SyncFab идва направо от технологичния център на съвременната ни ера – Силициевата долина. Силициевата долина е била критикувана за ролята й в оставянето на Средна Америка, привличане на по-голямата част от целия рисков капитал и освобождаване на разрушителни технологии, включително автоматизация, което казват, че е унищожавайки традиционната средна класа. Той също така се хвана за интензивното използване на аутсорсинг, въпреки че това е също толкова често срещано и в Средна Америка.

SyncFab, основана през 2013 г., иска да помогне за справянето с тези проблеми. Идеята на платформата му е да премахне посредника от производството, като свързва купувачите директно с производителите на хардуер. Това ще намали разходите и в двата края, като елиминира някои маркетингови разходи и посредници като доставчици. Плюс това, това също ще увеличи ефективността на цялостния процес.

Компанията се фокусира върху по-малки производители, базирани в САЩ, по-специално магазини за машини с ЦПУ (компютърно цифрово управление), като мрежа от доставчици / производители. Grand View Research изчислява, че в световен мащаб този пазар си струва 56 милиарда долара през 2016 г. и ще достигне 100,9 млрд. Долара до 2025 г..

Като се фокусира върху по-малките местни производители, SyncFab се надява да насърчи „пренасочване“, което е създаване на работни места на местно ниво. Той също така отбелязва, че местните производители имат присъщо географско предимство и чрез използването на неговата платформа разходите могат да бъдат намалени, за да бъдат по-конкурентни на чуждестранните производители. И накрая, по-малките играчи на пазара имат проблеми с намирането на производители или купувачи; големите играчи изобщо нямат проблем.

Платформата на SyncFab е на живо от няколко години и е във втората си итерация. Предстоящата му трета итерация отвежда своята платформа към блокчейна и е логична следваща стъпка. Неговата ICO, която е на живо сега, трябва да финансира този преход. Подобно на много компании, които се стремят да интегрират блокчейн технологията с вече съществуваща платформа, SyncFab избра да използва мрежата Ethereum.

SyncFab ICO – На живо до 15 март 2018 г.

След успешна предпродажба, SyncFab стартира публичната си краудсейл на 15 февруари 2018 г. и е на живо до 15 март. На 3 март беше достигнат мекият капацитет от 15 000 ETH, като продажбата имаше твърда капачка от 33 000 ETH, което струва приблизително 30 долара милиона. Към момента на това писане има осем дни до края на продажбата на символи, само 15 062 ETH са събрани, според брояча на Уебсайт за блокчейн на SyncFab.

Като такъв, освен ако броячът на уебсайта не е счупен, изглежда, че SyncFab дори няма да се доближи до удара. Тъй като непродадените токени ще бъдат изгорени и като им се даде цена от 1 ETH за 5000 MFG (вътрешният токен на SyncFab), с изключение на бонусите, разумна оценка е, че ще бъдат изгорени 65 милиона MFG токени. Това е от 300 милиона MFG, налични за продажба (30% от общото предлагане на токени) и предполага, че продажбата на токени приключва с набрани 20 000 ETH. При този темп повишените 20 000 ETH биха били оптимистична прогноза.

Това няма да окаже голямо влияние върху общото предлагане на токени, но въпросът е как ще се отрази до момента, в който целите за финансиране ще се отразят на развитието на SyncFab? Нека разгледаме неговата пътна карта.

Състояние и пътна карта за разработка на SyncFab

Според Бяла книга на SyncFab, той ще започне да интегрира токена MFG в своята платформа през второто тримесечие на 2018 г. През третото и четвъртото тримесечие компанията ще интегрира съответните интелигентни договори. През 2019 г. SyncFab планира допълнително да персонализира тези интелигентни договори, да внедри емисии с данни на живо и да направи по-стратегически обхват.

Белият документ обаче също споменава, че последната част е зависима от достигане на твърдия капак. Тъй като в момента това изглежда много малко вероятно, развитието на SyncFab ще спре на основната интеграция на интелигентни договори. Разбира се, това може много да се промени в бъдеще, но като цяло това е отрицателно за дългосрочните перспективи на токена MFG (самата платформа като съществуващ продукт може много да продължи да процъфтява).

MFG Tokenomics

След като MFG токенът бъде интегриран в платформата на SyncFab, търсенето на токени ще бъде генерирано чрез няколко метода.

