С нарастващата популярност на криптовалутите има все повече случаи на измами и хакерство. Сега можете лесно да се изправите срещу измамни ICO, странични борси, фалшиви портфейли, измамници в Twitter и др. Рискът от загуба на крипто монети е по-голям от всякога и е почти невъзможно да се проследят измамниците.

Много е важно да държите криптовалутата си на сигурно място. Въпреки че има изобилие от възможности за съхранение на монети, много експерти твърдят, че нито една от тях не е толкова сигурна като хартиения портфейл.

Как да запазите крипто в безопасност

Крипто портфейлът е цифров портфейл, който можете да използвате за съхранение, получаване и изпращане на криптовалути, като запазвате личните и публичните си ключове. Има много видове портфейли като топъл и студен портфейли, хардуер, софтуер (уеб, настолен и мобилен) и хартиени портфейли.

Нека да преминем през тях:

Горещо съхранение срещу студено съхранение

Горещо съхранение се отнася до портфейли, предназначени за лесен достъп и предпочитани от потребители, които редовно харчат и прехвърлят крипто средства. Горещият портфейл е всеки портфейл, който използва Интернет. Тези портфейли са доста лесни за настройка, а вашите цифрови пари са по-достъпни, което ги прави по-привлекателни за потребителите.

Студено съхранение се състои от портфейли, предназначени за дългосрочно съхранение, обикновено голямо количество крипто, което няма да бъде редовно достъпно. Студените портфейли не са свързани с интернет, тъй като те използват офлайн физически носител или устройство за съхранение на средства. Това със сигурност предотвратява опитите за хакване. В обобщение, този метод на съхранение се счита за по-сигурен от горещия и по-удобен за дългосрочни инвеститори и HODLers.

Хардуер срещу хартиени портфейли

Хардуерни портфейли са електронни устройства, където можете да съхранявате вашата криптовалута. Има няколко форми на хардуерни портфейли, но най-популярна е формата на USB стик.

Щракнете тук и прочетете за хардуерните портфейли на Changelly.

Разгледайте някои добре познати хардуерни портфейли:

Не е тайна, че като хладилен склад, хардуерният портфейл се счита за един от най-защитените начини за съхранение на средства. В момента повечето хардуерни портфейли ви позволяват да зададете ПИН код за защита на вашето устройство и фраза за възстановяване, която може да се използва, ако портфейлът ви е загубен.

Въпреки високото ниво на защита срещу мрежови атаки, такива портфейли все още крият рискове, ако внедряването на вътрешен софтуер не се извърши правилно. Освен това интерфейсът на хардуерен портфейл може да изглежда по-неудобен за използване и достъпът до средства е по-труден.

Портфейл от хартия е офлайн метод за съхранение под формата на отпечатан QR код на частни и публични ключове върху лист хартия. Тези кодове можете да сканирате за всички транзакции. Без съмнение вече можете да заключите, че това е най-безопасният начин за съхранение на цифрови средства и определено сте прав. Може да се притеснявате нито за опити за хакване, нито за вътрешен софтуер.

И така, нека поговорим за това как да направите хартиени портфейли Bitcoin и Ethereum стъпка по стъпка.

Как да настроите хартиен портфейл за биткойн (BTC)

Етап 1. Изберете генератор на хартиени портфейли. Има широк спектър от различни услуги, разгледайте най-известните: Bitaddress, Walletgenerator, и Bitcoinpaperwallet.

В следващите стъпки ще обясним как да си направим хартиен портфейл на примера на Bitaddress.

Стъпка 2. Подгответе компютъра си.

Тъй като хартиените портфейли се създават на компютър, винаги съществува риск хакер или злонамерен софтуер да се опита да открадне ключовете ви. Затова ви препоръчваме да създадете портфейл на компютър, на който имате доверие, и той не трябва да бъде обществена или чужда машина. Дори и с надежден компютър, трябва да сте сигурни, че няма вируси или злонамерен софтуер. Трябва да актуализирате антивирусната програма навреме и да проверите компютъра си за проблеми със сигурността. Много е важно да напомняте да не се използва публичен WI-FI, защото хакерите получават информация от мрежите.

За допълнителна сигурност можете да се уверите, че вашата операционна система е актуализирана.

Стъпка 3. Изтеглете офлайн генератор.

За да осигурят по-висока сигурност, генераторите на хартиени портфейли ви предлагат да изтеглите .zip файл с копие на уебсайт. По този начин можете да правите допълнителни стъпки офлайн.

Портфейл от хартия

Стъпка 4. След като изтеглите, проверете .zip файл и след това го извлечете. Уверете се, че сте изключили вашия компютър и принтер от интернет, това трябва да осигури защитена офлайн среда за генериране на ключове.

Стъпка 5. След като извлечете .zip, отворете файл Bitaddress.org

Портфейл от хартия

След това щракнете върху bitaddress.org.html

Портфейл от хартия

Преместете мишката наоколо, за да добавите малко произволност за генериране на биткойн адрес или просто въведете няколко произволни знака в текстовото поле.

Портфейл от хартия

Виждате два QR кода. Един със зелен етикет за споделяне и адрес отдолу с публичен ключ, така че можете да внесете средства на този адрес. Вторият QR код с червения таен етикет е вашият частен ключ.

Портфейл от хартия

Bitaddress.org също предлага създаване на портфейл от хартия, портфейл за насипни товари, портфейл за мозък, портфейл за суета или разделен портфейл.

