NEO, платформата за интелигентни договори, която понякога се нарича „китайски Ethereum“ (тъй като е подкрепена от китайското правителство), се разраства бързо. Към момента на писането това е 11-тата най-ценна криптовалута с пазарна капитализация от около 5,5 милиарда долара.

Мнозина смятат, че NEO в крайна сметка може да премахне Ethereum като водеща платформа за интелигентни договори, главно поради мащабируемостта. В момента Ethereum прави само около 15 транзакции в секунда, докато NEO има теоретичен лимит (акцент върху теоретичния) от 10 000 транзакции в секунда. Това идва от нейния консенсусен механизъм; NEO използва Proof of Stake (специално посветена византийска толерантност към неизправности), докато Ethereum все още използва Proof of Work, въпреки че възнамерява да премине към Proof of Stake и да интегрира други функции във веригата, като шардинг, за да увеличи мащабируемостта си. Има и въпроси относно размера на централизацията, включена в интелигентния договор на NEO в сравнение с други блокчейни, като Ethereum и Bitcoin.

Само времето ще покаже коя платформа ще бъде „победителят“. Но Neon Exchange или NEX може да е катализаторът, който извежда NEO на следващото ниво.

Къде се вписва Neon Exchange?

NEX се таксува като „платформа за търговия и разплащания с висока производителност“, която е изградена върху блокчейна NEO. Основното му предложение е, че позволява както обмен на вериги, така и обмен на фиат-крипто. От решаващо значение е, че тя възнамерява да постигне това, като същевременно осигури най-високия стандарт на търговско представяне.

Сега NEX далеч не е единствената децентрализирана борса там. Някои примери за високо оценени такива, които също работят (NEX все още е в процес на разработка в момента), включват IDEX, Stellar и Waves. Предимствата, които NEX възнамерява да предложи пред настоящата реколта от децентрализирани борси, са производителността, използваемостта и гореспоменатата способност за използване на fiat за влизане в борсата.

Начинът, по който NEX ще позволи на потребителите да използват фиатни валути за влизане на борсата, е чрез партньорска мрежа с различни финансови институции. Към този момент обаче все още не са обявени партньорства.

Ако NEX се окаже успешен, това ще бъде огромен тласък за NEO. Всъщност някои предполагат, че скокът на цените на NEO в началото на 2018 г. се дължи поне отчасти на инвеститорите, предвиждащи NEX ICO и излитане.

Проблемът с текущите децентрализирани борси

Както е с цялата концепция за блокчейн и децентрализацията като цяло, проблемът с децентрализирания модел се свежда до производителността. Едно от основните предимства на централизацията е ефективността и мащабируемостта; това е ключова причина, поради която блокчейнът все още е далеч от масовата употреба. Често споменавана статистика е 15 транзакции на Ethereum в секунда в сравнение с 40 000 до 50 000 транзакции в секунда на Visa.

Предимството, което предлага децентрализираният модел, е доверието. Така че в момента компромисът, пред който са изправени хората, е между доверието и представянето. Намалената производителност означава липса на способност за извършване на по-сложни сделки, както и отказ от възможности за арбитраж.

Някои решения, които други децентрализирани борси прилагат, за да се опитат да заобиколят това, включват държавни канали и реле извън мрежата. NEX обаче отбелязва, че поради липса на търговско съвпадение, все още се създават възможности за арбитраж срещу бавни търговци и възможността за извършване на сложни сделки като лимитирани покупки и пазарни продажби са ограничени.

Предложението на NEX е следното: нивата на производителност на централизираните борси за сметка на малко количество доверие.

Прочетете бялата книга на NEX тук.

Двигател за съвпадение извън веригата на NEX

Ключът към обещанията за производителност на NEX е неговият уникален двигател за съвпадение извън веригата. Въпреки че NEX все още не е публикувал технически спецификации за съответстващия си двигател (неговият Github все още е относително празен), той обясни как ще работи този двигател.

Когато потребителят потвърди поръчка, тя се изпраща на двигателя за обработка. След като сделките са съпоставени с другата страна, те се подписват извън веригата и се ангажират обратно във веригата към потребителските акаунти. Самата сделка се извършва чрез интелигентен договор. За обмен на вериги, тъй като двигателят е извън веригата, той ще може да комуникира с интелигентни договори на произволен брой вериги.

Двигателят също така е в състояние да „групира“ съвпадащи поръчки обратно към блокчейна, подобрявайки мащабируемостта. Бялата книга твърди, че приемайки скорост от 1000 транзакции в секунда, NEX може потенциално да изпълни над 100 000 сделки в секунда по веригата.

Въпреки това, дори при групови сделки и по-високата скорост на NEO блокчейн, има вероятност при определен размер той все още да е твърде бавен за идеална производителност на търговията. Следователно, друг метод, който NEX ще използва за подобряване на производителността, е „интелигентният договор за съхранение.“ Хранилището за интелигентни договори, което ще бъде съвместимо както с токените NEP5, така и с ERC20, може временно да съхранява средства за бъдеща търговия. Това ще позволи незабавна търговия след предишна поръчка без никакво забавяне, което позволява на търговеца да реагира бързо на пазарните условия.

