Държането на крипто активи може да бъде много стресиращо: следите курса на биткойн и не знаете кога той ще расте или ще падне. Изглежда, че напразно чакате валутата отново да скочи в цената. Вместо да си губите времето, можете да се насладите на някакъв пасивен доход. Как да спечелите лихва върху биткойн и други криптовалути, които притежавате? Помислете за крипто и биткойн заеми.

Печелившо ли е да се дава на заем крипто?

Представете си, че имате 1 BTC, който днес струва 6000 долара. След една година цената му може да се повиши или да остане същата – кой знае? Но ако накарате вашите цифрови пари да работят за вас, през същата една година спестяванията ви може да са равни на 1,25 BTC, което вече е 7500 долара.

Да, изгодно е да печелите лихви по биткойн, защото дори ако цената му падне през определен период от време, можете да покриете загубите си изцяло или частично благодарение на спечелената лихва. Всъщност концепцията не е нова: традиционните кредитополучатели печелят пари от заеми, пари, апартаменти и други активи.

Преди да вземете решение дали да печелите лихви върху биткойн или не, нека да наблюдаваме плюсовете и минусите на криптовалутата още веднъж:

По този начин, ако решите да спечелите лихва върху биткойн, предимствата ще надвишат недостатъците. Изборът на платформа за кредитиране и стратегия за заем обаче играят решаваща роля.

Кредити с & без обезпечение

По-голямата част от платформите позволяват заемане на биткойн и крипто без обезпечение – потребителите трябва само да проверят личността си. BTC и ETH често се използват като обезпечение, когато човек заема фиат на определени платформи (Unchained Capital, BlockFi). Това не е най-удобният вариант, тъй като обемът на обезпечението може да бъде до 2: 1 (плащате Bitcoin на стойност $ 2 за всеки $ 1 от вашия заем). Освен това, ако цената на криптовалутата падне, от кредитополучателя може да се наложи да плати допълнително обезпечение.

Като заемодател обаче се възползвате от обезпечението: това е гаранцията, че загубата ви ще бъде покрита в случай, че кредитополучателят не върне парите. Дори да не печелите лихва върху биткойн, платформата ще ви компенсира за това.

P2P & Централизирани платформи за заемане на крипто

Получаването на заем в биткойни не е същата процедура като получаването на заем от банки. Регистрирате се на определена онлайн борса и рекламирате, че искате да заемете някои биткойни и предоставяте някои задължения за връщане на криптовалутата, взета на лихва, а други потребители решават дали да ви отпуснат заем от собствените си виртуални парични средства или не.

Най-добрият начин да получите BTC е да използвате сайтове за кредитиране на Bitcoin. Това са борси за криптовалути, които действат като посредници между тези, които използват цифрови пари. За да се предпазите от възможни рискове, изберете само надеждни кредитори. Проверете техните рейтинги, рецензии и броя на сключените сделки.

Ако искате да се насладите на по-голям избор от опции за кредитиране на биткойни, изберете P2P платформи: те позволяват получаване на заем в биткойни от други лица. Заем може да бъде издаден от един заемодател или група инвеститори. Моля, обърнете внимание, че понякога трябва да предоставите обяснението защо заемате биткойни: това ще ви помогне да привлечете инвеститори. За да получите заем в биткойни, трябва да се регистрирате на борса за криптовалута и да подадете заявлението си, да посочите необходимата сума на заема, скоростта, с която ще върнете средствата и периода на плащане. Освен това всички заинтересовани собственици на криптовалута могат да отговорят на вашето предложение за издаване на крипто заем.

Без повече шум, нека наблюдаваме най-надеждните сайтове за кредитиране на биткойни.

BlockFi

BlockFi навлязоха на пазара доста късно, но предложиха значителни предимства още от самото начало. За разлика от други платформи, нямаше ICO: всичко беше финансирано изключително от институционални инвеститори. BlockFi получи първоначалния капитал от милиардера Майк Новограц и започна бързо да се разпространява на всички нови пазари. Компанията наскоро навлезе в Калифорния и Мериленд с общо 45 щати в САЩ, където услугата е достъпна.

