Ghid pentru sistemul de operare TailsGhid pentru sistemul de operare Tails

Când denunțătorul Edward Snowden a comunicat cu Glenn Greenwald în 2013 despre evenimentele de la NSA, unul dintre instrumentele pe care le-a folosit pentru a se proteja a fost Tails. Dar asta a fost cu mult timp în urmă. Îi mai place lui Snowden Tails? Iată ce a spus el despre acest subiect în acest tweet din 13 decembrie 2017:

COZI (@Tails_live, https://t.co/Re3LzE4WdO) este cel mai accesibil pentru cei care caută "chinui" trafic non-browser și o introducere ușoară la Linux (care va fi în continuare o experiență de învățare). Îl puteți porni de pe un stick USB fără a suprascrie sistemul de operare de zi cu zi. https://t.co/eHqYarXFjZ

– Edward Snowden (@Snowden) 13 decembrie 2017

Chiar dacă nu înțelegeți exact despre ce vorbește (încă), acest lucru cu Tails este important. Continuați să citiți pentru a afla ce este și de ce a devenit atât de popular.

Ce este Tails și de ce le place fanilor de confidențialitate?

Cozi este un sistem de operare unic pentru computer. Este conceput pentru a vă ajuta să utilizați Internetul în mod anonim și să evitați cenzura. Tails este un sistem live (sistem de operare live) care rulează de pe un stick USB sau DVD. Vă permite să vă conectați la Internet folosind practic orice computer, fără a lăsa nicio urmă a activităților dvs. după ce ați terminat.

Chiar mai bine, Tails este un software gratuit pe care oricine îl poate instala și utiliza oricând și oriunde confidențialitatea și anonimatul sunt importante.

Ceea ce face Tails mai sigur decât alte sisteme de operare?

Deoarece Tails a fost conceput de la început pentru a oferi confidențialitate și anonimat, acesta diferă de alte sisteme de operare în mai multe domenii:

 • Tails forțează toate conexiunile la Internet să treacă prin rețeaua Tor. Tor este o rețea distribuită la nivel mondial care împiedică oamenii să urmărească conexiunea la rețea să știe ce site-uri web vizitați, păstrând în același timp site-urile respective să nu știe locația dvs. fizică. Pentru mai multe detalii despre cum funcționează, vizitați pagina oficială Despre Tor.
 • Tails se conectează la hardware-ul unui computer, dar nu folosește sistemul de operare sau unitățile de disc. Asta înseamnă că nu există nicio înregistrare permanentă a activităților dvs. pe acel computer. Odată ce ați eliminat stick-ul USB sau DVD-ul Tails și ați repornit computerul, nu va mai exista nicio modalitate de a spune că Tails a fost folosit acolo.
 • Tails vine cu tehnologia de criptare de ultimă generație. Din PGP și OTR suport pentru comunicații sigure la utilizarea automată a HTTPS atunci când vizitați site-uri web, la posibilitatea de a cripta fișierele de pe stick-ul USB sau DVD, Tails vă acoperă.

Cu toate aceste caracteristici de confidențialitate și anonimat împreună într-un pachet pe care îl puteți purta literalmente în buzunar, este ușor de văzut de ce fanii confidențialității adoră Tails.

Toate acestea sună grozav, dar s-ar putea să vă întrebați în continuare „Este coada sigură de utilizat?” Tails este mult mai sigur decât sistemul de operare tipic, dar nu este infailibil. Există diverse moduri în care băieții răi pot ocoli protecțiile încorporate în Tails. Iată o explicație detaliată a lui Tails limitări de securitate.

Urmăriți următorul videoclip pentru o introducere mai detaliată a Tails:

Unul dintre lucrurile minunate despre Tails este că îți poți crea propriul stick USB sau DVD Tails și îl poți încerca singur. Și din moment ce este software gratuit, tot ce vă va costa este stick-ul USB sau DVD-ul pe care îl instalați.

