:

A LocalBitcoins második generációs unokatestvére, a LocalEthereum megold egy nagy problémát a vásárlók számára – eltávolítva a közvetítőket a kriptográfiai ökoszisztémából.

Az ETH-t pulton kívül vásárolja meg a platformon elérhető intelligens szerződések és letéti szolgáltatások segítségével.

Az eladó Ethereumját okos szerződéssel zárolják, és csak akkor engedik szabadon, amikor megkapják a vevőtől az egyeztetett fiat pénznemet.

 •   IDEX:

Az IDEX decentralizált cseréjét egyesek szépségnek tartják, főleg, hogy megismerteti az Ethereum felhasználóit azzal a gondolattal, hogy lemondanak a „központosított cserékről”.

Az Ethereum legnépszerűbb alkalmazásai decentralizált cserék – újak, innovatívak és nagy akadályt jelentenek a digitális pénznemek világában, több energiát biztosítva a felhasználók számára.

Az IDEX első alkalmazói spekulánsok voltak, és a csere lehetővé teszi az Ethereum és az ERC20 zsetonok széles körének kereskedését és cseréjét.

Azonban az olyan népszerű kriptovaluták, mint az XRP, a Litecoin, a Bitcoin és a Tron nem lehetségesek.

 •   Ethlance:

Ha más szabadúszó munkaplatformokat futnak a pénzükért, az Ethlance lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tetszőleges koncerteken vagy projekteken dolgozzanak, borsos díj megfizetése nélkül.

Ez azt a kezdetet jelentheti, hogy a szabadúszóknak a jövedelmük több mint 20% -át el kell adniuk olyan centralizált platformoknak, mint például az Upwork, „díjakban”, és még több dollárral fel kell fizetniük, hogy a pénzt a helyi pénznemben kapják meg..

Az Ethlance, a decentralizált szabadúszó munkaerő-felvételi platform lehetővé teszi, hogy nulla díj ellenében dolgozzon. Az egyetlen fizetés itt az Ethereumon felhasznált gáz.

 • A protokoll feloldása

  Részben decentralizált alkalmazás és részben decentralizált protokoll, Uniswap automatizált likviditást biztosít az Ethereum-on, az Ethereum-alapú tokeneknél – mint például az ERC20 tokenek és egyes nem-pótolható ERC721. Az Uniswap gyorsan az Ethereum egyik legnépszerűbb alkalmazásává vált, és sok fejlesztő és likviditási szolgáltató használja a protokollt az alacsony piaci kereskedéshez cap tokenek könnyen és egyszerűen.

  A felhasználók integrálhatják az Uniswap-ot az Ethereum pénztárcákkal, például a MetaMask-szal, amely automatikusan összekapcsolja a felhasználói tokeneket az Uniswap protokollal, és lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy a tokenjeiket könnyen kicseréljék másokra.

 • AAVE

  Az egyik legnépszerűbb decentralizált pénzügyi (Defi) hitelezési protokoll, AAVE viharosan vette a kriptofinanszírozási világot. Az AAVE egy nyílt forráskódú pénzpiaci protokoll, amely az Ethereum tetején épül fel, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy eszközeiket kölcsönözzenek és kölcsön adják ki eszközeiket annak érdekében, hogy fix kamatot szerezzenek. Az AAVE, ami finnül a Ghost-ot jelenti a protokoll átláthatóságának bemutatására, több mint 1,8 milliárd dollárt vett fel. olyan eszközökben, amelyek magukban foglalják a DAI-t, az USDC-t, a TUSD-t, az USDT-t, a BUSD-t, az ETH-t, a BAT-ot, a LINK-et, a REP-t és számos más népszerű eszközt.

  A felhasználók vagy „betéti APY-vel” rendelkeznek, vagyis a kamatot, amelyet a letétbe helyezett eszközükön fognak keresni, és „változó APY” -et, vagyis azt az összeget, amelyet a hitelfelvevők visszafizetnek a hitelezési protokollba.

  Sok felhasználó kihasználja az AAVE protokollt eszközök rövid távú kereskedési lehetőségek kölcsönzésére és a piaci ingadozások kihasználására.

 • Egyéb népszerű Ethereum dApps tartalmaz FCK, Kyber, ForkDelta, Etheroll, és több.

A dApps előnyei és hátrányai

Előnyök és hátrányok illusztráció – Forrás: Shutterstock.com

A profik – Íme a decentralizált alkalmazások legfontosabb előnyei:

 1. Hibatűrés – A rendszerek redundanciát alkalmaznak a véletlen meghibásodás kockázatának kiküszöbölésére. Ha egy elem lemegy, a hálózat továbbra is működik, ez azt jelenti, hogy az alkalmazások nulla leállással futtathatók.
 2. Támadásállóság – Nincs egyetlen meghibásodási pont, mivel az alkalmazások a blokkláncon futnak. Ez áthatolhatatlanná teszi őket a szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadásokkal szemben.
 3. Tamper & korrupcióbiztos – Az alkalmazások pontosan programozva futnak, megszüntetve a csalás, cenzúra vagy harmadik fél beavatkozásának lehetőségét. Ez megnehezíti az egyén vagy a csoport számára, hogy mindenki javára cselekedjen mindenki más kárára.
 4. Nincsenek közvetítők – Ez megszünteti a túláradó díjakat, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül lépjenek kapcsolatba egymással (peer-to-peer). Ez nagyobb átláthatósághoz, bizalomhoz és magánélethez vezethet.
 5. Nyílt forráskód –  A nyílt forráskódú protokoll lehetővé teszi a dApp iránt érdeklődők számára, hogy mindenki javára együtt járuljanak hozzá a fejlesztéshez.

