Като една от най-богатите страни в света, Франция ще бъде добро предположение като нация, проправяща пътя за технологията на блокчейн. Реалността обаче се оказва малко по-сложна. Независимо от това, има признаци, които показват големи обещания за предстоящата френска блокчейн сцена. Френските крипто лидери, с които интервюирахме, споменаха, че банковите услуги и високите данъци пречат на напредъка и въпреки че властите само веднъж са били хладни към криптовалутите, тяхната позиция оттогава се е обърнала.

В сърцето на Европа Франция има дългогодишна традиция в инженерния и търговския динамизъм и с френското правителство давайки пълната си подкрепа зад развитието на крипто и блокчейн технологията, това изглежда обещаващо за нацията. Остава да видим как точно ще се реализира тази подкрепа, като се има предвид, че много правителства са изразили едни и същи настроения. Разговорите са евтини; обаче действията не са. Изглежда, че Франция не е само разговор, тъй като наскоро правителствените власти приеха френска регулаторна рамка на ICO, която ще се прилага за нови проекти, целящи стартирането на ICO.

За тези, които се интересуват от това как нещата могат да се развият в бъдеще за Франция, би било проницателно да чуят какво мислят хората от приземния етаж, затова интервюирахме трима водещи френски експерти в бранша за техните мнения:

Книга е лидер в решенията за сигурност и инфраструктура за криптовалути и блокчейн приложения. Със седалище в Париж и Сан Франциско, Ledger има екип от 160 професионалисти и е най-известен със своите хардуерни портфейли на Ledger, които са продадени за повече от 1 000 000 броя в 165 страни по целия свят. Разговаряхме с двама представители от Ledger, Амандин Дайт, ръководител на публичната политика, и Етиен Трудде, анализатор на корпоративното развитие и стратегията.

Пиер Нойзат опитен предприемач в блокчейн пространството и един от най-изявените френски експерти по криптография във Франция. Той основа Паймиум още през 2011 г., първата европейска борса за биткойни и сега е водеща Blockchain.io, което той описва като:

„Европейската криптовалутна борса за доверие за индивидуални и институционални търговци и инвеститори.“

Джонатан Честър е друг ветеран в крипто пространството, след като е основал Битова заплата, услуга за заплащане на биткойни и международна услуга за изплащане на заплати, която позволява на потребителите да получават (или да плащат заплати) биткойни и други алтернативни методи на плащане – като местни валути и / или стоки. Честър премести операции от Канада в работното пространство и инкубатора Station F в Париж, след като получи покана от френското правителство под формата на безвъзмездна помощ за френски технически билет за стартиращи компании с висок потенциал.

Поставихме няколко въпроса на тези експерти относно перспективите за блокчейн във Франция, отношението на правителството към индустрията и всякакви съвети или препоръки, които те имат за ентусиасти или начинаещи на блокчейн във Франция във Франция.

В1: Какво е вашето мнение за усилията на френското правителство за насърчаване на блокчейн във Франция от регулаторна гледна точка?

Амандин и Етиен от Леджър:

Френските регулатори са свършили добра работа в работата с индустрията, още от 2016 г., когато са предложили дефиниция на Blockchain. Днес регулаторите продължават да проявяват креативност в адаптирането на съществуващите правила към новата екосистема. Например френският финансов регулатор (AMF) предложи да предостави незадължителен етикет на надеждни ICO. Като развиваща се индустрия непрекъснато ще са необходими разговори с всички заинтересовани страни.

В Ledger нашият метод за осигуряване на частни ключове – чрез нашата широка гама от предложения, като например самоконтрол с Ledger Nano и Ledger Vault – беше обсъден дълго с регулатори, с които сме се ангажирали на много ранен етап.

Пиер от Blockchain.io:

Френското правителство не крие амбицията си да превърне Франция в столица на ICO и да не пропусне блокчейн революцията. Те са в момента говорим с френски блокчейн и крипто-предприемачи във Франция, за да разберем по-добре пазара, да разберем проблемите му и да се опитаме да го регулираме съответно. В момента техният подход остава доста прагматичен, тъй като те признават това регулирането твърде рано не би било умно.

Разбира се, оценявам усилията на правителството, но ми се иска да насърчат индустрията с по-големи стимули. Намаляване на данъчното облагане, признаване на освобождаващия характер на плащането в евро чрез биткойн транзакция, помага на крипто-предприемачите, стартиращи ICO, да имат по-лесен достъп до банкови услуги (в момента повечето френски банки не искат да подкрепят свързани с крипто компании) би било окуражаваща стъпка за популяризиране на възможностите, предлагани от блокчейн във Франция.

Джонатан от Bitwage:

Изглежда, че Франция е доста ориентирана към бъдещето, когато става въпрос за криптовалути. Bitwage, като водещото решение за заплащане на Bitcoin, което позволява на всеки да плаща или да получава плащания в Bitcoin, получи a грант от френското правителство под формата на френски грант за технически билети. Този грант свързва международни стартиращи компании във френската екосистема с пари, наставничество, офис площи и достъп до локален ускорител. Правителството гледа много благосклонно към блокчейн и технологичните иновации като цяло. Виждайки какъв е френският министър на финансите планира да създаде правна рамка за ICO, страната може да се превърне в разсадник за набиране на капитал в индустрията.

Въпрос 2: Какви перспективи смятате, че Франция има, за да се превърне в блокчейн център в бъдеще?