Въпреки това има елемент на леко намалено доверие. В края на краищата, как потребителят може да разбере дали двигателят съвпада справедливо? От една страна, NEX гарантира, че двигателят никога няма достъп до пълния баланс на акаунт на потребител; само активни поръчки. Второ, детерминираният алгоритъм, който той използва, за да съответства на търговията, ще бъде публично достояние. Трето, NEX ще предлага и награди за откриване на грешки в двигателя.

Уеб разширението NEX

Друг определящ компонент на NEX е неговото уеб разширение за подобрена използваемост. Чрез използването на API, NEX иска да интегрира всичко в едно уеб разширение. Ако успеят, потребителите могат да използват един уебсайт, за да търгуват на различни вериги (което го прави първото разширение на браузъра на няколко вериги) и да фиат.

NEX не е само за търговия; това е и платформа за плащане. Като такова, едно потенциално приложение е уеб приложение, което може да събира плащания за стоки в криптовалута, но да тегли пари във фиат.

Токенът NEX

За разлика от повечето блокчейн проекти в днешно време, NEX маркерът няма да бъде маркер за помощна програма. Вместо това NEX токенът ще функционира по-скоро като дял в целия NEX. Притежателите на NEX токена ще имат право да участват в приходите, генерирани от таксите, начислени за NEX. Минималният дял от приходите ще бъде 25%, като потенциалът ще бъде увеличен до 75%, ако потребителят реши да заложи своите NEX токени до 2 години.

Ето един бърз пример. Да приемем, че притежавате 10 000 NEX токена, а NEX ‘пул такса’ е 10 милиона долара. Ако заложите вашите токени за 2 години на 75%, ще получите (10 000/50 000 000 х 10 милиона щатски долара х 75%) = 1500 долара. Общото предлагане на NEX токени, както можете да видите от уравнението по-горе, е 50 милиона.

Потребителите могат да изберат два метода за получаване на своите изплащания. Първият е чрез директно намаляване на таксите за всеки токен на борсата. Така че, ако NEX търгува с NEO и GAS, потребителят ще получи пропорционален дял и от двете. Във втория метод потребителят може да посочи предпочитан тип актив, като NEX извършва автоматично преобразуване.

Поради този модел за споделяне на печалба, NEX отбелязва, че неговият токен ще бъде регистриран като ценна книга, започвайки от Европа. Що се отнася до самите такси, NEX работи на модел на маркетмейкър / ценоприемач. Мениджърите на пазара няма да плащат такси, докато вземащите цените плащат такса в диапазона от 0,13% до 0,25%, в зависимост от обема на търговията. Тези такси ще бъдат добавени върху всички плащания по GAS.

Състояние и пътна карта за развитие на NEX

Изглежда, че проектът NEX работи малко зад планирания график. Вече е месец след второто тримесечие на 2018 г., но все още има няколко основни етапа, определени за първото тримесечие. Например, тя все още не е обявила своите партньорства. Планът на NEX за пускане на основната мрежа и стартиране на търговските операции да започне през третото тримесечие, но изглежда, че има достоен шанс да изостане от графика.

Подробности за продажба на NEX Token

От 50 милиона NEX жетони, 25 милиона ще бъдат предоставени за продажба. Няма да има частни продажби и докато китайските граждани могат да участват, гражданите на САЩ, въпреки най-добрите усилия на NEX, няма да могат.

Цената на ICO ще бъде 1 NEX = $ 1 и ще бъде разделена на две части. Първият кръг ще се случи някъде през май 2018 г. и ще продължи само един ден в очакваното блоково време. Максималният принос на човек за този кръг е $ 1000. Вторият кръг ще бъде за непродадени токени, ще продължи два дни и ще има максимален принос от $ 9,000.

Участниците за двата кръга се избират чрез лотария. Всички победители в лотарията вече са избрани, а KYC за участниците в първия кръг е завършен в началото на април. KYC за победителите в лотарията за втория кръг на ICO в момента продължава.

Какви са краткосрочните и дългосрочните възможности на NEX?

С максимум 25 милиона долара за своето ICO, NEX далеч не е „мега ICO.“ Той дори няма група Discord или Telegram. Има NED subreddit, но той очевидно не е свързан с официалния екип на NEX и има предупреждения, че това е измама; оттогава е направен частен. И все пак има голяма вероятност пълните 25 милиона да бъдат разпродадени в рамките на първия кръг на ICO. Фактът, че екипът на NEX го издържа само един ден, показва колко са уверени в своя проект. Следователно в краткосрочен план NEX има много потенциал.

В дългосрочен план NEX идентифицира ясна пазарна нужда и предложи иновативно решение за решаването му. С нарастващата популярност на NEO, децентрализирана борса, която предлага висока производителност, фиат-крипто възможности и удобство чрез едно уеб разширение, той има голям шанс да се превърне в основен играч. Следете развитието на NEX.

Какво мислите за NEX? Възможно ли е този проект да бъде катализатор за NEO да премахне Ethereum в бъдеще? Споделете вашите виждания в коментарите по-долу.