Când vine vorba de protejarea confidențialității dvs. online, VPN-urile sunt cea mai frecvent utilizată armă. Potrivit unui raport din 27 august 2018 al GO-Globe.com aproape 25% dintre utilizatorii de internet au folosit un VPN cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. Având în vedere numărul Statista.com de aproape 4 miliarde de utilizatori de internet în 2018, vorbim despre peste 400 de milioane de oameni care utilizează VPN-uri.

Până în 2021, mai mulți oameni ca niciodată folosesc internetul cu urâtul COVID-19 care îi obligă pe mulți să lucreze de acasă. Blocările repetate au forțat oamenii să evite transportul public și să lucreze folosind propriile computere și propria rețea de domiciliu. În aceste condiții, este la fel de important ca oricând să fii atent la confidențialitate și să te asiguri că ești protejat cu un VPN, browserul Tor sau ambele..

VPN-urile nu sunt singura armă pe care o folosesc oamenii obișnuiți în această luptă. Tor, rețeaua de anonimat dezvoltată inițial de Laboratorul de Cercetări Navale din Statele Unite, are și un public mare. Numerele exacte sunt greu de găsit (la urma urmei este o rețea anonimă), dar proiectul Tor Pagina Tor Metrics arată în mod constant în jur de 2 milioane de utilizatori pe zi.

Deci, aceasta pune întrebarea: Care este mai bine în ce scop? & Le puteți folosi împreună? În acest articol vom încerca să răspundem la aceste două întrebări.

Tor vs VPNIată ghidul nostru complet despre cum să utilizați un VPN cu Tor Browser

Nu este o simplă comparație Tor vs VPN

Tor și VPN-urile au puncte tari și puncte slabe complementare. Avocații confidențialității au luat în considerare și nu au fost de acord cu privire la beneficiile utilizării Tor și a unui VPN împreună.

Cu toate acestea, Tor și VPN-urile sunt în mod fundamental tehnologii diferite și, deși ambele tehnologii de păstrare a confidențialității vă ascund locația și identitatea, ele au argumente pro și contra specifice care vă pot afecta sau îmbunătăți experiența de navigare..

În acest articol, vom analiza rapid modul în care funcționează Tor și VPN-urile. De asemenea, vom arunca o privire rapidă la controversa privind utilizarea celor două împreună și exact cum ar trebui să se facă acest lucru. Și îl vom încheia cu un ghid pentru instalarea și utilizarea configurației noastre recomandate.

Expert Take

 1. Pasul 1: Obțineți un VPN recomandat:

NordVPN MERGE
ExpressVPN MERGE
 1. Pasul 2: Lansați VPN-ul
 2. Pasul 3: Descarca și instalați Tor Browser:

Descarca

 1. Pasul 4: Rulați Tor peste VPN pentru o confidențialitate maximă

Ce este Tor?

Tor, care înseamnă „Routerul de ceapă” este o rețea gratuită și open source concepută pentru a oferi anonimat utilizatorilor săi. Datele trec între computer și Internet printr-o serie de mii de relee conduse de voluntari (servere) care ascund identitatea și locația utilizatorului de oricine monitorizează traficul pe Internet.

Tor își protejează confidențialitatea utilizatorului, dar unele site-uri web blochează conexiunile de la orice relee cunoscute ca făcând parte din rețeaua Tor.

Tor este un proiect open source, deși a fost inițial finanțat public prin subvenții de către guvernul federal american. Acest lucru s-a întâmplat în cele din urmă pentru că Tor a fost utilizat pentru aplicații militare, cum ar fi comunicațiile securizate.

Guvernele și altele adversari globali poate monitoriza intrările cunoscute (Relee de pază) și ieșiri (Ieșiți din relee) din rețeaua Tor pentru a încerca să anonimizeze utilizatorii.

În țări precum China, Egipt etc., acest lucru vă poate deschide la probleme dacă încercați să utilizați TOR.

Ce este un VPN?

Un VPN (rețea privată virtuală) este un serviciu care oferă o conexiune criptată de la computer la serverele din rețeaua VPN. Serverul VPN se conectează apoi la site-ul țintă și transmite date între computer și țintă. Din câte știe site-ul țintă, acesta comunică cu serverul VPN și nu cu computerul dvs..

