DISCLAIMER: Acest articol este scris pentru a vă ghida prin procesul de stocare a cripto-ului dvs. în siguranță. Cu toate acestea, ar trebui să cercetați temeinic domeniile prezentate în acest post și să vă efectuați propria diligență. Schimbări tehnologice – software-ul (și, într-o anumită măsură, hardware-ul) este adesea compromis. Nu vom fi responsabili pentru pierderile care apar direct sau indirect din informațiile conținute în articol.

1. Introducere

Vine un moment în viața fiecărui deținător de criptomonede în care el sau ea trebuie să analizeze cu seriozitate cât de sigure sunt deținerile lor actuale. De-a lungul anilor, am fost martor la mai multe persoane care își stocau cripto-ul în moduri care cerșesc probleme. Aceasta include următoarele:

 • Lăsarea monedelor într-un portofel de schimb (cu sau fără 2FA activat).
 • Folosirea unui portofel bazat pe browser cu un computer nesecurizat.
 • Folosirea unui portofel mobil cu defecte de securitate cunoscute.
 • Stocarea unui portofel pe un dispozitiv mobil înrădăcinat.
 • Folosind un portofel software pe computerul lor cu virusuri.
 • Nu utilizați un portofel hardware sau de hârtie pentru a stoca cantități mari de active criptografice.

Nu ar trebui să vă lăsați monedele într-un schimb și, dacă le puteți evita, nu ar trebui să utilizați un portofel software. Dacă vrei să scoți ceva din acest articol, transformă-l în realitate trebuie să obțină și să utilizeze un portofel hardware sau un portofel de hârtie dacă deții mai multe cripto decât ești dispus să pierzi. Dacă sunteți interesat de practicile generale de securitate, merită să consultați postarea noastră pe OPSEC și cea mai bună modalitate de a rămâne în siguranță ca titular de criptomonedă online.

Pentru a analiza acest punct, să prezentăm câteva evenimente anterioare cunoscute în care utilizatorii au pierdut cantități obscene de cripto.

2 Hacks-uri cunoscute & Pierderi

Următoarele sunt evenimente (în cea mai mare parte recente) în care s-au compromis cantități mari de criptomonede, ducând la pierderi pentru victime. Nu voi lista fiecare exemplu, acestea sunt cazuri de pe capul meu și ar trebui să fie suficiente pentru a vă face o idee despre cât de comun este acest lucru. Există probabil multe cazuri similare în fiecare an, care nu sunt făcute publice de către victime. Voi actualiza periodic această listă.

Data

Eveniment

Furat

stare

Februarie 2014 MTGOX Exchange hacked & Bust 450 milioane dolari Lichidat
31 mai 2017 Cody Brown Coinbase Hacked 8000 USD Utilizator OPSEC
2 iunie 2017 Fred Wilson (VC) Coinbase Hacked Necunoscut Utilizator OPSEC
10 iunie 2017 Vulnerabilitatea portofelului Jaxx 400.000 dolari+ În curs de desfășurare
5 iulie 2017 Bithumb Exchange hacked 1 milion de dolari Acoperit
19 iulie 2017 Parity Multi-sig Hack 32 de milioane de dolari Fix
28 august 2017 Utilizator Android înrădăcinat piratat 330.000 dolari Necunoscut
În curs de desfășurare Slack / E-Mail MEW Phishing (ICO) Milioane de dolari În curs de desfășurare
În curs de desfășurare Domenii Adsense false Milioane de dolari În curs de desfășurare
În curs de desfășurare Slack / E-Mail MEW Phishing (ICO) Milioane de dolari În curs de desfășurare
7 noiembrie 2017 A doua paritate Vulnerabilitate multi-sig 300 $ + milioane Fonduri înghețate
20 decembrie 2017 EtherDelta DNS Hack 250.000 dolari+ Furat
5 ianuarie 2018 eBay Ledger Scratch-off Seed Scam 34.000 dolari+ Furat
26 ianuarie 2018 Coincheck Hack (NEM) 534 milioane dolari Furat / rambursat

După cum puteți vedea, securizarea monedelor dvs. ar trebui luată în serios!Paranoia se intensifică

Să discutăm una dintre cele două opțiuni decente pentru securizarea criptografiei: portofele hardware. Portofelele din hârtie sunt, de asemenea, o opțiune bună în anumite circumstanțe, dar nu sunt la fel de potrivite pentru accesul regulat la fondurile dvs. pe un computer cu internet, așa că nu le vom examina aici. Portofelele din hârtie sunt discutate în ghidurile noastre blockchain.