„Набирането на средства за тази конкретна аудитория е свързано със строги изисквания и задълбочени тестове на нашата платформа. Това изисква от нас да бъдем най-надеждният и доверен кредитор на пазара. “ – казаха представители на BlockFi.

Тъй като няма ICO, BlockFi няма собствен токен. BlockFi твърди, че това спасява потребителите от проблема с притежаването на друг криптоактив, което има смисъл. Не е необходимо да използвате токен за бизнес модела за криптовалута. Неговото присъствие създава конфликт на интереси и обърква потребителите.

Предимства

 • Компанията предлага 6,2% лихва за BTC и 3,3% за ETH за заемодатели, което е най-високият процент, който можете да намерите;
 • Без минимален депозит;
 • Ниските лихвени проценти за кредитополучателите насърчават потребителите да получават BTC заеми.

Недостатъци

 • Компанията е напълно централизирана. За разлика от други платформи, те не свързват заемодатели с кредитополучатели: BlockFi е единственият кредитор;
 • Налични са само BTC, ETH и GUSD.
 • Дигресивните лихвени проценти се прилагат за големи депозити (2,2% за 10+ BTC и 0,2% за 100+ ETH).

Целзий

Целзий платформата се появи едва през 2018 г .: тя беше основана от Алекс Машински (един от изобретателите на технологията за глас над IP). Forbes включи Целзий в списъка на Топ 10 на компаниите, за които да следи през 2018 г., и заяви, че той ще наруши традиционната банкова система.

Много потребители хвалят мрежата на Целзий за седмични лихвени плащания и оптимални лихвени проценти:

 • Биткойн – 4,60%
 • Етереум – 3,90%
 • Litecoin – 4.50%
 • Пулсации – 2,50%
 • OmiseGo – 4,25%
 • Биткойн пари в брой – 3,75%

Предимства

 • Поддържат се над 10 криптовалути;
 • Не се прилагат такси за депозит, теглене, транзакция и др .;
 • Без минимален депозит;
 • Без заключване изобщо;
 • Седмични изплащания.

Недостатъци

 • Предоставя се само мобилно приложение;
 • Тъй като токена CEL беше спрян, клиентите в САЩ имат по-ниски лихвени проценти.

Piggybank от OKEx

Ако се занимавате с активна крипто търговия и искате да спечелите лихва с биткойн и други крипто, Piggybank от ОК е чудесно решение. Крипто борсата позволява на потребителите да печелят доходи на OKEx за маржин заеми. Платформата поддържа такива криптовалути като BTC, EOS, XRP, USDT, LTC, ETH, TRX и няколко други забележителни монети. Интересно е да се отбележи, че лихвеният процент не е фиксиран: вместо това той се определя от лихвата, натрупана от маржин търговията на OKEx.

Предимства

 • Без период на заключване – не се колебайте да изтеглите средствата си по всяко време;
 • Без минимален депозит;
 • Моментални тегления и депозити;
 • Лихвите се изплащат ежедневно и се увеличават.

Недостатъци

 • Лихвеният процент не е фиксиран, така че е трудно да се предвиди доходът

ETHLend

Вероятно това е най-децентрализираното решение за кредитиране на криптовалути на пазара. ETHLend, предприема още няколко стъпки към справедливо P2P (Peer-to-Peer) кредитиране. Сега можете да забравите за подписването на договори, единственият важен договор е този, който съхранява вашите токени.

Тази простота обаче е свързана с някои недостатъци. ETHLend позволява само обезпечения, но BTC не може да се използва като обезпечение.

Предимства

 • Можете да вземете заеми, обезпечени с голям брой токени ERC-20, включително токени, обезпечени с активи, като Digix;
 • Силно децентрализиран P2P обмен;
 • ETHLend също улеснява печеленето на лихва върху крипто. Всеки може да стане заемодател и да преговаря с кредитополучатели при всякакви условия.

