Няма съмнение, че Биткойн е най-желаната криптовалута, която трябва да има през 2020 г. Въпреки изключително нестабилните пазарни условия, BTC все още е в голямо търсене. Има много места, където човек може да закупи BTC, започвайки с обичайните крипто и незабавни обмени до крипто-пазари на peer-to-peer или от човек на човек (P2P) и така нататък. Всеки иска да похарчи по-малко и да получи повече и това също се отнася до криптовалутата. Днес ще проучим как да купуваме биткойн без такси.

Как работят централизираните борси

Най-добрият начин да разберете как работят P2P борсите е да разгледате начина, по който работят централизираните крипто борси.

Може да изглежда, че централизираните борси правят същото като P2P пазарите и това няма да е лъжа. Те свързват купувачите и продавачите, точно както P2P борсите. Има обаче едно голямо несъответствие.

Централизираният крипто обмен агрегира поръчки както от купувачи, така и от продавачи, за да им съответства. След като те съвпадат, транзакцията трябва да бъде обработена в рамките на крипто обмен. Това означава, че определена крипто борса, чрез която се извършват транзакции, също е участник в търговския процес. Или казано просто на трета страна, посредник, посредник и т.н. Действайки като посредник, криптообменът кара потребителя да му се довери не само с лична информация, но и с убеждението, че борсата няма да бъде хакната или компрометирана по никакъв начин.

централизирани борси

Понастоящем централизираните борси притежават най-голям дял от търговията на крипто пазара и осигуряват по-висока ликвидност и обем от тези на P2P. Повечето крипто борси имат първокласни функции за сигурност, които правят търговията доста сигурна. Понякога обаче се случват хакове на централизираните борси.

Как работят P2P борсите

За разлика от централизираната крипто борса, P2P платформите свързват купувач и продавач директно без никакво участие на трета страна. Следователно, това намалява разходите за поддръжка и в резултат на това потребителят може да закупи криптовалута, като плати или ниски такси, или изобщо не ги плаща.

Когато обменя крипто чрез P2P платформи, потребителят не трябва да се доверява на трета страна. Необходимо е обаче да се доверим на друг връстник, което може да се случи като лош актьор. За да се предотвратят всякакви измами и спекулации, P2P борсите въвеждат функция за депониране. И купувачът, и продавачът трябва да внесат определена сума BTC. След като сделката бъде завършена, депозитът се връща на контрагентите.

Друго решение се предлага от LocalBitcoins. Платформата предлага на своите потребители да се срещнат във физическия свят, за да обработят транзакцията, така че всяка част ще бъде сигурна, че няма настройка.

Предимства и недостатъци на P2P борсите

Подобно на редовния крипто обмен, P2P платформите имат своите положителни и отрицателни страни. Ето същността.

Предимства на P2P борсите

  • Незабавни крипто суапове. BTC и други алткойни могат да бъдат закупени бързо.
  • Спестяване на разходи. Повечето P2P платформи предлагат обмен на криптовалута без такси или ниски комисионни.
  • Наличност. BTC могат да бъдат получени по всяко време и навсякъде.
  • Широка гама от възможности за плащане. Биткойн може да се купи с кредитна карта, пари в брой, Western Union, PayPal и т.н..
  • Сигурност. Тъй като платформите peer-to-peer не се управляват от една организация или група хора, те са по-толерантни към всякаква намеса отвън. Освен това децентрализираните платформи не съхраняват и не взаимодействат със средствата на потребителите. Вашите активи не могат да бъдат изгубени или откраднати от P2P борса, тъй като няма такива. В този смисъл пазарите на P2P са просто съединители между продавач и купувач.

Недостатъци на P2P борсите

  • Ниска ликвидност. Въпреки че са на пазара за дълъг период от време, P2P платформите все още са сравнително нови за потребителите. Ниската ликвидност и по-ниският обем на търговия са взаимозависими, в резултат на което такива борси не могат да осигурят по-добри цени на потребителите.
  • Понастоящем P2P борсите не са подходящи за големи купувачи и продавачи.
  • Новите P2P услуги често не работят за крипто новички, тъй като UX и UI не са интуитивни.
  • Ако има някакви проблеми между купувач и продавач, платформата не е в състояние да разреши тези проблеми.