3 portofele hardware – Ledger Nano S vs. Trezor

Există multe portofele hardware disponibile, iar majoritatea producătorilor oferă multe modele. Din motive de simplitate, vom discuta aceste două opțiuni doar astăzi, deoarece acestea sunt de obicei disponibile și sunt, probabil, cele mai populare. KeepKey merită menționat și aici, deoarece a primit câteva recenzii pozitive.

Scopul acestui articol nu este de a vă aduce portofelele mele hardware preferate, cu toate acestea, este o achiziție importantă, așa că să trecem pe scurt avantajele și dezavantajele acestor două:

Ledger Nano S

Portofel hardware Ledger Nano SPortofel hardware Ledger Nano S

Pro

Contra

Dispozitiv cu ecran la un preț accesibil În prezent, este mai puțin adoptat decât Trezor
Suport expresie de acces
Suport pentru mai multe valute
Se integrează cu diverse portofele software

Trezor

Portofel Trezor HardwarePortofel Trezor Hardware

Pro

Contra

Are ecran Probleme recente de securitate (patch-uri)
Suport expresie de acces Mai scump
Suport pentru numeroase valute Puțin mai puține monede acceptate
Se integrează cu diverse portofele software

Concluzie

Ledger Nano S ia tortul mai ales datorită prețului și sprijinului valutar. Asta nu înseamnă că alte portofele hardware nu sunt bune. Faceți propriile cercetări și cumpărați un portofel potrivit pentru dvs. Si amintesteti, cumpărați întotdeauna portofelul dvs. hardware direct de la furnizori sau distribuitori autorizați. Nu cumpărați niciodată de la Amazon, eBay sau terțe părți dacă nu puteți fi sigur că dispozitivul nu a fost modificat.

Faceți clic aici dacă doriți să achiziționați un Nano S direct de la Ledger.

4 Ledger Nano S – Ghid de configurare sigură

Înainte de a începe, să atingem pe scurt standardul pe care îl utilizează în prezent Nano și majoritatea portofelelor hardware. BIP 39.

BIP 39 este o propunere de îmbunătățire Bitcoin pentru stratul de aplicație care folosește implementarea unei propoziții mnemonice pentru a genera un portofel. Pentru Ledger Nano S, aceasta înseamnă că vi se va genera o frază mnemonică de 24 de cuvinte care este utilizată pentru a vă crea și restabili portofelul. Ne referim, de asemenea, la acest lucru ca la dvs. sămânță.

Ledger Nbox Nbox SLedger Nbox Nbox S

Înființat

Ați cumpărat ceva Bitcoin, v-ați dezbutit noul brand Ledger Nano S, și sunteți gata de rock. Asigurați-vă că toate camerele web sau telefoanele mobile nu sunt îndreptate spre dispozitivul Ledger și începeți prin conectarea cablului USB furnizat la Nano S și apoi la computer. Nano-ul dvs. se va încărca și va afișa un ecran de întâmpinare, apoi trebuie să apăsați ambele butoane de-a lungul marginii superioare a dispozitivului simultan pentru a începe configurarea.

Sa incepem!Sa incepem!

Veți fi întrebat dacă doriți configurați Nano S ca un dispozitiv nou, da, deci alegeți bifa pentru „da”Și apăsați ambele butoane împreună pentru a selecta.

Vi se va cere apoi să alegeți un cod PIN. Nu alegeți un cod PIN pe care îl utilizați pentru carduri de credit sau alte aplicații / dispozitive, creați un nou pin. Puteți folosi oricând un cuvânt și puteți alege literele corespunzătoare de pe tastatura telefonului pentru a crea un nou pin. Rețineți că vom configura două numere PIN pentru dispozitivul dvs. (explicat mai târziu). Apăsați ambele butoane împreună și apoi introduceți numărul PIN utilizând fiecare buton pentru a parcurge cifrele și ambele butoane împreună pentru a selecta o cifră. Vi se va solicita să confirmați codul PIN, să repetați procesul.

Vi se va cere acum să notați fraza de recuperare.