Deoarece multe VPN-uri au servere situate în zeci de țări din întreaga lume, puteți utiliza un VPN pentru a părea că se află într-o altă țară și pentru a accesa site-uri care nu sunt disponibile în locația dvs. reală. Astfel, dacă vă aflați într-o țară precum China, puteți accesa site-uri de știri blocate local. Sau, dacă ați fi în Statele Unite, ați putea accesa schimburi de cripto și cazinouri online care blochează accesul SUA.

Similar cu Tor, există site-uri & țări care blochează accesul VPN. În China, de exemplu, mulți furnizori VPN cunoscuți sunt blocați. Cu toate acestea, există întotdeauna modalități de a utiliza în continuare un VPN dacă încercați suficient furnizori și servere VPN. Companiile cu adevărat bune precum NordVPN și ExpressVPN vor rămâne mereu înaintea curbei și se vor asigura că au servere care funcționează din China.

Înțelegerea diferitelor puncte forte și puncte slabe ale Tor și VPN-urilor

În timp ce atât Tor, cât și VPN-urile vă ajută să vă protejați confidențialitatea online, diferențele în modul în care funcționează le conferă puncte tari și puncte slabe diferite. Înțelegerea acestor diferențe ne va ajuta atunci când vom ajunge la discuția dacă și cum să folosiți Tor peste un VPN.

Să începem examinând punctele tari și punctele slabe ale lui Tor.

Punctele tari și punctele slabe ale lui Tor

Tor este bun în furnizarea anonimatului fără a fi nevoie să aibă încredere în nimeni. Niciun releu din rețea nu cunoaște calea completă dintre computerul dvs. și site-ul țintă. Acest lucru împiedică relele individuale din rețea să vă rupă anonimatul.

Cea mai mare slăbiciune de confidențialitate a Tor este că este posibil să vă monitorizați computerul și să încercați să corelați calendarul traficului dintre computer și Exit Relays. Analiza statistică vă poate identifica.

Puncte tari și puncte slabe ale Tor

O altă slăbiciune este că cele mai multe relee de ieșire se află la adrese IP cunoscute. Aceasta permite site-urilor web să blocheze accesul de la acele adrese.

Un alt tip de slăbiciune Tor este că ISP-ul dvs. poate vedea că utilizați Tor. Guvernele și serviciile de informații consideră probabil că utilizarea Tor este suspectă.

În cele din urmă, deoarece Tor necesită mai multe niveluri de criptare și saltează între cel puțin trei computere împrăștiate în întreaga lume, este lent. Adică, navigarea utilizând Tor este mult mai lentă decât conectarea directă la site-ul țintă.

Mulți utilizatori aleg să utilizeze Tor peste sistemul Amnesic Incognito Live System, sau „Tails”, care este un sistem de operare bazat pe confidențialitate axat pe confidențialitate și anonimat. Un sistem de operare open-source, Tails a primit o mare parte din sprijinul financiar din partea Proiectului Tor și rulează din 2009.

Dacă sunteți un utilizator deosebit de preocupat de confidențialitate, ar trebui să luați în considerare conectarea la internet printr-un releu Tor și VPN în timp ce utilizați sistemul de operare Tails.

Punctele tari și punctele slabe ale VPN

VPN-urile vă protejează intimitatea fără a avea un impact major asupra vitezei de navigare. Cele mai bune VPN utilizează criptare militară, reducând în același timp viteza de navigare cu 10% sau mai puțin. De asemenea, acestea încorporează un kill switch sau alte tehnici pentru a vă asigura că datele dvs. nu sunt expuse dacă conexiunea VPN eșuează din anumite motive.

Când utilizați un VPN, ISP-ul dvs. și oricine altcineva care vă ascunde conexiunea pot vedea că sunteți conectat la VPN. Dar nu pot vedea datele care trec prin VPN sau la ce sunteți conectat. Deci, sunteți în siguranță de toată lumea, cu excepția furnizorului dvs. VPN.

Puncte tari și puncte slabe ale VPN

Cea mai mare slăbiciune cu un VPN este că furnizorul VPN poate vedea unde mergeți și ce faceți online. La urma urmei, software-ul lor este cel care vă criptează conexiunea și o direcționează către destinație. În timp ce o rețea VPN poate vedea aceste informații dacă dorește, o rețea VPN bună va ține evidența cât mai puțină a acestor informații.