În următoarele câteva secțiuni, vom vorbi despre procesul de creare și configurare a unui sistem Tails folosind un stick USB. Nu vă vom parcurge procesul pas cu pas, deoarece detaliile depind de tipul de computer de la care instalați și de media pe care urmează să le instalați.

Vă încurajăm să vă creați propriul sistem Tails urmând instrucțiunile de pe Descărcați și instalați Tails pagină care se aplică situației dvs..

După ce am terminat, veți putea vedea singur cum funcționează Tails și software-ul inclus.

Vom:

 1. Descărcați și verificați Tails
 2. Instalați Tails pe un stick USB
 3. Configurați cozile & Tor

Descărcarea și verificarea cozilor

Am folosit un computer care rulează Linux pentru a crea sistemul Tails. Făcând clic pe opțiunile din pagina Descărcare și instalare Tails ne-a condus aici:

Instalarea cozilorInstalarea cozilor

Odată ce am fost gata, am făcut clic pe butonul verde mare „Să mergem”, care ne-a condus la instrucțiunile detaliate. De aici înainte, a fost doar un proces de urmărire a instrucțiunilor detaliate furnizate de echipa Tails.

Am descărcat imaginea USB Tails, apoi am verificat-o folosind extensia browserului Tails Verification. Verificarea descărcării este vitală. Acest lucru vă va spune dacă descărcarea dvs. este cumva coruptă.

Descărcările sunt uneori incomplete sau este posibil ca o parte din descărcare să nu fie 100% identică cu cea originală. Și uneori, hackerii străpung securitatea unui site web și înlocuiesc originalul cu o versiune piratată. Verificarea descărcării va detecta oricare dintre aceste probleme pentru dvs..

Odată ce am avut o versiune verificată a imaginii USB Tails pe computerul nostru, am urmat instrucțiunile pentru instalarea acesteia pe stick-ul USB.

Instalarea și rularea cozilor pe un stick USB

Instalarea Tails ar putea exagera un pic lucrurile aici. Tot ce trebuie să facem este să copiem imaginea USB Tails verificată pe stick-ul USB. Instrucțiunile vă vor spune exact cum să faceți acest lucru pentru computerul pe care îl utilizați pentru a instala Tails.

Rularea Tails pentru prima dată poate fi de fapt mai dificilă decât descărcarea și instalarea acestuia. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea computerelor nu sunt configurate pentru a rula de pe un stick USB.

Am avut această problemă și a trebuit să petrecem ceva timp să ne dăm seama cum să configurăm computerul corect. Tails nu începe deloc ghidul de depanare ne-a ajutat să ne ocupăm de acest lucru.

Configurarea cozilor

Nu există o mulțime de configurări de făcut cu Tails inițial. Când porniți Tails, vedeți un ecran care arată ca acesta:

Configurarea cozilorConfigurarea cozilor

După ce apăsați Enter (sau câteva secunde fără intrare) apare ecranul Tails Greeter:

Bine ați venit la TailsBine ați venit la Tails

Aici îi spui lui Tails Limba pe care doriți să îl utilizați Aspect tastatură, si Formate de folosit pentru lucruri precum data și ora.

În plus, puteți activa o gamă completă de opțiuni de accesibilitate din meniul Acces universal:

Accesibilitatea cozilorAccesibilitatea cozilor

NOTĂ: Echipa Tails a configurat Tails pentru a fi cât mai sigur posibil în mod implicit. Dacă trebuie să vă abateți de la valorile implicite, secțiunea Setări suplimentare din Salut este locul în care efectuați aceste modificări. Vă recomandăm să evitați să faceți modificări aici, dacă este posibil.

După ce ați terminat de configurat lucrurile în Greeter, faceți clic pe Începeți cozile buton.