A hátrányok – Íme néhány a decentralizált alkalmazások negatívumai közül:

 1. Sebesség – Jelenleg a dApps meglehetősen lassú lehet, ha a tranzakciók is sokáig tartanak.
 2. Méretezhetőség – A tranzakciók másodpercenként feldolgozhatóságának korlátja meglehetősen alacsony lehet, ami korlátozza a dApps skálázhatóságát.
 3. Díjak – Bár bizonyos szempontból a „kompenzációs rendszer” előny, ez azt is jelenti, hogy a felhasználóknak minden alkalommal fizetniük kell, amikor a dApp-ot használják.

Érdemes megjegyezni, hogy a kialakuló dApp és a blockchain iparban folyamatosan fordulnak elő megoldások és új innovációk, így a jelenlegi „hátrányok” a jövőben is legyőzhetők.

A DAO Hack

A DAO egy olyan projekt volt, amely kikristályosította a blokklánc-technológia kezdete óta fennálló jelentőségét, mind üzleti modelljében, mind vezetési struktúrájában.

A DAO (Szervezet) logó

2016-ban az Ethereum közösség tagjai hozták létre, nevezetesen a Slock.it fejlesztői csapat.

A DAO-t befektetőorientált, hontalan, decentralizált kockázatitőke-társaságként fogalmazták meg, miután 2016 májusában rekordmennyiségű, mintegy 150 millió dollár értékű éteres crowdfund eladást hajtott végre..

Sajnos, amikor a projekt után kutattak, kiderült, hogy a forráskódban volt egy hiba, és ezt a hibát végül.

2016. június 17-én néhány hacker kihasználta a DAO intelligens szerződésének hiányosságait, és a támadás néhány órájában 3,6 millió ETH-t (akkoriban körülbelül 70 millió dollárt) szivárgott leányvállalati számlára..

Valójában a támadást akkor tették lehetővé, amikor a hacker (ek) rájöttek, hogy az intelligens szerződést tévesen kódolták a belső egyensúly ellenőrzésére, miután nem érmék küldtek érméket.

A támadó (k) többször kértek pénzt az intelligens szerződésből, mielőtt az intelligens szerződés frissíteni tudta volna az egyensúlyát.

A hack a DAO végének kezdetét jelentette, és messzemenő következményekkel járt a Blockchain térben, amelyek ma is kézzelfoghatóak.

Amellett, hogy a hackelést követő hónapokban eltávolította a DAO jelzőt a főbb cserékről, és az Ethereum fő láncát keményen elágazta, az eset az egész világon a szabályozó őrök figyelmébe került, és külön hangsúlyt fektetett a kriptográfia alá helyezésének szükségességére. szoros vizsgálat.

Ethereum Classic Villa

A DAO feltörése nyomán az Ethereum közösség összegyűjtötte és megvitatta az alapítvány megfelelő intézkedéseit annak érdekében, hogy kezelje azt a katasztrofális helyzetet, amelyet a hackelési incidens a projekt fölé vetett..

A közösség két alapvetően ellentétes csoportra szakadt.

Ethereum és Ethereum Classic – Forrás: Shutterstock.com

Míg az egyik fél egy kemény villát javasolt a feltörés visszaszorítására, visszafordítására és az ellopott pénz visszaküldésére az eredeti pénztárcájukba, a másik oldal határozottan ellenezte a lépést ideológiai okokra hivatkozva, és azzal érvelt, hogy a kóddal érvényesülve bíznak az okos szerződésben. minden körülmény, a Blockchain mögött álló filozófia, és ennek elkötelezettségének elmulasztása megnyithatja az ajtót a hasonló cselekvések számára a jövőben.

2016 júliusában szavazásra került sor, és a közösség túlnyomó többsége – köztük társalapítók, Gavin Woods és Vitalik Buterin – megállapodtak arról, hogy az Ethereum kódexet erősen alkalmazzák, és az ellopott étert új okos szerződésre helyezik át..

Következésképpen egy kemény villa történt a fő Blockchainen, 1 920 000 magasságban, közvetlenül a hackelési incidens előtt.

A mellékág megtartotta az Ethereum nevet és üzemanyagát Ethernek, ETH-nak nevezte el.

Azonban a másik csoport, vagy a „törvény a törvény” szószólói úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak az eredeti lánchoz, amely Ethereum Classic néven vált ismertté.

Ethereum bányászat

Ismerte a Google vezérigazgatóját Sundar Pichai 11 éves fia bányászza az Ethereumot? A fiatal, Pichai szerint, sokat ért a kriptovalutától, és alkalmanként kijavította.

Tudsz-e annyit az Ethereum bányászatáról, mint Pichai fia?

