În ultimul meu articol, vorbesc despre schimbările atomice și de ce avem nevoie de ele. Am explicat că Swap-urile atomice sunt una dintre soluțiile pe care le avem pentru problema de încredere pe care trebuie să o depășim dacă vrem să tranzacționăm criptomonede între două părți fără o parte de încredere între ele (schimb peer to peer sau P2P).

Pentru a face o scurtă poveste scurtă, dacă utilizatorul A, să-l numim Kirk, vrea să tranzacționeze niște criptomonede cu utilizatorul B, să-i spunem Picard (da, eu sunt un Trekkie) și nu se cunosc și au încredere unul în celălalt să utilizeze o terță parte de încredere pentru a face schimbul pentru ei, care se numește un schimb „centralizat”.

Avantajele și dezavantajele schimburilor centralizate sunt dincolo de scopul acestui articol și există o mulțime de articole grozave despre acest subiect online, așa că nu voi intra în asta.

Conceptul de schimb inteligent Element Zero

Astăzi vreau să vorbesc despre Smart Swap, care este o nouă soluție pentru problema de încredere pe care o avem pe un schimb P2P.

Ce este Smart Swap?

Smart Swap este o tehnologie de tranzacționare P2P construită pe rețeaua Ethereum. Aspectele cheie ale Smart Swap sunt:

 • Este 100% descentralizat.
 • Elimină necesitatea încrederii între părți.
 • Depășește unele dintre dezavantajele schimbului atomic.
 • Este un schimb de valoare nominală.

Înainte de a explica cum funcționează Smart Swap, să explicăm ce înțelegem prin „schimb de valoare nominală” și de ce avem nevoie de el. Deci, să ne întoarcem la căpitanii noștri și, de data aceasta, Kirk emite un ordin de a cumpăra 10.000 de jetoane A pentru 10.000 de jetoane B, care sunt evaluate la 1 USD fiecare.

Kirk așteaptă ca bursa să găsească o potrivire pentru comanda sa, ar putea dura câteva zile sau mai multe, în funcție de lichiditatea jetonului. În acest timp, valoarea jetonului A a crescut cu 5%, așa că acum are nevoie doar de 9.523 jetoane A pentru a obține 10.000 de jetoane B. Dar dacă Kirk nu ar fi fost în gardă și ordinul ar fi reușit, ar pierde 477 jetoane A.

Un schimb de valoare nominală va garanta că acest tip de pierdere nu se va întâmpla prin măsurarea ratei Jetonului în raport cu USD și schimbarea comenzii în consecință. Când utilizați Smart Swap, comanda va avea în valoare de 10.000 USD TokenA pentru TokenB, ceea ce înseamnă că Kirk va primi 10.000 de jetoane B plus o rambursare de 477 jetoane A.

Cum functioneaza

După cum am menționat anterior, Smart Swap este construit pe rețeaua Ethereum, dar va permite tranzacționarea cu alte blockchains, iar acest proces va fi ușor diferit. Așa că o voi explica o dată pentru tranzacționarea a două jetoane bazate pe Ethereum și o dată pentru tranzacționarea BTC cu un jeton bazat pe Ethereum.

Utilizați cazul 1: Utilizatorul A dorește să tranzacționeze TokenA în valoare de 100 USD cu TokenB în valoare de 100 USD

* Jetoanele A și B se bazează pe Ethereum.

 1. Utilizatorul A depune Token A în valoare de 100 USD în contractul Smart Swap. Atunci când jetoanele sunt depuse într-un contract inteligent, acestea pot fi retrase numai folosind o funcție de contract inteligent, chiar dacă aveți cheia privată a contului de contracte, nu puteți transfera doar jetoane din cont așa cum ați face cu portofelul dvs. privat. contractul va elimina fonduri din cont în portofelul utilizatorului A numai dacă aceleași fonduri cu valoare nominală sunt depuse de către utilizatorul A. Deci, la fel ca Atomic Swap, un utilizator nu poate accesa fondurile celeilalte părți decât dacă își depune propriile fonduri.
 2. Depunerea declanșează un eveniment care va căuta un utilizator care dorește să tranzacționeze niște Token B cu Token A.
 3. Dacă se găsește o potrivire, contractul inteligent va:
 1. Verificați valoarea curentă a jetoanelor pentru a evalua valoarea jetoanelor necesare pentru ca ambele jetoane să acopere 100 USD.
 2. Transferați Token B în valoare de 100 USD din contractul Smart Swap în contul utilizatorului A..
 3. Transferați Token A în valoare de 100 USD în contul de utilizator care vinde Token B.
 4. Rambursați jetoanele dacă este necesar.
 5. Dacă nu s-au acoperit 100 de dolari, va continua căutarea pentru alte meciuri.

Comanda utilizatorului A poate fi acoperită cu mulți utilizatori care doresc să tranzacționeze jetonul B cu jetonul A. Atâta timp cât utilizatorul A nu și-a anulat comanda și comanda nu a fost finalizată, Smart Swap va continua să caute potriviri și comanda va rămâne în așteptare.

Amintiți-vă, utilizatorul A nu trebuie să-și facă griji cu privire la pierderea banilor din cauza schimbărilor în criptomonedele pe care le tranzacționează, Smart Swap le acoperă.

Grafic eșantion Smart Swap

Utilizați cazul 2: Utilizatorul A dorește să tranzacționeze BTC în valoare de 100 USD cu Token A în valoare de 100 USD

În acest caz, nu putem bloca BTC-urile A ale utilizatorului pe contractul Smart Swap deoarece Bitcoin și Ethereum sunt două rețele blockchain diferite, deci folosim în schimb o tranzacție Bitcoin semnată și un serviciu de portofel securizat de la terți.

O tranzacție semnată este ca un cec: are un destinatar care este portofelul sigur în cazul nostru și o sumă, astfel încât va servi Smart Swap pentru mecanismul de blocare de care are nevoie.

Să vedem procesul:

 1. Utilizatorul A trimite către Smart Swap o tranzacție BTC semnată adresată unui serviciu de portofel securizat terță parte.
 2. Depunerea declanșează un eveniment care va căuta un utilizator care dorește să tranzacționeze jetoane A pentru BTC.
 3. Dacă o potrivire a fost găsită, contractul inteligent va:
 1. Verificați valoarea curentă a BTC pentru a evalua numărul de jetoane necesare atât pentru BTC, cât și pentru Token A pentru a acoperi 100 USD.
 2. Executați tranzacția BTC semnată, adică 100 BTC sunt mutate de la utilizatorul A în portofelul securizat.

  Dacă tranzacția nu reușește să anuleze procesul.

 3. Transferați Token A în valoare de 100 USD din contractul Smart Swap în contul A al utilizatorului (acest jeton a fost depus în contract de un utilizator care dorește să-și vândă jetoanele A pentru BTC – ordinea de potrivire).
 4. Transferați BTC în valoare de 100 USD din portofelul securizat în contul de utilizator care vinde Token A.
 5. Gestionați returnarea fondurilor către utilizator sau comenzile în așteptare.

Concluzii:

Smart Swap este o modalitate excelentă de a executa tranzacționare P2P. Este sigur, ușor de implementat, protejează utilizatorul împotriva pierderilor în cazul modificărilor cursului valutar și nu necesită implicarea blockchain-urilor pentru a avea abilități de cod și același algoritm Hash (așa cum face Atomic Swap).

Cred că vom auzi multe despre Smart Swap în următoarele câteva luni.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me