Криптовалутният свят предлага много обещания и възможности на своите потребители. Това е сравнително нов начин за печелене на пари в сравнение с други финансови институции, които имаме, но експлозивният му възход привлече много внимание. С това внимание идват както ентусиазираните хора, които искат да опитат силите си в добива или търговията, така и хората, които искат да се възползват от тях и самата система.

Ето защо трябва да се научите как да защитите активите си и как да съхранявате криптовалутата си. И не се притеснявайте, Changelly ви обърна гръб на този въпрос, както с тази статия, така и с много други. Сега нека да разгледаме какво можете (и трябва) да направите, за да сте сигурни, че никой освен вас няма да може да се наслаждава на плодовете на вашия крипто труд.

# 1. Винаги DYOR

DYOR означава „Направете свои собствени изследвания“. Така че, да, по принцип винаги трябва да проверявате и проверявате всякаква информация от статии или публикации за крипто. Доста прост съвет, нали? Да, така е, и сега нека да разгледаме защо трябва да направите това.

Докато криптовалутата е новост в сравнение с други финансови пазари, тя привлече много внимание от обществеността, политиците и медиите. Има десетки хиляди материали, написани за това, с безброй блогове, колони, бюлетини по електронна поща и т.н. Не всеки от тях би могъл да бъде точен. Това може да е честна грешка, малко небрежност или дори само малко остаряла информация, която редакторите все още не са успели да поправят. Независимо от причината, факт е, че може да намерите неточна информация и това може да повлияе на вашите действия и в резултат на активите ви.

За да избегнете това, трябва да проверите отново информацията, която получавате, както и да следите всички допълнителни данни, които може да намерите. Независимо дали става дума за историческа ценова диаграма на крипто, нови функции от борсовата платформа или допълнителни такси при търговски сделки, всичко може да е полезно. Да не говорим, че това може да предотврати загубата ви или да увеличи печалбата ви. Имайте това предвид и може да избегнете някои нещастни ситуации.

Как да преминем KYC: Обяснено от Changelly

# 2. 2FA и надеждни пароли

Много по-ясни съвети, някои може дори да го нарекат очевидни: използвайте силни пароли и 2FA за вашите акаунти. Всички акаунти, дори тези, които не използвате за съхранение на криптовалута, трябва да бъдат защитени. В крайна сметка не знаете коя част от личните ви данни може да помогне на хакерите да се доберат до парите ви.

Силни пароли са необходими и трябва да се състоят както от главни, така и от малки букви, символи и цифри. В идеалния случай те биха били с дължина над 10 символа и не биха били връзка с личния ви живот. В края на краищата не би било добре някой да познае каква е вашата парола въз основа на любимото ви шоу или личните ви предпочитания в кафе-смеси. Чудесна идея би била да използвате рандомизатор на пароли заедно с архиватор на ключове. По този начин можете да използвате различни надеждни пароли за всеки акаунт и да ги държите под ръка.

2FA означава 2-факторно удостоверяване. Какво прави? 2FA ви позволява да свържете акаунта си с вашия имейл, мобилен телефон или специално устройство. След тази връзка ще ви бъде изпратен ключ за сигурност там всеки път, когато се опитате да влезете. Той защитава акаунта ви, в случай че някой получи достъп до вашата парола, тъй като хакерите също ще се нуждаят от този специален ключ, за да влязат в акаунта ви. Така че дори ако защитата с парола се провали, пак ще можете да защитите активите си.

Различните носители предлагат различна степен на защита, като имейл предлага по-малко защита от другите, просто защото можете да загубите парола за него. Можете да активирате 2FA и за вашия имейл акаунт, така че това е незначителен проблем.

# 3. Изберете Силни портфейли

Залагане на Cryptos как да печелите пари от криптовалути

Още един на пръв поглед очевиден съвет, който има скрити дълбини. Какво е силен портфейл? Как да намерите и изберете такъв? Е, първият критерий за силен портфейл е, че той идва от уважаван източник. С количеството крипто, борси и компании, работещи с тях, е трудно да се проследи кой какво прави и дали този лъскав десктоп портфейл идва от честен разработчик. Или просто разработчик, който може да създаде сигурен портфейл.