Nos, ha nem, ne aggódjon, mivel minden információ megvan itt, amire szüksége van a témában való ismereteinek bővítéséhez.

Dióhéjban az Ethereum bányászat hasonló a Bitcoin bányászathoz.

A bányászat koncepciója, vagyis a „bányászok” jutalma, akik új blokkokat hoznak létre a hálózatban a blokklánc natív kriptovalutája formájában, ugyanaz.

Az Ethereum blokklánc azonban gyorsabb, mint a Bitcoiné, ami azt jelenti, hogy a blokkok gyorsabb ütemben jönnek létre.

A Bitcoin hálózatban 10 percenként új blokk jön létre, míg az Ethereum ugyanezt 15 másodperc alatt eléri.

Az Ethereum hálózaton lévő bányászok ETH jelzőket kapnak a blokkjukban lévő összes gázzal együtt (a gáz az összes Ethereum tranzakció üzemanyaga, amely kódfeldolgozási és tranzakciós díjaként jelenik meg a blokkláncon).

El tudod-e szerezni az Ethereumot az ASIC-szel?

Igen, jelenleg lehetséges az Ethereum bányászata az ASIC segítségével.

Az Ethereum Core Development értekezlet azonban nemrég előterjesztette a „ProgPoW” nevű javaslatot, amely ellenállóvá tenné az Ethereum ASIC-t..

Hány Ethereum csomó van?

Alapján Ethernodes.org, az Ethereum mainnet jelenleg körülbelül 8752 csomópontnak ad otthont. Ez az adat azonban napi szinten változik.

Ezek közül a csomópontok legnagyobb többsége az USA-ban található, míg Kína, Kanada, Németország, az Egyesült Királyság, Oroszország és még jóval később.

Az Ethereum csomópontok teljes összege 2019. február 20-án, és eloszlásuk világszerte – Forrás: Ethernodes.org

Ezek a csomópontok teljes csomópontok?

A teljes csomópont olyan számítógép, amely betartatja az Ethereum hálózat konszenzusának minden szabályát, és amelyhez csatlakozik.

A teljes csomópontnak a teljes Ethereum blokkláncot le kell töltenie a számítógépére.

Értelemszerűen az Ethereum hálózat összes bányászának teljes csomópontnak kell lennie. Azonban az összes teljes csomópontnak nem kell bányásznia a valutát.

A csomópontok néhány fontos funkcióval rendelkeznek.

 1. Biztosítaniuk kell, hogy az összes bányász megfelelő blokkjutalmat kapjon.
 2. Biztosítaniuk kell, hogy minden tranzakció megfelelő aláírással rendelkezzen.
 3. Ellenőrizniük kell, hogy minden blokk és tranzakció megfelelő adat-formátumban van-e.
 4. Biztosítaniuk kell, hogy ne legyen kettős kiadás a blokkokban.

Hogyan használhatom az étert (ETH)?

Az éter az egyik legsokoldalúbb érme, amely ma elérhető a kriptovaluta térben.

Mint a világ második legnagyobb kriptovaluta, Eternek sok birtokosa van.

Az első 5 kriptovaluta piaci korlát szerint, 2019. február 25-én – Forrás: CoinMarketCap

Per a legújabb CoinMarketCap adatok, Az éter értéke meghaladja a 15 milliárd dollárt, jelenleg 104 millió érme van forgalomban.

Íme néhány az ETH leggyakoribb felhasználási módjai:

 •   Tranzakciók lebonyolításához:

Az éter a hitelkártyák és az átutalások alternatívájaként használható. Ahhoz azonban, hogy tranzakciót folytasson Etherrel, mind a feladónak, mind a vevőnek rendelkeznie kell egy Ether pénztárcával. A határokon átnyúló fizetések esetében az Ether sokkal olcsóbb és gyorsabb lehet, mint a hagyományos módszerek.

 •   ICO tokenek vásárlásához:

A token értékesítésben való részvételkor az Ethereum gyakran népszerű választott kriptovaluta. Mivel az Ethereum blokklánc segítségével nagyszámú kezdeti érmeajánlatot kínálnak fel, ez azt jelenti, hogy az ETH használatával ezekből a projektekből könnyebb vásárolni a tokeneket.

 •   A való világban történő vásárlásokhoz:

Számos kriptovaluta startup szorgalmazza a digitális pénznemek bevezetését, és segíti a PoS gépek és egyéb módszerek telepítését, amelyek lehetővé teszik az ETH használatával történő vásárlást.

 •   Digitális vásárlásokhoz:

Számos webhely elfogadja a fizetést Ether-ben, és a dApps is elfogadhat ETH-fizetéseket, lehetővé téve, hogy bármit megvásárolhasson a játékban töltött élettől kezdve a folyóirat-előfizetésig.

 •   Kereskedéshez / befektetéshez:

Az éter az egyik leggyakrabban elérhető kereskedési pár a digitális devizák számára, amelyeket a világ tőzsdéiben használnak. Megvásárolhatja az étert, és befektetésként tarthatja, vagy közvetlenül más kriptovalutákra cserélheti.

Hogyan tárolhatom az étert (ETH)?

Miután megvásárolta az Ether-t, szüksége lesz egy Ethereum pénztárcára a biztonságos tároláshoz.

