Джо Ротонда, директор по изпълнението в Тексаския държавен съвет по ценни книжа

Спазването на нормативните изисквания е една от най-стресиращите точки (ако не и най-много) около криптовалутите. Регулаторите по целия свят се стремят да разберат и ефективно класифицират проекти, базирани на блокчейн, в опит да защитят инвестиращата общественост от измамници, които тормозят тази зараждаща се индустрия.

Джо Ротонда, директор на правоприлагащия отдел в Тексаския държавен съвет по ценни книжа, е добре известен със своята положителна позиция по отношение на цифровите валути. Той сподели своите виждания с [blokt] относно препятствията, пред които са изправени регулаторите, тъй като криптосферата непрекъснато се променя, а лошите актьори използват нови начини за измама на жертвите си. Той подчертава необходимостта регулаторите да се адаптират към новите практики, въведени от блокчейн технологията, и да действат срещу нарушителите, без да се намесват в иновациите и законното предприемачество.

Ник Цаканикас: Отбелязахме действията, които Тексаският комисар по ценните книжа и други предприеха срещу лоши актьори в космоса. Действали ли са тези действия като възпиращ фактор? Виждате ли някаква промяна в размера на измамите в сектора?

Джо Ротонда: Лошите актьори продължават да използват широкия интерес към криптовалутите, за да виктимизират инвестиращата общественост. Понастоящем Отделът за изпълнение е осигурил 16 действия по изпълнението, за да спре 57 организатори на незаконни, измамни, измамни и / или заблуждаващи инвестиционни продукти за криптовалута. В много случаи знаем, че тези принудителни действия са довели до организаторите, които спират своите схеми, като по този начин ги възпрепятстват да вербуват нови жертви и продължават да заплашват вредата за обществеността. Например на 4 януари 2018 г. комисарят по ценните книжа въведе спешно прекратяване и се отказа от заповед срещу BitConnect. Пазарната капитализация на емитента е била около 2,6 милиарда щатски долара към момента на започване на действието. Малко след това BitConnect публично обяви, че ще се съобрази с аварийното прекратяване и ще се откаже от заповедта. Пазарната му капитализация е намаляла с 98,6% през следващия месец, а сега монетите му са по същество неликвидни и безполезни. В резултат на това BitConnect вече не може да заплашва незабавна и непоправима обществена вреда.

В някои случаи се появява нов лош актьор след срива на конкуренцията. Например, след като BitConnect спря своята измамна схема за инвестиране в криптовалута, DavorCoin обяви, че поема първото място, твърдейки, че смъртта на BitConnect означава, че DavorCoin е „платформата за кредитиране номер едно в света“. Комисарят по ценните книжа незабавно въведе аварийно прекратяване и се въздържа от заповед да спре DavorCoin от незаконно и измамно предлагане на ценни книжа в Тексас. През следващите две седмици цената на DavorCoin е намаляла с 88,6%, като е спаднала от 8,36 на 0,036 долара за монета и монетите вече по същество са безполезни. В резултат, подобно на BitConnect, DavorCoin вече не може да заплашва незабавна и непоправима обществена вреда. Готови сме да предприемем бъдещи действия срещу фирми като BitConnect, които са управлявали незаконна широко разпространена инвестиционна схема, и срещу фирми като DavorCoin, които измамно искат обществото след срива на конкуренцията им.

Продължаваме да откриваме разследвания във връзка с измамни предложения за криптовалута и сега открихме повече от 100 разследвания, при които заподозрените предлагат потенциално незаконни или измамни ценни книжа, свързани с криптовалути. Това не е непременно уникално явление, тъй като лошите актьори в миналото са се опитвали да се възползват от хипнотизирането, интересите или развитието на финансовите пазари, за да привличат нелегално и с измама капитал от обществеността. Виждали сме подобни ситуации да възникват, когато лоши актьори започват да играят на нов пазар, като измама продават инвестиции в контакти за уреждане на живота по време и след епидемията от СПИН и ХИВ кризата от 80-те и 90-те години, когато лошите актьори следват цената на стока, като измамни продажби на инвестиции в програми за сондиране на петрол в отговор на увеличаването или намаляването на цената на петрола и когато лошите актьори се опитват да се възползват от новите технологии, като например измамни продажби на инвестиции, свързани с телефонни апарати и автоматични касови машини. Нашата работа е да защитим инвеститорите от лоши актьори, които продават по неправомерен начин тези ценни книжа, независимо дали те включват криптовалути, инвестиции в жилищни селища, инвестиции в програми за сондаж на нефт, инвестиции в телефонни апарати и автоматизирани касови машини или интереси, свързани с някакъв нов или уникален продукт.

