Основният проблем с криптовалутите в момента, въпреки безспорната им популярност, е частта „валута“. Малко, ако има такива, криптовалути се използват като валута, т.е.за плащане на получени стоки и услуги.

Биткойн играеше тази роля, особено на известния пазар на копринения път. Но от скока в стойността, популярността и нестабилността си през 2017 г. тази функция до голяма степен е намалена. Един от преобладаващите „мемове“ в крипто-общността днес е „hodl“, умишлено изписване на думата „задръжте“, което отразява това, което повечето инвеститори в криптовалута правят с нея днес.

Един блокчейн стартъп, Minerva, кръстен на римската богиня на мъдростта и стратегическата война, вижда това като възможност. Целта му е да накара търговците да възприемат неговата платежна платформа и токен (OWL токен) чрез такси за обратна транзакция и механизми за стабилност на цените. Нека да разгледаме как възнамерява да постигне това.

Бизнес моделът на Minerva

С две думи, Минерва (прочетете бяла книга тук) е доставчик на плащания за криптовалута, използващ система за интелигентни договори, изградена върху блокчейн Ethereum. Той стимулира приемането на търговци с „такси за обратна транзакция“, което означава, че OWL токените се изплащат на одобрени търговци плюс няма обратно връщане на такси. В замяна търговците трябва да използват част от приходите от таксите за обратна транзакция, за да предоставят отстъпки и така на своите клиенти.

Самата платформа на Minerva ще заплати разходите си, като вземе определен процент от таксите за обратна транзакция, изплатени на търговците.

Стимули за търговец

  1. Получава награда за използване на платформата Minerva под формата на OWL токени. Търговците получават бонус за подписване след одобрение на тяхната платформа плюс нови OWL токени с променлив процент на възнаграждение
  2. Няма банки, кредитни карти или други платежни процесори, необходими за таксуване на базата на абонамент, тъй като OWL токените имат вградена функция за абонамент
  3. Без връщане на такси
  4. Намалени такси
  5. По-висока ликвидност, използвайки API от съответните борси на Minerva (Minerva незабавно ще ликвидира получените OWL на търговеца във фиатна валута) *
  6. Намалена краткосрочна волатилност *

* Докато Minerva изброява последните две точки като някои от стимулите за търговци, е напълно ясно, че това всъщност не са стимули, а по-скоро преодоляване на бариерите пред приемането на криптовалута. Традиционните фиатни валути имат отлична ликвидност и са много стабилни. Следователно само първите четири точки са действителни стимули за търговеца да премине към платформата Minerva.

Потребителски стимули

Единственият реален стимул за потребителя за платформата Minerva е теоретично по-евтините продукти. Поради таксите за обратна транзакция, платени на търговците, те трябва да могат да им предлагат отстъпки. Съвсем ясно е, че стратегията на Minerva се фокусира първо върху включването на търговци, като се предполага, че потребителите естествено ще следват.

Механизъм за стабилност на цените

Minerva се позовава на своя механизъм за ценова стабилност за своя OWL токен като „Протокол за променливост на Minerva.“ Предполага се, че се бори с краткосрочната нестабилност на цените на токена чрез увеличаване на предлагането на токените с увеличаване на цената и стимулиране на „заключването“ ‘от жетони, когато цената намалява.

OWL имат нещо, известно като „процент на възнаграждение“, което е процентът, при който новите OWL се „изсичат“ и се вмъкват в циркулиращата доставка. Този процент на възнаграждение и цената на OWL са пряко пропорционални. Следователно при сценарий, при който цената на символа OWL бързо се увеличава, предлагането на OWL нараства пропорционално, като по този начин се предотвратяват големи скокове на цените.

Степента на възнаграждение е ограничена на максимум 10% и стига да е положителна, част от нея се облага с оперативни разходи на Minerva. Друга част отива за интелигентен договор, използван за стимулиране на участието и гласуването на платформата, известен като „MVP трезора.“ Ограничението от 10% не означава драстична промяна в предлагането, което позволява по-естествена стабилизация на цените. Следователно, OWL жетоните все още имат достатъчно място да оценят по стойност; идеята е просто да се предотвратят драматични кратковременни скокове.

Когато цената на OWL намалява, Minerva ще стимулира потребителите временно да извадят OWL жетоните от обращение. Това ще стане, като им се даде възможност да замразят своите OWL токени за определен период в замяна на потенциален бонус. Колкото по-голям е спадът на цената, толкова по-висок е предлаганият бонус. Тези бонуси се получават от MVP хранилището. Ако трезора бъде изчерпан, няма да се предлагат бонус стимули и цената ще продължи да намалява.