O introducere rapidă la desktopul Tails

Tails folosește GNOME interfață grafică de utilizator. GNOME este utilizat în mai multe versiuni de Linux și este una dintre cele mai populare interfețe de utilizator. În Tails, desktopul GNOME arată astfel:

Tails DesktopTails Desktop

Bara de navigare de sus conține cele două meniuri principale Tails, împreună cu un grup de pictograme cu diverse funcții. Iată un rezumat rapid al ceea ce veți găsi în această bară de navigare, de la stânga la dreapta:

 • Meniul Aplicații vă oferă comenzi rapide către software-ul care este preinstalat pe Tails, împreună cu câteva utilitare pentru configurarea desktopului. Aici veți găsi toate aplicațiile de bază de care aveți nevoie pentru a finaliza lucrurile, împreună cu câteva lucruri specializate legate de caracteristicile de confidențialitate și anonimat ale Tails.
 • Meniul Locații are comenzi rapide către folderele din sistem, precum și orice suport de stocare, cum ar fi unitățile de disc care ar putea fi conectate.
 • Calendarul și notificările apar împreună în centrul de sus al ferestrei.
 • Aplicația OpenPGP vine în continuare. Veți folosi acest lucru pentru a cripta și decripta textul pentru o mai mare confidențialitate.
 • Pictograma Tor Status arată ca o ceapă și puteți face clic pe ea pentru a vedea circuitele Deschise ceapă despre care Tails știe.
 • Am vorbit despre pictograma și meniul de acces universal în secțiunea Configurarea cozilor.
 • Meniul Sistem conține informații despre conexiunea la rețea, starea bateriei computerului și alte setări.

Conectarea cozilor la rețeaua dvs. și la internet

Tails este de puțin folos, cu excepția cazului în care este conectat la Internet. Dar înainte de a se putea conecta la Internet, Tails trebuie să se conecteze la rețeaua dvs. Puteți vedea starea conexiunii dvs. la rețeaua locală în meniul Sistem:

Rețele TailsTails Desktop

Nu am avut probleme la conectarea Tails la rețeaua noastră locală. Odată ce am făcut-o, s-a conectat automat la rețeaua Tor și prin aceasta la Internet.

Puteți vedea rapid dacă sunteți conectat la rețeaua Tor uitându-vă la pictograma Stare Tor din bara de navigare de sus.

Dacă Tails este conectat la rețeaua Tor, pictograma Stare Tor arată astfel:

Dacă Tails nu este conectat la rețeaua Tor, pictograma Stare Tor arată astfel:

Deși nu am avut probleme, conectarea Tails la Internet nu merge întotdeauna atât de ușor. Dacă aveți probleme, documentația Tails conține instrucțiuni detaliate despre cum să faceți acest lucru conectați-vă la Internet în mod anonim.

Navigatorul Tor

Browser-ul Tor se bazează pe popularul browser Firefox. Dar a fost puternic modificat, având în vedere confidențialitatea și anonimatul. Dezvoltatorii au eliminat servicii precum JavaScript și cookie-uri care pot fi utilizate pentru a învinge anonimatul oferit de rețeaua Tor. Acest lucru face ca browserul Tor să fie mai sigur pentru dvs., dar este posibil să descoperiți că unele site-uri web nu funcționează corect fără aceste servicii. Puteți afla mai multe despre diferențele la Browser Tor pagină.

Instrumente pentru confidențialitate

Rețeaua și browserul Tor vă oferă anonimat atunci când utilizați internetul. Dar anonimatul nu garantează confidențialitatea. Să aruncăm o privire rapidă asupra câtorva dintre cele mai utile instrumente de criptare oferite de Tails pentru a vă spori confidențialitatea.

De ce aveți nevoie și de criptare

Acest lucru poate fi confuz, deci să vedem un exemplu. Să presupunem că vreau să îi trimit un mesaj soției mele, Ruth. Nu folosesc o aplicație criptată pentru a o crea, astfel încât mesajul începe cu text simplu. Înainte ca mesajul să părăsească computerul, Tor îl înfășoară în trei straturi de criptare. Aceasta este o parte esențială a cum funcționează Tor.

Pe măsură ce mesajul meu trece prin rețea, Tor elimină straturile de criptare. Când mesajul meu părăsește modul de ieșire Tor și merge la destinație, toate straturile de criptare adăugate de Tor au dispărut. Ceea ce Tor a făcut este să facă imposibilă trasarea mesajului meu înapoi la computerul din care a venit. Aceasta oferă anonimat.