NT: Според вас къде се крие отговорността за опазване на инвеститорите? В рамките на индустрията, с регулатори или комбинация от двете?

JR: Държавният съвет по ценните книжа е отговорен за регулирането на пазара на ценни книжа в Тексас, а неговият отдел за изпълнение е отговорен за защитата на инвеститорите чрез идентифициране на предложения за ценни книжа, които нарушават закона и предприема подходящи административни, граждански или наказателни действия. Това е нашата отговорност и я приемаме много сериозно. В същото време всеки на пазара на ценни книжа, който предлага или продава ценни книжа в Тексас, носи отговорност да спазва Закона за ценните книжа, който обикновено изисква регистрация на лица, които продават ценни книжа в Тексас, и регистрация или разрешаване на ценни книжа, предлагани в Тексас. Законът за ценните книжа също съдържа изисквания за оповестяване, които са от решаващо значение за защитата на инвестиращата общественост, и може би най-забележителното изискване за оповестяване предвижда всички продавачи на ценни книжа да разкриват всички известни съществени факти на потенциалните инвеститори. Разкриването на всички известни съществени факти изпълнява важна функция, тъй като гарантира, че инвеститорите са в състояние да разберат напълно рисковете, свързани с предлагането на ценни книжа, и да вземат напълно информирано решение, свързано с тяхната готовност да поемат тези рискове. Както казва старата поговорка, знанието е сила и в този случай силата позволява на инвеститорите да разберат условията на своята инвестиция и рисковете, свързани с инвестицията, преди да се разделят с парите си.

NT: Вярвате ли, че секторът на криптовалутите е готов да види инвестиционни продукти, обслужващи по-широка аудитория? например ETF.

JR: Индустрията, занимаваща се с цифрови валути, е белязана от еволюция, промяна и иновации. Това, което виждаме в момента, може да не е това, което виждаме в бъдеще. Наистина мисля, че имаме полза от размишляването върху миналото, когато разглеждаме относително бързото развитие на съвременния пазар за инвестиционни продукти, обвързани с виртуални валути.

Всички сме запознати с търгуемите виртуални валути, използвани в World of Warcraft, Everquest и други популярни видео игри и MMORPG. Също така сме запознати с цифровите токени, които могат да действат като много ограничени виртуални валути, като награди, предоставени от търговци, които предоставят отстъпки или могат да бъдат заменени за стоки или услуги. Тези видове онлайн валути съществуват от кръстопътя между компютрите и интернет и вероятно скоро няма да отидат никъде.

Пазарът наистина започна да приема формата си, когато организациите започнаха да разработват виртуални валути, които биха могли да бъдат използвани като истински заместител на фиатната валута, и когато работата им започна да отчита проблема с двойните разходи, който измъчва потенциалните системи за онлайн разплащания. Например преди около двадесет и пет години малка група промоутъри създадоха електронно злато, за да действа като заместител на парите. Те го изтъкнаха като „електронно злато“, тъй като всяка единица уж беше подкрепена от златни кюлчета, съхранявани в съоръжения извън Съединените щати. Самото E-gold стана много популярно, като на върха си имаше повече от 2,5 милиона участници, които извършиха над 40 000 транзакции на ден. Тази виртуална валута не беше нито първият, нито последният опит за създаване на електронна система за разплащане, която да действа като заместител на пари в брой. И все пак, след смъртта на електронното злато и продължавайки през последните години, дигиталните валути в най-признатата им форма обикновено привличат вниманието само на относително нишови групи разработчици, ентусиасти и любители.

Напоследък обаче цифровите валути, действащи като част от системите за електронни разплащания, драстично се увеличиха. Не е изненадващо, че биткойнът запали искрата. Сатоши Накамото въведе биткойн само около три години след върха на електронното злато и очевидно се оказа изключително популярен. Само за да поставим тези два случая в контекста, e-gold заяви, че обемът на търговията му за двадесет и четири часа е еквивалентен на около 6 милиона долара в своя пик. Двайсет и четиричасовият обем на търговия с биткойн надвишаваше еквивалента на 13,5 трилиона долара в своя пик. Да, изминахме дълъг път.

