Често срещано заблуждение е, че транзакциите с биткойн са напълно частни и анонимни. Докато Bitcoin предлага по-високо ниво на поверителност от традиционното банкиране, потребителите на криптовалути като Bitcoin могат да проследяват транзакциите си чрез публичната разпределена книга и потенциално да предоставят ценна информация.

Вместо това монетите за поверителност са начин за извършване на наистина анонимни транзакции, като се използват редица методи за запазване на поверителността.

Главен оперативен директор на Zcoin, Рубен Яп

Един от най-старите и утвърдени протоколи за монети за поверителност е Zerocoin, разширение на протокола Bitcoin с подобрени функции за поверителност. Много проекти са се опитали да приложат протокола Zerocoin със смесен успех, но една криптовалута, която е предоставила работеща и практична монета за поверителност, е Zcoin.

Blokt разговаря с Рубен Яп, главен оперативен директор на Zcoin, за да разбере защо технологиите за запазване на поверителността са от съществено значение за криптовалутите и какво прави екипа на Zcoin толкова страстен за тях.

Какво е Zcoin?

Създадена през 2016 г. от водещия разработчик Poramin Insom, Zcoin е децентрализирана монета за поверителност с отворен код, която се фокусира върху постигането на анонимност за своите потребители при транзакции с блокчейна.

Дискутирайки защо Insom реши да създаде Zcoin, Yap обяснява:

„Порамин беше недоволен от липсата на финансова поверителност в Биткойн и Vertcoin, която той също е съосновател. Вместо това той реши да създаде монета, използвайки протокола Zerocoin, за да позволи анонимни транзакции, като същевременно запази справедливото разпространение. “

Insom и екипът на Zcoin постигнаха това, като внедриха Устойчив на ASIC алгоритъм, който по същество позволява на всеки с GPU или CPU да копае.

Zcoin е първото пълно прилагане на Zerocoin Protocol, което беше предложено за първи път от професор Матю Грийн от Университета Джон Хопкинс (JHU) в САЩ. Разширение на протокола Bitcoin, протоколът Zerocoin позволява на потребителите да имат пълна поверителност за своите транзакции чрез нулево знание криптографски доказателства.

Докато изучаваше своите майстори в JHU, Poramin научи за протокола Zerocoin и оттогава интегрира академични идеи с практически принос към криптографските изследвания.

Защо Blockchains се нуждаят от технология за подобряване на поверителността?

Биткойн адресите са по-скоро псевдоними, отколкото всъщност анонимни и макар да не могат да бъдат пряко обвързани с физически лица, оставайки истински анонимен докато транзакцията на биткойн е проблематична, тъй като транзакциите се съхраняват постоянно и прозрачно в блокчейна. Поради това моделите на транзакции между адресите често могат да дадат улики за реални идентичности.

Заинтересованите страни, като компании или правоприлагащи органи, харчат огромни количества ресурси, за да обединят тези налични данни и да извлекат достатъчно информация за изграждане на профил и идентифициране на потребителите.

За да защити потребителите на крипто, Zcoin беше първият проект за изпълнение Доказателства на дървото Merkle в своята мрежа за насърчаване на егалитарен добив; в допълнение към Протокол от глухарче който защитава самоличността на потребителите чрез закриване на техните IP адреси.

Освен това, тъй като блокчейнът на Zcoin е без разрешение и неизменен, той наскоро беше използван на първичните избори на Тайландската демократична партия, където над 127 000 гласа бяха подадени сигурно в цялата страна.

Споделяйки защо поверителността е толкова важна за основите на Zcoin, Яп казва:

„Zcoin вярва, че финансовата неприкосновеност е основно човешко право, а също така е необходимо за приемането на криптовалута. Една от основните атракции на криптовалутата е като суверенни пари. Безцензурността и поверителността вървят ръка за ръка в защитата на това. Не става въпрос толкова за анонимност, колкото за автономност да избирате кои данни да разкривате. “

Zcoin също така насърчава справедливо доказателство за консенсус за работа, за да насърчи широко разпространение по време на първоначалната търговия с криптовалута. Zcoin твърди, че други механизми, като доказателство за залог, предлагат по-голяма производителност, но не подпомагат разпространението на монети, вместо да направят най-богатите притежатели на токени по-богати.

