Никой не иска да стане жертва на измама. Подобно на всяка нова индустрия, крипто святът е пълен с различни сенчести „бизнеси“, които се опитват да ви заблудят. Един от най-сложните методи за кражба на спестяванията ви е фишингът. Фишингът използва злонамерени уебсайтове, маскирани като законни връзки на добре познати услуги. Типична фишинг връзка е грешно написана. Липсва или съдържа буква или домейн, които е трудно да се дефинират. Въпреки че сте технически разбиращи, лесно можете да станете жертва на фишинг измами, без да го забележите.

Екипът на Changelly е дълбоко загрижен за фишинга. Искаме да научите за това как се разпространяват фишинг измами с криптовалута и какво да правите, за да ги избегнете и да спестите парите си. Нека разгледаме тази кутия с трикове, като използваме примерите на Changelly и MyEtherWallet, един от най-изявените портфейли за Ether и жетони.

Какво всъщност е фишингът?

Представете си, че когато проверявате входящата си поща, забелязахте много важна актуализация от портфейла, където съхранявате монетите си. Съобщението в актуализацията казва, че трябва да синхронизирате портфейла си с мрежа, която наскоро е била трудно достъпна. За да направите това, трябва да отключите акаунта си, като използвате личния си ключ или файла за съхранение на ключове, в противен случай няма да можете да изпращате / получавате монети.

Звучи страшно, нали?

Така че щраквате върху предоставената връзка, но не забелязвате печатна грешка в URL адреса. Отваряте измамната уеб страница и въвеждате всичките си данни с надеждата да актуализирате портфейла си. Сега измамите имат достъп до портфейла ви и крадат всичките ви спестявания от него. Вие неистово се опитвате да се свържете с екипа за поддръжка на портфейла си, но за нещастие те нямат представа какво се случва и следователно не могат да възстановят загубените пари. Така че можете да ги обозначите като измама, въпреки че те нямат нищо общо с фишинг аферата, в която сте участвали.

Как се разпространява измамата с фишинг?

Фишинг по имейл

Фишинг атакуващите използват бази данни по имейл и изпращат злонамерени съобщения, за да изтеглят вълната над очите ви. На пръв поглед те не изглеждат подозрителни, но съдържат измамни и вирусни URL адреси, като MyEtherWaliet вместо MyEtherWallet.

екран за фишинг

Фалшиви акаунти в Twitter

Измамите с фишинг се разпространяват чрез социалните медии, особено Twitter. Може да получите злонамерено съобщение с молба да изпратите монетите си или да предоставите данните си. Нито една от истинските услуги за криптовалута не изисква от вас да го направите. Проверете акаунтите в Twitter за актуални публикации, последователи и дата на присъединяване. Реалният акаунт трябва да бъде проверен или поне да има реномирани маркови акаунти като последователи.

фалшив Twitter на Twitter

Slack и форуми атакуват

Когато използвате Slack или форуми, може да бъдете насочени и към фишинг измами, които ви молят да влезете в портфейла си, като щракнете върху връзката, която съдържа не грешки, а допълнителни домейни, напр. MyEtherWallet.com.co вместо MyEtherWallet.com

как да избегнем измама

Фалшиви реклами

Един от най-умните начини да ви заблуди е подмятането на измамен URL адрес в реклама в платформите на търсачките. Така че, ако видите реклами на някои портфейли, това може да е измамно. Уверете се, че предоставеният URL адрес е правилен.

фалшиви реклами

Вашият собствен правопис

Докато сърфирате в мрежата, от време на време можете да направите печатна грешка в името на уебсайт, която вероятно ще ви отведе до напълно непозната услуга.

как да се избегне измама

Портмонета Фиши

Преди да поверите спестяванията си на който и да е портфейл, потърсете в него информация от Google, включително екип от разработчици, социални медии, отзиви. Нищо ценно не е намерено? Шансовете са, че не е сигурно.

Предотвратяване

Фишингът е измамен набор от скрити трикове, от които трябва да се пазите. За щастие можете да предприемете някои мерки, за да маскирате измамите и да пазите средствата си далеч от тях.

  • Уверете се, че вашият доставчик на портфейл изисква вашия имейл. Ако не, ще го направите никога вземете съобщение от него. Повечето портфейли, включително MyEtherWallet, никога не ви питат за имейла.
  • Обърнете внимание на URL, тъй като той ще съдържа злонамерена печатна грешка като MyEtherWaliet.com. Оригиналният никога не съдържа печатни грешки.
  • Винаги проверявайте собствения си правопис. Единствената вярна връзка към Changelly е https://Changelly.com
  • Потърсете подозрителния URL адрес в EtherScamDB. Ако сте намерили връзката в базата данни, най-вероятно това ще бъде измама.
  • Когато участвате в ICO или изпращате монетите си другаде, винаги проверявайте адреса на символния портфейл на Etherscan. Ако адресът бъде открит във фишинг дейност, ще видите известието, както следва.

  • Използвайте MetaMask или други фишинг детектори. След като бъде открит, фалшивият ще бъде блокиран.

метамаска

  • НИКОГА дайте на вашия личен ключ. Освен ако портфейлът ви не е попечител, доставчиците на портфейли няма да поискат от вас да им предоставите вашите лични ключове при никакви обстоятелства.
  • Винаги помислете два пъти, преди да щракнете върху някоя съмнителна връзка.

Открити измами с фишинг? Моля, докладвайте ни на [имейл защитен]. Също така, не забравяйте да ни следвате в социалните медии, за да сте в крак с последните новини и полезни крипто съвети:

Twitter 

Facebook 

Телеграма 

Reddit

Youtube

Хубави суапове, #Changellions!?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me