Dar ce rămâne cu conținutul mesajului meu? Conținutul se află acum în aceeași stare în care a intrat în rețeaua Tor. De când am trimis un mesaj text simplu în rețea, un mesaj text simplu iese din rețea.

Ar putea fi bine, dar ar putea fi dezastruos. Când aveți dubii, cel mai bine este să fiți în siguranță și să utilizați instrumentele de criptare furnizate de Tails. În acest fel, mesajele și datele dvs. pot fi citite doar de persoanele care ar trebui să le citească. Chiar dacă ar fi cumva capabili să-ți intercepteze mesajele pe drum, tot ceea ce ar putea vedea orice spionaj ar fi o prostie de neînțeles.

Păstrarea comunicațiilor în siguranță

Tails vă oferă mai multe moduri de a vă proteja comunicațiile împotriva ochilor curioși.

Criptarea, decriptarea și verificarea mesajelor cu applet-ul OpenPGP

Dacă doriți o confidențialitate maximă, ar trebui să utilizați applet-ul OpenPGP. Criptarea și decriptarea mesajelor este mai riscantă dacă o faceți în browserul web. Pentru a utiliza applet-ul, puteți compune mesajul într-un editor de text, apoi utilizați applet-ul pentru a-l cripta. La fel, puteți primi un mesaj criptat și îl puteți importa în applet înainte de al decripta.

Utilizarea OpenPGP poate fi intensivă în muncă. Dacă trimiteți o mulțime de mesaje criptate prin e-mail, Thunderbird, un program de e-mail care este preinstalat pe Tails, ar putea fi o opțiune mai bună decât OpenPGP. Dacă doriți să mergeți pe acest traseu, puteți găsi mai multe informații la Ajutor Thunderbird pagină.

Discutați în siguranță cu Pidgin Instant Messenger și criptare OTR

Pidgin Instant Messenger este o aplicație de chat care se poate conecta simultan la mai multe sisteme de chat diferite. Când este combinat cu mesaje OTR (Off-the-Record), veți obține criptare și multe altele. Dacă doriți să puteți discuta în siguranță în timp ce utilizați Tails, obțineți toate detaliile la Discutând cu Pidgin pagină.

Păstrarea datelor dvs. în siguranță

În mod normal, Tails stochează date numai până când opriți. Dar dacă rulați Tails pe un stick USB cu spațiu suplimentar disponibil, puteți crea o zonă de stocare persistentă pe stick-ul USB pentru a păstra datele pe termen lung.

Există avantaje și dezavantaje în crearea unei zone de stocare persistentă, iar echipa Tails recomandă să nu facă acest lucru în majoritatea cazurilor. Totuși, dacă trebuie să stocați date în siguranță sau să adăugați aplicații suplimentare dincolo de cele care sunt preinstalate, aceasta este cea mai bună opțiune.

Punctele pro și contra utilizării stocării persistente cu cozi

Pro Contra
Vă permite să stocați date criptate pe stickul USB Tails Volumul persistent este vizibil pentru oricine are acces la stick-ul USB.
Puteți instala aplicații suplimentare Instalarea aplicațiilor non-implicite poate rupe securitatea Tails
Puteți modifica configurația aplicațiilor Schimbarea configurațiilor aplicațiilor implicite poate slăbi anonimatul
Puteți deschide stocarea persistentă din alte sisteme de operare Accesarea stocării persistente din alte sisteme de operare poate compromite securitatea

Pentru a minimiza în continuare riscurile utilizării stocării persistente, trebuie să specificați exact ce tipuri de fișiere Tails poate stoca acolo.

Volum persistent de coziVolum persistent de cozi

Dacă totuși doriți să mergeți mai departe după ce ați analizat avantajele și dezavantajele, veți dori să mergeți la Persistență criptată pagina pentru instrucțiuni detaliate.

