Въпреки че наскоро празнува десетилетие на децентрализирана технология с 10-годишнината на Биткойн, блокчейн пространството все още е изправено пред няколко предизвикателства, които много блокчейн проекти не успяха да преодолеят.

Докато децентрализираната технология има неизказани обещания в множество индустрии, съществуват постоянни проблеми с бавни скорости на транзакции, създаване на интелигентни договори, сигурност и управление и актуализиране на блокчейн.

По-конкретно, знанията, необходими за кодиране и изпълнение на интелигентни договори, създават висока бариера за влизане за нетехнически потребители и ограничават тяхната потенциална полезност за бизнеса и физическите лица. По същия начин, когато интелигентните договори се кодират, те често са уязвими за експлойти и недостатъци в сигурността.

Има обаче един проект, който използва най-новите разработки в изкуствения интелект (AI) и машинното обучение, за да създаде блокчейн, способен да преодолее тези ограничения – Матрична AI мрежа.

Blokt имаше възможност за ексклузивно техническо интервю с уважавания Професор Стив Денг, Главен AI учен и основател в Матрична AI мрежа, да открие повече за неговата революционна блокчейн, която работи в връзката между нововъзникващите AI и блокчейн индустрии.

Blokt настигна професор Стив Денг, главен учен зад Matrix AI Network и уважаван изследовател на AI.

Contents

Вашата технология прави вълни в индустрията на блокчейн и AI, можете ли да ни дадете кратко въведение в мрежата Matrix AI?

Професор Стив Денг, главен учен за изкуствения интелект и основател в Matrix AI NetworkПрофесор Стив Денг, главен учен за изкуствения интелект и основател в Matrix AI Network

В момента има два големи проблема, които забавят развитието на ИИ. Първо, има хронична липса на изчислителна мощ за ИИ в научните изследвания и социалното благо. Второ, в много области на ИИ липсва мащабът на данните, за да се види качествено подобрение в моделите на ИИ.

За да се справи с това, платформата Matrix AI Network свързва хора и бизнес приложения по целия свят, като в същото време захранва AI за социално благо.

Днес само малка част от потенциалните приложения на AI са широко приложени, така че Matrix изгражда цялостна блокчейн инфраструктура, способна да поддържа експоненциалния растеж на AI задачи, които се обработват паралелно.

Важна цел на тази инфраструктура е повишената преносимост на данните, което позволява на данните да се движат безопасно и да се управляват ефективно в публични и разрешени системи. Това ще стимулира напредъка в AI, като позволи на повече набори от данни да постигнат трансформативен мащаб.

За да улесним непрекъснатото приемане на AI, ние изградихме интуитивен, лесен за ползване интерфейсен портал за нашите онлайн вериги AI услуги.

Екипът на Matrix има впечатляващ академичен опит, като трима от петте ви членове на основния екип притежават докторска степен – как академичният подход ще ви отдели от другите блокчейн проекти?

Нашият ръководен екип със сигурност има силни академични корени и Matrix се основава на дълги години от техните изследователски резултати. Екипът на Matrix успя да преосмисли ролята на блокчейна в технологичната екосистема от следващо поколение.

В сравнение с повечето други блокчейн компании, екипът на Matrix е задал принципно различни въпроси. Академията има силни връзки с общността с отворен код, със споделен ангажимент към документацията, прозрачността и партньорската проверка.

Днес най-сложните изчислителни системи в света често са персонализирани варианти на инструменти с отворен код. Виждали сме също така небесни придобивания и инвестиции в компании с отворен код като Red Hat, Docker и Data Artisans, разработчиците зад Apache Flink.

От бизнес гледна точка нашата академична специализация в машинно дълбоко обучение и байесови методи, наред със сложността на нашия интегриран софтуерен / хардуерен подход, е лесно защитимо конкурентно предимство.

Това предимство е и причината, поради която голяма част от водещите ни таланти за изкуствен интелект са домородени от моите студенти от университета Tsinghua, които сега правят своя новаторски принос. Моят екип и аз също продължаваме да публикуваме изследвания на ИИ, изпращайки доклади на академични конференции и участвайки в национално финансирани изследователски проекти.

Какво най-много ви вдъхнови за изграждането на AI и блокчейн решения?

Моето вдъхновение беше да задвижвам повече форми на изследване на ИИ и ИИ за обществено благо чрез развитие зелен добив за блокчейн. С революцията на публичните блокчейни, свързващи милиони устройства в световен мащаб, ние не само формирахме интелигентни разпределени мрежи за обработка на информация по-прозрачно – имаше и огромна неизползвана стойност, която да пренасочи огромната процесорна мощ на мрежата за AI приложения.

