Стартъпите винаги се опитват да използват блокчейн технологията за подобряване и нарушаване на традиционните индустрии. В този случай тази индустрия е застраховка. Базиран в Сингапур, PolicyPal е част от нововъзникващото поле на „insurtech’. Той се стреми да блокчейн технология за подобряване и иновации при традиционните застрахователни предложения.

Преди да стартира своята ICO през март 2018 г., нека да разгледаме какво представлява този проект.

История на PolicyPal и екипът зад него

PolicyPal е основана през 2016 г., след като нейният основател и главен изпълнителен директор, Вал Яп преживя няколко лични трагедии, които разкриха пропуските на традиционния застрахователен пазар. Главен сред тях беше неефективността в процеса на документиране. След като застрахователният иск на майка й след рак беше отхвърлен, семейството й трябваше да прегледа огромно количество документи, за да разбере защо. Оказа се, че обикновен пропуск, за който те не са знаели, е причинил политиката да стане невалидна.

Втората лична трагедия е смъртта на баща й. Отново тя трябваше да премине през досаден и неудобен процес на посещение на физическите офиси на множество застрахователни клонове, за да разбере съответните подробности за покритие на политиката.

Тя видя възможност в тази неефективност и основа PolicyPal. В момента малкият й 14-членен сингапурски екип включва ветерани от застрахователната индустрия, както и от местната стартираща сцена.

Целите на PolicyPal и текущото състояние на застрахователната индустрия

Целите на PolicyPal са двойни. Първият е да се увеличи достъпът до застраховки, особено за необезпечените и по-ниските класове в развиващите се пазарни икономики. Според доклад за 2017 г. от Allianz, растежът на развиващите се пазари ще остане на много по-високо ниво в сравнение с развития свят, като Китай е основният ускорител.

Оценки на Бостън Консултинг Груп сложен годишен темп на растеж на животозастраховането от 8% до 13% до 2020 г. в Югоизточна Азия, където в момента е насочен PolicyPal. В сегмента за общо застраховане той оценява темп на растеж от 7% до 11%. Това е така, защото Азия все още остава силно подзастрахована и insurtech може да бъде ключов компонент за коригирането на това. Доклад от UBS за 2017 г., озаглавен „Преместване на Азия“, Казва, че insurtech може да доведе до спестяване на разходи от около 300 милиарда долара годишно до 2025 г. на недостатъчно проникнатия азиатски застрахователен пазар.

Изводът е, че що се отнася до застраховането, Азия е в челните редици на бъдещия растеж, а застрахователните компании са водещи. Пазарната възможност за PolicyPal е налице, въпреки че остава да се види дали те могат успешно да се възползват от нея. Той отбелязва, че блокчейн технологията предлага две предимства за застрахователната индустрия. Първият е неговата неизменност, което ще подобри документацията и ще намали измамите. Вторият е интелигентните договори, които ще позволят автоматизирани искания за политика, намаляване на разходите и увеличаване на ефективността.

Втората цел на PolicyPal е да осигури криптовалутна застраховка. С размера на пазара на криптовалути днес, съчетан с броя на високопрофилните хакове на крипто борсите, има ясна пазарна нужда. Въпреки това PolicyPal не е първият, който се сеща за това. Основни застрахователи като XL Catlin, Chubb и Mitsui Sumitomo Insurance са вече продава такава застраховка.

Екосистемата PolicyPal

PolicyPal, както и много други блокчейн проекти, избра да използва мрежата Ethereum за разработване на своите продукти. Въпреки това, както е посочено в неговия бял документ, той в крайна сметка планира да премине към своя собствена блокчейн поради добре известните проблеми с мащабируемостта и скоростта с мрежата Ethereum.

Едно за друго, PolicyPal си партнира със съществуващите доставчици на застраховки, които ще осигурят действителното застрахователно покритие. Досега PolicyPal твърди, че си е партнирал с 28 големи застрахователни доставчици, включително големи имена като AIG, Allianz, Цюрих и AIA. PolicyPal ще интегрира своя API с данните на тези партньорски доставчици, позволявайки на клиентите да купуват застрахователни продукти директно от приложението PolicyPal.

Планирани продуктови линии на PolicyPal

Понастоящем PolicyPal вече е интегрирал своя API със своите партньори за застрахователни доставчици. Според своя технически документ, API на PolicyPal вече обединява данни от тези доставчици, за да създаде персонализирани профили за покритие на клиентите и да създаде съвместно нови застрахователни продукти. Някои примери за продукти, които PolicyPal разпространява сред клиентите, включват застраховка от предавани от комари болести и пенсионна застраховка живот.

За да се изясни, тези продукти, които PolicyPal е разпространил на своите клиенти, нямат нищо общо с блокчейн. Тази част все още се разработва. Тези продукти се разпространяват чрез PolicyPal мобилно застрахователно приложение. PolicyPal твърди, че има около 32 000 потребители от пускането на приложението през януари 2017 г..

Забележка: PolicyPal може да продава застраховка, тъй като е лицензиран застрахователен брокер и освободен финансов съветник от Паричния орган на Сингапур („MAS“). Също така е първи възпитаник на MAS ‘финтех пясъчник’Програма, предназначена да насърчи иновациите и да намали несигурността във финтех пространството.

И така, какви продукти, свързани с блокчейн, планира да пусне PolicyPal? В съответствие с двете си цели, PolicyPal планира да пусне блокчейн застрахователен продукт за взаимопомощ и криптовалутен застрахователен продукт.