Знаем, че Биткойн не беше широко популярен през 2008 г., когато Сатоши Накамото го въведе на пазара. Биткойн се търгуваше за около 13,00 долара на монета наскоро през януари 2013 г. и около 100,00 долара на монета през април 2013 г., преди да скочи до около 1 200,00 долара на монета през ноември 2013 г. Въпреки че цената варираше след тази точка, цената на биткойните отново скочи през 2017 г. На 13 юли 2017 г. биткойн се търгуваше на приблизително 2364,00 долара за монета. Три месеца по-късно, на 13 октомври 2017 г., цената му се е увеличила повече от два пъти и Bitcoin се търгува на приблизително 5 640,00 долара за монета. Цената му се изкачи до около 7 777,38 долара на 17 ноември 2017 г. и достигна своя връх от близо 20 000,00 долара през декември 2017 г. Въпреки че оттогава цената намаля, тя остава изключително популярна.

Като се има предвид широко разпространеното напоследък приемане на биткойни, не е изненадващо, че броят на криптовалутите на пазара също се е увеличил и че организаторите не просто използват технологията за създаване на електронни платежни системи, но че използват технологията за различни начини за набиране капитал. Видяхме появата на първоначални предложения на монети, секюритизирани токени, помощни монети, управлявани и хоствани инвестиции за копаене на криптовалути, инвестиции за търговия с криптовалути, разпределение на портфейли, които включват криптовалути и емитенти, набиращи средства за разработване на хардуер и софтуер, свързани с пазарите на криптовалути. Не се съмнявам, че ще започнат да се въвеждат други видове инвестиции и ще генерират интерес.

Миналото дава поне някаква представа за това как този пазар може да се развива и как може да генерира интерес към нови видове инвестиции. Отне много време на организациите да преодолеят проблема с двойните разходи и да създадат жизнеспособна система за електронни разплащания. Отне много време, докато тази система за електронни плащания генерира широк интерес. Предприемачите и иноваторите бързо промениха пазара за криптовалути, като сега въведоха на пазара над 2000 добросъвестни криптовалути, а интересът към криптовалутни инвестиционни продукти доведе до множество различни интереси, които по това време миналата година останаха загадка за много извън специална група ентусиасти. В резултат на това не бих се изненадал най-малкото, когато промоутърите разработват нови видове инвестиции, обвързани с криптовалути, и тези нови видове инвестиции да генерират широко обжалване в много близко бъдеще.

NT: Виждали сме множество хакерски събития (в много случаи съмнителни), свързани с борси за криптовалута, като най-новото е MapleChange. Вярвате ли, че регулаторите биха могли да премахнат измамите, свързани с крипто борсите? Имате ли ресурси за налагане на абсолютна прозрачност?

JR: Ясно си спомням кога Mt. Gox беше хакнат и ние започнахме сериозно да увеличаваме съзерцанието си за киберсигурност и необходимостта да осигурим обмен на криптовалути. Около 24 февруари 2014 г., същия ден Mt. Gox беше хакнат, карах да говоря публично за криптовалути на събитие в Сан Антонио, Тексас. Научих, че Mt. Gox потъмня след проверка на цената на биткойн на телефона ми същата сутрин. Излишно е да казвам, че въпреки че подробностите за атаката не бяха напълно разпространени, по-голямата част от информацията, която планирах да представя на събитието, беше засенчена от възможността хакери да откраднат почти милион биткойни, а клиентите да загубят милиони долари. Вярвам, че това се превърна в акцента на презентацията най-вече, защото публиката лесно можеше да се представи в същата позиция като притежателите на акаунти: изгубена, объркана, уплашена, без да знае къде да се обърне за отговори.

По това време не разполагахме с пълна информация, свързана с инцидента в Mt. Gox и обявяването на несъстоятелност на компанията няколко дни по-късно не разкриха значително количество допълнителна информация. Бях много обезпокоен, че това ще бъде само един от поредицата незабавни хакове на популярни борси за криптовалути, които могат да доведат до това, че много собственици губят неизмерими суми пари. Също така, по това време биткойнът все още беше в зародиш и тези видове инциденти, въпреки че бяха увековечени от трети страни, лесно можеха да отменят доверието в криптовалутата, ако създадоха убеждение, че собствениците не могат да влязат в позиция и извън позиция без значителен риск от кражба на техните средства.