Lehetősége van forró pénztárcák, hideg pénztárcák, hardver pénztárcák, papír pénztárcák, asztali vagy mobil pénztárcák használatára. Minden platformhoz tartozik egy; egyes lehetőségek jobban megfelelnek a többiekhez képest.

Vizsgáljuk meg az egyes lehetőségeket:

 •   Forró pénztárcák – pénztárcák cseréje:

Valószínűleg az ETH-t olyan tőzsdén veszi meg, mint a Coinbase vagy a Binance. Ezek a cserék pénztárcát biztosítanak Önnek, ahol tárolhatja ETH-ját.

A forró pénztárcák egyszerűen használhatók, nagyon egyszerűek, és általában könnyű felszámolni a készleteit, mivel az érmék a tőzsde honlapján érhetők el.

Ezért a pénzváltótárcák általában több eszközről is elérhetők, amennyiben van internetkapcsolatod.

Ezeknek a pénztárcáknak az a problémája, hogy a pénzváltó és az Ön fiókjának biztonságától függően sebezhetőbbek lehetnek a lopásokkal szemben, mint mások.

Ha rendszeresen kereskedel, akkor valószínűleg ez a legjobb és legkényelmesebb megoldás.

 •   Hideg pénztárcák – hardver pénztárcák:

A hardvertárcák rendeltetésszerű használatuk esetén rendkívül erős biztonságot nyújthatnak felhasználóiknak.

Ezek általában USB eszközök, és a hardver pénztárcák piacvezető szolgáltatója jelenleg a Ledger.

Ether-állományait hardveres pénztárcán tárolhatja, ameddig csak akarja, és biztos lehet benne, hogy egy hacker nem érheti el őket.

Csak ügyeljen arra, hogy ne veszítse el az eszközt, és ne mondja el másoknak a jelszavakat.

 •   Hideg pénztárcák – papír pénztárcák:

A papír pénztárcákat tartják a legbiztonságosabb módnak az éter biztonságos tárolására a rosszindulatú programok és a számítógépes támadók elől.

Papír pénztárcával kinyomtatja a magánkulcsokat, az Ether címeket és biztonságos helyen tárolja őket.

Sokak számára azonban ez nagy kellemetlenségnek tűnhet, összehasonlítva például egy pénztárca használatával.

Ismételten, hasonlóan a hardveres pénztárcákhoz, fontos, hogy papírpénztárcáját biztonságban tartsa, és soha ne ossza meg másokkal az információkat.

 •   Asztali és mobil pénztárcák:

Ahogy a neve is sugallja, az asztali számítógépeket és a mobil pénztárcákat meg lehet különböztetni azoknak az eszközöknek az alapján, ahol használják őket.

Az asztali pénztárcák működőképesebbek lehetnek, míg a mobil pénztárcák nagyobb kényelmet nyújtanak.

A mobil és asztali pénztárcákat általában csak azon az eszközön lehet használni, ahová telepítve vannak. Ezért, ha elveszíti az eszközt, ez veszélyezteti az alapjait.

Néhány mobil / asztali pénztárcát kifejezetten Ether és ERC20 tokenek tárolására terveznek, míg egyesek lehetővé teszik a kriptovaluták széles skálájának együttes tárolását.

Ami a legjobb Ethereum pénztárca?

Tekintettel arra, hogy a pénztárca lehetőségei ilyen széles skálán vannak, felveti a kérdést, hogy melyek a legjobbak?

Nos, a kérdés megválaszolásához itt van néhány válogatott kedvencünk:

 •   Hardver pénztárca – Ledger Nano S

A Ledger Nano S a fejlett biztonságot és az egyszerű kezelhetőséget egy csomagba tömöríti.

Útmutatónk a kriptovaluták biztonságos tárolásához a Ledger Nano S-n lehet itt található.

 •   Asztali pénztárca – MetaMask

Ez az egyszerű, könnyen telepíthető és könnyen használható böngészőalapú pénztárca lehetővé teszi, hogy azonnal csatlakozzon az Ethereumhoz és a blockchainen tárolt számos dApps-hez.

A MetaMask egy rendkívül népszerű pénztárca, amely támogatást és támogatást kapott a ConsenSys-től és az Ethereumtól is.

Ennek a pénztárcának hamis verziói vannak, ezért mindenképpen töltsön le egy legit verziót.

 •   Alap pénztárca – Köd pénztárca

Ha mást nem keres, csak a csupasz alapokat, akkor a Köd pénztárca a megfelelő választás az Ön számára.

Az Ethereum Alapítvány hozta létre egy kellemes, nem zavaró élmény érdekében, és az ethereum.org oldalon elérhető legalapvetőbb pénztárcaként szerepel..

 •   Több pénznemű pénztárca – Exodus

Ha számos kriptovalutával rendelkezik, és egy jól megtervezett pénztárcára vágyik, amely kiküszöböli több kriptopénztárca szükségességét, akkor az Exodus jó választás lehet.

Az Exodus meglehetősen népszerű a kripto felhasználók körében, és néhány jó funkció, köztük a portfólió szolgáltatás, ahol nyomon követheti a részesedését.