Exact ce informații are nevoie un VPN pentru a se conecta și cât timp trebuie să îl mențină pentru a funcționa corect este o întrebare deschisă. Dar cele mai bune VPN-uri orientate spre confidențialitate vor înregistra cât mai puține informații pentru un timp cât mai scurt posibil.

Computer protejat prin VPN

În special, vor păstra fără jurnale de conexiune. Jurnalele de conexiuni nu includ informații despre site-urile pe care le vizitați, dar conțin în continuare suficiente informații pentru a putea fi utilizate pentru a vă identifica.

Dar orice VPN are potențialul de a înregistra aceste informații și poate fi forțat să facă acest lucru de către autoritățile din țara în care este localizat fizic serviciul VPN..

După cum a spus cineva odată, „niciun furnizor de VPN nu va merge la închisoare pentru a proteja un abonat de 20 USD / lună”. Și de aceea recomandăm întotdeauna furnizorii VPN cu politici de înregistrare zero, Nordvpn și Expressvpn sunt alegerile noastre de top.

Puteți minimiza acest risc, dar nu îl puteți elimina. VPN-urile au sediul în multe țări diferite din întreaga lume. Utilizarea unui VPN bazat într-o țară cu protecție puternică a confidențialității poate reduce riscul ca un VPN să fie obligat să transforme jurnalele cu datele dvs..

De ce ați folosi împreună Tor și un VPN?

După cum tocmai am discutat, Tor și VPN-urile au ambele puncte forte și puncte slabe. Se pare că folosirea lor împreună ar putea fi o modalitate de a le valorifica punctele forte și de a le minimiza punctele slabe. Chiar și așa, unii experți influenți în confidențialitate au argumentat împotriva acestui lucru.

Credem că are sens să folosim împreună Tor și un VPN, dar are sens să petrecem câteva minute examinând argumentele pro și contra. Apoi, puteți decide dacă sunteți de acord sau nu cu soluția propusă.

Argumente împotriva utilizării Tor Browser și a unui VPN împreună

Un argument mare împotriva utilizării browserului Tor și a unui VPN împreună este că vă încetinește. Navigarea cu un VPN bun va fi probabil cu aproximativ 10% mai lent decât dacă nu folosiți un VPN. Navigarea cu Tor va fi semnificativ mai lentă decât dacă nu utilizați Tor. Un VPN împreună cu Tor va fi încă mai lent.

Celelalte dezavantaje variază în funcție de modul în care configurați lucrurile. Puteți lua abordarea Tor over VPN sau abordarea VPN over Tor. Dezvoltatorii sistemului de operare Tails (care utilizează Tor în mod implicit) se opun utilizării unui VPN cu Tails, cu excepția celor foarte circumstanțe specifice.

Argumente împotriva utilizării Tor și a unui VPN

La fel, echipa Tor Project recomandă înființarea unui lucru numit a Podul Tor ca punct de intrare anonim în rețeaua Tor.

În ambele cazuri, ideea este că un VPN nu este un serviciu anonim adevărat, deoarece furnizorul VPN are informații de identificare despre dvs. Cu alte cuvinte, trebuie să aveți încredere în VPN.

Argumente pentru utilizarea Tor și a unui VPN împreună

Argumentele pentru utilizarea Tor și a unui VPN împreună analizează modurile în care utilizarea ambelor împreună poate aborda unele dintre punctele slabe ale fiecăruia. De exemplu, Tor singur ar putea fi vulnerabil la atacurile asupra relei sale de ieșire, în timp ce un VPN singur este vulnerabil la bărbații cu arme care apar la birourile sale și solicită informații.

Argumente pentru utilizarea Tor și a unui VPN

Pentru a obține mai multe detalii despre argumentele pentru (și împotriva) utilizării Tor și a unui VPN împreună, trebuie să analizăm cele două modalități de a face acest lucru: Tor peste VPN, și VPN peste Tor.

Folosirea Tor peste un VPN

În abordarea Tor over VPN, vă porniți VPN-ul înainte de a vă conecta browserul la rețeaua Tor. Pentru simplitate, vom presupune că utilizați browserul Tor (browserul) pentru cea mai sigură conexiune la Tor și că doriți să vizitați site-ul xyz.com.