Как да изберем P2P борса

Трябва да изберете разумно P2P обмен. Направете свое собствено проучване за обмена. Разгледайте отзиви за предпочитана P2P борса (обърнете внимание на отрицателните).

Разгледайте внимателно ЧЗВ и проучете всички клопки. P2P борсата може да не начислява никакви такси, когато купувате криптовалута. Ако обаче искате да прехвърлите средствата си в друг портфейл, борсата може да начисли допълнителни такси. Също така може да има допълнителни такси, в случай че изберете определена опция за плащане.

Всяка борса осигурява определено количество ликвидност и обем. Колкото повече транзакции има P2P борсата, толкова повече ликвидност има и в резултат на това се осигуряват по-добри курсове.

Най-популярните P2P борси през 2020 г.

LocalBitcoins и Paxful предоставят услуга за обмен на P2P за значителен период от време и имат известна репутация в крипто общността. Тези платформи ви позволяват да купувате BTC без такси.

Местни биткойни

местни биткойни

LocalBitcoins е ветеран от крипто индустрията. Стартирала през 2012 г., тази P2P платформа предлага покупки на биткойни по бърз и личен начин от почти десетилетие. Днес услугата е достъпна в 248 държави, включително Канада и САЩ. Платформата P2P LocalBitcoins позволява ескроу за защита на средствата на потребителите и поддържа над 60 начина на плащане като PayPal, Western Union и др..

LocalBitcoins ви позволява да продавате и купувате BTC без никакви такси. За отбелязване е, че транзакциите към други потребители на LocalBitcoins също са без комисионна. Ако обаче искате да прехвърлите своя BTC към който и да е друг портфейл, таксите ще се начисляват според биткойн мрежовите такси.

Има изчерпателно ръководство за това как да закупите BTC чрез LocalBitcoins.

Спокоен

спокоен

Paxful е peer-to-peer пазар, който предоставя над 300 начина на плащане за продажба и покупка на BTC. Платформата стартира през 2014 г. и оттогава нейната потребителска база нарасна до 3,30 милиона потребители. Paxful ви предлага да мислите за личната си сметка в Paxful като финансов паспорт, защото позволява на потребителите да купуват и продават криптовалута без никакви граници и ограничения. Възможността за закупуване на BTC с карта за подарък на Amazon отличава Paxful от всяка друга платформа за обмен на криптовалути.

Paxful предоставя на всеки потребител безплатен портфейл за съхранение на биткойни. Платформата начислява такси на потребители, които продават биткойн. Ако обаче сте готови да закупите BTC чрез Paxful, ще бъдете освободени от всякакви такси. Дори ако ще купувате BTC с PayPal, не е необходимо да плащате такси за PayPal.

Имайте предвид, че Paxful, точно както LocalBitcoins, начислява такси, ако искате да изтеглите средствата си или да ги преведете на друг адрес извън платформата. Трансферите между потребители на Paxful са без комисионна.

Незабавната криптообмен Changelly ви позволява да закупите над 150 криптовалути с USD, EUR и GBP. Приемат се кредитни карти.

Долна линия

Платформите за обмен на P2P набират популярност. Днес те са насочени към осигуряване на крипто общността със сигурен и децентрализиран обмен на криптовалути. Разрешавайки конвенционалните методи за плащане заедно с извънредните, P2P платформите привличат повече потребители по целия свят, за да приближат най-накрая деня на масовото приемане.

Относно Changelly

Changelly е сигурен незабавен крипто обмен, който има на разположение 150+ криптовалути, които могат да бъдат заменени и закупени на най-добрите пазарни цени. Работейки от 2015 г., платформата и нейното мобилно приложение привличат над милион посетители месечно, които всички се радват на бърз и лесен обмен, ниски прозрачни такси и денонощна поддръжка на живо.