Вероятно никога през живота си не сте чели нито едно научно списание, нито аз. Това може да ви накара да мислите, че научното публикуване би било малка нишова индустрия, но това не би могло да бъде по-далеч от истината.

Според Международната асоциация на издателите на STM (STM означава научни, технически и медицински), глобалният пазар за публикуване на информация за STM е на стойност 25,2 млрд. долара през 2015 г. със 7 до 9 милиона активни изследователи. Освен това е вероятно това да е подценена цифра поради частния характер на индустрията.

Разбира се, ние като общество трябва да сме благодарни, че този пазар си струва толкова много, тъй като означава по-широко разпространение на научните знания, което би било от полза за всички нас. Въпреки това, както малко хора осъзнават огромния размер на индустрията, още по-малко знаят, че начинът, по който индустрията е създадена в момента, води до олигопол, който всъщност възпрепятства разпространението на научната информация.

Тук идва Orvium. Orvium възнамерява да промени това, като създаде децентрализирана платформа с отворен код за публикуване на научни списания.

Научното издателство Олигопол и бариерите пред научния прогрес

Издателската индустрия на STM е доминирана от няколко избрани издатели, като петте най-големи издатели представляват около 50% до 70% от всички публикации. Поради това те могат да прилагат експлоататорски политики спрямо изследователи, като например NDA, относно разходите за публикуване на договори, които са изцяло против прозрачността, и да карат изследователите да подписват авторските права върху тях.

Всички тези практики създават неефективен модел на публикуване с безброй проблеми като:

 • Високи разходи за публикация: Колкото $ 3000 до $ 5000 на публикация.
 • Липса на прозрачност: Както по отношение на разходите, така и в ограничена степен в рамките на процеса на партньорска проверка поради несъответстващи стимули. Много издатели също забраняват на авторите да свързват резултатите от изследването с използваните данни.
 • Дълги времена за публикуване: Закъсненията водят до средно време за публикуване от 12 месеца.
 • Проблеми с авторските права: Авторски права и лицензи, често предоставени на издатели; на теория в замяна на редактиране, партньорска проверка, публикуване и реклама. Много от тези функции обаче се извършват на доброволни начала от изследователската общност. Не е чудно, че издателите на STM се радват на високи маржове на печалба.
 • Нискокачествени списания: Количеството пари в издателската индустрия STM доведе до разпространение на нискокачествени списания със силно съмнителни практики за маркетинг и партньорски проверки. Тъй като изследователите трябва да публикуват за кариерно развитие, по-малко способните могат да изберат такива съмнителни списания, ако уважаваните не ги приемат. Броят на статиите в такива списания се е увеличил с 800% от 2010 до 2014 г..

Майката на всички тези неефективност в модела е моделът „Тройно заплащане“, който води до непропорционална печалба за издателския олигопол. Ето кратко обяснение.

 1. Правителството финансира по-голямата част от научните изследвания.
 2. Доброволци изследователи, платени от (отново) правителството или институтите, преглеждат работата.
 3. Издателите продават продукта обратно на университети и държавни институции.

По същество целият научен издателски бизнес модел е централизиран, неефективен и забавя темповете на научен прогрес. Ето защо Orvium се стреми да наруши цялата индустрия, за да я направи по-справедлива и ефективна за всички участващи страни (включително обществото като цяло).

Прочети Бяла книга на Orvium тук (забележка: необходим е имейл адрес).

Предложението за разрушителна стойност на Orvium при разбиване на олигопола

Orvium, изграден върху мрежата Ethereum, е платформа с отворен код (достъпна чрез публичен API), която съчетава децентрализирано съхранение, анализ на големи данни и изчисления в облак. Основните принципи зад платформата са:

 • Авторите притежават авторските права и лиценза за своите публикации
 • Авторите определят цената и условията за използване на своите публикации
 • След това пазарните сили ще установят дали крайните потребители желаят да спазват тези цени или условия

Тези принципи на свободния пазар ще доведат до по-ефективен модел за всички. Orvium също има множество функции, предназначени да подобрят текущия модел. Те включват:

Непрекъснати и прозрачни партньорски проверки

Всички рецензии ще бъдат отворени и публични. Освен това те също са постоянни, което поддържа високото качество. Поддържат се и рецензии с множество автори.

Публикация с нулево забавяне

Веднъж качени на платформата, веднага ще бъде публикуван доклад; дори и да е само на чернова.

Версиониране на ръкопис

Тъй като хартията преминава през различните си итерации, всяка от тях ще бъде подпечатана и записана във блокчейна (разбира се, авторите избират кога да качат всяка нова версия на платформата). Това дава на всяка хартия пълна проследимост на жизнения цикъл и дори може да обучи хората как всъщност се пише научна статия. Тази прозрачност също така помага за борба с проблемите на плагиатството и конфликтите относно притежаването на идеи.

Споделяне на данни за изследвания

Orvium ще позволи на авторите да споделят научни данни или с цялата общност, или с конкретни участници. Това ще позволи на други автори да цитират не само други статии, но и свързаните с тях набори от данни – голям плюс за научната общност.

Децентрализирани списания

Вместо само хартии, участниците могат да използват Orvium, за да създават свои собствени децентрализирани списания в рамките на платформата. Това ще позволи на авторите да се обединят и да създадат по-рентабилен модел на публикуване (за разлика от закупуването на отделни статии). Това е една от най-революционните характеристики на Orvium и може да има най-голяма способност да наруши съществуващата научна издателска индустрия.