Gestionarea parolelor

Una dintre cele mai bune utilizări pentru stocarea persistentă este să vă țineți evidența tuturor parolelor. Folosirea unei parole diferite, puternice pentru fiecare site web și aplicație care are nevoie de una este o necesitate, dar este aproape imposibil să le urmăriți fără ajutor computerizat..

Pentru a rezolva această problemă, Tails vine cu KeePassX, un manager de parole de calitate deschisă. Îl puteți utiliza pentru a vă urmări toate parolele, în timp ce trebuie doar să vă amintiți parola unică care deblochează această aplicație.

Cozile și criptomonedele fac o echipă grozavă

Dacă sunteți interesat de criptomonede și sunteți familiarizat cu schimburile de cripto, cu siguranță doriți să verificați Tails. Confidențialitatea și anonimatul îl fac un loc mai sigur pentru păstrarea portofelelor dvs. de criptomonede decât un computer standard. Tails include un portofel Bitcoin în software-ul său preinstalat.

Suport Bitcoin încorporat cu portofelul Electrum

Portofelul Electrum Bitcoin vine standard cu Tails. Cu doar puțină muncă, puteți transfera cheile Bitcoin în Electrum. Odată ce ați făcut-o, cheile dvs. vor fi mai sigure, iar tranzacțiile Bitcoin vor câștiga anonimatul rețelei Tor. Pentru a afla mai multe despre portofelul Electrum Bitcoin, vizitați Pagina de pornire Electrum.

Ce zici de utilizarea Monero cu Tails?

Monero este o criptomonedă sigură, privată și de urmărit. Acest lucru face din Tails un loc natural pentru depozitarea Monero. Dacă doriți să păstrați Monero pe Tails, va trebui să configurați stocarea persistentă pe stick-ul USB Tails. Asta pentru că Tails nu are un portofel preinstalat pentru Monero la fel ca pentru Bitcoin.

Iată instrucțiunile pentru configurare Depozitare persistentă. Odată ce ați configurat, iată instrucțiunile pentru instalarea Portofel Monero pe Tails.

Dacă doriți securitatea maximă pentru Monero, îl veți depozita într-un portofel rece. Tails este un instrument ideal pentru crearea unui astfel de portofel. Tails nu lasă nimic în urmă pe un computer care ar putea ajuta un tip rău să aibă acces la portofelul rece sau chiar să știe că există. Și folosind Tails, îți vei crea portofelul rece pe un sistem mai sigur.

Consultați acest link dacă sunteți interesat să creați un Portofel Monero rece folosind Tails.

Is Tails este întotdeauna cea mai bună soluție pentru confidențialitate și anonimat?

Deși Tails este un sistem de operare de confidențialitate excelent, acesta nu este singurul disponibil, nici măcar cel mai bun pentru fiecare situație. În special, persoanele interesate de confidențialitatea și anonimatul online folosesc adesea Whonix sau Qubes.

Deci care este cel mai bun? Ca de obicei, răspunsul este „depinde”. Să vedem cum fiecare se opune lui Tails.

Whonix este mai bun decât Tails?

Whonix rulează de obicei ca două mașini virtuale VirtualBox. Vă faceți munca într-o singură mașină virtuală (stația de lucru). Celălalt (Gateway) gestionează toate conexiunile dintre stația de lucru și Internet, trecându-le prin rețeaua Tor.

Acest design înseamnă că orice computer care poate rula VirtualBox ar trebui să poată rula Whonix. Acest lucru face mai ușoară instalarea Whonix, dar există câteva implicații mari de securitate pentru acest design.

Când rulați Tails de pe un stick USB sau DVD, acesta este singurul sistem de operare care rulează pe computer. Pentru a rula Whonix, trebuie să aveți și sistemul de operare gazdă care rulează. Puteți sări cu ușurință înainte și înapoi între stația de lucru privată și anonimă Whonix și computerul gazdă.

Deși acest lucru este convenabil, este foarte ușor să faci ceva în gazdă atunci când ar trebui să o faci în Whonix și invers. Și mai rău, Whonix nu poate forța comunicațiile între gazdă și Internet să treacă prin Tor. Dacă aluneci și faci ceva în gazdă pe care nu ar trebui, ți-ai pierdut anonimatul.

