Тъй като общата популярност на криптовалутите нараства, все повече хора решават да инвестират в биткойн – не само най-известната крипто, но и може би тази, която се оказа най-сигурната инвестиция. Въпреки че процентът на доминиране на Биткойн е намалял през последните години, фактът, че това е единствената монета, която има индекс на доминантност, прикрепен към името му, говори много.

В тази статия ще говорим за Цена на биткойн и дали BTC си струва да се инвестира или не. Също така ще засегнем някои стратегии за влизане и ще поговорим накратко за това колко печеливша е копаенето на биткойни през 2020 г. Без повече шум, нека се потопим!

Защо биткойнът придобива сцепление

Цената на BTC спадна за малко в началото на 2019 г. и стагнира в края на 2019 г. и началото на 2020 г., но сега отново се покачва. Трудно е да се определи точно защо позицията на Биткойн се укрепва сега, но една от основните причини, които експертите цитират, е Hype и FOMO. Просто е: колкото повече хора купуват биткойн, толкова по-високо се повишава цената му. И колкото по-висока е цената му, толкова повече хора бързат да го купят, от страх да не пропуснат потенциални бъдещи печалби. Не е тайна, че много хора смятат крипто за спекулативен актив и те се интересуват само от него, за да търсят краткосрочни печалби.

Защо да инвестираме в биткойн?

Защо да инвестираме в биткойн, а не във фиат, акции или други криптовалути? Има няколко причини, поради които трябва да изберете BTC.

Биткойните са популярни

Както споменахме по-горе, поради своята популярност Биткойн често е първата криптовалута, за която хората научават. В резултат на това повече хора искат да инвестират в него. За разлика от акциите, цените на криптовалутите не зависят от успеха на компанията зад тях (тъй като те са предимно децентрализирани) или от икономиката на която и да е държава – те се основават на търсенето и предлагането. По-големият обем на транзакциите и общественото внимание не само са знак, че криптовалутата има обещаващо бъдеще, но и често гарантират висока ликвидност, което е един от ключовите фактори при избора в какъв актив да се инвестира.

Биткойните са оскъдни

За разлика от fiat, биткойнът, както и другите криптовалути, има ограничено предлагане. Ще има само 21 милиона BTC. Следователно може да се счита за ограничен ресурс като злато, сребро и т.н. Тъй като технически правителствата могат технически да създадат (отпечатват) безкрайно количество фиатни валути, някои инвеститори считат златото, биткойните и други ограничени ресурси за по-изгодна инвестиция, тъй като техният недостиг означава те няма да амортизират по стойност толкова бързо или толкова лесно. Освен това ограниченото предлагане означава, че според основните икономически правила нарастващото търсене на BTC ще бъде удовлетворено не от по-голям обем на производството, а от по-високи цени.

Биткойните са полезни

С течение на времето Bitcoin става все по-интегриран в нашето ежедневие. Той може да бъде изтеглен от банкомати, може да се съхранява дигитално, може да се използва за плащане на стоки и услуги – според coinmap.org, в момента има над 18 000 фирми, приемащи биткойни по целия свят. Освен това той е признат от утвърдени компании като PayPal и нарастващата адаптивност е знак за много експерти, че Bitcoin е тук, за да остане, което го прави полезна инвестиция.

Биткойните са печеливши

Високата волатилност е едно от основните предимства и недостатъци на крипто пазара. Цените могат да скочат един ден, а след това да се сринат следващия. Не всички движения на цените на криптовалутите обаче са толкова екстремни. За утвърдени монети като биткойн повишената волатилност може да означава краткосрочни загуби, но също така осигурява по-висока възвръщаемост от традиционния фондов пазар. Хората, които са купили 1 BTC за $ 5k през пролетта и са го продали сега за $ 18k, са спечелили $ 13k – това е печалба, много, много малко възможности за инвестиции могат да ви дадат.

Друго нещо, което си струва да се спомене, е, че крипто пазарът като цяло и по-специално биткойните показаха голяма устойчивост на фона на хаоса на пазарите през пролетта на 2020 г. – още един добър знак.

Всичко казано, моля, запомнете едно от основните правила за инвестиция – DYOR, направете свое собствено проучване. Вижте други криптовалути и други форми на инвестиции и вземете информирано решение. В крайна сметка вие сте единственият, който може да отговори на въпроса „трябва ли да инвестирам в биткойн или не?“.

