Noi browsere web vin pe scenă tot timpul și, în majoritatea cazurilor, puțini oameni par să le pese. Cu toate acestea, noul browser orientat spre confidențialitate numit Disident capătă multă atenție.

Ce este browserul Dissenter?

În acest articol, vă vom spune de ce este browserul Dissenter primind multă atenție, atât pozitive cât și negative. Intră într-adevăr în inima războiul împotriva liberei exprimări fiind purtat de Big Tech și de alte grupuri din întreaga lume.

Dar nu vă faceți griji. După ce am terminat cu chestiunile politice, vom arunca o privire rapidă asupra browserului în sine și vă vom gândi dacă ar trebui să încercați.

Gata? Începem cu afacerea murdară a cenzurii pe Internet.

Ce este browserul Dissenter și de ce este controversat?

S-ar putea să nu credeți că ar exista ceva controversat în legătură cu un nou browser web. Dar, în acest caz, te-ai înșela. Sunt două domenii principale de controversă legat de Browserul Dissenter.

Controversa înconjurător Browserul disidentului

Unul vine din al său origine. Celălalt iese din război de cenzură furioasă pe Internet. Vom vorbi despre amândoi, dar vom începe cu problema originii.

Originea dizidentului

Pentru a înțelege problema originii disidentului, trebuie să vorbim despre Google Chrome. Știu că sună ciudat, dar suportă-mă.

Probabil știți că Google Chrome este cel mai utilizat browser web in lume. Ceea ce poate nu știți este că Chrome este bazat pe un browser open-source numit Chromium. Google a creat ambele browsere. Proiectul Chromium dezvoltă și menține Chromium ca un proiect open-source. Asta înseamnă că oricine poate ia o copie a codului computerului pentru Chromium și modificați-l după cum consideră potrivit.

Originea dizidentului

Exact asta face echipa Google Chrome. ei ia o copie a celei mai recente versiuni de Chromium și adăugați propriul cod proprietar Google la acesta, transformându-l în cea mai recentă versiune de Google Chrome. Până acum, bine.

Un alt fapt mai puțin cunoscut este că alte câteva browsere web se bazează, de asemenea, pe Chromium. Acestea includ Opera, cele mai recente versiuni ale Microsoft Edge și Brave, împreună cu alte câteva. Nu este nimic umbros în acest sens; deoarece Cromul este open-source, utilizarea codului este perfect legitimă.

Disidentul urmează această tradiție, dar cu o întorsătură. Disidentul este creat de Gab și bazat pe Brave. Aceasta nu ar trebui să fie o problemă, deoarece Brave este open-source la fel ca Chromium. Dar se pare că a fost un mare problemă pentru Brendan Eich, CEO al Brave Software.

Pe 17 aprilie 2019, Domnul Eich a numit echipa Gab irațională pentru că și-au bazat browserul Dissenter pe codul său de browser Brave. Bătălia a mers înainte și înapoi între domnul Eich, Gab și câțiva alții, Eich ajungând în cele din urmă la acest lucru:

Răspundeți la acest tip: ce fel de parazit creează un browser open source pentru a obține o extensie distribuită persoanelor care pot lucra deja în jurul interdicțiilor stupide ale AppStore?

Brave este pentru utilizatorii care îndrăznesc să preia controlul asupra datelor lor. Unii care doresc un sistem de comentarii detașat pot folosi Dissenter.

– BrendanEich (@BrendanEich) 18 aprilie 2019

Argumentul a continuat încă câteva zile, dar este clar că: Domnului Eich nu-i place să se construiască Dissenter pe codul Brave, și din moment ce Brave este open-source, el nu-l poate opri pe Gab să folosească acel cod.

Orice ai crede despre această bătălie pe Twitter, nu ar trebui să aibă niciun impact pe Dissenter pe termen lung. Dar acest alt domeniu de controversă merge direct la motivul principal al Existența browserului disident si încearcă să-l distrugă pe Gab, compania care a creat browserul.

Big Tech și „Progressives” Hate Gab

În afară de domnul Eich, nu știm de nimeni care să aibă un problemă specială cu ideea ca un alt browser de confidențialitate să vină pe scenă. Dar Dissenter vine de la Gab. Și există forțe puternice care îl urăsc absolut pe Gab și fac tot ce pot pentru a distruge compania.

Mai întâi a fost Gab

Potrivit lui Andrew Torba, fondatorul Gab, el a creat-o pentru a fi un site de socializare care a sprijinit discurs liber. Atâta timp cât nu ați încălcat legea Statelor Unite, ați putea spune orice ai vrut pe Gab.

Acest stand infurie forțe puternice ca toate mari companii de social media, impreuna cu companii de găzduire web, procesatori de plăți, și alții cu Opinii politice „progresiste” care solicită ca ei singuri să decidă ce este acceptabil vorbirea online și care au responsabilitatea de a cenzura orice nu le place.

