С развитието на технологиите и интереса към криптосферата, все повече нападатели започват да ловят чужди монети и крипто портфейлите се превръщат в една от любимите им цели. Начинаещите често се подвеждат от името на този инструмент. Потребителите могат да приемат, че техните средства са в безопасност във всеки крипто портфейл и предпочитат да съхраняват монети директно на крипто борсата. Това обаче не е безопасно.

Ако имате какво да загубите, трябва да разделите монетите на тези, които са необходими за бързи операции (те могат да бъдат оставени в крипто портфейли-попечители) и тези, които ще съхранявате дълго време (по-добре е да ги запазите в -кустодиански крипто портфейли).

В тази статия ще обсъдим кои са различните видове портфейли и ще обясним защо е важно да съхранявате активите си в различни портфейли.

Значение на портфейла на попечителя

Кастоди портфейлите наподобяват банкови инструменти. Тяхната отличителна черта е липсата на пълен контрол на потребителя върху неговите средства, тъй като операторът (попечителят) има достъп до частния ключ. Това има своите предимства. Например, ако загубите паролите или ключовете си, ще можете отново да получите достъп до средствата си.

Потребителски предимства на портфейла

Има някои недостатъци на попечителските крипто портфейли. Достъпът до потребителски средства може да бъде загубен. Съществуват и някои рискове от загубата им в резултат на хакване, разклонение или поради решение на властите или съда. Неприятно преживяване може да се окаже липсата на достъп до собствени средства по време на техническа работа.

Например, през лятото на 2016 г. хакерите изтеглиха почти 120 хиляди биткойни от крипто портфейли на потребители на борсата Bitfinex, които съхраняваха средства в горещ портфейл. Нито двуфакторното удостоверяване, нито мулти-подписът не са предотвратили кражбата на средства.

Ярък пример за недостатъците на попечителските портфейли е затварянето на криптовалутната борса BTC-e. През лятото на 2017 г. ФБР арестува своите сървъри и базирани в САЩ активи. По-късно сайтът се рестартира под новото име WEX и отново спря да работи, клиентите му загубиха достъп до средства.

Най-добрите портфейли за попечителство

Много крипто борси (Coinbase, Kraken, Bitfinex, Binance, Poloniex, Bittrex, Coinex, Bitstamp и др.), Платформи за търговия и брокерски услуги имат портфейли за попечителство. Такава интеграция опростява работата с други инструменти на тези сайтове. Такива портфейли са полезни при транзакции (например поради липсата на комисионни в екосистемата) и ефективни. Трябва обаче да имате предвид, че всъщност контролът върху средствата принадлежи на трета страна.

Можете също да използвате поверителни крипто портфейли като Freewallet, Xapo, Crypto.com и други. Нека да прегледаме някои от тях.

# 1. Freewallet

Компанията Freewallet пусна първата версия на своето приложение за Android през януари 2016 г., а сега приложението се превърна в мулти-валутен портфейл както за iOS, така и за Android. Програмата поддържа 30+ монети и над 250 токена. Броят на активните потребители достигна 3 милиона. Сред най-популярните монети по брой транзакции са Ethereum (20% от общите трансфери), XMR (17%), Dogecoin (17%), Bitcoin (14%) и Bytecoin (11%).

# 2. Coinbase

Coinbase е не само един от най-високо класираните многофункционални портфейли за криптовалута през 2019 г., но и услуга за търговия, която много търговци използват, за да получават плащания, извършени в цифрови валути. Coinbase успешно работи в 24 държави, включително САЩ.

# 3. Портфейл на Binance Chain

портфейл binance

Това е официалният портфейл на монети на БНБ след стартиране на главната мрежа. Тя позволява съхраняването на вашите активи буквално на Binance DEX. За да създадете портфейл, трябва да създадете парола и файл за съхранение на ключове, който отключва портфейла ви. Мнемоничната фраза от 24 думи и частният ключ е вторичен метод за поверителността ви.

Попечителски портфейл срещу портфейл без лишаване от свобода

Портфейлът за криптовалута може да се счита за непопечителен, ако запазва способността на потребителя да контролира напълно ключовете и средствата си. Тази категория включва хардуерни, мобилни, хартиени, настолни и уеб портфейли.

Крипто портфейлите, които не са задържани, имат своите недостатъци. Например, ако загубите частния ключ и началната фраза, средствата ще бъдат безвъзвратно загубени. Затова трябва да бъдете особено внимателни с мозъчната портфейл. Тези портфейли съхраняват данни в собствената си памет. В хартиен крипто портфейл данните се съхраняват на хартия. В средата на 2013 г. имаше историята на британски миньор, който по погрешка изхвърли твърд диск със 7 500 биткойни, добити за 4 години.

В допълнение, крипто портфейлите, които не са попечители, също представляват интерес за натрапниците. През пролетта на 2018 г. популярният портфейл на Ethereum MyEtherWallet без попечителство загуби 216 клиентски етери поради атака срещу DNS сървъра. Хакерите пренасочиха потребителите към фишинг сайт и получиха достъп до техните лични ключове.

Най-добрите портфейли, които не са депозитарни

Най-популярните портфейли без попечителски услуги са Abra, MyEtherWallet, Electrum, MyCrypto, BitGo, Wirex, Button Wallet, Exodus, ZenGo, Paytomat, Bitcoin.com, BRD, Blockchain, BTC.com, Electron Cash, Copay, Jaxx, Coinomi, Портфейл Wasabi, Edge.

Хардуерните крипто портфейли (Ledger, TREZOR, KeepKey, Cool Wallet) се считат за едни от най-ефективните и безопасни, въпреки че могат да имат уязвимости в кода, да бъдат физически хакнати или да бъдат загубени.

Долна линия

Както вече знаете, много е важно да съхранявате активите си в подходящ портфейл. Има обаче още няколко съвета за опазване на вашите криптовалутни монети:

  • Запазване на ключове с мениджъри на пароли (LastPass, 1Password). Паролите за портфейли, които не са попечители, трябва да се съхраняват по различни начини на няколко надеждни места.
  • За да се предпазите от фишинг в уеб портфейли, щракнете върху връзките, които сте запазили във вашите отметки. Ако въвеждате адреси ръчно, по-добре е да направите това в нов раздел на браузъра и с внимателна двойна проверка на всички знаци.
  • Решете каква е вашата цел за вашия актив: търговия или ходинг. За да сведете до минимум рисковете, разделете монетите си на няколко надеждни крипто портфейла.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me