Monero, o monedă de confidențialitate de vârf și top 20 criptomonedă după capitalizare de piață, urmează să aibă una dintre cele două actualizări programate în această lună. Monero 0.15 îi va aduce cu sine câteva noi caracteristici de securitate și confidențialitate, un nou algoritm de dovadă a muncii numit RandomX și alte modificări.

Am vorbit cu Justin Ehrenhofer, organizatorul grupului de lucru comunitar Monero, pentru a face lumină asupra noii actualizări, RandomX și a altor evoluții care au loc la Monero.

Interviul a urmat după cum urmează:

Actualizarea software-ului Monero 0.15 vine luna aceasta, ne puteți spune despre asta?

Monero 0.15 este una dintre actualizările programate de Monero care au loc de două ori pe an. Conține noi caracteristici de confidențialitate și securitate, cod mai rafinat și o experiență mai bună a utilizatorului GUI. Utilizatorii noi se vor conecta acum la rețea într-o manieră mai descentralizată și vor avea opțiunea de a se conecta la o rețea anonimizată eficientă (i2p). Utilizatorii se pot conecta acum cu ușurință la nodurile Monero care sunt rulate în spatele firewall-urilor, cum ar fi conexiunile școlii sau apartamentelor. Aceste modificări vor îmbunătăți substanțial robustețea rețelei Monero. Cea mai mare schimbare este RandomX, o nouă abordare a rezistenței ASIC. Deși eficacitatea pe termen lung a RandomX este încă de văzut, s-au depus eforturi enorme în proiectarea, dezvoltarea, testarea și auditul noului algoritm de minerit. Acest algoritm este cel mai puternic efort de până acum pentru a împiedica ASIC-urile să domine rețeaua Monero.

Ce este RandomX și de ce este implementat?

RandomX este un nou algoritm Proof of Work (PoW) care este optimizat pentru procesoare de uz general. Ideea durează peste un an și se bazează pe executarea codului aleatoriu, care este dificil de manipulat pentru hardware-ul specializat. RandomX nu trebuie să fie „rezistent la ASIC”, dar speră să reducă decalajul de eficiență atât de semnificativ încât alți factori financiari descurajează un control semnificativ al rețelei. Micile câștiguri de eficiență ale producătorilor ASIC trebuie comparate cu opțiunea financiară pierdută de a vinde hardware generic uzat, de exemplu. Pe o piață volatilă, în special flexibilitatea CPU-urilor strălucește.

Comunitatea Monero a discutat riguros despre cele mai bune căi înainte pentru această actualizare. Pentru două dintre ultimele trei actualizări, dovezile de lucru ale Monero au fost ușor încorporate de producătorii ASIC, care au dominat rețeaua în doar câteva luni. RandomX este o schimbare semnificativ mai agresivă decât o modificare a CryptoNight, algoritmul de bază actual al lui Monero. Prezentată cu algoritmi prietenoși RandomX și ASIC ca opțiuni de adoptat pentru această actualizare, comunitatea a decis că RandomX păstrează mai bine principiile de lungă durată ale lui Monero. Sperăm că această situație rămâne mult timp.

Ne puteți spune despre viitoarele îmbunătățiri Tor și i2p?

Tor și i2p permite utilizatorilor să-și ascundă mai bine metadatele de rețea, cum ar fi adresa IP, de la alți utilizatori Monero. Monero CLI acceptă Tor și i2p. GUI acceptă i2p. GUI funcționează acum bine cu Tails, un sistem de operare axat pe confidențialitate. În timp ce metadatele de rețea nu sunt singurele informații de care trebuie să vă faceți griji cu privire la protecție, utilizatorii se pot apăra acum cu ușurință împotriva supravegherii rețelei și a adversarilor care încearcă să coreleze adresele IP ale utilizatorilor cu tranzacțiile.

Care sunt provocările de reglementare cu care se confruntă Monero? Cum vor fi tratate acestea?

Monero este un proiect descentralizat într-un peisaj de reglementare în continuă schimbare. Este acceptat pe multe burse reglementate de SUA și altele schimburi de criptomonede in strainatate. Cred că Monero se confruntă mai mult cu o problemă de percepție decât orice altceva. Schimburile și serviciile conservatoare pot evita Monero dacă nu au resursele necesare pentru a justifica deciziile lor de conformitate. Cu toate acestea, sunt optimist că importanța vieții private este mai bine înțeleasă acum de public decât atunci când Monero a lansat în 2014. Monero este, de asemenea, un proiect mult mai sănătos, cu sute de colaboratori care doresc să facă bine.

Cum pot oamenii să fie la curent cu cele mai recente evoluții ale ecosistemului Monero?

Utilizatorii ar trebui să se aboneze la [lista de corespondență Monero-announce] (https://lists.getmonero.org/postorius/lists/monero-announce.lists.getmonero.org/) pentru a afla despre actualizările de rețea. Dincolo de asta, pot viziona lunar [Coffee Chats] (https://youtube.com/c/monerocommunityworkgroup) sau se pot alătura biserămânal [întâlnirile grupului de lucru comunitar] (https://reddit.com/r/MoneroCommunity). Dezvoltatorii pot urmări proiectele de pe GitHub și se pot alătura întâlnirilor de dezvoltatori bisăptămânale în # monero-dev.

A doua ediție a Mastering Monero va veni în curând, ne puteți spune despre carte?

Stăpânirea Monero este o resursă gratuită, contribuită de comunitate, care introduce cititorilor în multe dintre conceptele idealiste și tehnice ale Monero. Puteți obține copii tipărite și digitale de pe https://masteringmonero.com. A doua ediție este încă în faza incipientă.

Ce s-ar putea vedea se întâmplă în ecosistemul Monero în următoarele 12 luni?

În ceea ce privește modificările majore ale protocolului, urmăriți actualizările semnăturii inelului. Omniring, Lelantus și RingCT 3.0 oferă modalități alternative de a îmbunătăți confidențialitatea și eficiența lui Monero, deși acestea mai necesită evaluări suplimentare înainte de a fi utilizate în producție. Din partea comunității, sper că procesul de luare a deciziilor este mai formalizat și mai accesibil pentru noii veniți. Există discuții despre următorul Monero Konferenco în Europa și, sperăm, Monero va avea din nou propriul său sat la Defcon în august viitor.

Pentru informații despre cum funcționează Monero și despre cum să îl utilizați, puteți consulta și Ghid pentru începători la Monero.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me