Крипто икономиката в момента е Дивият Запад и трябва да се извърви дълъг път, преди дори да се доближи до отразяване на сложността на нашата „конвенционална“ модерна финансова екосистема. Olympus Labs (да не се бърка с едноименната компания за добавки) изглежда променя всичко това. Целта му е да се превърне в окончателна и всеобхватна децентрализирана финансова екосистема, използваща блокчейн.

Помислете за настоящата стратегия за крипто-търговия на „Купете, задръжте, помолете се, продайте.“ Комбинирайте това с високата волатилност, присъща на криптовалутите, плюс нерегулирания им характер и ще имате огромна бариера за масовото приемане.

По-усъвършенстваният пазар би позволил на притежателите на криптовалути да отпускат и получават междувалутни заеми, да изменят волатилността и да намаляват риска или да получат обща експозиция на пазара на криптовалути. Това може да бъде катализаторът, необходим за изтласкване на крипто финансовата система в основния поток.

Въпреки това, поради структурата на блокчейна, криптовалутният актив, неговата мрежа за сетълмент и неговите правила за транзакции са единствено цяло. В стандартна фиатна валута доларът е просто представяне на стойност, като правилата за сетълмент и транзакции се определят от външни страни. С други думи, за разлика от криптовалутата, правилата за транзакции и сетълмент не са присъщи на фиатната валута.

Тази структура е това, което създава предизвикателствата при създаването на сложна крипто финансова екосистема. Именно тези предизвикателства има за цел да реши Olympus Labs.

Прочетете лабораториите на Olympus Бяла хартия и бизнес план.

Как работи крипто екосистемата на Olympus Labs

Първият градивен елемент в инфраструктурата на Olympus Lab е създаването на децентрализиран обмен. Предишните обмени, разбира се, бяха обект на хакове с висок профил; важно е обаче да се отбележи, че докато това бяха борси за криптовалути, те не бяха наистина децентрализирани.

Olympus Labs избра да използва модела на интелигентния договор като крайъгълен камък на своята екосистема. По-конкретно, той ще използва модернизиран вариант на нещо, наречено протокол Tier Nolan, който позволява обмен на различни вериги.

Протоколът, който Olympus Labs използва, трябва да реши въпроса как две страни от различни блок-вериги, които не си имат доверие, могат да изпълнят сложна транзакция. Протоколът използва условие за осребряване, което генерира произволно число x. Това произволно число може да бъде разкрито в интелигентния договор и другата страна може да го използва, за да изкупи определен актив.

Нека използваме обезпечен заем за криптовалута като практически пример.

Пример: Обезпечен заем за криптовалута

Джейн иска заем в ETH, използвайки своя BTC като обезпечение. Джон е заемодателят на ETH.

 1. Джон генерира произволно число x.
 2. Той поема сумата на ETH за заем за интелигентен договор. Той може да извади тези пари, като разкрие x.
 3. Джейн прехвърля своето обезпечение от BTC в транзакцията с условието то да бъде изкупено чрез разкриване на x. Тя цифрово се подписва за тази транзакция с условието за осребряване.
 4. След като Джон вижда, че обезпечението е депозирано, той подписва освобождаване на интелигентния договор и ETH се пуска на адреса на Jane’s Ethereum.
 5. След като Джейн изплати заема ETH плюс лихва, Джон вече разкрива x.
 6. Разкриването на x позволява на Джон да вземе главницата и лихвата по заема, а също така и на Джейн да изкупи обезпечението си от BTC.

Горните стъпки изброяват пълното завършване на транзакцията. Преди Джон да пусне своя ETH на Джейн в стъпка 4, нито една от страните не е ангажирана. По всяко време Джон може да разкрие x, което ще му позволи да си върне сумата на заема и Джейн да изкупи обезпечението си.

Това е елегантен протокол, но тепърва ще се разглеждат два въпроса: частично погасяване и период на заем. Ако частичното погасяване налага разкриване на x, тогава заемодателят ще бъде в неравностойно положение. По същия начин липсата на протокол за изчакване ще означава, че заемът може да остане „в неизвестност“ за неопределено време, като обезпечението няма достъп до никоя от страните.

Olympus Labs поясни, че подобни въпроси ще бъдат разгледани в предстоящата техническа документация.

Ролята на жетона на планината Олимп

Газът ще задвижва всяка транзакция на борсата на Olympus Labs. Токените на планината Олимп (“MOT”) ще бъдат използвани за закупуване на споменатия газ. Цената на газа ще варира в зависимост от баланса между броя на транзакциите и наличните ресурси в мрежата.

Планирани продукти

Първият продукт, който Olympus Labs ще пусне, ще бъде платформа за вземане и отпускане на заеми. Следващият продукт, планиран след това, ще бъдат фондове за криптовалутни индекси, идеални за изграждане на по-разнообразно портфолио от криптовалути.