Портфейл от хартия

Можете да направите толкова портфейли, колкото предпочитате.

Стъпка 6. След като получите страница за печат с основни инструкции, отпечатайте я и я запазете.

Стъпка 7. След като портфейлът е генериран и запазен, желателно е да изтриете файловете на програмата за създаване на портфейла и историята на търсенето в Интернет, да изчистите кеша, да изтриете елементите в кошчето и да рестартирате компютъра си, преди да се свържете с интернет.

Стъпка 8. Изпращайте криптовалута към всеки портфейл. Можете да изпратите всяка сума, която искате, зависи от вашата цел. Ако ще изпратите голяма сума, опитайте се да го направите с няколко сатоши преди, за да проверите и да се уверите, че всичко работи добре.

Стъпка 9. Помислете за защитата на портфейла. Преди всичко трябва да се уверите, че никой няма неоторизиран достъп до вашите ключове. Дръжте портфейла си на сигурно място и го сгънете така, че частният ключ да не се вижда.

На второ място, хартиените портфейли също имат риск от пожар, влага и проникване на вода, както и естествено разлагане на хартията. Най-лесният начин да предотвратите тези рискове е да създадете множество копия и да ги съхранявате на различни защитени места.

Как да настроите хартиен портфейл за Ethereum (ETH)

Етап 1. Изберете генератор на хартиени портфейли. Можете да използвате някои от тези услуги: Walletgenerator или Myethwallet.

В следващите стъпки ще обясним как да направите хартиен портфейл с Walletgenerator. Показваме как да си направим хартиен портфейл по най-сигурния начин.

Стъпка 2. Отидете на Github.com и поставете връзка walletgenerator.net в низа за търсене.

Портфейл от хартия

Стъпка 3. Кликнете върху появилия се файл и превъртете надолу

Портфейл от хартия

В прозореца „readme“ следвайте връзката и изтеглете .zip файл.

хартиен портфейл

Стъпка 4. Изключете мрежата на вашия компютър и принтер. Освен това извлечете .zip и кликнете върху файла index.html.

хартиен портфейл

Стъпка 5. Преместете мишката наоколо, за да добавите малко произволност за генериране на адреси на ethereum или просто въведете някои произволни знаци в текстовото поле.

Портфейл от хартия

Освен че правите портфейл от хартия за биткойн, виждате и два QR кода. Един със зелен етикет за споделяне и адрес отдолу с публичен ключ, така че можете да внесете средства на този адрес. Вторият QR код с червения таен етикет е вашият частен ключ.

Портфейл от хартия

Walletgenerator.net също така предлага да се създаде хартиен портфейл, насипно портфейл или мозъчен портфейл.

Стъпка 6. Отпечатайте и запазете кода си.

Стъпка 7. Преди да свържете интернет, уверете се, че сте изпразнили кошчето си, почистили сте историята на браузъра и сте изтрили всички файлове. Прочетете стъпки 8 и 9 в частта за биткойните относно предпазните мерки.

Безопасни ли са хартиените портфейли

Както вече забелязахме, хартиените портфейли заслужено се считат за най-безопасният начин за съхранение на валута. Изключително важно е обаче да се посочат съществуващите рискове.

  1. Рискове от зловреден софтуер. Въпреки факта, че хартиеният портфейл трябва да бъде офлайн хранилище, той все още има шансове да бъде хакнат онлайн. Някои зловредни програми могат да четат ключовете ви в процес на създаване.
  2. Рискове за кейлоггер. Измамниците могат да прочетат вашия частен ключ, когато започнете да го въвеждате в компютъра си, за да изтеглите средства.
  3. Рискове при печат. Отпечатването на хартиения портфейл може да донесе други рискове. Ако използвате принтер, свързан към Wi-Fi, компютърът ще изпрати файл от вашето устройство към принтера в нешифрован формат.
  4. WI-FI рискове. Използвайки обществен Wi-Fi, излагате средствата си на опасност да бъдат откраднати. Като цяло всички мрежи са опасни, но особено трябва да стоите далеч от обществените мрежи.
  5. Физически рискове. В случай на офлайн портфейл, вероятността за кражба или загуба е толкова голяма, колкото да повреди.

Как да направите хартиения си портфейл безопасен?

  • Генерирайте частни и публични ключове строго офлайн
  • Изключете компютъра и принтера от мрежата и използвайте USB кабел, за да ги свържете
  • Не използвайте обществен WI-FI или друга мрежа, на която нямате доверие
  • Не е необходимо да казвате на всички за съхранение на голямо количество крипто на малко парче хартия. Също така няма нужда да казвате къде … Надявам се, че сте го разбрали
  • Поставете хартиения си портфейл на сигурно място, където вие или някой друг / нещо друго не можете да го повредите

Спазването на тези прости правила прави хартиения ви портфейл 100% безопасен.

Финални мисли

Вземайки предвид всичко, хартиеният портфейл е добра алтернатива на много други начини за съхранение на криптовалута. Той е безплатен и доста достъпен. Има голям брой различни лесни за употреба генератори на хартиени портфейли, така че несъмнено можете да намерите най-доброто за вас. В тази статия доказахме, че въпреки всички възможни рискове, този начин за съхранение на крипто може да се счита за най-безопасен. Никой няма да ви гарантира пълна сигурност, ако не се погрижите сами.

Относно Changelly