В новата криптовалутна общност има огромен брой различни портфейли: от настолни до мобилни. Разработчиците настояват да изтеглят портфейлите си. Ето защо е от съществено значение да изберете място, където да съхранявате правилно спестяванията си от криптовалута.

В тази статия Changelly ще разгледа видовете портфейли и ще обясни кой крипто портфейл да избере.

Какво е портфейл за криптовалута

портфейл за криптовалута

Крипто портфейлът е програма, която съхранява частни и публични ключове, а също така взаимодейства с различни блокчейни. Криптовалутата се съхранява в портфейла под формата на записи за транзакции. Потребителите се нуждаят от портфейли за съхранение, обмен и извършване на транзакции с цифрови валути.

Съхранението на всяка криптовалута се основава на принципа на публичните и частните ключове. Публичният ключ е средство за идентифициране на биткойн портфейл като неговия адрес, докато частният ключ е поверителна информация, която дава достъп до средствата, съхранявани в портфейла.

Подателят прехвърля собствеността върху крипто монетите на вас. За достъп до тях частният ключ, съхраняван в портфейла ви, трябва да съвпада с публичния ключ, с който е обвързана цифровата валута. След това на блокчейна се появява запис, че транзакцията е завършена.

Горещи срещу студени крипто портфейли

Криптовалутните портфейли могат да бъдат или хардуерни (нарича се още студено), или цифрови (горещи).

Горещите портфейли са хранилище, където частният ключ се съхранява в Интернет или устройства, свързани към мрежата. Големите борси могат да държат такива портфейли, така че някои клиенти на Currency.com имат „горещ портфейл“, който е сигурно защитен от компанията и има частен ключ. Има и горещи портфейли, които се съхраняват на компютри или телефони, свързани с интернет.

Студените портфейли са по-надеждни: те са определена програма или дори отделно устройство, което съхранява вашите данни, независимо от мрежата. Няма да можете бързо да използвате такъв портфейл: да платите с криптовалута или да я донесете на борсата.

Ще трябва да изчакате потвърждение на транзакциите от няколко потребители на мрежата, което може да отнеме няколко часа. Като се има предвид високата волатилност на криптовалутите, цената им може да се промени с няколко хиляди долара през това време.

Видове портфейли за криптовалута

За да изберете крипто портфейл, трябва да разберете техните видове. Те се различават по начина, по който съхраняват частните ключове и устройството, на което искате да ги запазите. Също така портфейлите за криптовалута са разделени на мулти-валута и поддържат транзакции само с една цифрова валута.

Софтуерни крипто портфейли

Има няколко вида софтуерни портфейли: настолни, мобилни и онлайн.

Портфейл за настолен компютър е програма, която може да бъде изтеглена на настолен компютър или лаптоп. Достъпът до портфейла е само от устройството, където е инсталиран.

Портфейлите за настолни компютри са тънки и дебели. Първият включва изтегляне само на програмата за портфейла. Информацията за транзакциите се съхранява на друг сървър. В случая с дебели портфейли и програмата, и блокчейнът се изтеглят на компютъра.

В мобилни портфейли, работната схема е същата като при портфейлите за персонални компютри, с изключение на това, че винаги можете да носите смартфон или таблет със себе си. Считат се за доста уязвими поради много хакове.

Между другото, имаме статиите с селекция от крипто портфейли както за iPhone, така и за Android.

Онлайн портфейли работа в облака или върху специфични уеб ресурси (например обмен на криптовалути), достъпни от всяко устройство, свързано към интернет.

На пръв поглед това може да е идеална опция – външен ресурс, изобщо не е необходимо да инсталирате никакъв софтуер (всеки има браузъри) или оборудване, всичко се съхранява на едно място, отлични условия за достъп, нужен ви е само Интернет.

Има обаче и обратна страна на монетата. Ключовете, съхранявани на едно място, и самата криптовалута, с относително безплатен отдалечен достъп, са отлична и желана посока за атака от хакери.

Разберете портфейла, който ви подхожда най-добре сред най-добрите крипто портфейли на Changelly.

Хардуерни крипто портфейли

хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли са портфейли за криптовалута, при които транзакциите се извършват онлайн, но частните ключове се съхраняват на физически носител (например USB флаш устройство). Използването им е просто: трябва да свържете носителя за съхранение с компютър с достъп до Интернет, да въведете ПИН кода и да извършите необходимите действия.

Най-популярните хардуерни портфейли са Ledger Nano и Trezor. Changelly вече говори за плюсовете и минусите на такива портфейли в статия за най-добрите хардуерни портфейли.