Scrieți fraza de recuperareScrieți fraza de recuperare

Acesta este un pas important; tu nu vă va putea verifica fraza fără ca aceasta să fie notată deci asigurați-vă că faceți acest lucru cu atenție. Vă vom confirma și fraza completă mai târziu, deoarece acest lucru va fi folosit pentru a vă recupera portofelul dacă dispozitivul dvs. este defect, pierdut sau furat. Derulați printre cuvinte și scrieți-le pe cardul furnizat. După ce ați terminat, apăsați ambele butoane împreună pentru a continua.

Acum este timpul să vă confirmați expresia de recuperare (semințe).

Confirmați fraza de recuperareConfirmați fraza de recuperare

Vi se va cere să selectați câteva cuvinte din fraza dvs. care se potrivesc cu numărul dat, pentru a verifica dacă l-ați notat corect. Derulați printre cuvinte până când îl vedeți pe cel care se potrivește și faceți clic pe ambele butoane pentru a confirma.

Felicitări, dispozitivul dvs. este acum gata! Dar nu prea repede, avem mai mult de lucru.

Dispozitivul dvs. este acum gataDispozitivul dvs. este acum gata

În primul rând, să ne asigurăm că dispozitivul dvs. este actualizat făcând clic pe următoarele:

Setări Dispozitiv Firmware

A te asigura versiunea de firmware se potrivește cu cea mai recentă versiune afișat pe site-ul Ledger.

Acum vom atașa o expresie de acces, mai multe despre aceasta mai jos.

Folosind o expresie de acces

Adăugarea expresiei de acces la un portofel hardware vă permite (în esență) să faceți acest lucru ascundeți mai multe portofele pe dispozitiv. Din punct de vedere tehnic, fraza de acces (sau al 25-lea cuvânt seed) nu este utilizată în mod explicit în standardul BIP 39. Ceea ce face este să vă amestece semințele în conformitate cu un algoritm predeterminat. Cu toate acestea, nu vă îndreptați prea mult asupra acestui lucru, aveți nevoie doar de seed și de expresie pentru a vă recupera dispozitivul.

Iată cum funcționează:

 • Puteți atașa o frază de acces dispozitivului dvs., cu un pin unic.
 • Expresia de acces acționează ca o parolă pe partea de sus a semintei de 24 de cuvinte.
 • Apoi, puteți accesa fie portofelul dvs. implicit derivat din semința de 24 de cuvinte,
 • sau portofelul dvs. de expresie de acces derivat din semința dvs. de 24 de cuvinte plus expresia dvs. de acces.
 • Portofelul la care accesați depinde de pinul pe care îl utilizați.
 • Când vine vorba de recuperarea dispozitivului dvs., utilizați semința de 24 de cuvinte, apoi atașați din nou fraza de acces (cu noi numere de pin, dacă doriți).

Să parcurgem mișcările de configurare a unuia. Faceți clic pe următoarele pe Nano pentru a accesa pagina de configurare a expresiei de acces:

Setări Securitate  Expresie de acces

Veți fi întrebat dacă doriți să setați o expresie de acces temporară pentru a accesa rapid un portofel de expresie de acces sau pentru a „Atașa la un cod PIN”. Pentru acest articol, vom atașa o expresie de acces la un cod PIN.

Atașați la un cod PINAtașați la un cod PIN

Înainte de a atașa fraza de acces vi se va spune că funcția este pentru utilizatorii avansați și să citiți întrebările frecvente, ar trebui să o faci. Dacă vă simțiți inconfortabil cu acest proces, atunci ar trebui să vă gândiți să săriți peste el. Cu toate acestea, este extrem de benefic din punct de vedere al securității și vom trece prin procesul de recuperare de mai multe ori pentru a ne asigura că vă puteți recupera corect.

Vi se va cere să alegeți un cod PIN secret, mergeți mai departe și introduceți un nou PIN. Acest cod PIN va fi utilizat doar pentru a accesa portofelul dvs. cu expresie de acces. Codul PIN pe care l-ați setat anterior va fi utilizat pentru a accesa portofelul dvs. implicit.

Ați ales un cod PIN secretAți ales un cod PIN secret

După ce ați introdus codul PIN al expresiei de acces, vi se va solicita introduceți o expresie de acces secretă.