Пиер, Blockchain.io:

Определено вярвам, че Франция има потенциала да се превърне в блокчейн център в бъдеще; ние обучаваме едни от най-добрите европейски инженери у нас и блокчейн общността непрекъснато се разширява. Това обаче ще възможно само ако правителството вземе нещата в свои ръце и не позволява на нашите таланти да избягат в други страни поради липсата на регулации, насърчаващи индустрията да расте.

Амандин и Етиен, Леджър:

Франция е едно от най-добрите места в света за стартиращи компании. Първо, изборът на [френския президент] Еманюел Макрон подобри доверието на бизнес лидерите. Второ, Brexit накара много таланти на Fintech да напуснат Великобритания за Франция. И накрая, законопроектът PACTE (Plan d’action pour la croissance et la transform des entreprises), който в момента се обсъжда, ще стимулира допълнителен растеж на МСП.

За да стане Франция лидер на блокчейн, е необходимо да се преодолеят някои предизвикателства. Повечето стартиращи компании трудно откриват банкова сметка, тъй като много банки все още не знаят как да идентифицират измамниците и да управляват правилно KYC в такава иновативна екосистема. Освен това приложимата данъчна ставка и счетоводните стандарти трябва да бъдат изяснени. Ledger е посветен на създаването на работни места и възможности и отпечатъкът ни във Франция ще продължи да расте.

Джонатан, Bitwage:

Вътре в Париж се намира един от най-големите центрове за иновации в света, коворкинг пространство, наречено Station F. Гара F е домакин на над 1000 стартиращи компании в реновирана жп гара, изпълнен с ускорители от големи компании като Facebook, Naver, BNP, Microsoft и Ubisoft. Това коворкинг пространство, където Bitwage е присъствал през последната година, вероятно ще бъде център за много различни видове технологични иновации, включително блокчейн.

Докато криптовалутата изглежда не е толкова голям във Франция в сравнение с това, което съм виждал на места като САЩ, Полша и Бразилия, разрешената блокчейн е много популярна. На финансови събития из Париж можете да намерите ръководители от предприятия, търсещи разрешени решения за блокчейн за тях. Без съмнение това ще процъфти.

Тъй като регулациите около ICO стават по-твърди във Франция, тя може много да се превърне в център за предлагане на маркери за сигурност, което би станало се възползват значително от добре дефинираната регулация от основен финансов център.

В3: Какво ще кажете за търсенето на крипто? Каква е общата общност във Франция? Кои са лидерите на общността и как бихте препоръчали нови хора на сцената, за да започнете?

Джонатан, Bitwage:

Най-големите крипто играчи във Франция са Леджър и Stratumn. Ledger притежава място, известно като La Mason Du Bitcoin или къщата на Bitcoin, където те са домакини на най-големите срещи на Bitcoin в Париж. Един от съоснователите на Stratumn, Sebastien Couture, е основател и на популярния блокчейн блог EpiCenter. За нови играчи бих препоръчваме да отидете на много fintech конференции, намиране на място в Station F, посещение на крипто срещи или кандидатстване за френския билет за техника.

Амандин и Етиен, Леджър:

Проектите за блокчейн и крипто-активи набират скорост във Франция, както се вижда от значителните кръгове за финансиране, включително Ledger (75 милиона долара), iEx.ec (12,5 милиона долара) и Stratumn (7,8 милиона долара). Общо тук съществуват повече от 400 свързани с блокчейн компании – създавайки 10 пъти повече работни места през 2017 г., отколкото през 2016 г. чрез компании като Consensys, Paymium, Ark, Blockchain Partners, Coinhouse, iEx.ec или Moneytrack.

Франция е чудесно място за стартиране на кариера в крипто, благодарение на качеството на своите завършили STEM и нарастващия брой възможности за работа за тях. Това ще бъде развиваща се индустрия в продължение на много години напред и чудесно време за талантите да започнат своята кариера в космоса.

Пиер Нойзат, Blockchain.io:

Едно от най-големите предимства на блокчейн общността е колко отворена е тя: всеки, който желае да научи повече и да се включи, може да зададе въпроси и да намери подкрепа на специализирани форуми като BitcoinTalk или се присъединете към канали на Telegram за техните любими теми, за да обсъдите с крипто-ентусиасти от всички краища на света.

Общността на криптовалутите във Франция непрекъснато нараства заедно с търсенето; в началото на 2018 г. 1 на 10 французи заяви, че вече е мислил за закупуване на криптовалути, а 15% казват, че мислят да ги купят в бъдеще. Окуражаващото е да се види, че тези цифри се увеличават в най-младите категории от населението, тези, които ще помогнат за изграждането на следващото поколение на блокчейн ерата.

Ето го; има много възможности, както и няколко предизвикателства пред френската блокчейн сцена и властите. Някои от обсъжданите теми напомняха на теми, които се появиха в други страни, като несъдействащи банки, енергични инкубатори и любопитни демографски данни на потребителите. В други отношения пълната държавна подкрепа и нарастващият B2B фокус не бяха толкова често срещани и Франция изглежда е водеща в това отношение – или поне създава ниша за себе си – докато напредваме в предстоящата ера на блокчейн революция.

Развитието на крипто във Франция ще зависи както от успеха на новите проекти, стартиращи във Франция, като blockchain.io, така и от непрекъснатия регулаторен напредък, постигнат от френското правителство.

Ако френските служители могат да изпълнят обещанията си и да предоставят ясни, разумни разпоредби и да помогнат за отварянето на банкови съоръжения за криптопроекти, изглежда има повече от достатъчно инерция и подкрепа, които да помогнат за циментирането на Франция като жизнеспособен блокчейн център за бъдещето.