Bitcoin’s Price

Както беше споменато по-рано в тази статия, Биткойн е имал няколко възхода и паденията през последните години, но преди неговия скок през октомври, той най-вече се е задържал под ценовото ниво от 10 хил. Долара. Той достигна своя ATH (рекорд за всички времена) от около $ 19665 през декември 2017 г. и оттогава не е в състояние да достигне отново. Наскоро BTC се повиши над $ 19k, но след това се понижи отново под $ 17k. Много експерти прогнозират, че биткойнът ще се възстанови и ще достигне не само нов ATH, но и ще скочи след 30 хил. Долара, или, според прогнозата на JP Morgan, дори ще достигне 140 хил. Долара. Възможно е обаче и цената на монетата да продължи да намалява.

тенденцията на цената на биткойнИзточник: coinmarketcap.com

Как да инвестираме в биткойни и къде да го купим

По тази тема мненията са разделени. Експертните търговци обикновено разработват свои собствени стратегии, но за начинаещите ще бъде доста трудно да ги следват. Например, много опитни инвеститори купуват нови монети, за които прогнозират, че ще имат много шум в бъдеще – и, както вече споменахме, популярността играе основна роля при определянето на цената на криптовалутата. Новиците обаче нямат необходимия опит, за да определят кои монети ще бъдат на върха след няколко месеца или няколко години. Следователно, утвърдените криптовалути със стабилни темпове на растеж са много по-безопасни, но все пак много печеливши, залог и няма по-добра крипто, с която да започнете вашето инвестиционно пътуване от биткойн.

Тъй като биткойнът е утвърдена валута, идва недостатъкът, че не е очевидна входна точка. Въпреки че има своите спадове, начинаещите, които търсят незабавна или поне бърза печалба, може да не успеят да ги разпознаят или да определят дали монетата ще спадне или ще скочи в близко бъдеще. В резултат на това първият ни съвет би бил да ходите – не гонете незабавна печалба, следете за скокове на цените и съхранявайте монетите си на сигурно място.

Ето няколко основни правила, които трябва да следвате, когато тепърва започвате:

  • Купувайте ниско, продавайте високо

Това е най-основното правило, когато става въпрос за закупуване на актив. Купувайте, когато цената спадне и продавайте, когато смятате, че е нараснала достатъчно, за да спечелите.

  • Присъединете се към общността

Като начинаещ може да не успеете да разберете дали цената е достатъчно ниска или достатъчно висока за продажба. Следвайте крипто блогъри, присъединявайте се към чатове или четете форумите – дори не е нужно да се потапяте изцяло в крипто общността, за да получите някои съвети, просто проверявайте го от време на време.

  • Слушайте различни мнения

Опитайте се да следвате голямо разнообразие от хора и не правете никакви заключения въз основа на мнението само на един експерт – те винаги могат да грешат.

  • Разнообразете

Въпреки че това е статия за инвестиране в биткойн, трябва да ви напомним, че една от най-важните инвестиционни стратегии е да диверсифицирате портфолиото си.

Въпреки че е добре да сте наясно, че съществуват по-напредналите стратегии, не се опитвайте да ги научите всички или да ги използвате, ако тепърва започвате – вероятно те ще ви донесат повече вреда, отколкото полза.

Къде можете да купите биткойн

P2P борси

Peer-to-peer борсите предлагат на потребителите сигурни транзакции и най-високото ниво на анонимност, налично на пазара, но липсва ликвидността на борсите. В допълнение към това, те обикновено не са толкова подходящи за начинаещи.

Changelly

Changelly, със своя интуитивен удобен за потребителя интерфейс, ниски такси и конкурентни цени, е чудесна платформа за крипто начинаещи. Changelly предлага страхотни цени за биткойн и ви позволява да го замените за над 160 криптовалути. Компанията наскоро разшири своята екосистема, за да включи fiat-to-crypto пазар, където можете да закупите крипто с вашата родна валута, и удобна за начинаещи пълнофункционална платформа за търговия Changelly PRO. Те работят с най-добрите фиат шлюзове и предоставят на потребителите лесен, бърз и персонализиран начин да закупят BTC с вашата кредитна или дебитна карта, банков превод или Apple Pay.