Introduceți o expresie de acces secretăIntroduceți o expresie de acces secretă

Puteți parcurge litere și simboluri în această secțiune pentru a introduce expresia dvs. de acces. Expresia dvs. de acces este o parolă deasupra semințelor dvs., nu utilizați nimic evident (tratați-o ca pe o parolă). Introduceți-l cu atenție și asigurați-vă că îl verificați și confirmați când vi se solicită.

În cele din urmă vi se va cere să introduceți codul PIN actual. Acesta este codul original numărul pe care l-ați configurat mai devreme.

Introduceți codul PIN original aiciIntroduceți codul PIN original aici

După ce ați confirmat codul PIN actual, expresia dvs. de acces va fi atașată la Nano S. Felicitări!

Raționamentul din spatele atașării unei expresii de acces este că puteți stoca o cantitate mică și credibilă de criptografie folosind portofelul dvs. de semințe implicit. Apoi stocați principalele dvs. stocuri criptografice pe portofelul expresiei de acces. În acest fel, dacă tu sau sămânța ta ești compromis, hoții ar trebui aveți acces doar la portofelul dvs. implicit.

Vom parcurge acum pașii esențiali de testare și verificare a configurării dvs. După ce ați finalizat verificarea, veți dormi bine noaptea știind că Nano S este configurat în siguranță și că portofelele pot fi restaurate cu succes.

Verificați configurarea

Pentru a vă verifica configurarea, vom parcurge o serie de pași pentru a ne asigura că portofelele implicite și expresiile de acces sunt accesibile și recuperabile. Pentru a testa portofelele, va trebui să folosim un software pentru trimiterea de monedă, așa că mergeți mai departe și instalați Ledger Live. Acum veți efectua următoarele sarcini:

 1. Conectați-vă la Nano cu ajutorul PIN implicit, rulați aplicația Ledger Live și notați adresa portofelului.
 2. Conectați-vă la Nano cu ajutorul codul PIN al expresiei de acces, rulați aplicația Ledger Live și notați adresa portofelului.
 3. Ștergeți dispozitivul introducând un număr PIN incorect de 3 ori.
 4. Restaurează-ți dispozitivul din semința de 24 de cuvinte. (Lung și obositor, dar trebuie făcut!)
 5. Reatașați fraza de acces la un cod PIN.

Deci, acum știți că vă puteți restabili portofelele, minunat! Dar nu am făcut încă nicio tranzacție. Să mergem mai departe și să facem câteva.

 1. Trimiteți o cantitate minimă de criptare către adresa implicită a portofelului.
 2. Trimiteți-l înapoi de oriunde l-ați trimis.
 3. Trimiteți o cantitate minimă de criptare către adresa portofelului cu expresie de acces.
 4. Trimiteți-l înapoi de oriunde l-ați trimis.

Puteți trimite și primi cripto, excelent! Dar aici te voi enerva serios:

 1. Ștergeți dispozitivul introducând un număr PIN incorect de 3 ori.
 2. Restaurează-ți dispozitivul din semința de 24 de cuvinte.
 3. Reatașați fraza de acces la un cod PIN.

Excesiv? Pot fi. Dar acum ați verificat că puteți trimite și primi cripto din ambele portofele, și v-ați restaurat dispozitivul de două ori. Nu veți intra în panică dacă trebuie să o faceți din nou în viitor (poate în grabă) și veți fi mai puțin probabil să faceți greșeli. Felicitări, ați câștigat liniștea sufletească și a trebuit să pierdeți puțin timp și costul unui Ledger Nano S. Super negociere, după părerea mea!

Utilizare & Modificări de securitate finale

În cele din urmă, iată câteva modificări de utilizare și securitate pentru a vă asigura în continuare Ledger Nano S:

 • Setări Securitate  Închidere automată – Setați acest lucru la 3 minute.
 • Setări Securitate  Amestecați codul PIN – Setați acest lucru la da.
 • Verificați întotdeauna tranzacțiile pe ecranul dispozitivului înainte de a le aproba. Pentru asta este; aceasta protejează împotriva acestui lucru.
 • Dacă utilizați un terț pentru a trimite de la Nano (cum ar fi MyEtherWallet) verificați întotdeauna domeniul și utilizați un link marcat. Din nou, verificați tranzacțiile pe ecranul Nano.

Faceți clic aici pentru a cumpăra un Nano S direct de la Ledger.

5 Stocarea frazei de recuperare

Acum ați configurat Nano și dublu / triplu / cvadruplu ați verificat fraza de recuperare (semințe), trebuie să ne gândim cum și unde o veți stoca.