Tor peste VPN

 • Mai întâi, porniți VPN. Aceasta stabilește o conexiune criptată între computerul dvs. și un server VPN. ISP-ul dvs. vă cunoaște adresa IP și poate vedea că sunteți conectat la un VPN, dar nu poate citi datele care trec de-a lungul conexiunii VPN criptate.
 • Apoi, porniți browserul Tor și introduceți adresa xyz.com. Browserul stabilește o cale prin rețeaua Tor și criptează datele pe care le trimite către xyz.com. VPN-ul poate vedea că browserul trimite date criptate către un Tor Guard Relay.
 • Datele trec prin rețeaua VPN și ies prin serverul VPN. Datele sunt încă protejate prin criptarea din browser.
 • Serverul VPN transmite datele către rețeaua Tor. Intră într-un Guard Relay, care consideră că mesajul a apărut la serverul VPN. Releul de gardă elimină stratul cel mai exterior de criptare și transmite mesajul către un releu de mijloc.
 • Releul de mijloc elimină următorul strat de criptare și transmite mesajul către un releu de ieșire.
 • Releul de ieșire elimină stratul final de criptare Tor și trimite datele către xyz.com. Releul de ieșire poate citi conținutul mesajului, dar nu știe adresa IP de origine.

Datele care trec de la xyz.com la browserul dvs. urmează ruta inversă.

TOR și VPN

Puncte pro și contra utilizării Tor vs VPN

Pro Contra
Acest lucru este ușor de implementat VPN-ul dvs. va vedea că utilizați Tor
Furnizorul dvs. de servicii Internet nu va ști că utilizați Tor Dacă VPN-ul dvs. renunță, utilizarea Tor poate fi vizibilă
Adresa dvs. IP nu va fi vizibilă la ieșirea din releu Datele dvs. vor fi necriptate la releu de ieșire
Tor vede traficul dvs. ca provenind de la VPN, nu adresa dvs. IP Dacă VPN-ul dvs. păstrează jurnalele, aceste jurnale ar putea fi utilizate pentru a vă dezvălui adresa IP
Un atacator trebuie să treacă atât de Tor, cât și de VPN Folosirea Tor și a unui VPN împreună este mai lentă decât utilizarea unuia sau a celuilalt
Datele dvs. sunt criptate înainte ca VPN să le poată vedea Utilizarea Tor peste un VPN nu vă va ajuta dacă Tor Exit Relay este blocat
Aveți în continuare acces la serviciile Tor’s Onion

Un ultim lucru de luat în considerare. Furnizorii VPN au stimulente puternice pentru a vă proteja confidențialitatea. Furnizorii de servicii Internet au mult mai puține stimulente și sunt ușor supuși presiunii guvernamentale pentru a vă înregistra activitățile și a transmite înregistrări despre dvs. În Statele Unite, furnizorii de servicii Internet pot colecta și vinde în mod legal informații despre activitățile dvs. online fără consimțământul dumneavoastră.

Abordarea Tor over VPN se bazează mai puțin pe încrederea ISP-ului dvs. și mai mult pe cea a furnizorului dvs. VPN.

Utilizarea unui VPN prin Tor

Într-o configurare VPN peste Tor, VPN criptează fiecare conexiune din rețeaua Tor. În ceea ce privește aspectul pozitiv, în această abordare, datele dvs. sunt încă protejate de criptarea VPN-ului atunci când părăsește Tor Exit Relay. Dezavantajele acestei abordări includ:

 • Că nu îl puteți folosi pentru a accesa serviciile Onion ale Tor.
 • Furnizorul dvs. de servicii Internet vă poate vedea că utilizați Tor, ceea ce ar putea atrage atenția neplăcută a guvernului.
 • Acest lucru este mult mai greu de implementat decât Tor prin VPN. Consultați acest ghid pentru o abordare la „Expunerea Invizibiluluisite-ul web pentru a vedea la ce ne referim.

VPN peste Tor

Argumente pro și contra VPN peste Tor

Pro Contra
VPN-ul dvs. va vedea Tor Exit Relay, nu adresa dvs. IP reală ISP-ul dvs. vă poate vedea că sunteți conectat la Tor
VPN-ul vă poate permite să accesați site-uri care blochează releele Tor Exit Nu puteți accesa serviciile On’s Tor, deoarece ultima verigă din lanțul de conexiuni este VPN-ul dvs., nu un releu de ieșire Tor
Puteți alege locația serverului VPN pentru a obține acces la conținut geo-blocat VPN oferă un punct final fix în lanțul de conexiuni. Acest lucru ar putea fi folosit de un adversar global pentru a vă găsi adresa IP utilizând analiza de sincronizare end-to-end
Folosirea Tor și a unui VPN împreună este mai lentă decât utilizarea unuia sau a celuilalt

Deși VPN over Tor are unele avantaje, credem că Tor over VPN este abordarea mai bună. Dacă nu altceva, alegerea acestei abordări vă lasă mai dependent de încrederea ISP-ului dvs. decât Tor peste VPN.