Въпреки това киберсигурността остава ключов въпрос за регулаторите. Нашата агенция, FINRA, SIFMA, SEC и FCC са издали насоки и информационни ресурси, свързани с киберсигурността. Тези ресурси обикновено се отнасят до регистрирани фирми и сделки с ценни книжа, но ключовият извод е един и същ: киберсигурността е все по-важен компонент на нашите финансови пазари.

NT: Досега правителствата взимаха независими решения относно криптовалутите в регионален мащаб. Според вас трябва ли да има обща регулаторна рамка, стриктно спазвана от всяка държава в международен план? възможно ли е?

JR: Това е политически въпрос и наистина не мога да отговоря на него. Въпреки това вече имаме закони и разпоредби, които управляват националните и международните финансови системи и пазари. Не бих се изненадал, ако чуваме все повече и повече за различни правителства, обмислящи и в някои случаи преразглеждащи приложимостта на тези закони и разпоредби към криптовалутите. Неутрален съм по темата и не изразявам мнение.

NT: Криптовалутите като Monero и ZCash осигуряват абсолютна анонимност и поверителност при транзакции и са широко използвани в незаконни дейности. Следователно, представляват ли такива цифрови активи допълнителна заплаха за регулаторите, следователно трябва да се третират по-стриктно от биткойните?

JR: Нямам мнение по един или друг начин относно заплахата, която крият тези криптовалути и не мога да коментирам, тъй като в голяма степен регулираме инвестициите, свързани с криптовалути, а не самите криптовалути.

NT: Миналия май Хестър М. Пиърс изрази важността на задълбочено обучение за регулаторите по отношение на криптовалутите. Колко добре регулаторите разбират криптовалутите и блокчейн технологията?

JR: Не съм запознат достатъчно с изявленията на комисар Пиърс, за да изразя по-задълбочено мнение, но вярвам, че регулаторните органи трябва да бъдат в крак или да изпреварват развитието на пазара. Доказахме, че можем да се справим с измамите при най-сложните предложения за ценни книжа и способността ни да се адаптираме и да се развиваме заедно с пазара е от решаващо значение за нашия успех.

NT: Г-жа Пиърс също подчерта, че регулаторите трябва да си сътрудничат с крипто предприемачи в „регулаторна пясъчна среда“, както тя каза. Регулаторната намеса обаче крие капани, които биха могли да повлияят на иновациите. Какво е мнението ви по този въпрос? Трябва ли иновациите да бъдат неограничени?

JR: Не мога да коментирам регулаторни пясъчници. Въпросът е и вероятно ще продължи да се разглежда от законодателните органи, така че засега ще отложа.

NT: Вярвате ли, че крипто предприемачите ще приемат SEC FinHub?

JR: Стратегическият център на SEC за иновации и финансови технологии (FinHub), подобно на LabCFTC на CFTC, е важен. Регулаторите често се ангажират с фирми, опериращи на традиционните капиталови пазари, и обхватът на регулаторите се оказа важен при изучаването и разбирането на „най-добрите практики“ и обмислянето на нови и ефективни решения на съществуващите проблеми. Ние дори искаме и внимателно обмисляме публични коментари, преди да изменим съществуващите разпоредби или да приемем нови разпоредби, тъй като регулаторите трябва да вземат напълно информирани, значими решения. Взаимодействието е важен двигател на напълно информирани, смислени решения.

NT: Вярвате ли, че тестът на Howey трябва да бъде актуализиран, за да се класифицират ефективно ICO?

JR: Въпреки че Върховният съд на Съединените щати формулира за първи път федералния стандарт за „инвестиционен договор“ в Хоуи през 1946 г., щатите използват термина „инвестиционен договор“ като средство за регулиране на нови, уникални или други ценни книжа в продължение на повече от век. Терминът „инвестиционен договор“ е кодифициран за първи път в Закона на Южна Дакота от 1915 г. Малко след влизането в сила на устава, Генералната прокуратура на Южна Дакота първо разглежда вида на продукта, който представлява „инвестиционен договор“, когато преглежда продажбата на частично интереси в лизинг на нефт. Той призна, че инвеститорът е направил инвестиция и е получил договорно задължение от организатора и обосновава, че това договорно задължение е причинило сделката да бъде регулирана като инвестиционен договор. Фракционният интерес от лизинга на петрол, макар и по своя облик да се различава от акции, облигации или други инструменти, често свързани с регулирането, представляваше гаранция.

