Задържането на дигитални пари не е лесно, защото винаги трябва да сте сигурни, че парите ви са в безопасност. Възможно е да има много проблеми със сигурността, пред които са изправени собствениците на крипто. Един от тях е съхраняване на частен ключ.

Ако някой знае вашия частен ключ, той може лесно да използва вашите средства. Някои търговци на крипто може да не знаят, че оставянето на крипто на борси или горещи портфейли понякога означава, че се доверявате на пари на трета страна.

Следователно трябва да знаете как да защитавате личните си ключове. В тази статия изброихме начини за съхраняване на вашите лични ключове и защита на вашите крипто активи. Продължете да четете, за да разберете.

Публични срещу частни ключове

Къде да съхранявате крипто частния ключ

Самата криптовалута принадлежи към криптографията. Накратко, основната цел на криптографията е да декодира и кодира информация. Това предпазва данните от намеса на трета страна. За транзакции мрежата използва криптирани математически формули, съответстващи на вашия публичен и частен ключ.

Ключът е верига от цифри и букви, която показва адреса и определя законния собственик. Когато създавате нов портфейл, използвате публичен и частен ключ.

Частен ключ е код, състоящ се от всякакви комбинации от 64 букви от А до F или числа от 1 до 9, генерирани извън платформата на блокчейн. Тя трябва да се пази в тайна, за да се осигури сигурност на активите. За декодиране или дешифриране на код и за достъп до крипто в акаунта на потребителя е необходим частен ключ.

Публичен ключ могат да бъдат достъпни за всеки. Той идентифицира средствата в блокчейна и също така играе ролята на адреса на вашата транзакция. Публичният ключ и адресът се генерират от частен ключ. Публичен ключ е необходим за създаване на код за кодиране.

Както публичните, така и частните ключове си сътрудничат и позволяват на потребителите да извършват транзакции.

Как да запазите личните си ключове в безопасност

Има много рискове от съхраняване на частни ключове. Например можете да забравите кода си, да загубите устройство или просто да бъдете хакнати. Ще говорим за основните начини за защита на вашите лични ключове и за предимствата и недостатъците на различните методи за съхранение.

# 1. Портфейли

Най-разпространеният начин за защита на личния ви ключ е използването на портфейл. Има 4 различни вида портфейли като:

  • Софтуерни портфейли
  • Хардуерни портфейли
  • Уеб портфейли
  • Хартиени портфейли

Изглежда че уеб портфейли са най-уязвимите. Със сигурност основното предимство е, че можете лесно да ги оцените само с помощта на Интернет. Онлайн портфейлите се считат за лесни и евтини за използване. За съжаление, простият достъп означава и полза за измамниците.

Портфейл от хартия се счита за най-безопасният начин за съхранение на крипто. Използвайки специална платформа, вие създавате частни и публични ключове, отпечатвате и ги съхранявате офлайн. Със сигурност има някои рискове. Например можете да повредите портфейла си или да го загубите, но въпреки това изглежда най-защитеният и най-евтиният сред останалите.

Къде да съхранявате крипто частния ключПрочетете ръководството Как да направите хартиен портфейл за Bitcoin и Ethereum тук.

Хардуерен портфейл е офлайн хранилище, което осигурява студено съхранение на цифрови монети. Прилича на флашка или ключодържател от аларма за кола. Днес се предполага, че това е и една от най-сигурните опции за крипто портфейл. Хардуерните портфейли са оборудвани с бутони (например за въвеждане на ПИН код), USB за свързване към компютър или лаптоп и дисплей за лесна навигация. Хардуерният портфейл съхранява ключове в офлайн и защитено съхранение. Дори измамникът да получи контрол върху компютъра ви, той не може да има достъп до данните ви в портфейла.

Къде да съхранявате крипто частния ключ

Проверете най-известните портфейли Книга и Трезор.

Софтуерен портфейл е настолен портфейл под формата на приложение както за смартфони, така и за компютър.

Предимството е, че портфейлът е достъпен и обикновено удобен за потребителя. Също така, избирайки софтуерен портфейл, вие запазвате частен ключ без изобретение на трета страна. Не можете обаче да бъдете 100% защитени от хакери, защото е свързан с интернет.

Преди да използвате какъвто и да е софтуерен портфейл, уверете се, че избраното от вас приложение е защитено.

7 най-добри портфейла за криптовалута за iOS тук

По този начин най-сигурният начин за съхранение на вашите лични ключове е използването Хардуер или хартиен портфейл.

# 2. Семенна фраза

Seed фраза е друг инструмент за криптиране на частния ключ. Началната фраза е верига от думи, съдържаща адрес, който се генерира от портфейл. Това е допълнителна защитна мярка за опазване на вашите средства.

Програма за начални фрази генерира уникални комбинации от думи, така че трябва да я запишете и да я скриете на сигурно място. Ако компютърът, лаптопът или смартфонът ви са счупени, можете да възстановите всички данни, като използвате началната фраза. Тези действия могат да бъдат чудесна мярка, за да запазите активите си в безопасност. Добре известни портфейли като Bitcoin Cash Wallet обикновено имат вградено фразиране на семена.

# 3. Криптостома

Cryptosteel е инструмент от неръждаема стомана, който струва до $ 329. Позволява ви над 90 знака лични данни. Cryptosteel може да бъде хранилище за вашия частен ключ, освен това е супер устойчив на влияния на околната среда, тъй като материалът не му позволява да потъне или да изгори.

Кодовете и паролите се събират ръчно от веригата символи. Символите са частично рандомизирани за допълнителна сигурност.

Cryptosteel има няколко стила, като капсулата и касетата. И двете са трайни и транспортируеми. Можете да пътувате с него, тъй като е лек, лесен за скриване и защита.

Къде да съхранявате крипто частния ключ

# 4. Сигурен портфейл

Къде да съхранявате крипто частния ключ

Secure Wallet е офлайн устройство за съхранение. Това е комбинация от топло и студено съхранение, което има вид на банкова карта. Самата карта-портфейл остава офлайн и се свързва само чрез приложение чрез вашия телефон.

Устройството Secure Wallet ви позволява да търгувате, обменяте и съхранявате крипто без никакви такси. Освен това разработчиците декларират, че вашите лични ключове никога няма да напуснат цифровия портфейл.

# 5. Крипто изкуство

Кой казва, че такъв сериозен и сложен процес като съхранение на частен ключ не може да бъде творчески? CryptoArt.com е иновативна общност, която прави шедьоври, състоящи се от публичен ключ от предната страна на снимката и частен ключ от другата страна под специален стикер за сигурност.

На първо място, това доказва основната си функция за защита на частния ключ от измамници. Освен това, това е отлична възможност за крипто-аматьорите да обожават любимите си крипто като произведение на изкуството.

Долна линия

Живеейки в дигиталния свят, всички ние сме уязвими от атаки с измами. Доказахме обаче, че е възможно да намалите рисковете и да запазите парите си в безопасност. Винаги трябва да сте сигурни, че вашият личен ключ е в безопасност. След това трябва да проучите всички възможни начини за съхранение на ключове и да ги сравните.

Има различни инструменти, офлайн устройства, онлайн мрежи и дори креативни средства за защита на вашите данни. Изберете най-доброто за вас и се насладете на вашето крипто изживяване.

Относно Changelly

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me