Високоефективните системи използват почти цялата налична енергия и ресурси, така че искахме да разширим дизайна на блокчейн не само, за да служи като подобрена платформа за управление на данни от край до край, но и директно да засили AI обработката на тези данни.

Откакто Matrix ICO приключи, вие отделихте 20% от средствата за ICO за изследвания и разработка на Bayesian ASIC майнер. Какви предимства ще предложи този хардуерен хардуер пред традиционните майнинг платформи?

Създадох и ръководех Байесовата изчислителна лаборатория в университета Цингхуа с цел да проуча нови подходи към изчисленията, които „мисли и учи като хора.”Ние изследваме предимно тази концепция чрез комбинация от Байесовски и методи за дълбоко обучение.

Най-ранното ни мислене за приложението на зелено копаене на изкуствен интелект над блокчейн беше да използваме методите на Марков верига Монте Карло (MCMC), което е мощна и влиятелна форма на байесовите разсъждения. Все още обаче не е много практичен избор за днешните блокчейн, поради огромното напрежение в онлайн мрежата за проверка на резултатите. Ще се върнем към тази опция, когато мрежовата честотна лента е достатъчна в бъдеще.

Нашата настояща машина за зелено копаене е ускорител на изкуствен интелект, оптимизиран за обща група от модели за дълбоко обучение, който се интегрира с консенсусния механизъм на блокчейна. Гъвкавостта на подхода с програмируем на полета масив (FPGA) ни позволява постепенно да въвеждаме повече модели на AI, задвижвани от блокчейн в бъдеще.

Друга огромна област за бъдещи иновации е разработването на начин за обучение на модели и върху блокчейн, което е компютърно интензивна необходимост.

Matrix AI Network изгражда хибриден Proof of Stake (PoS) & Механизъм за консенсус за доказателство за работа (PoW). По какво се различава това от другите PoS блокчейни и каква част ще играе специалният хардуер за добив при постигане на консенсус?

Ключово предимство на нашия хибриден алгоритъм за консенсус PoS и PoW ни позволява да поддържаме 5000 транзакции в секунда по верига и напълно криптирани. Алгоритъмът за стохастично клъстериране също прави почти невъзможно споразумението между лоши актьори чрез произволен избор на участващи възли в мрежата.

Освен това нашите изборни цикли са определени за краен период, като ограничават времето, през което всяка група възли работи заедно. Също така имаме мрежа за валидатори и рандомизирани валидационни възли, които наблюдават всеки кръг за по-голяма безопасност.

Ние вярваме, че този механизъм за консенсус има най-добрия баланс между производителност и безопасност, с някои подобрения на AI. Със сигурност приветстваме други блокчейни, които са приели или планират да приемат нещо подобно.

За нас нашият хибриден консенсусен механизъм е съществена основа за високоефективни операции, но имаме много други иновации с добавена стойност.

Нашата зелена машина за добив, която е AI ускорител за модели на дълбоко обучение, ефективно се интегрира и обработва консенсусния алгоритъм, но основната иновация е обработката на AI чрез блокчейн мрежата.

Една от най-обещаващите и очаквани функции на Matrix са интелигентните договори за самокодиране. Можете ли да ни разкажете какви биха могли да бъдат някои случаи на използване на тези автоматични интелигентни договори и как работят?

Интелигентните договори са една от най-революционните характеристики на блокчейн, но те са и една от най-големите бариери пред приемането и са източник на много скъпи уязвимости в сигурността.

Въпреки че множество сложни методи работят във фонов режим, за нас беше важно интерфейсът за автоматично кодиране на интелигентни договори да е изключително интуитивен.

Въз основа на въвеждането на естествен език както на английски, така и на китайски, нашите самокодиращи се интелигентни договори идентифицират шаблони, които ясно структурират предвидените транзакции въз основа на безопасно одобрената библиотека за интелигентни договори.

Matrix постига това, като използва нашия механизъм за семантичен и синтактичен анализ, официална проверка за идентифициране на вратички и уязвимости в хардуера и софтуера, идентификация на модела на транзакциите на базата на AI и дълбока платформа за обучение за еволюция в цялата система.

Погледнете как ще функционират интелигентните договори за самокодиране в блокчейна на Matrix AI Network.

Какво интегрирането на AI с blockchain позволява на Matrix AI Network да постигне, което блокчейн технологията сама по себе си не би била достатъчна за?

Тъй като очакваме с нетърпение наближаващото поколение на много оперативно съвместими многостранни платформи за данни, в резултат на това ще има висока съвпадение на взаимодействията. В този случай блокчейнът ще бъде решаващо подобрение в поддържането на пълнотата, точността и последователната цялост на данните.

Наличието на висококачествени данни е от решаващо значение за точността на предсказуемото моделиране за AI, така че обработката на задачи на AI по веригата предлага по-безпроблемно свързване на ключови връзки във веригата за доставка на данни.