Много се е променило от 1915 г., когато средната заплата в САЩ е била около 33 цента на час, в САЩ са регистрирани по-малко от 7,5 милиона автомобила, по-малко от един процент от американците притежават акции, малко американци имат телефон и телевизия, общо- Компютрите и Интернет все още не са били измислени. Стандартът на инвестиционния договор въпреки това е работил, тъй като не е зависим – всъщност е напълно независим – от тези други фактори. Той е проектиран да бъде широк, гъвкав и да отчита различните начини, по които едната страна, независимо от наличието на основната технология, ще използва средствата на друга в опит да генерира печалба.

NT: Кое приложение на блокчейн е обезпокоило регулаторите досега?

JR: Това не е продуктът. Това са хората. Работя по кръстовището между криптовалути и предложения за ценни книжа от 2013 г. По това време бях част от Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа, често наричана НАСАА. Тази организация е създадена през 1919 г. и е най-старата международна организация, посветена на защитата на инвеститорите. Членството му се състои от 67 щати, провинциални и териториални агенции за ценни книжа от 50 щата, окръг Колумбия, Пуерто Рико, Американските Вирджински острови, Канада и Мексико. Като част от заместник-председателя на Секцията по правоприлагане на НАСАА, ние проучихме и изготвихме предупреждение за освобождаване относно рисковете, представени на цифровите валути пред инвестиращата общественост. Започнах да говоря публично на различни събития през тази година, описвайки криптовалутите и тяхното включване във финансовите пазари. Тогава посланието беше ясно и сега е ясно: Това не е продуктът. Това са хора.

Прегледът на нашите действия по принудително изпълнение, както и действия по принудително изпълнение, предявени от други регулаторни органи, показва, че сме загрижени за лоши действащи лица, използващи шумотевицата, свързана с криптовалутите, за да измамим инвестиращата общественост. Не предявяваме искове срещу продукти поради някакви функции, съдържащи се в продуктите; предявяваме искове срещу хора за прикриване на критична информация, невярно представяне и лъжа за ключови термини, скриване на самоличността и местонахождението им, подправяне на имейли, присвояване на подобия и участие в други измамни действия, за да се виктимизира обществеността. Тези лоши актьори – хората, а не технологията – заслужават нашето внимание и ние работим, за да ги спрем да причиняват неизбежна и непоправима вреда на обществеността.

Въпреки това, самата технология за блокчейн и разпределена книга представлява редица предизвикателства пред регулаторите. Например, когато разследват схеми, включващи фиатни валути, регулаторите са много удобни за получаване на финансови записи – независимо колко обемни или сложни могат да бъдат финансовите записи – от централизирана финансова институция. Нашите счетоводители и проверяващи могат да извършват задълбочен и точен криминалистичен анализ на тези финансови записи и тяхната работа показва как организаторите са получили средства и как организаторите са използвали средства. Тази информация е от решаващо значение за действията по прилагане, тъй като позволява на експертите да покажат на съдиите и съдебните заседатели дали заподозрените са използвали средства по законни причини или дали заподозрените са използвали средства за цели, изцяло несвързани с основното инвестиционно предложение.

Технологията на блокчейн и разпределената книга променя всичко, като се има предвид, че няма централизирана финансова институция и видовете записи, които вече са на разположение, значително се различават от чековете, извлеченията по кредитни карти, разрешенията за банков превод и други записи на транзакции във фиатни валути. Бързо се адаптираме и вървим напред. Ние трябва да. Няма друг избор.

NT: Кой случай на употреба смятате, че може да доведе до масово приемане на cryptos?

JR: Ние сме неутрални по отношение на съдържанието и не изразяваме мнение за основните продукти, стига те да се продават в съответствие със закона. Ще кажа, лично, а не от името на агенцията, че криптовалутите отразяват вълнуващ нов пазар и техните технологии предоставят нови възможности за предприемачи, съществуващ бизнес и държавни служби. Радвам се да видя бъдещето да се играе.