Binance

Binance е една от най-популярните борси за криптовалути и също така позволява на потребителите да купуват биткойн с техните кредитни карти, банков превод или с над 150 различни криптовалути. Като най-голямата борса за криптовалути, тя има най-висока ликвидност и съответно най-добри курсове, но не е много подходяща за начинаещи поради не толкова лесния за използване и навигация интерфейс. Подобно на другите борси в нашия списък, те имат високи стандарти за сигурност и справедливи такси. Тяхната екосистема включва и платформа за търговия.

Как да си осигурим биткойни

Независимо дали искате да спекулирате с цената на биткойн или да вярвате, че това е бъдещето и сте готови да го направите до края на времето, ще ви е необходим сигурен начин за съхраняване на закупените от вас монети. Има два вида крипто портфейли: топъл и студен. Първите са свързани с интернет, което улеснява извършването на основни транзакции. От друга страна, студените или както ги наричат ​​още хардуер, портфейлите не са свързани с интернет и по този начин са много по-сигурни. Това обаче не означава, че горещите портфейли изобщо не са безопасни: те все още са добър начин да съхранявате вашите монети. Горещите портфейли се използват за съхранение на по-малки суми от крипто или ако собственикът иска лесен достъп до техните средства, докато хардуерните портфейли обикновено се използват от хора, които искат да ходят криптовалутата си.

Изход

Това е един от най-добрите горещи крипто портфейли за начинаещи. Той има прост, лесен за употреба интерфейс, който е идеален за начинаещи, които просто измислят нещата. Ако някога имате въпроси, не се колебайте да се свържете с техния страхотен екип за поддръжка. Exodus предлага както мобилни, така и настолни версии. Той поддържа над 100 криптовалути (включително биткойн, разбира се) и позволява на потребителите лесно да ги разменят в интерфейса. Exodus може да бъде изтеглен безплатно. Съвместим е и с хардуерните портфейли на TREZOR.

ТРЕЗОР

Това е един от най-добрите хардуерни портфейли на пазара. Сензорният екран на TREZOR Model T и интуитивният уеб интерфейс го правят идеален за начинаещи. Този портфейл може да бъде свързан както с вашия смартфон, така и с вашия компютър, тъй като се доставя с USB Type-C кабел. Той е изключително сигурен, поддържа над 1400 криптовалути и позволява на потребителите да обменят крипто в своя уеб интерфейс чрез вградени борси. Един недостатък е неговата солидна цена – Trezor Model T е $ 170.

Ledger Nano X

Това е един от най-популярните хардуерни крипто портфейли и с основателна причина. Той е лесен за използване, но осигурява първокласна сигурност. Този портфейл поддържа около 1500 криптовалути и точно както останалите в този списък позволява на потребителите да ги обменят в неговия интерфейс. Приложението Ledger Live позволява на собствениците на портфейли лесно да управляват портфолиото си на своя компютър или мобилен телефон. Като цяло това е добър хардуерен портфейл, удобен за начинаещи, който ще ви струва $ 119.

Кога е подходящият момент за покупка?

Краткият отговор ще бъде да купувате ниско, когато цената спадне и е вероятно да се повиши отново. Следвайте общите съвети, приложими за всички активи: купувайте в очакване на събитията или новините, които е вероятно да повишат цените.

Един добър инструмент за начинаещи е Crypto Fear and Greed Index. Той е създаден и се управлява от alternative.me и може да бъде добър индикатор дали трябва да купувате или продавате крипто в определен момент от времето. „Страхът“ показва възможност за покупка, докато „Алчността“ сигнализира, че пазарът се дължи на корекция, което означава, че цените скоро ще паднат и трябва да продадете. Може да бъде полезен инструмент за начинаещи, но както при всеки друг финансов съвет, не използвайте това като глупаво ръководство и DYOR.

Ако тепърва започвате, опитайте се да купите, когато цената пада, и след това просто разклатете новия си BTC, докато се покачи достатъчно, за да спечелите от него. Ако искате да научите повече за прогнозиране на движението на цените, следвайте нашите съвети отгоре и се присъединете към крипто общности, научете за технически анализ и най-важното е да получите практически опит. Препоръчваме да започнете с по-малки суми, само за да усетите пазара.