Първо планиран продукт: услуга CryptoProtect за глобалния пазар

Това е криптовалутна застраховка, покриваща задължения за пробиви на данни, мрежова сигурност, разходи за възстановяване и кражба на хакери. PolicyPal казва, че води преговори с глобален застраховател с рейтинг „AA“ като застраховател. В крайна сметка PolicyPal може да разшири това покритие, за да включи лични крипто портфейли. Проучва се също дали премиите ще се плащат в криптовалута или фиат.

Втори планиран продукт: P2P продукти за взаимопомощ за развиващите се пазари

P2P застраховка е когато група лица обединяват своите премии заедно. Известно е и като социално осигуряване. Този модел позволява на хората да избират собствени членове на пула, стимулирайки нискорисков резултат за пула и по този начин води до по-ниски разходи. Освен това, всички излишни средства в пула след периода на покритие се възстановяват на членовете.

P2P застраховането е основно платформа за споделяне на риска и макар да е относително нова, PolicyPal със сигурност не е първата, която се сеща за нея. Единствената разлика е, че PolicyPal ще автоматизира подписването на политики и обработката на искове чрез своята блокчейн. Планира да предложи четири различни вида застраховки по този модел: земеделска застраховка, имуществена застраховка, лична застраховка за злополука и животозастраховане.

Структурата на таксите за това е месечен членски внос (деноминиран в щатски долари), който ще бъде пропорционален на максималния размер на покритието (също в щатски долари). Ако акаунтът на даден член бъде изчерпан, има 30-дневен период за попълване, след който правилото отпада. PolicyPal ще вземе малък процент от премиите като административни такси. Този продукт няма да се предлага в Сингапур, а по-скоро за стартиране на другите нововъзникващи икономики в Югоизточна Азия.

Състояние и пътна карта за развитие на PolicyPal

PolicyPal не започна като блокчейн проект, а по-скоро като проект на insurtech. Следователно неговият бял документ и уебсайт (за блокчейн проекта) стартираха едва през януари 2018 г. През първото тримесечие на 2018 г. PolicyPal има за цел да публикува доказателство за концепция за своята застраховка CryptoProtect и да пусне алфа версията на мрежата PolicyPal в Ethereum testnet.

През второто тримесечие на 2018 г. PolicyPal има за цел да пусне както своите алфа, така и бета тестови версии в нови страни и официално да пусне своя продукт CryptoProtect. Самият блокчейн PolicyPal е насочен да бъде пуснат през третото тримесечие, заедно със своя продукт за застраховка за взаимопомощ P2P. И накрая, през четвъртото тримесечие на 2018 г., PolicyPal планира да се разшири в други страни и да разработи други нови продукти.

Планирано ICO на PolicyPal

ICO на PolicyPal е насрочено за март 2018 г., въпреки че точната дата все още не е публикувана. От общото предлагане на токени PYPL от един милиард, 50% ще бъдат на разположение за продажба на токени. Белият списък бе ограничен до 8 000, но тъй като не всички преминаха необходимите проверки на KYC, броят на хората, които ще участват в продажбата, ще бъде по-малък от 8 000.

Капакът за продажба на символи е 23 809 ETH, което при текущите пазарни цени струва малко под 21 милиона долара. Въпреки това, 17 809 ETH (~ 15,7 милиона долара) вече са събрани от частна предварителна продажба, оставяйки 6000 ETH за публичната краудлейз. Частните инвеститори в предварителна продажба вероятно са били от два свързани с блокчейн фонда: BlockAsset и Fenbushi Capital (което смята основателя на Ethereum Виталик Бутерин като партньор).

Има ли PolicyPal съмнителна икономика на маркери?

PolicyPal казва, че всяка транзакция в нейната блокчейн ще бъде предмет на такси, цитирани в PYPL. Сумата на таксата ще варира в зависимост от сложността на транзакцията, подобно на начина, по който функционира Ethereum. Този модел обаче повдига някои въпроси относно икономиката на маркера PYPL.

Въз основа на всичко, което знаем досега, единствената функция на токена PYPL е като газ за блокчейна и потенциално за плащане на премии за неговата услуга CryptoProtect. Ако това е единствената функция на PYPL токена, тогава какъв стимул ще имат хората да го притежават? Докато PolicyPal дава възможност на хората да плащат във фиатна валута, въпросът за търсенето на токени PYPL ще остане нерешен. Един потребител на Reddit също твърди, че е изгонен и забранен от чата на Telegram на PolicyPal за повдигане на подобни въпроси, но това не може да бъде потвърдено.

Какви са краткосрочните и дългосрочните възможности на PolicyPal?

Понастоящем Telegram групата на PolicyPal има около 23 000 членове. Това е доста значително и показва приличен импулс (въпреки че има много малко статии, написани за него). Като цяло това е положително за краткосрочния потенциал на маркера PYPL, особено предвид успеха на частната му предварителна продажба. Неговата продажба на символи най-вероятно ще достигне желания твърд капацитет.

В дългосрочен план обаче PolicyPal трябва да разгледа въпроса за своята символична икономика, за да бъде жизнеспособен. Тъй като PolicyPal не започна като блокчейн предприятие, настоящият му бизнес модел включва само фиатната валута като средство за размяна. Ще трябва да измисли начин да интегрира своя PYPL токен в своята екосистема, който балансира търсенето на неговия токен с вероятността за приемане от потребителя. В момента този въпрос все още остава без отговор.

Какво мислите за PolicyPal? Дали неговото начинание в блокчейн е солидно бизнес решение или просто се вози на крипто хип вълната? Споделете вашите виждания в коментарите по-долу.