În fiecare an, tot mai mulți oameni se interesează de criptomonede. În timp ce unii sunt în tehnologiile blockchain datorită unicității sale, și anume descentralizarea și anonimatul, alții (cei care alcătuiesc majoritatea) caută oportunitatea de a câștiga rapid. Totuși, în timp ce caută o modalitate ușoară de a obține profit criptografic, o mulțime de oameni de pariuri pierd mai degrabă bani decât câștigă. Adevărul este că doar câțiva sunt suficient de pricepuți la tehnică pentru a obține un profit sigur din criptomonede. Prin urmare, oamenii consideră industria criptografică ca fiind cea a jocurilor de noroc. Cu toate acestea, este o afirmație înșelătoare. Există modalități de a obține profit criptografic, evitând riscul de a vă pierde toate economiile.

O alternativă considerată adesea ca sursă de venit este extragerea criptomonedelor. Cu toate acestea, în cazul Bitcoin-ului și altor altcoins bazate pe algoritmul Proof-or-Work (PoW), exploatarea individuală este practic inutilă din punct de vedere economic.

Din acest motiv, mulți utilizatori apelează la așa-numita staking – mining de criptomonede folosind algoritmul Proof-of-Stake (PoS). Această opțiune implică posibilitatea unui venit pasiv fără costul achiziționării de echipamente scumpe și electricitate.

Caracteristici ale dovezii mizei

Pentru o înțelegere completă a mizei, trebuie să cunoașteți caracteristicile mecanismului de consens PoS. Esența sa este generarea de noi blocuri cu o opțiune specială pentru distribuirea recompenselor către mineri. Suma recompensei depinde de numărul de monede din portofelul utilizatorului.

Luați un exemplu: Maria are 2% din totalul monedelor emise. În acest caz, ea are dreptul la 2% din recompensa primită atunci când se găsește un bloc nou. Aceasta este o descriere foarte brută, dar arată principiul general al algoritmului PoS.

O altă afirmație folosită adesea de susținătorii mizei este că formarea blocurilor în criptomonede folosind algoritmul PoS are loc aleatoriu. Aceasta este trăsătura distinctivă și o altă diferență cheie față de algoritmul PoW, unde minerii folosesc echipamente care selectează singurul număr adevărat (nonce) pentru a găsi un bloc nou. Cu cât rata de hash a dispozitivului este mai puternică, cu atât este mai mare eficiența minării criptomonedelor și, prin urmare, cu atât sunt mai mari recompensele minerului.

Astfel, miza poate fi considerată un mod convenabil și mai puțin costisitor de a obține un profit criptografic. Susținătorii acestui algoritm afirmă, de asemenea, că PoS oferă un nivel de securitate mai ridicat, în special în ceea ce privește vulnerabilitatea la atacuri de 51%. Acest lucru se datorează faptului că participanții la rețeaua PoS trebuie să concureze între ei și să mențină o anumită cantitate de monede în portofele lor. Cu toate acestea, se poate argumenta cu această afirmație. Până în prezent, este foarte greu să găsești o protecție mai fiabilă decât cea oferită de rețeaua Bitcoin.

PoW de dovadă a muncii vs. PoS de dovadă a mizeiCompararea algoritmilor PoW și PoS. Imagine din Cointelegraph.

Deci, ce criptomonede utilizează algoritmul PoS? De fapt, există sute dintre acestea pe piață astăzi. În acest articol, vom lua în considerare cele mai populare și de încredere active care utilizează algoritmul Proof-of-Stake.

NEO

Proiectul NEO, cunoscut și sub numele de Ethereum chinezesc, oferă utilizatorilor săi posibilitatea de a miza. Algoritmul utilizat este Toleranța delegată a defecțiunilor bizantine.

NEO diferă de alte criptomonede prin indivizibilitatea sa. Cu alte cuvinte, 1 NEO nu poate fi împărțit în părți. Modelul „combustibil” este, de asemenea, utilizat sub formă de jetoane GAS – când se găsește următorul bloc, 7 GAS sunt distribuite automat între deținătorii NEO.

Randamentul curent este estimat la aproximativ 2,3% pe an. Lansat la sfârșitul lunii aprilie, NEO 3.0 a fost conceput pentru a îmbunătăți performanța și scalabilitatea rețelei.