Pagina de pornire Gab

Pe 27 octombrie 2018, Sinagoga Tree of Life din Pittsburgh a fost atacată de un om care striga observații antisemite. El a ucis 11 persoane și rănit mai mulți. Când s-a descoperit că bărbatul avea un cont pe Gab rețea socială unde a postat comentarii antisemite, care a fost folosită ca pretext pentru un aparent atac coordonat asupra lui Gab.

Gab are și-a pierdut procesatorii de plăți, și-a pierdut găzduirea web, si a fost aruncat în mass-media ca „refugiu sigur” pentru extremiști, inclusiv supremații albi, neo-naziști și alt-dreapta.

Toate acestea au avut loc în ciuda faptului că Gab a lucrat cu poliția și FBI odată ce au confirmat că trăgătorul avea un cont în serviciul său. Și în ciuda faptului că shooterul a apărut au conturi pe alte site-uri de socializare care nu au suferit efecte adverse din prezența lor. Și în ciuda faptului că comentariile antisemite au apărut pe alte site-uri fără repercusiuni.

Gab a cooperat cu poliția și FBI

Gab a rămas în afaceri și în cele din urmă a găsit o nouă găzduire. Apoi, în februarie 2019, a provocat un alt râs prin eliberarea extensiei Dissenter.

Apoi a existat extinderea disidenților

În ultimii ani, presa a fost acuzată părtinire politică, incompetenţă, și mincind de-a dreptul pentru a susține o anumită narațiune. Din ce în ce mai mulți oameni care au simțit că mass-media acționează în acest fel au început să-și exprime nemulțumirea și disprețul în secțiunile de comentarii ale blogurilor și ale altor publicații online.

Extinderea disidentului

Ca răspuns, aceste site-uri pur și simplu a dezactivat secțiunile de comentarii site-urilor lor pentru a împiedica oamenii să nu fie de acord cu ei. După cum vă puteți imagina, acest lucru i-a supărat și mai mult pe oameni.

Echipa de la Gab a decis să rezolvați această problemă prin crearea extensiei Dissenter. După ce adăugați extensia în browserul dvs. web actual, puteți comenta orice pagină web. Comentariul este vizibil oricui altfel vizitând aceeași pagină dacă și ei au extensia Dissenter instalat.

Desigur, acest lucru probabil i-a enervat pe cei care și-au dezactivat secțiunile de comentarii, pentru început. Nu știm toate detaliile, dar până în aprilie, Extensia disidentului a fost eliminată din galeria de suplimente Firefox din cauza „abuzului” nespecificat.

Subiect Twitter de la Gab despre completarea Mozilla Dissenter Add-on din Firefox

ziua urmatoare, Google a interzis extensia Dissenter din magazinul Chrome.

Subiect Twitter de la Gab despre Google Eliminarea extensiei Dissenter din Chrome

În timp ce principalele puteri de Internet păreau hotărâte să-l alunge pe Gab și extensia Dissenter de pe internet, Torba a declarat pentru Breitbart News că:

„Acum intenționăm să creăm browserul Chromium și să intrăm pe piața browserelor cu o nouă ofertă care pune în primul rând libertatea de exprimare și de utilizatori. Vom construi, de asemenea, un magazin de aplicații pentru acest browser care nu discriminează pe nimeni și pune pe utilizatori, confidențialitatea și libertatea lor pe primul loc. ”Andrew Torba, Fondatorul GabAndrew Torba

Asta a fost în aprilie. Si acum…

Acum există browserul Dissenter

După cum am discutat în partea de sus a acestui articol, este iulie 2019 și browserul Dissenter este aici. A sosit ca o furcă a browserului Brave în loc de Chromium, dar a sosit și este disponibilă pentru desktopurile Windows, Mac și Linux.

O privire rapidă asupra browserului Dissenter

Așa cum am discutat mai devreme, browserul Dissenter este o furcă a browserului Brave. Nu este surprinzător că seamănă foarte mult cu Brave și funcționează foarte mult cu Brave.

Browser disident

Aceasta înseamnă, printre altele, că Dissenter are o mulțime de funcții de confidențialitate încorporate.

  • Blocarea anunțurilor? Verifica!
  • Controlul cookie-urilor? Verifica!
  • Controale de amprentă digitală pentru browser? Verifica!

Cu alte cuvinte, a continuat caracteristicile excelente de securitate și confidențialitate care fac din Brave un favorit al lui intimitate fanii.

Dar asta nu înseamnă că Dissenter este doar o copie a lui Brave cu un strat proaspăt de vopsea. Există și diferențe mari. Să vedem acum cele mai mari trei diferențe.

Sistemul de asistență Brave Advertiser a dispărut

O parte din ideea din spatele Brave este să blocați anunțurile în general dar permite reclame pe care Brave le simte sigure. De asemenea, permite utilizatorilor să recompensați creatorii de conținut direct și în cele din urmă va recompensa utilizatorii pentru vizualizarea anunțurilor aprobate.

Sistemul este complicat iar detaliile nu sunt chiar relevante aici. Ceea ce contează este că sistemul de recompense din Brave a fost eliminat. Disidentul funcționează ca un browser obișnuit cu securitate încorporată.