Abordarea noastră recomandată: utilizarea Tor peste un VPN

Credem că Abordarea Tor over VPN oferă o confidențialitate mai bună soluție pentru majoritatea utilizatorilor cu nevoi normale. Dacă sunteți un spion sau dacă aveți un risc foarte mare de a avea consecințe dureroase, există soluții mai puternice, cum ar fi Qubes. Dar pentru majoritatea oamenilor normali, o soluție Tor over VPN arată bine. Următorul videoclip oferă un rezumat frumos al avantajelor și dezavantajelor.

Această soluție este, de asemenea, surprinzător de ușor de configurat. Despre care puteți citi mai multe mai jos. Dar mai întâi, iată câteva considerații:

 • Traficul dvs. prin tor și VPN va fi mult mai lent decât navigarea normală.
 • Este posibil ca multe site-uri să nu funcționeze sau să fie extrem de limitate în ceea ce privește funcționalitatea lor.
 • Ați putea descoperi că serviciile de streaming nu funcționează sau că vor fi incredibil de lente.

Dacă totuși simțiți că Tor over VPN este potrivit pentru navigarea și nevoile dvs. de confidențialitate, citiți mai departe.

Cum se configurează Tor prin VPN

Configurarea unei configurații Tor over VPN este destul de simplă și nu depinde de alegerea sistemului dvs. de operare sau de așa ceva.

Cum se configurează TOR prin VPN

Urmați aceste instrucțiuni pentru a configura și utiliza Tor peste VPN:

 • Pasul 1: Achiziționați, descărcați și instalați VPN-ul la alegere. Un VPN care nu păstrează jurnalele este mai bun decât unul care o face. Și un VPN care nu păstrează jurnalele și acceptă plăți anonime utilizând Bitcoin este încă mai bun. (Consultați cel mai bun ghid al nostru VPN pentru VPN-urile pe care le recomandăm)
 • Pasul 2: Lansați VPN-ul și asigurați-vă că funcționează corect.
 • Pasul 3: Descărcați și instalați versiunea Tor Browser pentru sistemul dvs. de operare din TorProject oficial Descarcă pagina.
 • Pasul 4: Verificați semnătura fișierului pentru a vă asigura că descărcarea dvs. nu a fost modificată. În imaginea de mai jos, săgeata roșie indică legătura sig. Clic Aici pentru informații despre ce este vorba și despre cum să o verificați.

Verificați descărcarea lui Tor

 • Pasul 5: După ce ați verificat descărcarea Tor, instalați-o utilizând procedurile standard pentru sistemul dvs. de operare.
 • Pasul 6: Asigurați-vă că VPN-ul dvs. este activ și lansați browserul Tor. Acum puteți naviga folosind Tor prin VPN.

Este important să rețineți că trebuie să lansați VPN-ul înainte de a lansa browserul Tor, dacă doriți să obțineți avantajele acestei abordări.

Concluzie

Deși rămân unele controverse în acest sens, credem că există beneficii clare ale utilizării atât a Tor, cât și a unui VPN împreună.

În acest articol, am analizat fiecare dintre aceste instrumente și modalitățile prin care acestea vă ajută să vă păstrați confidențialitatea online. De asemenea, ne-am uitat la cele două moduri în care pot fi utilizate împreună și la argumente pro și contra fiecăruia. Am încheiat cu un ghid rapid despre cum să vă sporiți confidențialitatea online, configurând abordarea Tor over VPN pe propriul sistem.

Sperăm că vi s-a părut util acest ghid și dacă în prezent căutați un furnizor de VPN, am comparat recent două dintre cele mai importante servicii care pot fi găsite aici:

 • ExpressVPN vs NordVPN: Comparație VPN a 7 valori cheie

NordVPN MERGE
ExpressVPN MERGE

Referințe