Тъй като Orvium предоставя на създателите на списания много свобода при определяне на абонаментни модели, права на вноски, тези децентрализирани списания ще позволят по-голямо разнообразие от научни списания. Например могат да се публикуват статии с „сива литература“, които не преминават през традиционни канали за публикуване, като технически доклади, държавни документи или дори технически документи..

Orvium Tokenomics и бизнес модел

Маркерът ORV се използва за захранване на екосистемата Orvium. Ето как всеки участник в екосистемата може да харчи или да печели ORV жетони.

Изследователи

Когато създават хартия, изследователите могат да плащат ORV жетони за партньорски проверки (чрез залагане на определено количество жетони при подаване на ръкопис), пазарни данни или права на данни за изследвания. Изследователите могат да печелят ORV жетони от принос в списание, читатели, предоставяне на достъп до данни за изследвания, провеждане на партньорски проверки и за научни патронажни кампании.

Забележка: Научните патронажни кампании са една от най-уникалните функции на Orvium, при която всеки може да публикува предизвикателство или проблем, който да бъде решен. За да публикуват предизвикателство, те ще трябва да заложат ORV жетони и тези, които решат предизвикателството, ще получат процент от споменатите жетони.

Собственици на списания

Собствениците на журнали плащат на Orvium такса в замяна на хостинг на списанието им на платформата Orvium. Те също трябва да плащат символи на авторите, за да използват тяхната работа или в замяна на пазарни данни. Собствениците на списания печелят ORV жетони в замяна от читатели / абонати.

Други

Всеки на платформата, без да е автор или собственик на списание, може да харчи ORV жетони в замяна на пазарни данни, създавайки или допринасяйки за научни патронажни кампании или за насърчаване на рецензии на съществуващи документи.

Орвиум

Самият Orvium печели таксите си, като взема процент от абонаментите за четене / четене плюс първоначалната такса, когато се създава дневник.

Състояние и пътна карта за развитие на Orvium

В момента развитието на Orvium е все още в ранните етапи. След ICO някъде през юли, Orvium ще се съсредоточи върху разширяването на екипа и създаването на платформата (функционален прототип се планира да бъде пуснат преди).

„Основната“ версия на платформата е насочена към готовност до края на Q3 2018 с лицензи, авторски права и децентрализирани списания, които да бъдат добавени до Q1 2019. Напълно функционалната платформа, пълна с анализ на големи данни, е насочена само за Q4 2019 Дата на издаване.

Orvium ICO: Публична продажба, насрочена за юли 2018 г.

Докато Orvium не е обявил конкретната дата за своето ICO, другите важни подробности са както следва:

ORV токени за продажба: ~ 227 милиона (60% от общото предлагане на символи от ~ 379 милиона)

Твърда капачка: 20 милиона долара

Приета валута: ETH

ICO цена: 1 ORV = $ 0,10

Имайте предвид, че ще има кръг за предварително разпределение през юни / юли преди основната ICO. Участниците в този кръг ще получат 10% бонус. ICO се провежда чрез Bitcoin Suisse и можете да се регистрирате за него чрез Уебсайт на Orvium.

Украсеният екип на Orvium

Едно от най-впечатляващите неща зад Orvium е неговият екип, който включва способни, опитни членове с опит, работещи в компании като ЦЕРН, която е Европейската организация за ядрени изследвания. Това е една от най-уважаваните научни институции в света и е известна с разработването на интернет технологии и експлоатацията на Големия адронен колайдер.

Мануел Мартин, Съоснователят на Orvium, в момента е инженер по големи данни и учен за данни в CERN, и Антонио Ромеро, друг съосновател е инженер по софтуерни данни в Volkswagen Data: Lab. Неговият научен консултативен екип отчита a старши директор в ЦЕРН, и Технически директор и управител в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА. Що се отнася до екипа за софтуерно инженерство на Orvium, всички те работят в CERN.

Orvium: Какъв е неговият потенциал?

На нейната повърхност Orvium ще бъде поредното ICO на ранен етап, без работещ продукт и амбициозна бяла книга. Но две неща отличават Orvium от ICO пакета.

Първият е ясно дефинирана пазарна нужда и свързано с нея решение, което също създава социално благо, като спомага за подобряване на разпространението на научните знания. Второто е родословието на неговия екип и консултативен съвет; като проект на ранен етап, надеждността на екипа на Orvium е абсолютно критична. За щастие, в този случай екипът на Orvium е натрупан с инженери от най-висок калибър, които са свързани с най-престижните научни институции, свързани с правителството.

Като такъв, въпреки че все още е в ранен етап, Orvium е един проект, на който определено трябва да обърнете внимание. С такъв висококачествен екип на разположение, Orvium има потенциала да наруши пазара за публикуване на STM на стойност 25 милиарда долара и да направи научните познания по-достъпни за всички. Използвайки ICO цената си от 1 ORV = 0,10 долара, целият проект ще бъде оценен на 40 милиона долара, което не изглежда много в сравнение с размера на индустрията и това, което Orvium предлага.

Какво мислите за Orvium? Може ли екипът му със своите звездни квалификации да постигне амбициозната си цел? Кажете ни какво мислите в коментарите по-долу.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me