Extensia Dissenter este încorporată în browser

Reacțiile marilor companii de tehnologie și ale prietenilor lor împotriva extensiei Dissenter au fost un factor declanșator major pentru crearea browserului Dissenter. Deci, desigur, browserul are încorporat codul de comentare a disidentului.

Când utilizați browserul Dissenter, puteți atașați comentarii la orice pagină web, dacă pagina respectivă are sau nu o secțiune de comentarii. Oricine folosește vechea extensie Dissenter sau utilizează browserul Dissenter pot vedea acele comentarii, adaugă la ele, chiar urmați un comentator preferat.

Iată cum ar putea arăta o pagină YouTube când vizualizat cu browserul Dissenter. Rețineți opoziția verde Acest buton este cercuit cu roșu în partea de jos a paginii.

Video YouTube pe browserul Dissent

Mai jos este o pagină care Disidenții au comentat când lucram la acest articol. Făcând clic pe D verde din partea de sus a ferestrei browserului, am putut vedea comentariile, astfel:

Comentarii disident

Comentarii postate de utilizatorii Dissenter există în afara controlului YouTube, Google, Stare de nervozitate, sau oricine altcineva. Și echipa Gab se angajează eliminând doar comentariile care încalcă Primul Amendament al Constituției Statelor Unite.

Această poziție nu este potrivită pentru toți cei care cred asta vorbirea pe internet ar trebui cenzurată să permită doar punctele de vedere pe care le aprobă (companii precum YouTube, Google, Twitter și multe altele).

La 13 iulie 2019, la scurt timp după ce Gab a lovit numărul 1 în Google Play Store, Alicia Powe raportat că Google a anunțat că o va face interzice-i lui Gab magazinul său cu excepția cazului în care a eliminat tot conținutul generat de utilizatori pe care cenzorii de la Google îl consideră inacceptabil.

Gab este interzis

Apple a interzis, de asemenea, Gab, deci, chiar dacă Gab publică într-o zi versiuni mobile ale Dissenter, nu vă așteptați să o găsiți în niciunul dintre magazinele de aplicații Big Tech.

Într-adevăr, opoziția față de abordarea fără cenzură a lui Gab a devenit atât de puternică încât chiar F-Droid, un site care oferă o casă pentru Free și Open Source (FOSS) extensii pentru dispozitive Android, a anunțat că acesta ar lua o poziție politică. Ca Tom Parker la ReclaimTheNet.org o pune:

„F-Droid a emis o declarație în care spune că nu va distribui aplicații care promovează rețeaua socială de exprimare liberă Gab, deoarece este o„ zonă de exprimare liberă ”care„ va tolera toate opiniile ”. Decizia vine după ce alte aplicații și site-uri web din Fediverse, o colecție descentralizată de bloguri și proiecte de rețele sociale, au încercat să cenzureze Gab și merge împotriva naturii FOSS. ”Tom Parker, scriitor la ReclaimTheNet.orgTom Parker

Pentru a face întreaga situație și mai jalnică, conform acestui fir de mai sus Reddit, F-Droid cenzurează orice discuție despre cenzura sa asupra lui Gab. Și dacă cineva nu-i place, poate merge în altă parte pentru a-și obține aplicațiile. Iată o imagine a începutului firului:

F-Droid cenzura discuția despre cenzura lor față de Gab

Acest lucru duce la al treilea mare lucru legat de browserul Dissenter.

Vine un nou App Store

Ca reacție la cenzura continuă, Gab a declarat că își va crea propriul magazin de aplicații pentru browserul Dissenter. Unul care nu cenzurează aplicațiile pentru opiniile lor politice.

Aceasta este tot ce știm cu adevărat despre asta chiar acum, dar vom fi atenți să vedem dacă se întâmplă ceva. Având în vedere modul în care echipa Gab a anunțat că va crea un browser și a făcut-o în doar câteva luni, nu ar trebui să așteptăm mult.

Concluzie

Gab și-a îndeplinit promisiunea de a ieșiți cu propriul browser web. În timp ce este încă în curs de dezvoltare, în testele noastre parea să funcționeze foarte bine.

Dacă doriți să testați browserul Dissenter, va trebui descărcați-l direct de pe site-ul Dissenter. Browserul este disponibil pentru Windows, macOS, și Linux desktop-uri.

P.S. Dacă încercați să instalați browserul Dissenter pe un dispozitiv Apple, următorul mesaj, care apare pe pagina de descărcare Dissenter, este pentru dvs.:

Mesaj de război de la Apple

De asemenea, vă recomandăm întotdeauna să utilizați un VPN dacă vă pasă cu adevărat să vă protejați datele / confidențialitatea, chiar și atunci când utilizați Dissenter. Pentru recomandări bune cu privire la serviciile pe care le recomandăm, consultați cel mai bun ghid VPN. Sau verificați recenziile preferate ale Nordvpn & Expressvpn.

Referințe