Екипът зад Минерва

Базираният в САЩ екип на Minerva е малък; състоящ се само от 11 души. Основателите изглежда са ветерани от интернет маркетинга, което може да е полезно за маркетинговата страна на този проект, но повдига въпроса за техническата способност за изпълнение. Техният консултативен екип също е малък и няма списъци с известни имена.

Състояние и пътна карта за развитие на Minerva

Minerva е разбила своята пътна карта за развитие на седем нива, от Tier 0 до Tier 6. В момента тя е завършила Tier 0 и е на Tier 1, изпълнявайки програмата си за грешки и извършвайки допълнителни тестове на своя MVP протокол.

Притеснителното е, че за разлика от повечето други блокчейн проекти, които посочват целева дата на завършване за всеки етап от своите пътни карти, Minerva не е въвела никакви целеви дати. Всичко, което добави, е едно изхвърлено изречение, в което се казва „ние се уверяваме добросъвестно, че ще работим за изтласкване на най-важните елементи на платформата Minerva през 2018 г.“. Липсата на каквато и да е конкретна времева графика не е най-малкото положителна индикация.

Предстоящ Hard Fork от Ethereum?

В момента Minerva се разработва на платформата Ethereum. Въпреки това, неговият технически документ посочва, че поради проблемите с разходите и мащабируемостта, които все още не са решени на протокола Ethereum, Minerva ще се форкира към по-подходящ блокчейн.

Не са предоставени допълнителни подробности за този планиран хард форк. Липсата на подробности отново поражда опасения, тъй като може да повлияе на жизнеспособността на целия проект.

Доказателство за концепция – сайт за уеб камера за възрастни?

Minerva наскоро обяви в своя (слабо населен) блог, че е подписала първата си одобрена платформа. Той твърди, че тази платформа има над 20 милиона долара приходи с повече от 10 милиона потребители. Освен това е уебсайт за възрастни.

Макар че това е положителна новина за Minerva, съществува риск, че ако нейният встъпителен клиент бъде член на нестабилната страна на мрежата, Minerva може да бъде нарисувана с подобна четка. Ако това се случи, това ще повлияе на общественото възприятие на Minerva, което от своя страна може да повлияе на шансовете на търговците да кандидатстват за неговата платформа. Излишно е да казвам, че това би било голям негатив за Минерва.

Продажба на токени Minerva – Дата все още TBD

По времето на това писане датите за продажба на символи на Minerva остават във въздуха. Едно нещо, което екипът потвърди, е меко ограничение от 1 милион долара и твърдо ограничение от 10 милиона долара. Те също така казаха, че предпродажните регистрации ще бъдат отворени „много скоро“, някъде през първото тримесечие на 2018 г..

Прекалено бавно ли се движи екипът на Minerva?

В забързания свят на блокчейн стартиращи компании и ICO, Minerva се движи много бавно, твърде бавно за свое собствено добро. Проектът Minerva беше обявен някъде през август 2017 г. и макар че това породи доста шум за проекта, оттогава до голяма степен замря.

Не е трудно да се разбере защо. Блогът на Minerva почти няма съдържание. Той няма свой собствен subreddit. Неговият акаунт в Twitter не е много активен. Той няма конкретни срокове за постигане на своята пътна карта или твърди дати за продажбата на символи. И в един популярен форум за криптовалути, много потребители са разочаровани от това колко бавно се движи Minerva, като някои отбелязват, че дори абонатите на неговия бюлетин едва са получили актуализации. Това изобщо не изглежда добре за проекта.

Какви са краткосрочните и дългосрочните възможности на Минерва?

Докато Minerva има страхотна концепция (такси за обратни транзакции, съчетани с механизми за стабилност на цените), изглежда, че изпълнението оставя много да се желае. Въпреки включването на първия им търговец, жизнеспособността на платформата все още изглежда във въздуха, особено с планирания хард форк.

Бавността на изпълнението на Minerva означава, че шумът и следователно краткосрочният потенциал за нейния OWL токен изобщо не изглежда много обещаващ. И ако Minerva не може да се представи добре в краткосрочен план или да събере достатъчно средства от продажбата на своите токени, тогава дългосрочният й потенциал изглежда по същия начин мрачен.

Какви са вашите мисли за Минерва? Може ли екипът да прокара и изпълни своята визия? Споделете вашите виждания в коментарите по-долу.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me