 •   Web pénztárca – MyEtherWallet

A MyEtherWallet az egyik legnépszerűbb Ether pénztárca.

Webtárcaként lehetővé teszi, hogy bármilyen eszközről bejelentkezzen, ami némi biztonsági kockázatot jelent.

Ezek a kockázatok azonban mérsékelhetők, ha párosulnak egy olyan hardvertárcával, mint például a Ledger Nano S.

 •   Mobil pénztárca – Trust Wallet

A Trust Wallet mostantól a Binance hivatalos kriptovaluta pénztárcája, és az alkalmazás letölthető iOS és Android készülékeken egyaránt.

Támogatja az Ether és az összes Ethereum hálózati tokent, például az ERC20 tokent, valamint számos más vezető kriptovalutát, mint például a Dash, Tron, Litecoin, Bitcoin és még sok más.

Hol lehet Ethereumot vásárolni vagy eladni?

A kriptovaluta-tőzsdék a leggyakoribb választás Ethereum vétele vagy eladása.

A kriptovaluta-tőzsdék lehetnek központosítottak vagy decentralizáltak.

A világ három legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje:

 1. Binance
 2. OKeX
 3. Huobi

Pillanatkép az Ethereum kereskedéséről a Binance-en – Forrás: Binance.com

Egyéb prominens cserék a következők:

 • Coinbase
 • Bitfinex
 • Upbit
 • Kraken
 • Digifinex

Az éter mindezen tőzsdéken megvásárolható, eladható és kereskedhető. Mivel az Ether a vezető digitális érme, a legtöbb kriptovaluta-tőzsdén elérhető.

Különböző fizetési módok az Ether tőzsdei vásárlásához: hitelkártya / betéti kártya, fiat pénznemek, valamint kriptovaluták vagy stabil papírok. A különböző tőzsdék által felszámított díjak változnak, és a fizetési módtól is függenek.

Egyéb lehetőségek: kriptovaluta ATM-ek ahol Ether készpénzzel vásárolható meg, kereskedve az Ether peer-to-peer-rel LocalEthereum, és olyan konverziós cserék használatát, mint Changelly és Alakváltás a fiat-éter vagy a kriptográf-éter azonnali cseréje.

A Coinbase biztonságos?

A Coinbase az Egyesült Államokban található vezető és népszerű kriptovaluta-tőzsde. Jelenleg a platform hangerejét ETH / USD kereskedésekből származik.

A tőzsde szolgáltatásait igénybe vevők számára a Coinbase forró pénztárcát biztosít, amelyet valuták tárolására lehet használni.

A Coinbase tart 98% felhasználó pénzeszközeinek offline állapotát, és más biztonsági intézkedéseket tesz, amelyek megakadályozzák, hogy a lopások és csapkodások károsítsák a felhasználó gazdaságait.

A Coinbase által online tárolt pénzeszközöket a biztosítás.

Forrás: Coinbase.com

A Coinbase kétfaktoros hitelesítést is lehetővé tesz a felhasználók számára, tovább védve őket a fiókok illetéktelen hozzáférésétől.

Forrás: Coinbase.com

A Coinbase hibakeresési programot is működtet a biztonságkutatók aktív közösségével, amelyek segítenek a platform biztonságban tartásában.

Ennek ellenére egyes felhasználók továbbra is szeretnék a biztonságuk teljes irányítását, nem pedig a cserére támaszkodni. Ha igen, akkor a fent említett biztonságos módszerek, például hardveres vagy papír pénztárca egyikének használata jó lehetőség lenne.

Mennyit ér az Ethereum?

Az éter ára és piaci korlátja 2015. augusztus 7. és 2019. február 21. között – Forrás: CoinMarketCap.com

2019. február 21-től az Ether ára jelenleg 143 dollár, 15,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.

2015 novemberében és decemberében Ether az 1 dolláros jegy alatt kereskedett.

Egy évvel később, 2016 októbere és decembere között azonban Ether ára megközelítette a 10 dollárt.

2017 júniusában az árak elérték a 377,56 dollárt, a piaci kapitalizáció meghaladta a 34 milliárd dollárt.

2018. január 13-án az Ether ára mindenkori csúcsot ért el 1400 dollár közelében, piaci kapitalizációja pedig 133 milliárd dollár.

Azóta az Ethereum hatalmas eladásoknak és árak zuhanásának volt tanúja a rendíthetetlen medvepiacon.

Azonban, mint minden piacon, létezik egy boom és bust ciklus, és most mindenki új bikapiacra vár, remélve, hogy Ether egy napon újra minden idők csúcsát meg tudja hozni.

Ethereum árjóslatok a nagy nevektől

Az Ethereum sok kripto rajongó, valamint a hagyományos pénzügyi szektor prominens személyiségének figyelmét felkeltette. Néhányan jóslatokat is tettek az Ethereum árára vonatkozóan. Nézzük meg, mit mondtak.