Как работи Zcoin?

Zcoin дава възможност за анонимност, като „изгаря“ монети и ги изкупува за нови, без предварителна история на транзакциите. Тук Zcoin използва доказателства за нулево знание като доказателство за собственост върху изгорени монети, без да се показва кои изгорени монети са – за да могат потребителите на нова монета да бъдат изкупени частно.

Целият стек от технологии на Zcoin включва Znodes, интелигентни договори, излъчване на транзакции на глухарче и др.

Възли

Участниците в протокола Zcoin имат възможност да стартират свой собствен пълен възел, наречен „Znodes“. Всеки Znode проверява транзакциите по протокола Zcoin и гарантира, че мрежата Zcoin остава адекватно децентрализирана.

Обсъждайки наградите за операторите на Znode, Yap казва:

„Пълните възли са решаваща част от всяка криптовалутна мрежа, но обикновено няма стимули за стартиране на възли, въпреки че това струва пари. Като плащаме на операторите на Znode част от блоковата награда, ние създаваме стимули за работа с възел, който е от полза за мрежата. Планираме да включим Znodes в предстоящите мрежови функции като управление и осигуряване на по-добра окончателност на транзакциите и незабавни транзакции, заедно с 51% защита срещу атаки. “

Znodes са проектирани да осигурят защита срещу 51% атаки и също така дават възможност за незабавни потвърждения в мрежата. В момента на операторите на Znode се изплащат 7,5 Zcoin на всеки 15 дни.

Zcoin

Zcoin, символът XZC, е едноименник на протокола Zcoin и неговата родна валута. Забележителните употреби на Zcoin включват интеграция с CoinPayments, сигурен шлюз за плащане, който се използва от хиляди търговци, вариращи от авточасти на продавачи на мед и VPN доставчици.

Споделяйки други методи за използване на Zcoin, които са в процес на разработка, Яп отбеляза:

„Ние също се интегрирахме в Paytomat, система, която се свързва със съществуващите устройства за продажба, за да приема криптовалута. По същия начин работим по начин да харчим Zcoin в цялата страна в Тайланд. “

Търговците на крипто ще намерят Zcoin на големи борси за криптовалути, включително Binance, Bittrex и Huobi, както и на регионални платформи с местни тайландски фиатни двойки като Indodax, Koinx, BX Thailand и Sistemkoin.

Интелигентни договори

Zcoin има съществуваща платформа за интелигентни активи, която тя кръсти Изход, което позволява да се създават прости токени в собствената им независима книга, като същевременно се осигуряват чрез протокола на Zcoin. Zcoin също заяви, че работи по Темида, което ще даде възможност за пълна възможност за интелигентен договор на Zcoin.

Привеждайки интелигентни договори към Zcoin, Yap казва:

„Има много платформи за интелигентни договори, но малцина имат напълно разработени функции за поверителност. Бизнес приложенията в реалния свят изискват поверителност и е трудно да си представим бизнес сценарий, при който би било приемливо данните да бъдат публични за всеки. “

Когато взаимодействат със интелигентен договор, бизнесът може да не иска да разкрие участващите страни и най-категорично не би искал да разкрива в публична книга стойността на своите транзакции. Други примери включват заявления за гласуване. Интелигентните договори за запазване на поверителността вместо това биха улеснили споделянето на данни, без да разкриват съдържанието им.

Глухарче транзакция излъчване

Криптовалутните транзакции се разпространяват през мрежи по различен модел, който позволява на заинтересованите страни да проследят транзакцията обратно до първоначалния й IP адрес. Проучванията показват, че точността на тези техники може да достигне до 50%.