Трябва ли да инвестирате в добив на биткойни?

Копаенето става по-малко печелившо, колкото по-популярна е монетата. Тъй като биткойнът е най-популярната криптовалута, има много хора, които се опитват да го добиват, което води до високи разходи. Разбира се, тъй като цената на BTC нараства, нараства и количеството пари, което можете да спечелите, като го добиете – но е трудно да се определи дали ще можете да реализирате печалба. Ако искате да започнете да добивате BTC, трябва да проверите възможните опции и да изчислите колко би ви струвало управлението на земеделско оборудване. Доходността от копаенето на биткойн ще зависи от цената на електричеството и необходимото оборудване в мястото, където живеете.

Финални мисли

Цената на биткойн може да падне в най-близко бъдеще, но докато обществеността има интерес към криптовалутите, тя ще се покачи отново. Това е печеливша, но относително сигурна инвестиция. Въпреки че в началото може да изглежда обезсърчително, тъй като се различава значително от традиционните форми на инвестиране, след малко проучване със сигурност ще разберете, че е много просто. Можете да инвестирате в биткойн, без да имате никакви технически познания за блокчейн или криптовалути, просто имайте предвид риска и следете за големи новини. И ако искате да станете експерт, има изобилие от учебни материали онлайн.

Купете BTC и над 170 дигитални активи с вашата кредитна карта, банков превод или Apple Pay на Changelly.

ЧЗВ

Колко струва закупуването на един биткойн?

По време на писането на тази статия цената на един биткойн беше $ 35 000. Винаги можете да проверите текущата цена в приспособлението по-долу:

Заслужава ли си да инвестирате в биткойн?

В момента го смятаме за инвестиция, която си струва, но имайте предвид, че не можем да ви дадем действителни финансови съвети. Моля, внимателно проучете всеки актив, преди да решите да инвестирате в него.

Коя е най-добрата инвестиционна стратегия за закупуване на биткойн?

Класическата покупка ниска & продавам високо.

Каква е минималната сума на биткойн, която мога да купя?

Най-ниската сума на биткойн, която можете да закупите, е 1 сатоши или 0,00000001 BTC. Повечето борсови платформи и пазари обаче имат по-висок минимум поради разходите, свързани с транзакциите с криптовалута. Например на Changelly можете да си купите няколко сатоши за 30 USD (минимална сума).

Има ли биткойн инвестиционни планове?

Има доста. Един от най-известните е ITrust Capital IRA.

{

"@context": "https://schema.org",

"@Тип": "Често задавани въпроси Страница",

"mainEntity": [{

"@Тип": "Въпрос",

"име": "Колко струва закупуването на един биткойн?",

"приетОтговор": {

"@Тип": "Отговор",

"текст": "По време на писането на тази статия цената на един биткойн беше $ 16,9k. Винаги можете да проверите текущата цена на coinmarketcap.com."

}

}, {

"@Тип": "Въпрос",

"име": "Заслужава ли си да инвестирате в биткойн?",

"приетОтговор": {

"@Тип": "Отговор",

"текст": "В момента го смятаме за инвестиция, която си заслужава, но имайте предвид, че не можем да ви дадем действителни финансови съвети. Моля, внимателно проучете всеки актив, преди да решите да инвестирате в него."

}

}, {

"@Тип": "Въпрос",

"име": "Коя е най-добрата инвестиционна стратегия за закупуване на биткойн?",

"приетОтговор": {

"@Тип": "Отговор",

"текст": "Класическата покупка ниска & продавам високо."

}

}, {

"@Тип": "Въпрос",

"име": "Каква е минималната сума на биткойн, която мога да купя?",

"приетОтговор": {

"@Тип": "Отговор",

"текст": "Най-ниската сума на биткойн, която можете да закупите, е 1 сатоши или 0,00000001 BTC. Повечето борсови платформи и пазари обаче имат по-висок минимум поради разходите, свързани с транзакциите с криптовалута."

}

}, {

"@Тип": "Въпрос",

"име": "Има ли биткойн инвестиционни планове?",

"приетОтговор": {

"@Тип": "Отговор",

"текст":"Има доста. Един от най-известните е ITrust Capital IRA."}

}]

}

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me