Други продукти, които Olympus Labs са планирали, включително продукти за съкращаване на пазара на криптовалути (значителна нужда, тъй като понастоящем няма начин за печалба на пазара на крипто мечки), както и управление на нестабилността и стойността за проекти след ICO.

Стартиране и пътна карта на бета приложението на Olympus Labs

Наскоро Olympus Labs стартира бета версия на мобилното му приложение (само за iOS). Можете да се регистрирате за бета тестер и може да спечелите MOT. В момента приложението ви позволява да:

 • Вижте вашето портфолио от криптовалути с един поглед
 • Конвертиране между криптовалути (задвижвани от Shapeshift)
 • Арбитраж в рамките на борсата (задвижван от Kyber Network и 0x децентрализирани борси)
 • Изпращайте и получавайте ETH, KNC, OMG, GNT, ADX, с повече входящи криптовалути
 • Вижте как индексите и други предстоящи продукти ще се поберат в приложението

Това бета мобилно приложение е минималният жизнеспособен продукт на Olympus Lab. Неговото издание бележи края на Фаза 0 на Olympus Labs ’ шестстепенна пътна карта. Olympus Labs все още е в много ранен етап от своето развитие. Неговият финансов протокол се планира да бъде пуснат едва в края на Фаза 2 (Q2 2018), блокчейнът във Фаза 3 (Q3 до Q4 2018) и крайният продукт навсякъде от Q4 2018 до Q4 2019.

Екипът зад лабораториите на Olympus

На пръв поглед отбор зад лабораториите на Олимп изглежда е от най-високо родословие. Много завършили Ivy League с множество престижни компании в автобиографията си – McKinsey, Google, Accenture, PIMCO, Facebook, Mozilla, Yahoo и WeChat.

Обезпокоително е единственото, че от 16-членния си екип само трима от тях изглежда имат софтуерно инженерство или разработка. Останалите са концентрирани в области на бизнеса и маркетинга.

Вярно е, че лабораториите на Olympus ще се нуждаят от такъв опит, за да се мащабират и да получат бай-ин от други блокчейн проекти. Например, то наскоро си партнираха с Metaps Plus, водеща корейска финтех компания и разработчик на платформа за мобилен маркетинг. Това е добра новина за Olympus Labs, тъй като показва потенциалната интеграция с други платформи на трети страни, освен че им дава достъп до доходоносния корейски пазар.

Но няма как да не се запитате, особено на толкова ранен етап от развитието, дали липсата на софтуерни инженери може да повлияе на шансовете им за успех.

Разпродажба на публични токени на Olympus Labs – анулирана

Продажбите на Olympus Labs преди ICO бяха толкова успешни, че отмениха публичната крайна продажба. Частните и предварителните продажби бяха достатъчни, за да генерират цел за набиране на средства от Olympus Labs от 45 000 ETH (~ 60 милиона долара по време на продажбата, но ~ 47 милиона долара по текущи цени). Продадени са 40% от общото предлагане на символи от 100 милиона. Компанията също така намали целта си за набиране на средства от първоначалните 65 000 ETH на 45 000 ETH.

Това е положително за перспективите на компанията, която заяви, че сега ще се фокусира върху напредъка по своята пътна карта за техническо развитие. Намаляването на целта за набиране на средства е добър знак, че екипът е наясно колко много са му необходими, за да завършат проекта и не се занимава с прекомерно набиране на средства.

Къде можете да търгувате с токени Mount Olympus?

ОК е първият официален партньор на Olympus Labs за борса и можете да търгувате MOT там.

Как се изпълняват жетоните на Mount Olympus?

Токените на планината Олимп се търгуват само за малко повече от две седмици. След огромен скок в цената след обявяването на листинга на OKEx, цената спадна и остава малко над цената на ICO. Разбира се, това може да се дължи на спада на пазара на криптовалути като цяло.

Какви са дългосрочните и краткосрочните възможности на лабораториите на Olympus?

В краткосрочен план, както бе споменато по-горе, MOT не се справя твърде добре. Но това може да се каже за крипто пазара като цяло и все още е твърде рано да се измери неговият краткосрочен потенциал. В момента фактът, че той е регистриран само на една борса, е ограничаващ фактор за цената му.

Subreddit на Olympus Labs изглежда се опитва да го включи в Cobinhood, което вероятно ще даде някаква подкрепа на цената му. Освен това, краткосрочният потенциал на Olympus Labs ще се определя от това колко добре се справя с техническите предизвикателства по своята пътна карта за развитие и какви други партньорства може да обяви.

В дългосрочен план, Olympus Labs, ако успее, ще бъде ясен инструмент за промяна на крипто икономиката. Има очевидна необходимост крипто финансовата система да се развива сложно и лабораториите на Olympus могат да задоволят тази нужда. Но на този ранен етап от развитието си е твърде рано да се каже дали ще бъде или не.

Какво мислите за перспективите на Olympus Labs? Може ли да постигне амбициозните си цели за надграждане на цялата крипто финансова инфраструктура? Споделете вашите виждания в коментарите по-долу.