Хартиени крипто портфейли

Хартиените портфейли се считат за най-сигурните. Те се генерират с помощта на уникална програма. Частните и публичните ключове се отпечатват на хартия – под формата на QR код или набор от цифри и букви. За да извършвате каквито и да е манипулации с портфейла, трябва да сканирате кода или да въведете ключовете сами.

Хартиените портфейли са лесни за създаване, но има някои недостатъци на такова съхранение. Такива портфейли бързо се влошават, така че най-често те обикновено са ламинирани. Ако загубите ключа за такъв магазин, тогава никога няма да можете да възстановите крипто активите си.

Ако все още намирате този метод за съхранение на криптовалути за привлекателен, ръководство на Changelly ще ви помогне да създадете и използвате хартиен портфейл.

Избор на портфейл: Съвети

Когато избирате портфейл за криптовалута, трябва да обърнете внимание на следните точки:

  1. Анонимност по време на проверка. Всеки има своите изисквания към документите за самоличност.
  2. Надеждност на защитата срещу хакерство, безопасност на данните.
  3. Удобство и функционалност на използване. В този момент обръщам внимание на скоростта на операциите, лесен за употреба интерфейс.
  4. Мултивалута.

3 най-добри мултивалутни портфейла

Както вече споменахме, на пазара има стотици налични крипто портфейли. Не всички от тях обаче са толкова безопасни, колкото твърдят разработчиците им. Тук събрахме три най-добри мулти портфейла за криптовалута, които си струва да се използват.

# 1. Най-добър хардуерен портфейл: Trezor

Трезор

Trezor е един от лидерите на пазара, сигурен хардуерен портфейл с лесен за употреба интерфейс. Частен ключ се генерира в специално устройство, данните за което са криптирани. Недостатъкът на този портфейл е само цената, така че обикновено се препоръчва само на професионалисти или собственици на значителни спестявания. Работи с Bitcoin, Litecoin, DASH, Zcash, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic и ERC20.

# 2. Най-добър мобилен портфейл: Coinomi

Коиноми

Мобилен портфейл, предназначен да съхранява няколко криптовалути, включително най-популярните – Биткойн и Етериум. Портфейлът има интуитивен интерфейс. Вградената функция за обмен ви позволява бързо и лесно да извършвате търговски операции през портфейла си, като използвате интегрираната обмяна на валута.

Разработчиците направиха специален акцент върху поверителността на потребителите. Портфейлът е достъпен за Android и iOS. Освен това платформата може да бъде изтеглена за настолни компютри, работещи под Windows, macOS и Linux. Coinomi е напълно безплатен за използване.

# 3. Най-добрият портфейл за настолни компютри: Изход

Exodus Digibyte Wallet

Портфейл с няколко валути, който има прост и удобен потребителски интерфейс. Портфейлът е инсталиран на вашия компютър и е достъпен за macOS, Linux и Windows.

Exodus Wallet поддържа основните криптовалути. Много е удобно да наблюдавате техните цени по отношение един на друг. Под името на всяка криптовалута е еквивалентът в долари.

Портфейлът има друга полезна функция – вътрешно преобразуване (функцията за обмен на криптовалути вътре в портфейла). За такива операции услугата начислява комисионна. Съветникът за архивиране ви позволява да запазите портфейла си в безопасност и да се подготвите за бъдеща употреба.

За ваше улеснение Changelly е събрал най-добрите портфейли, подходящи за различни криптовалути. Изберете желаната криптовалута от списъка и прочетете повече за конкретни портфейли.

Биткойн (BTC) Ethereum (ETH) Пулсации (XRP) Биткойн SV (BSV) Тетър (USDT)
Zcoin (XZC) Космос (ATOM) IOTA (MIOTA) Кардано (ADA) Monero (XMR)
EOS Вълни Verge (XVG) Айон Bytecoin (BCN)
Siacoin (SC) Digibyte (DGB) Ravencoin (RVN) Tron (TRX) Hedera Hashgraph (HBAR)
IOST Steem Binance Coin (BNB) Zilliqa (ZIL) Тита
NEM (XEM) ЧЕТКА Zcash (ZEC)

Долна линия

В заключение, трудно е да дадете конкретни съвети за избора на конкретен портфейл. Всичко зависи от вашите лични предпочитания, условия на работа, планирани суми, честота на транзакциите и т.н..

За компетентен избор си струва да се консултирате с опитен професионалист в областта на криптовалутите. Също така, опитайте се да прочетете повече отзиви на потребители в специализирани форуми и чатове.

Относно Changelly

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me