Jeff Reed az Ethereumot értékesebbnek tartja, mint a Bitcoin:

A kriptográfus szerzője, Jeff Reed úgy véli, hogy a Bitcoin és az Ethereum nemigen tudja megakadályozni, hogy alternatív valutarendszerré váljanak. Ő mondta:

„Elképzelhető módon bármivel kereskedhet az Ethereum használatával, de ez nem az Ethereum erőssége a többi kriptovalutához képest – mindannyian megtehetik. Inkább az a számítási nyelv teszi lehetővé az intelligens szerződések létét, hogy az Ethereum értékesebb, mint a BTC (véleményem szerint). “

Steven Nerayoff 3000 dollárt jósolt:

Az Ethereum társ-alkotója, Steven Nerayoff megjegyezte, hogy dollármilliárdokat öntöttek az Ethereum ökoszisztémájába 2018 januárjában, az ICO-k révén. 2018 végéig 3000 dolláros árcédulát vállalt az Ether-en, de sajnos ez nem valósult meg.

Nigel Green 2500 dollárnál tart:

Nigel Green, a deVere csoport vezérigazgatója azt javasolta, hogy az Ethereum 2018 végére elérhesse a 2500 dollárt, majd további emelkedések következzenek 2019-ben és 2020-ban.

Ő mondta:

“Az előrejelzések szerint az Ethereum ára jelentősen emelkedni fog az idén, és 2018 végéig 2500 dollárt érhet el, 2019-re és 2020-ra további emelkedéssel. Ezt az általános fellendülést három hálózati meghajtó fogja táplálni. Először is, egyre több platform használja az Ethereumot kereskedési eszközként. Másodszor, az intelligens szerződések fokozott használata az Ethereum részéről. Harmadszor pedig a felhőalapú számítástechnika decentralizálása. ”

Ki az Ethereum alapítója?

Orosz-kanadai programozó Vitalik Buterin az Ethereum társalapítója.

RÖGZÍTŐ HÍREK: Ezennel bejelentem, hogy én, Vitalik Buterin, az ethereum alapítója.

– vitalik.eth (@VitalikButerin) 2016. május 2

Vitalik megfogalmazta az Ethereum ötletét, és kiadta a fehér papír 2013-ban részletesen leírja annak tervét és indokolását.

Vitalik már 2011 óta érdeklődött a Bitcoin és a kriptovaluták iránt. Társalapította a „Bitcoin Magazine” nevű hírportált, ahol több száz cikket publikált, és részt vett a magánéletre összpontosító Sötét pénztárca projekt.

Ebben az időben vetette fel a Vitalik egyetlen blokklánc ötletét, amelyet át lehet programozni egyedi decentralizált alkalmazások létrehozására, nem pedig egy teljesen új blokklánc fejlesztésére van szükség..

2014 januárjában a Vitalik hivatalosan bejelentette az Ethereumot a miamiban tartott észak-amerikai Bitcoin konferencián, és együtt kezdett dolgozni Dr. Gavin Wood-szal, akivel az Ethereumot közösen alapította.

2014 júliusában 42 napos nyilvános értékesítést indítottak az „Ether” néven ismert Ethereum tokenekről, amelyek több mint 18 millió dollárt gyűjtöttek össze, ami akkoriban a legsikeresebb tömegeladás volt..

Az Ethereum platform életbe lépett, és egy évvel később elindult 2015. június 30, lehetővé téve a fejlesztők számára a decentralizált alkalmazások létrehozását és futtatását.

Az alapító csapat

Vitalik Buterin mellett más emberek is részt vettek az Ethereum koncepciójának megtervezésében és tökéletesítésében.

Közülük a legkiemelkedőbb az orvos Dr. Gavin Wood aki megírta az Ethereum nevű „technikai Bibliát” sárga papír, amely felvázolja az Ethereum Virtual Machine (EVM) részleteit.

Dr. Joseph Lubin egy másik neves név, aki később megépítette a ConsenSys-t, egy Brooklyn-i alapú startupot, amely az Ethereum ökoszisztémára összpontosított.

Amikor a projektet 2014-ben nyilvánosan meghirdették, a a csapat magja állt valamiből Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Lorio és Charles Hoskinson.

Az Ethereum társalapítói – Vitalik Buterin, Joseph Lubin, Charles Hoskinson, Gav Wood, Anthony Di Lorio & Mihai Alisie – Forrás: Twitter.com

Hogyan használhatják a programozók az Ethereumot?

Az Ethereum egy blokklánc, beépített programozási nyelvvel. Platformként szolgál, ahol a programozók sokféle decentralizált alkalmazást hozhatnak létre, használhatnak és futtathatnak.

Ez azt eredményezte, hogy az Ethereumot a „The World Computer” néven írták le, ahol a hagyományos számítógépekhez hasonlóan a lehetséges felhasználások részben a felhasználók kreativitásától függenek.

A kezdéshez a programozók megtehetik kezdje el a tanulást többet a blokkláncok – decentralizáció és kriptográfia – alapfogalmairól.

Meg kell ismerkedniük az Ethereum blokklánc legfontosabb jellemzőivel, az intelligens szerződésekkel, valamint más olyan összetevőkkel, mint a GAS, az Ether (ETH) és az Ethereum virtuális gép.

A programozóknak meg kell tanulniuk a Solidity-t is, az Ethereum számára használt programozási nyelvet.

Mi a szilárdság?

A szilárdság az Ethereumon intelligens szerződések létrehozásához használt programozási nyelv.