По същия начин ние проектирахме протокола Matrix blockchain от нулата с оптимизация на AI, вградена във всяка операция. В допълнение към нашите самокодиращи се интелигентни договори, нашата многоверижна архитектура използва генеративни състезателни мрежи (GAN) за динамичен избор и еволюция на параметрите въз основа на локализираното наблюдавано поведение във веригата. Това впоследствие оптимизира конфигурациите, така че активността върху подверигите да може да напредва, като същевременно предотвратява разклоняването по контролната верига.

Важно съображение за киберсигурност за оперативната съвместимост на ниво предприятие е възможността за безопасно свързване на редица стари системи и онлайн / офлайн източници. Ето защо Matrix използва AI проверката в нашите защитени шлюзове като най-добра практика за отговорно споделяне на данни.

Matrix е проект с отворен код, означава ли това, че в бъдеще ще бъдете отворени за разработчици на трети страни, изграждащи решения и dApps върху Matrix AI Network?

Да, абсолютно. Дори докато все още завършвахме mainnet, нашият екип работеше с партньори в индустрията за разработване на подвериги с персонализирани функции, вградени в нашите основни възможности за изкуствен интелект и блокчейн.

Matrix AI Network също има собствен вътрешен екип за игри, който току-що пусна първата си базирана на блокчейн игра. Сега с официалното издание на основната мрежа, ние разширяваме нашето партньорство с общности за разработчици по целия свят и разширяваме инструментите за разработчици.

Това е идеалното време за разработчиците да започнат да надграждат мрежата Matrix AI.

Професор Стив Денг представя стартирането на собствената матрица AI Network Mainnet

Има ли Matrix някакви партньорства в процес на подготовка или наскоро подписани, които можете да обсъдите?

Лично аз съм най-ангажиран с решенията, които Matrix в момента разработва за високоскоростна железопътна и AI-асистирана медицинска диагностика. Проектът за железопътен транспорт се основава на 30 патента, за които съм кандидатствал или в процес на кандидатстване, в диагностика и прогнозиране на неизправности, поддържана от AI. Този проект също така използва AI, блокчейн, облак и IoT инструменти над нашата платформа Matrix, след което се интегрира с ERP системи за неща като визуализация и отчитане.

За AI в медицината Matrix работи в тясно сътрудничество с две от най-добрите болници в Китай – белодробната болница в Шанхай при университета Tongji и болницата Huadong в университета Fudan. Най-добрите медицински експерти вече предоставиха висококачествени етикетирани данни за над 2000 пациенти от ранен скрининг, за CT изображения до биопсични данни. Платформата Matrix сега помага за разширяване на броя на участващите институции и експерти, за по-богати данни за разработване на по-точни модели на изкуствен интелект, особено възнаграждаващ начин за научни изследвания.

Докато блокчейн индустрията узрява, се появяват и други базирани на ИИ блокчейн компании със силни академични връзки, като например протоколът за предсказуем анализ на Endor. Какви предимства имате пред тези проекти или обратно, виждате ли място за сътрудничество в бъдеще?

Вълнуващи и ценни иновации се случват в много области като blockchain, AI, WebAssembly и индустриални IoT и други области на динамиката.

Приветстваме пробивите, които се случват навсякъде, и виждаме Matrix AI Network като начин да се даде възможност за по-големи иновации в бъдеще. Укрепването на оперативната съвместимост и преносимостта на данни е от ключово значение за нашата пътна карта за растеж и служи за растежа на блокчейн и AI в световен мащаб.

И накрая, Matrix е създадена от 2016 г., което за блокчейн компания означава, че имате голям опит за споделяне. Какви са вашите прогнози за бъдещото приемане на блокчейн технология и решения за AI?

Разрешените блок-вериги вече са постигнали значително приемане на предприятията, като индустрията оформя промени във веригата на доставки, финанси, застраховане, международни сетълменти и други.

Освен уникалните възможности за изкуствен интелект на Matrix AI Network, една от нашите цели е да изградим цялостна хибридна публична / частна разпределена изчислителна екосистема с достатъчно висока сигурност и производителност, за да се интегрира с корпоративни системи.

По същия начин виждаме, че поверителността на данните понастоящем претърпява значителна трансформация в рамките на правителствата и лица, призоваващи за по-прозрачни и сигурни решения за управление на данни.

За да могат данните да постигнат въздействащ мащаб, способен да обучи по-мощни модели на ИИ, е от решаващо значение да дадем възможност на данните да се движат безопасно между публични и затворени системи, което е част от нашия стимул за партньорство с водещи болници в Китай за подобряване в тези области.

Blokt би искал да благодари на професор Стив Денг и екипа на Matrix AI Network за споделянето на техния опит.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me