Обяснявайки как работи протоколът от глухарче, Яп казва:

„Протоколът„ Глухарче “добавя елемент на произволност – иначе известен като висока ентропия – към моделите на транзакциите, което прави по-трудно определянето на произхода на транзакцията. Той постига това чрез модифициране на начина, по който възлите комуникират помежду си в двуфазен метод, известен като стъблена фаза и пухкавата фаза.

Протоколът Sigma

Sigma е заместителят на протокола за поверителност Zerocoin, все още базиран на доказателства с нулево знание, но около 20 пъти по-малък от доказателствата на Zerocoin, което дава много по-бързо време за проверка.

Яп обясни:

„Един важен аспект на Sigma е, че тя не се основава на надеждна настройка. Когато се стартира нова криптографска система, която изисква надеждна настройка, трябва да се създадат първоначални параметри. Проблемът с това е, че трябва да се доверите на проекта, за да унищожите тези параметри за настройка, в противен случай те могат да създадат неограничени монети. “

Тъй като криптографската конструкция на Sigma е сравнително проста в сравнение със Zerocoin или Zerocash, е много по-лесно да се извърши одит и да се намали шансът за грешен код, който е често срещан в по-сложните протоколи.

Zcoin’s Competitors

Има и други проекти, които са внедрили протокола Zerocoin или са разширили неговите възможности. Те включват NAVcoin, със своите ZeroCT хартия; или PIVX, който използва Zerocoin реализация, която използва „бронирани защити“.

Пред екипа на Zcoin обаче има силна пътна карта за развитие. Yap споделя:

„Внедряването на нови или нови приложения в криптографията и нулеви доказателства за знания не е лесно, така че повечето проекти обикновено приемат протоколи за поверителност, разработени от по-големи проекти. Вместо това Zcoin ще продължи да разширява границите на нашата технология за поверителност, като внедряването на Sigma и Lelantus, които ще заменят Zerocoin протокола в Zcoin. “

Бъдещето на Zcoin

В допълнение към замяната на Zcoin с подобрения протокол Sigma, екипът в Zcoin има големи планове за бъдещето.

Обсъждайки перспективите за развитие на Zcoin, Яп казва:

„Твърде много проекти са решения, търсещи проблем и блокчейнът е популяризиран за широк спектър от приложения, не всички от тях приложими. Ето защо Zcoin се фокусира върху реални случаи на използване на нашата валута и нашата блокчейн заедно с техническото развитие. “

Яп също сподели това Zcoin се фокусира върху изграждането на общност което се привежда в съответствие със своите основни убеждения за неприкосновеност на личния живот, като надхвърля паричните печалби и вместо това насърчава постоянно образование и комуникация.

Що се отнася до краткосрочната перспектива, Яп споделя:

„Разглеждаме две основни цели през 2019 и 2020 г. Едната е Lelantus, нашето следващо поколение протокол за поверителност, който значително подобрява поверителността и използваемостта. Лелант академичен труд е на разположение за преглед, като получава много положителни отзиви от топ криптографи. Другото е управление за финансиране и насочване на развитието на Zcoin отвъд само разработчиците и миньорите – така е при Биткойн. Очакваме с нетърпение да се справим с тези предизвикателни проблеми! “

Накрая попитахме Yap как Zcoin отговори на критиците, които твърдят, че анонимни криптовалутите могат да се използват за улесняване на престъпни дейности, на което той отговори:

„Финансовата неприкосновеност трябва да се разглежда като универсално човешко право. Нека не забравяме, че днес престъпността може да бъде улеснена с пари в брой или дори пари, преминаващи през банки. Всички сме виждали от безброй нарушения, че на централизираните организации, дори големите установени организации, не може да се вярва, че пазят сигурността на нашите лични данни.

Blokt би искал да благодари на Рубен Яп и на целия екип на Zcoin, че споделиха с нас своите ценни идеи.