[add-changelly-widget from = btc to = neo]

Vechain

Proiectul VeChain are două tipuri de monede – VET sau principalele jetoane VeChain și jetoane THOR Power. În funcțiile lor, acestea sunt similare cu NEO și GAS deja menționate. Deținătorii VET primesc jetoane THOR ca urmare a stivuirii, la fel cum deținătorii NEO primesc GAS.

Cea mai recentă generație de VeChain Thor își propune să devină o platformă pentru dezvoltarea aplicațiilor descentralizate la nivel de întreprindere. Toate forțele dezvoltatorilor VeChain vizează împingerea Ethereum pe locul al doilea. Nu există valori minime pentru stivuire, iar unele schimburi acceptă chiar generația THOR pentru VET-urile stocate în portofelele lor.

Rentabilitatea stivuirii este relativ mică – aproximativ 1,68%, deși pentru 1.000.000 VET se poate deține proprietarul întregului masternode.

[add-changelly-widget from = btc to = vet]

VALURI

Criptomoneda WAVES se bazează pe conceptul de a crea un algoritm de consens capabil să susțină până la o sută de tranzacții pe secundă, ceea ce îl face potrivit pentru aplicații de piață în masă.

WAVES folosește un algoritm Loved Proof-of-Stake (LPoS), care este o versiune avansată a Proof-of-Stake. În sistemul obișnuit Proof-of-Stake, fiecare nod care conține o anumită cantitate de criptomonede are dreptul de a adăuga următorul bloc la blockchain, dar în sistemul WAVES LPoS, utilizatorii își pot închiria soldul pentru noduri complete. Cu LPoS, utilizatorul va avea posibilitatea de a închiria WAVES din portofel către diferiți contractori care pot plăti un procent ca recompensă.

Prețul curent WAVES este de 1,18 USD (date din 20.08.2019). Pentru a participa la procesul de exploatare, un utilizator trebuie să mizeze minimum 1000 de jetoane. Randamentul anual WAVES este de aproximativ 7,5%.

[add-changelly-widget de la = btc la = valuri]

Dash

Deși criptomoneda DASH nu se bazează pe algoritmul Proof-of-Stake, folosește așa-numitul masternode sistem care permite proprietarilor să primească dividende. Pentru aceasta, utilizatorii trebuie să aibă un masternode cu 1000 de monede în portofel. În acest sens, este destul de similar cu monedele PoS clasice.

Profitul anual este de aproximativ 7,5-8,4%, ceea ce este destul de mare. Cu toate acestea, la prețul DASH actual de aproximativ 95 USD (date din 20.08.2019), prețul de emisiune de 95.000 USD poate fi prea mare pentru utilizatorii medii.

[add-changelly-widget from = btc to = dash]

Decred (DCR)

Managementul descentralizat al revendicărilor decreditate este prioritatea sa principală, utilizând motorul hibrid PoW / PoS care, potrivit creatorilor proiectului, reduce semnificativ posibilitatea exploatării miniere centralizate.

Utilizatorii pot primi venituri pasive achiziționând „bilete” pentru a vota aspecte cheie legate de gestionarea rețelei Decred. Ținând un anumit număr de monede în portofele lor, utilizatorii primesc o parte din 30% din recompensa minieră blocată proporțional din participarea lor.

Randamentul anual actual cu o cerință minimă de miză de 5 DCR este estimat la mai mult de 10%.

[add-changelly-widget from = btc to = dcr]

Tezos

Lansat în septembrie 2018, Tezos folosește algoritmul Liquid Proof of Stake și este poziționat ca protocol de rețea pentru sisteme de contracte inteligente sigure și testate în timp..

Pentru a deveni validator Tezos, trebuie să „înghețe” suma de cel puțin 10.000 XTZ. Cu toate acestea, ecosistemul oferă și posibilitatea de delegare, ceea ce înseamnă practic că orice număr de monede ale utilizatorului pot fi încredințate unui miner (brutar).

Randamentul anual actual este estimat la aproximativ 7%.

[add-changelly-widget from = btc to = xtz]

Lisk

Proiectul Lisk permite crearea și rularea aplicațiilor descentralizate. Cu toate acestea, dezvoltarea se bazează pe JavaScript, care crește semnificativ baza potențială de utilizatori.

Algoritmul PoS delegat este ușor inferior clasicului Proof-of-Stake. Utilizatorii votează cu jetoanele lor LSK pentru delegați. Blocurile sunt create de 101 delegați cu numărul maxim de voturi. Delegații selectați primesc toate recompensele pentru stivuire și pot, de asemenea, să împartă dividende utilizatorilor care îi susțin. Deși nu există restricții tehnice cu privire la suma de LSK necesară pentru vot, fiecare vot costă 4 LSK. Prin urmare, se recomandă ca la alegeri să participe doar utilizatorii cu 200 LSK (de preferință mai mult de 500 LSK) – acest lucru va reduce la minimum cota de costuri și va obține venituri bune. În prezent, costul unui token LSK este de aproximativ 1,22 USD.

Deoarece cota de deduceri este determinată de delegat însuși, aceasta poate varia foarte mult: de la 6,25% la 100%. Datorită complexității procesului PoS delegat, vă recomandăm să vă familiarizați mai întâi cu documentația relevantă.

[add-changelly-widget from = btc to = lsk]

Arca

Trăsătura distinctivă a proiectului The Ark este că echipa de dezvoltare nu poziționează Ark ca o criptomonedă universală și cuprinzătoare. Ark caută să combine diverse blockchains cu tehnologia SmartBridge. Funcționează ca un contract inteligent care poate fi executat pe diferite blockchains cu protocoale complet diferite, de exemplu, pe blockchain-urile Bitcoin și Ethereum.

Ark diferă, de asemenea, de analogii săi în algoritmul PoS delegat de tipul Lisk menționat mai sus. Astfel, utilizatorii nu participă direct la stivuire. Monedele lor permit selectarea a 51 de delegați, care vor împărți apoi recompensele cu utilizatorii care i-au susținut.

În timp ce ponderea medie a deducerilor ARK este de aproximativ 10%, unii delegați plătesc până la 90-100%. Cu alte cuvinte, aproape toate dividendele pentru stivuire sunt destinate alegătorilor și sunt distribuite în funcție de numărul de voturi. În plus, fiecare portofel poate vota pentru un singur delegat. Acest lucru se face pentru a preveni centralizarea potențială a sistemului electoral.

[add-changelly-widget from = btc to = ark]

Cosmos (ATOM)

Cosmos este un proiect de criptomonedă conceput pentru a asigura compatibilitatea diferitelor blockchains – în primul rând Ethereum și Bitcoin. Lucrarea proiectului a fost realizată în ultimii trei ani.

Lansarea Cosmos Hub, prima din seria blockchain Proof-of-Stake care va deveni parte a ecosistemului Cosmos în viitor, a avut loc în martie 2019.

Validatorii rețelei proprii Cosmos primesc jetoane ATOM suplimentare pentru securizarea blockchain-ului prin plasarea jetoanelor lor. Randamentul anual actual este estimat la peste 12%.

Zcoin

Zcoin (XZC) este o criptomonedă orientată către creșterea confidențialității utilizatorilor. La sfârșitul anului 2018, un algoritm numit Merkle Tree Proof (MTP) a fost activat ca rezultat al furcii de rețea Zcoin.

Ideea algoritmului constă în echilibrarea capacităților utilizatorilor cu puterea de calcul mare și cu minerii de acasă. Cu alte cuvinte, acest lucru este minier pentru oameni, după cum spune site-ul web al proiectului.

Moneda Zcoin (XZC) oferă condiții favorabile de miză de 17% pe an.

Riscuri de miză

Multe criptomonede au limite asupra numărului de monede din portofel. În astfel de cazuri, utilizatorii sunt obligați să pună în comun împreună cu împărțirea ulterioară a veniturilor. Prin urmare, există riscul centralizării – concentrarea volumului de monede în mâinile jucătorilor mari. Acest lucru este valabil mai ales pentru tinerele criptomonede care au apărut recent și au un preț mic.

De asemenea, există riscul unei scăderi a cifrei de afaceri a criptomonedelor. Deoarece utilizatorii caută să obțină profit maxim, încearcă să păstreze monede în conturile lor cât mai mult posibil.

Viitorul mizei

Aceasta este o întrebare destul de interesantă, mai ales având în vedere planurile Ethereum – a doua cea mai mare criptomonedă prin capitalizare – de a abandona PoW și de a trece la PoS. Lumea criptomonedelor este caracterizată de un anumit aventurism, iar miza se încadrează în mare măsură în această definiție. Numai timpul va spune dacă câștigă cel mai puternic și cel mai persistent.

Despre Changelly

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me