Să începem cu cum. De obicei, utilizatorii își păstrează semințele scrise cu stilou pe cardul care vine cu Nano-ul lor. Nu susțin acest lucru, deoarece hârtia nu are proprietățile a ceva ce poate rezista naturii (apă sau foc). Dar există o soluție: oţel.

Cryptosteel - Stocare indestructibilă a frazelor de recuperareCryptosteel – Stocare indestructibilă a frazelor de recuperare

Stocarea semințelor pe un dispozitiv precum criptosteel îl va proteja împotriva focului, apei, electricității și petelor. Aceste dispozitive vin cu o selecție de litere care pot fi inserate în ordinea necesară pentru a delecta cuvintele dvs. semințe. Este puțin dificil să introduceți toate literele, dar merită să vă bucurați de mintea pe care o veți avea, dacă veți avea o expresie originală sigură și sănătoasă, falsificată în oțel. Trebuie să înregistrați primele patru litere ale fiecărui cuvânt pentru o copie de siguranță sigură, deci criptosteel mnemonic este cea pentru locul de muncă. Dacă nu aveți chef să vă stropiți, puteți obține oricând o foaie de oțel și puteți folosi un ciocan și câteva pumnii de scrisori să-ți păstrezi sămânța.

Cutie de valoriAcum ați protejat semințele de elemente, ne putem gândi unde să le stocați. Cea mai bună opțiune, în opinia mea, este o cutie de valori. Va trebui să verificați la banca locală dacă au sau nu această facilitate, dar ar trebui să puteți găsi cel puțin o bancă care oferă acest serviciu în apropiere. În funcție de nivelul dvs. de paranoia, ați putea cumpăra un alt criptostel și ascunde / îngropa unul undeva. În curtea din spate, de exemplu. Cu toate că, Nu vă sfătuiesc să păstrați o copie a semințelor dvs. oriunde nesigură dacă nu ați folosit o expresie de acces. În acest caz, v-aș recomanda să împărțiți semințele în două (12 cuvinte fiecare) și să le păstrați în două locații sigure separate, de exemplu, două cutii de siguranță în bănci diferite.

Următorul subiect pe care îl voi aborda este să împărtășesc locația semințelor tale soțului / soției / părinților / altei persoane semnificative. Este posibil ca mulți să nu se simtă confortabil cu acest lucru, dar dacă doriți ca partenerul sau familia dvs. să aibă acces la fondurile dvs. în cazul în care se va întâmpla de neimaginat, va trebui să luați măsuri. Probabil că există modalități prin care aceștia ar putea avea acces doar în cazul morții tale (de exemplu, într-un testament), deci aceasta ar putea fi o opțiune mai bună. Amintiți-vă, dacă utilizați o expresie de acces pe Nano, va trebui să știe și acest lucru. Ei pot cunoaște expresia de acces și, fără acces la semințe, nu au acces la fondurile dvs..

6 Memorarea frazei de recuperare

Memorând 24 de cuvinte, în ordine, poate părea o sarcină descurajantă, vă pot asigura că este o bucată de tort. Abordarea pe care o vom folosi se numește: Metoda Loci.

Metoda LociMetoda Loci

Metoda loci, cunoscută și sub denumirea de călătorie a memoriei, palatul memoriei sau tehnica palatului minții, este o metodă adoptată de vechii romani și greci. Încă de la începuturile sale, a fost folosit, într-o anumită formă, de mulți campioni ai competiției de memorie pentru a reaminti liste complexe, numere și diverse alte articole.

Cum functioneaza

Imaginați-vă că mergeți înapoi în casa copilăriei. Vă amintiți aspectul? Puteți vizualiza unele dintre articolele din fiecare cameră? De obicei, răspunsul este da. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor sunt mai eficienți în a-și aminti utilizarea memoria spațială decât memoria explicită, ceea ce înseamnă că își pot aminti lucrurile care se încadrează mai ușor în spații decât își pot aminti liste de cuvinte sau numere.

Aspect acasăÎți amintești aspectul casei tale din copilărie?

