Умните договори вече се използват за изпълнение на различни цели и всеки ден се въвеждат нови възможни случаи на употреба. Някои от възможните случаи на използване на интелигентни договори включват:

  • договори за ипотека и наем
  • интеграция в интернет на нещата
  • пенсионни фондове
  • фондови борси
  • брачни договори
  • разпространение на хонорари от филми, музика или други търговски медии
  • … както и много, много други неща.

Настоящата работоспособност на интелигентните договори в мрежата на Ethereum обаче представлява някои практически ограничения. По същество начинът, по който блокчейнът Ethereum работи, прави невъзможно интелигентните договори да взаимодействат с ресурси извън блокчейна.

Например, нека си представим, че е създаден интелигентен договор, който ще плаща на гласова актриса всеки път, когато рекламата, която е записала, се пусне по радиото. Сам по себе си, интелигентният договор няма да може да взаимодейства с потока от данни на радиостанция, за да разбере кога се пуска рекламата; ще трябва да бъде добавен в блокчейна. Същите ограничения се прилагат, когато интелигентен договор е проектиран да работи с данни от банкови системи или API.

Това ограничение се смекчава с помощта на „оракул“, който в този случай не е кристална топка или набор от карти Таро. В света на блокчейн оракул е част от софтуера, който действа като нещо като посредник между блокчейн и ресурси (т.е. потоци от данни), които се намират другаде. Без оракул, интелигентният договор няма достъп до данните, необходими за да знае кога да изпълнява предварително програмираните си функции.

Тъй като оракулите обикновено се управляват от централизирани субекти на трети страни, не винаги е възможно да се знае дали данните, които предоставя оракул, са надеждни или не. Нека разгледаме повторно примера на гласовата актриса – ако данните, подадени в интелигентния договор, са неточни, на актрисата ще бъде платена неточна сума.

Самоизпълняващият се характер на интелигентните договори прави абсолютно необходимо данните, които се подават в тях, да са верни. За да се намали рискът от изпълнение на интелигентен договор въз основа на неточни данни, някои интелигентни договори използват нотариална заверка или ръчно въвеждане на данни.

И двете тези „решения“ представят свои собствени набори от въпроси, включително увеличени разходи и неефективност от гледна точка на времето. Например, ако интелигентен договор разчита на данните на фондовия пазар в реално време, наемането на някой, който да въведе ръчно данните, би било изключително непрактично.

Случаи на използване на ChainLink

Случаи на използване на Chainlink

ChainLink ще свързва интелигентни договори до правно обвързващи електронни подписи и банкови плащания. Един пример за това, който ChainLink предоставя на собствения си уебсайт, е свързан с базирани на интелигентни договори ценни книжа, които биха могли да използват мрежата, за да действат в съответствие с пазарните данни в реално време. Ценните книжа също могат да използват ChainLink за изплащане на своите инвеститори, ако ChainLink бъде интегриран в съществуваща банкова система.

Друг случай на употреба, предоставен от ChainLink, е интегрирането на мрежата в застрахователната индустрия. ChainLink може да се използва за предоставяне на данни за Интернет на нещата, свързани със застрахователно събитие, т.е. „магнитната врата на складовете беше ли заключена по време на пробив? Дали защитната стена на компанията беше онлайн? Навреме ли пристигна полетът, за който сте се застраховали? “ Отново, ChainLink може да се използва за извършване на изплащането на застраховка чрез интеграция в банкова система.

ChainLink’s Oracle е базиран на блокчейн

Надгражданата мрежа на ChainLink е първият агрегат на oracle, който сам по себе си е базиран на блокчейн. Това ще позволи на интелигентните договори за сигурен достъп и взаимодействие с данни, намиращи се извън блокчейна, както и възможността за взаимодействие с отделни блокчейн. Мрежата на ChainLink ще обменя токени LINK за ​​емисии с данни и API, които могат да бъдат включени директно в интелигентни договори. Доставчиците на тези емисии с данни и API са известни в мрежата ChainLink като оператори на възли; външните ресурси, към които ще се свърже мрежата, се наричат ​​ChainLink Nodes.

Мрежата на ChainLink е разделена на две части, които си взаимодействат –На и изключен блокчейна. Частта от мрежата на ChainLink се филтрира чрез оракулите в съответствие с показателите, които са заявени за използване в интелигентен договор, използвайки споразумение за ниво на услуги. Резултатът от филтрирането е това, което е внедрено в интелигентния договор, за който е направена заявката.

Частта от мрежата извън веригата се състои от оракулни възли ChainLink, които са свързани към мрежата на Ethereum. ChainLink’s цел е да има възли, разпространени в различни отрасли (т.е. фондови борси, платежни системи), така че да може да действа като ефективна, евтина, всичко-в-едно мрежа, която може да задоволи безброй различни нужди. Ако ChainLink успее в своя апел за интеграция в различни отрасли, ранните инвеститори биха могли да видят висока възвръщаемост.

За да интегрира мрежата ChainLink, доставчикът на услуги може да свърже избрания от тях API към мрежата. Тези доставчици са стимулирани да предоставят информация за API с токени LINK. Досега мрежата ChainLink е съвместима с Bitcoin, Ethereum и Hyperledger.

Досега ChainLink: уважавани разработчици, известни партньори и успешна ICO

Екипът за разработка на White Chainlink е доста малък, само с двама членове, съоснователи Сергей Назаров и Стив Елис, Назаров, който е главен изпълнителен директор на Chainlink, направи репутация в света на криптовалутата като основател на SmartContract (2014) и Secure Asset Exchange (2014). Главният изпълнителен директор на Chainlink Стив Елис преди това е работил с Назаров на Secure Asset Exchange; преди това е бил нает от Pivotal Labs като софтуерен инженер.

Много положителен знак за бъдещето на ChainLink е екипът от забележителни съветници. Хъдсън Джеймсън на Ethereum Foundation е в списъка. В екипа е още Ари Джуелс, професор по компютърни науки и директор на IC3 в Cornell Tech; Андрю Милър, съветник на Zcash и Tezos, също е съветник на ChainLink.

ChainLink също така създаде партньорство със SWIFT (Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации), което е известно и като най-голямата система за електронни плащания в света. Според доклад на Ройтерс от 2012 г. мрежата се използва за обмен на над 6 трилиона щатски долара всеки ден. Понастоящем SWIFT се използва от над 11 000 банки, разположени по целия свят.

Това партньорство е особено важно, тъй като осигурява доста достоверност на ChainLink; Успехът с SWIFT може да направи ChainLink жизнеспособен кандидат за интеграция в още повече банкови системи.

ICO на Chainlink започна на 19 септември и достигна целта си от 32 милиона щатски долара, преди да изтече четириседмичното разпределение. След ICO бяха разпределени 350 милиона от общо милиарда токени LINK.

Бъдещето на ChainLink

Ключът към успеха на всяка монета като технологичен инструмент и инвестиция е приемането за практическа употреба. Като първата базирана на блокчейн oracle мрежа изглежда, че ChainLink е в добра позиция да включи използването на интелигентни договори по-нататък в масовия поток.

Навигацията в морето на ICO и алткойни може да бъде плашеща. За да получите обективна и надеждна информация за нови възможности за инвестиции в света на криптовалутата, не забравяйте да следите последните актуализации в нашия раздел ICO.

Какви са вашите мисли за ChainLink? Оставете коментар по-долу – ще се радваме да чуем от вас.