Alapján Blockchain Tanács, A szilárdság egy magas szintű programozási nyelv, és a szintaxis hasonló a JavaScript szkript nyelvéhez.

Mi a szilárdság? – Forrás: Blockchain Council

A szilárdságot eredetileg Gavin Wood javasolta 2014 augusztusában.

Ezt követően fejlesztette ki Gavin Wood, Alex Beregszaszi, Christian Reitwiessner, Yoichi Hirai, Liana Husikyan és más korábbi Ethereum-közreműködők.

Úgy tervezték, hogy lehetővé tegye az intelligens szerződések írását olyan platformokon, mint az Ethereum.

A JavaScriptet vagy a C-t jól ismerő programozók számára a Solidity viszonylag nagynak tűnik közmondásos.

Bár a Solidity egy meglehetősen új nyelv, számos szakértő dolgozik rajta, és rengeteg dokumentáció áll rendelkezésre az új programozók segítésére, akik meg akarják tanulni az alapokat.

Ethereum 2.0 frissítés

Az Ethereum néhány méretezhetőségi problémával küzdött, ami akadályt jelenthet a platform és az Ether széles körű elterjedése előtt.

Az Ethereum ezeket az akadályokat az „Casper” frissítésnek is nevezett Ethereum 2.0 segítségével akarja legyőzni. A frissítés eredetileg várhatóan 2019-ben érkezett meg, bár még mindig sok technikai akadályt kell leküzdeni.

2020 augusztusában az Ethereum 2.0 fejlesztői felvázolták a Medalla tesztnet kiadását, amely az első tesztnet, amelyet az Ethereum 2.0 közösség tagjai használhattak. Az első kérdés a részesedés tétje volt, amely meglehetősen alacsony volt – különösen a Nimbus és a Lodestar ügyfelei esetében, akik nem tudtak bizonyos blokkokat ellenőrizni, és 10% -os különbséget okoztak a várható tétben – 57% -os részesedéssel. Ez a szám azért is volt alacsonyabb, mert néhány résztvevő résztvevő offline volt, amikor a hálózat életbe lépett.

Olyan fogalmakat fog tartalmazni, mint a szilánkolás amely várhatóan gyorsabb és hatékonyabbá teszi a blokkláncot. A szilánkosításról többet fogunk megvizsgálni ebben a cikkben. A sikeres frissítés után az Ethereum 2.0 elindul az Ethereum 3.0 felé, amely biztonságot nyújt a hálózat számára a kvantum számítógépek erejével szemben.

Méretezés

A méretezés az Ethereum hálózat Achilles-sarkainak tekinthető; ennek ellenére sok munka folyik a háttérben annak kipróbálására.

Mivel az Ethereum nem csak egy blokklánc, hanem lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját blokklánc-alapú projektjeiket hozzák létre az eredeti Ethereum blokkláncon.

Továbbá 1400 felett dApps jelenleg az Ethereumon futnak, ami azt jelenti, hogy a hálózatnak már most is nagy száma van és tranzakciók millióit dolgozza fel.

A probléma akkor kezdődik, amikor az alkalmazások, projektek és felhasználók száma olyan szintre nő, hogy az Ethereum blokklánc csomópontjai nem képesek kezelni az egyre növekvő mennyiségű tranzakciót.

Valójában, amikor a A CryptoKitties játék az Ethereum hálózaton 2017 végén vírusivá vált, a hálózat torlódott és látta a 600% a függőben lévő tranzakciók növekedése. Ez a hullám a hálózat lelassulását és drága tranzakciós díjakat eredményezte, ami csökkentette az Ethereum alkalmazások használhatóságát / életképességét.

A méretezés kérdésének leküzdésére jelenleg kidolgozott megoldások a következők:

 • Casper – Az a frissítés, amely az Ethereum 2.0 megvalósítását és az Ethereum tétbiztosítási protokollra való áthelyezését jelenti. Várhatóan 2019-ben következik be.
 • Szilánkos – Az egész hálózatot külön „szilánkokra” osztja fel. Minden független szilánkok és azok kiosztott csomópontjai bizonyos tranzakciókat képesek feldolgozni, nem pedig az egyes tranzakciókat feldolgozó teljes hálózat, így növelve az átviteli sebességet.
 • Higgadtság – Új blokklánc-rendszer, amely az Ethereumhoz kapcsolódna. A cél az lenne, hogy az összes meglévő Ethereum alkalmazást ide költöztesse, ahol azokat „valamilyen formában szerződéssé varázsolják az új rendszer egy darabjára”.

A tét igazolása a munka igazolásával szemben

A tét igazolása (PoS) és a munka igazolása (PoW) a blokklánc konszenzusos mechanizmusainak két népszerű típusa.

A konszenzusos mechanizmus a blockchain főkönyvbe felvett információk ellenőrzésére és érvényesítésére szolgál. Ez biztosítja, hogy ne legyen kétszeres kiadás, vagy más érvénytelen adatokat adnak a blokklánchoz. Ezenkívül megakadályozza a hálózatok károsodását állandó villával.