În timp ce Whonix are unele avantaje, credem că Tails este o soluție de confidențialitate mai bună decât Whonix.

Qubes este mai bun decât Tails?

În anumite privințe, Qubes seamănă mai mult cu Tails decât cu Whonix. Asta pentru că atunci când rulați Qubes, acesta este singurul sistem de operare care rulează pe computer. Acest lucru este în mod inerent mai sigur decât abordarea Whonix, deoarece nu există nici o modalitate de a ieși accidental „în afara” mediului securizat Qubes.

Qubes conține propriile sale mașini virtuale cu niveluri diferite de încredere pentru aplicațiile care rulează. Mașinile virtuale sunt complet izolate unele de altele de Qubes. Acest lucru limitează daunele pe care le poate face o aplicație rău (cum ar fi spyware-ul sau un virus) prin limitarea acelor daune la o mașină virtuală.

Qubes în sine nu oferă anonimat real. Pentru a aborda acest lucru, oamenii aleargă uneori Whonix în interiorul Qubes.

Un mare dezavantaj al Qubes (cu sau fără Whonix) este că nu există o versiune Live USB a acestuia. Acest lucru înseamnă că, atunci când utilizați Qubes, va exista probabil urme ale acestuia rămase pe computerul gazdă odată ce ați încheiat sesiunea.

Ca și în cazul Whonix, în timp ce Qubes are unele beneficii, credem că Tails este o soluție mai bună în general.

Este Tails potrivit pentru tine?

Dacă Tails este sistemul de operare „potrivit” pentru dvs. depinde de ceea ce intenționați să faceți cu acesta. Probabil că nu doriți să îl utilizați ca principal sistem de operare. Funcțiile care îl fac un instrument atât de bun de confidențialitate îl pot face neîndemânatic pentru utilizarea cu normă întreagă. Instalarea software-ului dvs. preferat poate fi o problemă și poate încălca protecția confidențialității pe care o oferă Tails. Facerea tuturor conexiunilor dvs. la Internet prin rețeaua Tor va încetini navigarea.

Dar există multe situații în care Tails este extrem de util pentru oricine este preocupat de confidențialitatea și anonimatul online:

 • Te deranjează faptul că furnizorii de internet și site-urile web urmăresc ceea ce faci online și vând informațiile respective specialiștilor în marketing sau le predă agențiilor de spionaj? Dacă da, utilizarea Tails îi poate împiedica să afle ceva util despre dumneavoastră.
 • Ți-au fost furate vreodată datele personale de pe niște site-uri web prost protejate de hackeri? Utilizarea Tails poate minimiza cantitatea de date pe care o au site-urile despre dvs. Nu pot pierde ceea ce nu au.
 • Trebuie să vizitați site-uri web sensibile pe care guvernul dvs. nu dorește să le vedeți? Cu Tails, poți ocoli anonim blocurile pe care le-au ridicat pentru a te opri.
 • Are guvernul dvs. un sistem precum China, unde tot ceea ce faceți online este monitorizat și folosit pentru a decide dacă sunteți un cetățean bun sau nu? Puteți folosi Tails pentru a face în mod anonim lucrurile pe care guvernul nu le place.
 • Doriți să vă păstrați criptomonedele în siguranță? Păstrarea portofelelor dvs. de criptomonede pe un stick USB Tails adaugă straturi de protecție pentru criptos.

Pe scurt, practic oricine citește acest lucru se poate gândi la situații în care ar putea folosi confidențialitatea și anonimatul pe care vi le poate oferi Tails. Credem că este un instrument excelent, atâta timp cât vă amintiți că nimic nu este 100% sigur și sigur. Verificați Pagina de avertismente Tails pentru a fi sigur că înțelegeți limitările, apoi încercați Tails.

Și în cazul în care vă întrebați de ce numesc acest lucru „cozi”, numele este un acronim. Înseamnă „The Live Incognito Live System”. Acum știți.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me