Pentru a ne memora sămânța, vom face o plimbare imaginară prin casa copilăriei noastre (sau orice clădire pe care o considerați potrivită) și vom integra cuvintele din sămânța noastră. Ele pot fi încorporate în orice mod cu adevărat, dacă cuvintele sunt deosebit de obscure, încercați să vă gândiți la rime sau la elemente conexe pe care să le includeți în povestea dvs. pentru a vă ajuta să vă amintiți. Casa ta este reală, dar povestea pe care o creezi tu poate fi pură ficțiune.

Povestea

Să începem cu o semință mnemonică BIP 39 generată aleatoriu:

mamă pelican drastic minim de două ori evocă intră în muzeu firma puritate grăbește cușcă nepot bucată bec pilot știri îngheț marmură explozie frică lățime serviciu

Prudență: Nu utilizați în niciun caz această sămânță. Dacă îl folosești, actorii răi pot și îți vor accesa fondurile. Portofelul dvs. hardware vă va genera o semință unică în timpul configurării.

Acum, să legăm aceste cuvinte semințe de a poveste în timp ce ne plimbăm prin casă:

Intru pe ușa din față în bucătărie și mama mea prăjește cotletele de miel (preferatul meu) la aragaz. În față poartă un șorț cu un design mare de pelican. Rimează drastic cu plastic și folosește o spatulă de plastic. Ea gătește doar o cotlet de miel, acesta este cel mai mic cotlet de miel pe care cineva îl poate găti! Intru în sufragerie și aprind și opresc lumina de două ori. A fi aici evocă amintiri din copilărie. Tatăl meu intră în cameră; a fost într-o excursie la muzeu cu firma sa. Tatăl meu menționează rapid puritatea noilor boabe de cafea pe care le-a cumpărat, dar trebuie să se grăbească în sala de mese pentru a lăsa câinele să iasă din cușcă.

Nepotul meu se joacă cu câinele în sala de mese. Tocmai a terminat de mâncat o bucată de tort. Aprinde și stinge lampa; câinelui îi place să vadă becul fulgerând. Tatăl meu este așezat la masa de luat masa, urmărind micul televizor. Un pilot este la știri vorbind despre o aterizare cu probleme din cauza înghețului.

Îmi duc nepotul la etaj, în dormitor, pentru a-mi găsi vechiul set de marmură. O găsim și el se distrează jucându-se cu ea. Mă tem că va ajunge să mănânce una. Mă întorc jos și văd fotografia bunicului pe perete. Există un steag în fundal, rama foto este foarte largă, dar nu știu lățimea specifică. Mă gândesc la modul în care bunicul meu trebuie să fi simțit cheltuind în anii de serviciu cu forțele armate.

Și acolo îl avem, o poveste ciudată și minunată care încorporează cele 24 de cuvinte din fraza noastră de semințe. Sunt mult mai multe cuvinte decât cele 24 originale, dar pot să vă asigur că va fi mult mai ușor de memorat. Nu vă salvați povestea pe niciun dispozitiv electronic și, dacă o notați, faceți-o departe de orice cameră web sau telefon mobil cu camere (paranoic mult?). Iată cum îl stocăm în memoria noastră pe termen lung:

Setați mementouri

Va trebui să vă revizuiți în mod regulat povestea pentru a o imprima în memorie pentru un acces ușor pe linie. Pentru a face acest lucru, pur și simplu setați un număr de mementouri în calendarul dvs. pentru a vă exersa povestea. Începeți să folosiți fraza de semnal scrisă ca ghid și apoi încearcă încet să vă recitați povestea folosind din ce în ce mai puțin ajutor din ghid. După ce ți-ai creat povestea pentru prima dată, cheltuie un bine 30-60 minute trecând peste ea și încercând să o memorez. În următoarele zile, veți avea nevoie de mult mai puțin timp pentru a vă recita povestea. Poate 5 minute sau cam așa ceva la început, până la doar câteva secunde după ce ați început să vă amintiți întreaga poveste fără să vă uitați la expresia dvs. de bază.

 • Pentru prima săptămână, setați un zilnic memento calendaristic pentru a vă recita povestea.
 • Pentru după trei săptămâni, setați un memento pentru la fiecare trei zile.
 • Pentru luna următoare, setați un memento pentru în fiecare săptămână.
 • Pentru anul viitor, setați un memento pentru in fiecare luna, sau până când tu știi-o ca pe dosul mâinii tale.

Acest proces va consolida căile neuronale utilizate în creierul dvs. pentru a localiza informațiile. Până când ați terminat, cele 24 de cuvinte vor fi întipărite în memorie pentru totdeauna!

Pentru a vedea mai multe despre această tehnică, consultați aceste videoclipuri de pe YouTube Ron White și Joshua Foer. Iosua își poate aminti primele 100 de cifre ale lui Pi și cam orice altceva! Este fost campion al memoriei din S.U.A..

7 cele mai grave scenarii de caz – ești acoperit?

Dacă ați urmat sfaturile din acest articol, ar trebui să vă pregătiți pentru a vă asigura securitatea criptografică pentru majoritatea scenariilor (în afara Apocalipsei). Să vedem cât de bine configurația dvs. rezistă următoarelor dezastre:

Scenariu

Rezultat

Nano ta este furat. Nu e mare lucru, ai sămânța ta susținută și memorată. Cumpărați un alt Nano sau utilizați un instrument de recuperare BIP 39 (dacă este urgent) pentru a vă restabili portofelul.
Ești lovit în cap și suferi amnezie permanentă. Celălalt semnificativ știe unde este stocată sămânța dvs. și știe expresia dvs. de acces. Să sperăm că le-ați tratat bine sau s-ar putea să ajungeți la o sămânță și fără expresie de acces!
Seifurile băncii sunt inundate. Criptostelul dvs. este în regulă; sămânța ta este, de asemenea, memorată.
Seifurile băncii sunt arse într-un incendiu. Criptostelul dvs. este în regulă; sămânța ta este, de asemenea, memorată.
Seiful dvs. este compromis. Criptostelul dvs. este în mâinile hoțului. Ei pot restaura portofelul implicit, care deține doar o cantitate mică cripto. Restul se află în portofelul seed + phrase pass. Semințele și fraza de acces sunt memorate, așa că cumpără un alt Nano sau folosește-l un instrument de recuperare BIP 39 (dacă este urgent) pentru a vă restabili portofelul.
Sunteți ținut ostatic și forțat să vă dezvăluiți pinul / semințele. Le dați pinul / semințele care nu sunt atașate la fraza de acces și sperați că ei cred că este portofelul dvs. principal. Ai grijă cheia de 5 dolari.
Moartea prin luminare Deși este trist, nu veți putea cheltui câștigurile dvs. criptografice pe iahturi și Lamborghini, cel puțin celălalt semnificativ va avea acces la fondurile dvs. ei do aveți acces la semințele dvs. și cunoașteți corect fraza de acces?

Sper că v-a plăcut să învățați cum să vă asigurați criptomonedele. Dacă vă balansați înainte și înapoi în colț pronunțând amăgiri paranoice, atunci treaba mea este terminată. Glumind deoparte, niciodată nu poți lua securitatea prea în serios când vine vorba de criptomonede. Intrăm într-o nouă eră, hacking-ul și furtul vor deveni mai persistente – asigurați-vă acum! Si amintesteti:

Doar pentru că ești paranoic, nu înseamnă că nu te urmăresc.

Dacă nu ați făcut-o deja, merită să citiți articolul nostru despre OPSEC și practicile generale de securitate pentru a vă ajuta să vă mențineți în siguranță în activitățile zilnice online (inclusiv folosind schimburi de criptare). De asemenea, vă rugăm să ne ajutați să răspândim vestea împărtășind acest articol cu prietenii și familia, dacă simțiți că ar beneficia de sfaturile pe care le-am prezentat. Împărtășirea înseamnă grijă!

ACTUALIZĂRI

 • 18 octombrie 2017 – Postat inițial.
 • 13 noiembrie 2017 – Hacks-uri cunoscute actualizate & Tabel de pierderi pentru a include detalii despre vulnerabilitatea Multi-sig Parity 2nd.
 • 3 ianuarie 2018 – Hacks-uri cunoscute actualizate & Tabel de pierderi pentru a include detalii despre EtherDelta DNS Hack.
 • 6 ianuarie 2018 – Hacks-uri cunoscute actualizate & Tabelul de pierderi pentru a include detalii despre înșelătoria pentru semințe de la eBay Ledger Nano Scratch-off.
 • 29 ianuarie 2018 – Hacks-uri cunoscute actualizate & Tabel de pierderi pentru a include detalii despre hack-ul Coincheck NEM.
 • 30 ianuarie 2019 – Actualizat pentru a include aplicația Ledger Live.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me