С увеличаването на изчислителната ни мощ, ние все по-близо до „квантов”Компютри, машини, способни да решават сложни проблеми с помощта на квантова механика, които традиционните„ битови ”компютри не могат ефективно да обработват.

За криптовалутите, които разчитат на сигурността на своята книга, за да защитят огромни количества потребителски средства, тези сложни проблеми, които могат да бъдат решени от квантовите компютри, са тези, които стоят между данните от блокчейн и потенциалните хакери; следователно квантовите компютри могат да представляват сериозен риск за сигурността.

Blokt разговаря с Адам Колтун, водещ бизнес стратег в Quantum Resistant Ledger – QRL, за да разберете защо квантовата резистентност е толкова важна характеристика в блокчейн технологията и какви са последните новини от QRL общността.

Необходимостта от квантово устойчиви книги

Необходимостта от квантово устойчиви мрежи, било то за блокчейн мрежи или други видове мрежи, се основава на реалността на развитие на квантовите изчисления. Алгоритъмът за цифров подпис на елиптичната крива (ECDSA), ”Е криптографски алгоритъм, използван от Биткойн и други криптовалути, за да гарантира, че средствата могат да бъдат достъпни и изразходвани само от законните им собственици или притежатели на ключове.

С появата на квантовите изчисления, твърди Колтун, ECDSA може да бъде нарушен:

„Въпреки че понастоящем няма достатъчно мощен квантов компютър, който да пробие алгоритъма за цифрово подписване на Elliptic Curve, въпросът е един от„ кога “, а не„ ако “. Въпрос на време е, а що се отнася до блокчейн мрежите, за които се предполага, че са постоянни и точни, изпреварващите надстройки на сигурността винаги имат смисъл. “

Вместо това, обяснява Koltun, в основата на платформата QRL и предпазвайки го от квантово изчислителни опасности, са „Еднократни подписи на Winternitz (WOTS+) ”, Които използват еднопосочни функции, наречени хешове. Подписите, базирани на хеш, са прости по своята същност и идват с много висока степен на доверие от криптографите, които вярват, че ще бъдат защитени срещу квантовите компютри.

След това тези базирани на хеш подписи се увиват в Меркле дърво, в схема, известна на QRL като „разширената схема за подпис на Merkle (XMSS), ”Което позволява на потребителите да използват повторно адреси.

Обсъждайки XMSS, Koltun обяснява:

„XMSS е официално определен от Работна група за интернет инженерство (IETF) и понастоящем е предвидено да бъде одобрено от Национален институт за стандарти и технологии (NIST) – важно е да не търкаляте собствена крипто, а вместо това да разчитате на доказана, проверена математика и опит от лидерите в бранша “

QIP-007: Подкрепа за токенизация на ценни книжа

QRL общността наскоро изрази подкрепата си чрез предложение за подобрение на QRL (QIP), за поддръжка на защитни токени.

Коментирайки този QIP, Koltun обяснява:

„Бъдещето на маркерите за сигурност, подобно на много други елементи от настоящия криптовалутен пейзаж, е донякъде несигурно. Отчасти това се дължи на различните регулатори и юрисдикции, които играят, когато ние обсъдете ценни книжа, символи или друго. Въпреки това, всеки знак, включени токени за сигурност, ползи от квантовата съпротива. ”

С квантовата резистентност, предоставена от блокчейн QRL, емитентите могат да имат достъп до стабилна базова сигурност и да имат увереност, че веригата, върху която е изграден техният токен, няма да бъде нарушена.

Разработване на QRL

От старта си QRL има за цел да създаде атрактивна атмосфера за развитие и да осигури на разработчиците на вторичен слой възможно най-много инструменти.

За да насърчи разработчиците, в допълнение към кодовата база с отворен код на QRL, има обширна документация за разработчици и QRL обикновено използва широко известни програмни езици, така че разработчиците не трябва да учат цели езици, за да надграждат върху кодовата база на QRL.

Обсъждайки други причини, поради които разработчиците може да искат да се включат в QRL, Koltun казва:

„Освен това, ние вярваме, че нашата квантово устойчива защита е привлекателна за разработчиците на вторичен слой, тъй като това означава, че тяхната работа ще бъде защитена за години напред и няма да им се налага да взимат и да се възстановяват на друга верига, ако има внезапен напредък в квантовите изчисления. “

Какво има в магазина за QRL?

QRL се фокусира главно върху добавянето на по-голяма функционалност и полезност към своята блокчейн, както чрез стратегически интеграции, като скорошната си интеграция с Ключова база и чрез продължаване на разработването на инструменти и документация, които QRL предоставя на своите разработчици.

За да привлече таланти за развитие, екипът на QRL наскоро присъства на Сан Франциско DeveloperWeek, голяма конференция и изложение за инженеринг и технологии, с огромна тълпа от технически грамотни.

Разказвайки за опита на QRL в седмицата на разработчиците, Koltun сподели:

„Поставянето на въпроси от внимателна, знаеща аудитория като тези в DeveloperWeek, понякога може да бъде предизвикателство, но е най-приятното и добре дошло от предизвикателствата. Тъй като DeveloperWeek очевидно се простира далеч и отвъд света на блокчейн, също беше много приятно да чуем перспективи от хора от други технически ниши, различни от нашата. “

Blokt би искал да благодари на Адам Колтун и останалата част от екипа на QRL за отделеното време и опит.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me