Minden konszenzusos mechanizmusnak vannak előnyei és hátrányai, de mindegyiknek ugyanazt a célt kell szolgálnia. A konszenzusos mechanizmusok közötti elsődleges különbség az, hogy a tranzakciók ellenőrzését hogyan delegálják és jutalmazzák.

Munka igazolása vs Tét igazolása infografika a 3iQ Kutatócsoport részéről

Az Ethereum jelenleg a Munka igazolása rendszert használja, de a A Casper frissítése megkezdi az Ethereum átmenetét a Proof of Stake rendszerre. Az új rendszer egy büntetési rendszert is beépít a rosszindulatú szereplők megbüntetésére.

Jó közönségállapot hogy:

„A büntetési rendszer további előnye, hogy 51% -os támadásokat elrettent. PoW rendszerben az 51% -os támadás költséges, de megismételhető mindaddig, amíg elegendő hasítóerő gyűlt össze. A PoS segítségével a támadók kockáztatják a tét elvesztését, ha a támadás kudarcot vall. Ilyen esetben a támadás újrakezdésének egyetlen módja az új éter megszerzése lenne. ”

Casper, szilánkos & Ethereum 2.0

Az Ethereum 2.0 ütemterve két kombinált frissítésből áll, amelyek a Casper és a Sharding, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy skálázhatósági és biztonsági előnyöket hozzanak az Ethereum számára. Több évbe telhet, amíg mindkettő teljes mértékben megvalósításra kerül, és az Ethereum 2.0-t alkotja.

Annak ellenére, hogy a Casper és a Sharding egyesül az Ethereum 2.0-ba, mindkettő különálló projekt, amelynek különböző fázisai, megvalósítási és befejezési ideje lesz.

A Casper protokoll bizonyítja a tét konszenzus mechanizmusát, amely az Ethereum 2.0 ütemterv jelentős részét képezi. Casperrel az érvényesítőknek tétként félre kell tenniük éterük egy részét.

Amikor olyan validátorok fedeznek fel blokkokat, amelyeket szerintük hozzá kellene adni az Ethereum blokklánchoz (validált), akkor fogadást fognak kötni az Etherben. Ha a blokk hozzá van kötve a lánchoz, akkor a validátorokat tétméretük alapján jutalmazzák.

Mint fent említettük, beépített mechanizmusai lesznek a protokollon szereplő rosszindulatú szereplők megbüntetésére, amelyek biztosítják, hogy nem tudják játszani a rendszert, és hogy a rendszer megbízhatatlan marad. A rosszul eljáró validátorok tétjét eltávolítják.

A Sharding viszont különálló szilánkokra osztja a hálózatot. Minden szilánkot kijelölnek bizonyos tranzakciók feldolgozására, amelyeket egyedül is megtehet.

Jelenleg minden tranzakció feldolgozásához a teljes hálózatra van szükség, ami valószínűleg a hálózat erőforrásainak túlzott mértékű felhasználását jelenti. Éppen ezért a szilánkosítás megvalósítása jelentősen növelheti az Ethereum áteresztőképességét, és nagyobb méretezést tesz lehetővé.

Vitalik Buterin így magyarázza az aprítást:

„Képzelje el, hogy az Ethereumot több ezer szigetre osztották fel. Minden sziget megteheti a maga dolgát. A szigetek mindegyikének megvannak a maga egyedi jellemzői, és mindenki az adott szigethez tartozik, vagyis a számlák kölcsönhatásba léphetnek egymással ÉS szabadon engedhetik magukat minden jellemzőjének. Ha kapcsolatba akarnak lépni más szigetekkel, akkor valamilyen protokollt kell használniuk. ”

Következtetés

Az Ethereum hozzájárulása a blokklánc / kripto világhoz óriási. Az Ethereum új lehetőségeket nyitott meg a blokklánccal intelligens szerződések, decentralizált alkalmazások és tokenizált gazdaságok bevezetésével..

Kétségtelen, hogy az Ethereum még folyamatban lévő munka. Van néhány kérdése, különösen a méretezéssel kapcsolatban, és a szükséges megoldások nem csak egyik napról a másikra jönnek.

Az Ethereum jövője attól függ, hogy a hálózat mennyire széles körűen átvett és erőteljes lesz, valamint a platformot használó fejlesztők kreativitása és tehetsége. Úgy tűnik, hogy az Ethereum jó irányba halad, sok nagyvállalat és intézmény figyelmét felkeltve.

Amszterdam, Hollandia - 2018. október 1-je Az Enterprise Ethereum Alliance vagy az EEA webhelye, amely a Fortune 500 vállalkozásokat és startupokat összekapcsoló platform az Ethereum blockchain projekttel.Az Enterprise Ethereum Szövetségnek jelenleg több mint 386 tagja van, akik támogatják és támogatják az Ethereumhoz kapcsolódó fejlesztéseket. A tagok között vannak olyan nagy ütők, mint az Intel, a JPMorgan, a Microsoft, a BP, sőt az indiai kormány is.

Senki sem tudja pontosan megjósolni, hogy az Ethereum milyen hatással lesz, akárcsak az 1990-es években, senki sem tudta, hogy az internet mennyire befolyásolja a világot. Az Ethereum számára még mindig korai a nap, de minden bizonnyal forradalmi platform lehet.

Hivatkozások & Erőforrások: