Стоките са основата на изключително важните световни пазари, които включват покупка, продажба и откриване на цени на някои от най-често срещаните артикули и материали, на които разчитаме всеки ден.

От храни като соя, пшеница и банани, до ценни метали, стоки захранват нашата инфраструктура и до голяма степен подпомагат цялата глобална икономика. Сега, когато БВП на развиващите се страни расте и населението на световете се увеличава, има забележимо увеличение в търсенето на стоки.

Въпреки това, все още не са създадени ефективни платформи, които да обединят купувачите и продавачите на стоки и да открият цените. Покупката и продажбата на физически стоки все още се извършват до голяма степен по телефона, имейла или с помощта на трети страни.

Има обаче една компания, която използва силата на блокчейн технологията, за да въведе физическата стокова индустрия в дигиталната ера. Blokt имаше ексклузивно интервю с Матю Ботел, съосновател на TradeCloud, за да разберете как революционизира начина на търговия със стоки. Интервюто протече по следния начин:

Contents

Какъв беше тласъкът за основаването на TradeCloud и какъв опит носи вашият екип в проекта TradeCloud?

TradeCloud е платформа по поръчка, проектирана и разработена специално за физическите стокови пазари. Нашата визия е да въведем индустрията на стоките в дигиталната ера, като предоставим модерна комуникационна платформа и осъзнаването на „Мрежата за стоки”- мрежа от мрежи от услуги, изградена около блокчейн технологията.

TradeCloud е основана от група водещи специалисти в областта на стоките и информационните технологии с доказан успех. Те включват нашите четирима съоснователи, Саймън Колинс, който носи над 25 години опит в суровините, Марк Чонг, който е заемал висши финансови и финансови длъжности, Джъстин Уилсън, който има над 25 години опит в ИТ и консултантски услуги, и аз, Матю Ботел , с над 20 години опит във физическите стоки.

Заедно нашият екип има значителен опит в търговията, оперативната роля и управлението на риска. Това ни позволи да изградим първата фаза на платформата TradeCloud, която се фокусира върху комуникацията около договарянето и ефективното откриване на цените, имайки предвид както търговски, така и структурирани, сигурни и съвместими решения.

Какви са настоящите големи неефективност на стоковите пазари и какво го прави зрял за смущения?

Стоков сектор бавно се променя. Участниците на пазара и доставчиците на услуги остават несвързани и могат да достигнат един до друг чрез остарели или негодни за целта комуникационни инструменти. Това доведе до неефективна комуникация, неадекватно откриване на цените и лошо разпределение на услугите за индустрията.

Липсата на дигитализация в това пространство допринесе за измами, понякога в огромен мащаб като Кингдао скандал с акции и инструкции за плащане по имейл се прихващат и променят. Услуги като нови финансови канали и капацитет за осигуряване на кредит не са били в състояние да бъдат достъпни и използвани, тъй като доставчиците и тези, които се нуждаят от техните услуги, не са свързани.

Неефективните процеси и остарелите методи за откриване на цените са причинили нарастващи разходи и свиващи се маржове – блокчейн решенията могат да променят това.

Защо настоящите стокови пазари изискват интеграция с блокчейн технологията и как установихте тази нужда?

Сделките на физически стокови пазари включват в повечето случаи товари с много висока стойност, предаващи ръце много пъти. Договорите за сделки със стоки могат да бъдат сложни, като средно се десет отделни търговски условия и петнадесет правни условия за договаряне между страните.

Следователно изпълнението на тези транзакции може да отнеме до шест месеца, включващо множество страни и посредници. Използването на блокчейн технология при изпълнението на тези сделки изгражда доверие между страните, позволявайки една версия на истината, неизменна одитна пътека, и способността на независимите страни да проверяват информацията. Във време, когато електронната поща вече не се счита за безопасен комуникационен канал, какъвто е била някога, комуникацията през блокчейна е значително по-сигурна алтернатива.

TradeCloud вече изгражда общности и свързва индустрията чрез нейната сигурна, ефективна и лесна за използване платформа. Нашата дигитална визия, съсредоточена около Корда блокчейн ще направи транзакциите и изпълнението на физически стокови сделки бързи, ефективни, сигурни, като едновременно намалят разходите и подобрят маржовете.

Само за една година привлякохте над 200 предприятия и 400 потребители на платформата TradeCloud. Как е бил приет TradeCloud от потребителите?

Досега пазарната обратна връзка беше изключително положителна от всички области на организациите, от търговци и търговци, чак до управление, ИТ, правни и спазване.

С развитието на TradeCloud Commodity Web, съсредоточена около комуникацията при изпълнението на сделката, оперативният опит и опитът на нашия екип, съчетан с тясна връзка с участниците на пазара, ще ни позволи да разработим инструмент, който да използва максимално технологията на блокчейн за различни аспекти на стоковата индустрия.

Понастоящем TradeCloud обслужва пазарите на метални суровини с планове за разширяване в енергийния и селскостопанския сектор. Колко лесно ще бъде това и какъв е потенциалният размер на пазара?

Нашата съществуваща платформа ни дава основите да преминем към други стокови сектори с относително незначителни усилия за развитие. Тази мисъл винаги ни беше много в ума, докато изграждахме модула за метали, и той се оказа много гъвкав.

Разбира се, има определени нюанси при търговията с различни продукти, но значителна част от предлаганата от нас платформа е приложима в широк спектър от стоки.

След като стартирахме нашите енергийни и селскостопански модули, комбинираният пазар, към който ще се обърнем, е зашеметяващ 8 трилиона щатски долара годишно. Това представлява може би най-голямата неизползвана дигитална възможност, налична днес.

Споменахте, че TradeCloud се основава на блокчейн Corda, можете ли да опишете защо избрахте Corda и защо това е доверен блокчейн за корпоративни решения?

Момчетата r3, компанията за развитие зад Corda, са неусложнени, ориентирани към решения и имат страхотен продукт в блокчейн Corda. Блокчейнът Corda е блокчейн от корпоративен клас, създаден първоначално за банки и транзакции с висока стойност.

За нашето внедряване е налична версия с отворен код, за да можем много бързо да проверим качеството на кода и да видим причините за проблемите. Той също така работи с общи инструменти за разработка като Java и Kotlin, използвани за разработка на Android.

Блокчейнът Corda има чист модел за поверителност, при който данните за транзакция се виждат само от участниците в тази транзакция, без сложни заобикалящи решения като рязкост.

Каква е целта на родния ви токен, TC токена и как ще бъдат предложени?

The Маркер TradeCloud (TC) съдържа както функции за сигурност, така и полезност и като такива могат да бъдат посочени, според нас, като хибриден маркер.

TC токените могат да се обменят за вътрешни кредити на платформата TradeCloud, която в бъдеще ще може да се използва за плащане на услуги в платформата. Това е помощната част.

Докато инвеститорът държи токена, той ще получи фиксиран дял от печалбата за токен. Това е частта за сигурността. След като токенът бъде заменен за вътрешни кредити, той вече не получава дял от печалбата.

Стартираме предлагане на токен за сигурност (STO) за TC токени в Швейцария и събраните средства ще бъдат използвани за ускоряване на растежа на TradeCloud. Чрез нашата STO възнамеряваме да съберем 45 милиона щатски долара.

В нашето частно STO предложение само квалифицирани инвеститори ще могат да инвестират.

По-широка аудитория може да инвестира в публичното предлагане, при условие че премине проверки KYC и AML. Нашите минимални инвестиции са 25 000 щатски долара за частния кръг и 10 000 щатски долара в нашето публично предлагане.

Платформата TradeCloud вече работи 12 месеца. По това време какво научихте и трябваше ли да завъртите който и да е аспект от вашия бизнес с променящите се пазарни условия?

Със сигурност трябваше да се научим на търпение! По-големите компании имат различни заинтересовани страни, които трябва да бъдат показани и обяснени за платформата, често не заедно.

Днес имаме приблизително 230 компании членове, разположени в над 35 страни в световен мащаб, така че трябва да имаме много координиран маркетинг и последващ подход. Нашият STO ще ни позволи значително да разрастваме маркетинговия екип и ще спомогнем за по-нататъшното изграждане на общността.

Понастоящем разработваме първия пилотен проект за TradeCloud Commodity Web, който ще включва някои основни играчи в индустрията – така че гледайте това пространство.

Регулацията е слонът в стаята за много ICO. Вярвате ли, че съществуващите разпоредби за стоките ще позволят на TradeCloud да работи в по-ясна правна среда и да се мащабира по-бързо?

Ние приемаме регулацията там, където я изпълняваме, тъй като сме компания, която вярва, че правим нещата правилно. Например, ние избрахме по-регулирания STO пазар пред ICO, тъй като искахме нашите инвеститори да се възползват от бъдещата рентабилност на компанията.

По същия начин ние също избрахме Швейцария като юрисдикция, както знаем FINMA вземете сериозно защитата на инвеститорите. Въпреки шестмесечния процес, включващ 20 компании и цената на стотици хиляди долари, ние сме убедени, че това е била правилната посока за нашата компания.

Като комуникационна платформа, а не като самия пазар, платформата TradeCloud не се сблъсква с никакви регулаторни пречки.

И накрая, мислейки за бъдещето, се предвижда STO да прерасне в индустрия от 10 трилиона щатски долара до 2020 г. Съгласни ли сте с тази прогноза и къде виждате най-високите области на бъдещ растеж за STO?

При условие, че областта е правилно регулирана, се прилага разумен закон и пазарът се подкрепя от звукови технологии – тогава абсолютно. Въпросите, повдигнати във въпрос 13, доказват отчетлива бариера за сериозно навлизане в космоса, което може би не е съществувало в периода на растеж на ICO.

Освен това, стига регулаторите да могат да гарантират, че само сериозни компании стартират STO, тогава може да се очаква, че повечето ще бъдат успешни, като по този начин STO ще стане все по-масово.

Когато разглеждам нашата STO, успехът на STO трябва да се основава на успеха на компанията и външните фактори, като например цените на определени криптовалути, теоретично не трябва да имат влияние.

Blokt би искал да благодари на Матю Ботел и екипа на TradeCloud за споделянето на техния опит.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me