Bitcoin face constant progres către mainstream adopţie. În afară de numeroși comercianți online care acceptă deja moneda digitală de vârf, au existat chiar zvonuri că gigantul cu amănuntul online Amazon ar putea începeți să o acceptați ca plată în viitor.

Dar, deși Bitcoin face aproape toate aceleași lucruri ca moneda convențională, există unele diferențe fundamentale în modul în care funcționează tranzacțiile Bitcoin. Dacă intenționați să investiți în Bitcoin sau doar să îl utilizați pentru a cumpăra sau vinde lucruri, înțelegerea elementelor de bază despre modul în care funcționează tranzacțiile Bitcoin e folositor.

Noțiuni de bază Bitcoin

Tranzacțiile Bitcoin se învârt în jurul a două concepte esențiale: adrese și chei private. Adresele sunt publice, iar soldurile lor sunt înregistrate și vizibil pe blockchain pentru ca toată lumea să vadă. Cu toate acestea, proprietarul adresei păstrează secretul cheii lor private astfel încât numai ei să poată cheltui soldul în adresă.

Merită menționat aici că un abordare nu conține de fapt Bitcoin în sine – doar înregistrarea tranzacțiilor de sold către și de la acea adresă. Și prin evidența tranzacțiilor, puteți urmă înapoi la bloc unde a fost exploatat Bitcoin-ul original. Natura blockchain-ului Bitcoin este că fiecare tranzacție a fost înregistrată de la crearea sa.

Cum pot trimite și primi Bitcoin?Transfer Bitcoin

La fel, deși pentru ușurința înțelegerii portofelelor pretind frecvent că vă protejează fondurile, ele nu stocați fonduri în ele. Mai degrabă, portofelele Bitcoin stochează un instantaneu al adresei dvs., pe care o accesați utilizând o cheie – cheia dvs. privată – la care numai dvs. aveți acces.

Desigur, Bitcoins sunt acum în valoare de mii de dolari fiecare, deci nu trebuie să fie trimise în întregime. Prin urmare, Bitcoin este divizibil și poate fi împărțit pentru tranzacții mai mici. De fapt, microplăți au fost unul dintre primele cazuri de utilizare noi concepute pentru Bitcoin. Fiecare Bitcoin este divizibil la 8 zecimale, cu cea mai mică denumire de Bitcoin fiind un „Satoshi‘- poartă numele misteriosului creator al Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Componentele unei tranzacții Bitcoin

Tranzacțiile pe blockchain-ul Bitcoin sunt a transfer de valoare între două sau mai multe portofele Bitcoin. Aceste tranzacții, odată finalizate, sunt încorporate în blockchain ca o înregistrare imuabilă a tranzacției respective. 

Portofel Bitcoin

Fiecare portofel Bitcoin, pe care îl vom examina mai târziu, păstrează o bucată de date secretă, denumită „cheie privată‘Sau’frază de sămânță.’Această cheie este utilizată pentru a semna tranzacțiile pe care le face proprietarul portofelului, generând o dovadă matematică că proprietarul a autorizat acea tranzacție. 

Tranzacțiile „semnătură”Înseamnă că, odată ce tranzacția a fost emisă pe blockchain-ul Bitcoin, este nu este posibil ca să fie modificat sau inversat de către orice alte părți. Tranzacțiile sunt apoi „transmise” către rețeaua Bitcoin, unde sunt confirmate de mineri. Fiecare blocarea durează aproximativ 10 până la 20 de minute pentru confirmare, după care este imuabil „scris” pe blockchain. 

Conceptele de bază implicate în aceste tranzacții sunt intrări, sume, ieșiri, adrese, și chei private. Intrarea este sursa originală a fondurilor pe care le are expeditorul (deci, dacă vă trimit fonduri, intrarea este de unde le-am obținut). Suma este suma care trebuie trimisă, iar rezultatul este adresa la care trebuie trimise. După cum sa menționat, cheia privată ar trebui să fie cunoscută doar de proprietarul Bitcoin – în timp ce soldurile portofelului sunt vizibile în mod liber, nu există nicio modalitate de a cheltui acel sold fără cheia privată..

Rețeaua Bitcoin

Când este trimisă o tranzacție, aceasta trece prin rețeaua Bitcoin destinatarului și minerii trebuie să verifice această tranzacție înainte ca destinatarul să fie sigur că tranzacția este validă. Această verificare este de până la confirmări care asigură suma nu a fost cheltuit dublu adică că nu a fost utilizat în două tranzacții în același timp.

Acest proces de confirmare durează în mod normal 10 minute, care este aproximativ timpul necesar al meu un bloc nou. Tranzacțiile ar trebui să conțină o taxă pentru mineri, o taxă mai mare este setat, Mai repede tranzacția va primi confirmare.

Ce este mineritul?

Mineritul este procesul prin care tranzacțiile sunt validate pe rețeaua Bitcoin. Un tip de sistem de consens distribuit, mineritul confirmă tranzacțiile în așteptare pe blockchain și se asigură că tranzacțiile sunt prelucrate în ordine cronologică în rețea.

Ce este Bitcoin Mining?

Deoarece tranzacțiile sunt extrase și procesate în ordine cronologică și liniară, permite fiecărui nod din rețea să fie de acord sau să ajungă la „consens” cu privire la starea întregii rețele Bitcoin.

În esență, mineritul aplică regulile criptografice care stau la baza întregii rețele blockchain. În plus, prin aplicarea acestor reguli, blocurile anterioare în rețea nu poate fi modificat fără a invalida întregul blockchain. Acesta este motivul pentru care unele alte blockchain-uri se împiedică din când în când și se împart în două lanțuri – deoarece istorie a lanțului nu poate fi distrus, este mai ușor să creați o nouă furcă blockchain.

Portofele Bitcoin populare

Pentru a tranzacționa în siguranță Bitcoin, utilizatorii trebuie să aibă un portofel BTC sigur și de încredere. Fonduri stocate pe schimburi și portofele care nu sunt controlate de utilizatori nu sunt un mod sigur pentru a stoca Bitcoin pe termen lung. Mai jos sunt două dintre cele mai de încredere portofele disponibil pentru fondurile utilizatorilor, atât un portofel hardware, cât și un portofel software.

Trezor

Portofelele hardware Trezor sunt una dintre cele mai sigure modalități de stocare și tranzacționare a Bitcoin. Portofelele hardware sunt dispozitive mici de tip USB care stochează cheile private offline – a mult mai sigur de stocare a activelor. Utilizatorii Bitcoin pot face plăți sigure de pe dispozitivul lor Trezor fără niciodată expunându-și cheile private.

Trezor Model T și Trezor One

Electrum

Un portofel software, Electrum este disponibil pentru Windows, Mac, Linux și chiar utilizatorii de dispozitive mobile pe Android. Electrum este ușor de descărcat, iar utilizatorii pot începe foarte repede. Electrum are capabilități multi-semnătură, permite tranzacții instantanee blockchain, și servere descentralizate care asigură că portofelul nu pierde niciodată serviciul.

Portofelul Electum Bitcoin

Merită menționat faptul că, atunci când creați un portofel Bitcoin, vi se va furniza un frază mnemonică sau un „frază de sămânță.’Acest lucru face parte integrantă din siguranța portofelului dvs. Dacă îl pierzi, hoții ar putea obțineți acces la contul dvs.. Această frază este o serie de cuvinte complet aleatorii, de obicei 12 sau 24, care restabilește accesul la contul dvs. în cazul în care sunteți blocat.

Mai ușor decât pare

Acest proces ar putea părea că are o mulțime de piese în mișcare, dar în practică, este destul de simplu. Tot ce trebuie să fii conștient este că trebuie păstrați cheia privată în siguranță, asigura-te ca include un adecvat taxa de miner, lasă suficient în adresă pentru acoperă această taxă și să permită destul timp pentru ca tranzacția să fie procesată. Rețineți acest lucru și ați acoperit elementele de bază.

Mai ușor decât pare

Întradevăr, nu a fost niciodată mai ușor să cumperi și să tranzacționezi Bitcoin. Există mai multe schimburi în care utilizatorii pot cumpăra BTC direct cu fiat, iar multe dintre aceste platforme fac aproape imposibilă procesarea incorectă a unei tranzacții. De asemenea, oferă numărul de opțiuni de custodie de pe piață modalități gratuite și ușoare de a stoca Bitcoins fără prea multe cunoștințe tehnice în siguranță.

Acestea fiind spuse, ori de câte ori trimiteți Bitcoin – sau orice criptomonedă în acest sens – asigurați-vă întotdeauna verificați de două ori adresa de destinație. O adresă incorectă, chiar și o literă sau un număr, va fi duce la pierderea fondurilor.

Dacă aveți o întrebare despre anumite portofele sau tranzacții, nu ezitați să întrebați în comentariile de mai jos.

Referințe