Недостатъци

 • Изисква се обезпечение;
 • Платформата е насочена само към заемане на токени ERC-20.

NEXO

Един от най-популярните сайтове за кредитиране на биткойни, NEXO предлага конкурентни лихвени проценти и благоприятни условия както за заемодатели, така и за кредитополучатели. Токените NEXO могат да се използват за понижаване на лихвените проценти и плащанията за изплащане; те могат да се използват и като обезпечение и според уебсайта на Nexo платформата им ще споделя част от печалбата с притежателите на токени.

Одобрението на кредита е напълно автоматизирано, което позволява на кредитополучателите и заемодателите да се намират доста бързо. Официално Nexo предоставя заеми по целия свят, включително най-малко 36 щати в САЩ. Допълнителните планове за издаване на заеми за токени ERC-20 и криптопластмасови карти показват, че компанията винаги се развива и определено ще остане на пиедестала в близките години.

Nexo позволява да се използват Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) и NEXO като обезпечение. Изплащането на кредита може да се извърши в щатски долари, евро и криптовалути.

Предимства

 • Nexo има непозволен, фиксиран лихвен модел, който е показал по-висок шанс за оцеляване при трудни пазарни условия.

Недостатъци

 • Изисква се обезпечение;
 • Кредиторите могат да депозират само фиатни валути или стабилни монети.

CoinLoan

CoinLoan, естонска платформа за кредитиране P2P, започна да издава заеми, обезпечени с криптовалута Monero през април 2019 г. Сега потребителите на услугата могат да използват XMR при получаване на заем във фиатна валута (USD, EUR, GBP, RUB) или стабилни монети (TUSD, GUSD , USDC).

Monero е избран, защото XMR е водещата цифрова валута за анонимни и устойчиви на цензура финансови транзакции. Благодарение на използването на криптография, такава информация като адресите на подателите и получателите и сумите на транзакциите остава частна, а Monero гарантира безопасността на транзакциите.

Предимства

 • Автоматично управление на средствата. Потребителят може да зададе условията за отпускане на заеми и системата автоматично ще създава приложения, докато оценява пазарната ситуация. След затваряне на заеми системата ще продължи да създава приложения;
 • Гъвкава корекция на условията за кредит, напр. възможността да се определят оптималните условия за отпускане на заеми;
 • Пълната липса на рискове: гарантирано пълно погасяване без забавяне на издадени заеми, включително лихвен процент;
 • Липса на граници. Минималната сума на кредита е $ 100, а максималната сума и броят на активните заеми са ограничени само от вашия бюджет. Всяко лице може да стане кредитор без никакви лицензи;
 • Множество от наличните валути: заем може да бъде издаден в една от многото налични валути;
 • Надеждност и безопасност. Пълната законност, както и сигурна инфраструктура, ще гарантират безопасността на финансовите ресурси. Освен това компанията скоро ще бъде лицензирана в Европа като платежна институция.

Недостатъци

 • Малък обем на кредитополучателите и заемодателите;
 • Няма гаранция за обратно изкупуване.

Заем от Binance

Ако предпочитате дългосрочно съхранение на криптовалута, помислете за използване Binance Услуга по кредитиране. Той поддържа няколко криптовалути (BTC, ETH, USDT) и служи за увеличаване на печалбата на потребителя. Можете просто да съхранявате крипто в портфейла на Binance и да получавате лихва всеки ден. Годишният лихвен процент варира от 0,20% до ~ 3%. Прилагат се както фиксирани, така и гъвкави системи за депозити.

Долна линия

Пасивните доходи с криптовалути не се ограничават само от търговия – заемането на биткойн е доста печеливша идея, особено ако предпочитате дългосрочно съхранение. По този начин, ако се доверите на крипто платформа, не се колебайте да превърнете своето хладилно хранилище в горещо и да се радвате на стабилна печалба до 8% годишно. В най-лошия случай ще покрие загубата, когато цената на криптовалутата спадне. В най-доброто – крипто богатствата ви могат да се умножават.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me