  1. Награждаване на производители за отговор на RFQ на купувачите (заявки за оферти): Понастоящем производителите не получават възнаграждение за даване на оферта; само спечелилият участник получава работата и договора. В надградената платформа обаче производителите, които поставят оферти по-бързо и на по-ниска цена, ще бъдат възнаградени с MFG токени, дори ако в крайна сметка не спечелят офертата. Двама други оференти, различни от печелившия участник, също ще получат споменатите награди.
  1. RFQ за листинг: От страна на купувача те ще трябва да поставят минимално количество MFG токени, за да създадат RFQ, известно като „сума за възнаграждение за символична оферта.“ Тази сума се използва за награждаване на производителите, както в горния случай. Броят на офертите също се продава в опаковки от тройки, така че купувач, който би искал да види повече оферти по своя проект, ще трябва да закупи повече оферти.
  1. Награждаване на купувачите: Производителите могат също така да възнаграждават купувачите с MFG жетони върху тяхната оферта, като ефективно им дават отстъпка. Това, разбира се, има за цел да стимулира купувачите да ги изберат пред конкурентите.
  1. Такси за транзакции: Това е изрязването на SyncFab. Купувачите ще плащат това върху посочената цена.
  1. Пул за приемане на стратегически партньори: Това е пул, съдържащ 300 милиона MFG токени, еквивалентни на сумата, продадена по време на ICO. Това е фонд за лоялност, който ще се използва за изплащане на символи, за да насърчи приемането на екосистемата MFG. 10% от наградата за оферта на MFG отива за лоялния фонд (50% за печелившия участник и 20% всеки за двама други участници, както е описано в точка # 1), както и част от таксата за транзакцията.

Съгласно този модел на токеномика плащанията от доставчици към производителите все още се плащат във фиат. За да използваме (лоша) аналогия, токенът MFG е като черешата, докато фиатната валута все още е самата торта. Въпреки че SyncFab заяви, че може да разшири използването на токена MFG, за да замени текущите плащания с фиатна валута на платформата, това изглежда е само спекулация на този етап, особено като се има предвид, че продажбата на токени вероятно ще приключи далеч от твърдия си капак.

Какви са краткосрочните и дългосрочните възможности на SyncFab?

В краткосрочен план SyncFab има добър потенциал. От една страна, тъй като меката капачка вече е достигната, жетоните ще бъдат разпределени до края на първото тримесечие. Листингът на борсата ще даде страхотен краткосрочен тласък на токена. От друга страна, SyncFab има относително малък импулс. Нейната Telegram група има малко над 10 000 членове, което е прилично, но нищо грандиозно. Търсене в Google показва, че маркетинговите усилия, въпреки че са налице, не са силни. Това може да е причината, поради която ICO не е била толкова успешна, колкото би трябвало да бъде.

В дългосрочен план бизнес моделът на SyncFab изглежда жизнеспособен. Нейната блокчейн платформа е спечелила доста местно сцепление и Белият дом дори я е признал като член на Инициативата за иновации за интелигентно производство на чиста енергия на американското министерство на енергетиката. И интегрирането на блокчейн технологията с нейната платформа е логична следваща стъпка.

Освен това, SyncFab няма много или дори никаква конкуренция в тази ниша в момента. A скорошно проучване на Juniper Research разкри, че 60% от големите корпорации обмислят да използват блокчейн. IBM, която разработва своя блокчейн Hyperledger, спомена потенциално използване на блокчейн в производството. Въпреки това, като се фокусира върху по-малки производители и CNC машинни магазини, по-специално, SyncFab изглежда е в безспорно пространство, поне за момента.

Остава да видим обаче дали стимулите за токени, както е описано в предишния раздел, ще бъдат достатъчни, за да накарат купувачите и производителите да преминат изцяло към токена MFG. Съществува риск, че ако установят, че процесът е по-тромав от текущата платформа, те могат да се опитат да използват фиатната валута колкото е възможно повече или да се откажат напълно от платформата SyncFab. Това ще стане по-ясно, след като SyncFab стартира своите възможности за интелигентни договори през 2019 г..

Какво мислите за SyncFab? Смятате ли, че стимулите за токени са достатъчни, за да стимулират растежа и приемането както на токена MFG, така и на платформата? Споделете вашите виждания в коментарите по-долу.