Разберете как да изберете подходящ портфейл за безопасно съхранение на вашата криптовалута в ръководството на Changelly.

Добра стъпка в тази посока ще бъде следването на нашите съвети №1: направете свое собствено проучване. Проверете отзивите на портфейла, вижте дали има някакви проблеми. Добро място за това би било Reddit и ако се появи в Google Play или AppMarket, можете да потърсите отзивите му там.

Имаме много отзиви за портфейла за почти всяка крипто. Виж това.

Също така вижте как разработчикът реагира на тези рецензии: опитва ли се активно да общува с общността или просто ги игнорира? Ако това е проект с отворен код, потърсете неговия GitHub, вижте дали той е в активна разработка или не. Тези неща, макар и да не доказват честността на разработчик, могат да ви покажат различни признаци, че този портфейл може да е паропрограмен.

Също така би било полезно да изберете вида на портфейла, от който се нуждаете. Различните видове имат различни предимства и недостатъци, като портфейлите за хладилно съхранение са основно непобедими за всеки хакер (тъй като са изключени от интернет), но в същото време те не са толкова лесно достъпни, колкото портфейлите в мрежата или работния плот.

# 4. Изберете надеждна борса

криптообмен

Тази е доста ясна: в крайна сметка няма значение какви пароли използвате или къде съхранявате криптовалутата си, ако транзакцията ви просто изчезне по пътя си. Заедно с платформата, която сте избрали да използвате. За да избегнете това, трябва да се уверите, че обменът, който сте избрали, е надежден.

Има няколко критерия, които можете да проверите, за да видите дали трябва да използвате определена платформа или не. Репутацията е една и можете да я откриете в социалните медии, като крипто-ориентираните общности на Reddit, както и в крипто блоговете. Друга е сигурността, която включва дали борсата използва 2FA или не и дали съхранява транзакцията ви на платформата или не, както и още няколко.

Ако искате да научите малко повече за това как да изберете надеждна криптовалутна борса, екипът на Changelly наскоро публикува статия точно за това. Проверете го, за да видите как да оцените дали обменът е надежден или не.

Как да изберем борса за криптовалута

# 5. Избягвайте фишинг

Атаката с фишинг е вид измама, при която престъпникът се свързва с жертвата по имейл, телефон или текст и се опитва да ги убеди да предадат лична информация. Обикновено това е информация за банкова сметка, пароли за социални медии и имейл или данни за кредитна карта. В този случай може да включва и адреса на портфейла ви, ключа за сигурност и паролата за акаунта за обмен. Досещате се защо това би било лошо нещо.

Има няколко начина да го избегнете.

  • Проверете имейл адреса на човека, който ви е изпратил имейла. Може да има адрес, подобен на този, който използва банка или услуга, така че няма да го забележите на пръв поглед. Потърсете неправилни символи, като „1“ вместо „i“, допълнителни букви и т.н..
  • Потърсете дали адресът на подателя принадлежи към корпоративния домейн или подателят има корпоративен телефонен номер. Обикновено фиширите нямат достъп до това, така че изпращат атаките си от обичайните адреси и телефонни номера.
  • Не разкривайте личната си информация на никого, който я поиска. Никой няма правомощия да поиска от вас да предоставите личните си данни в каквото и да е съобщение или обаждане.
  • Не изтегляйте файлове, изпратени до вас от подозрителни акаунти, особено ако не очаквате такива. Правенето на това представлява опасност за киберсигурност, тъй като може да получите злонамерен софтуер, който може (и вероятно ще) открадне вашите данни.
  • Не следвайте връзки в такива съобщения. Може да ви изпрати на фалшивата целева страница, която изисква да попълните данните си за вход. Тук ще загубите профила си.

И това са само няколко възможни ъгъла на атака. Фишингът непрекъснато се подобрява и адаптира, като измамниците измислят повече схеми и методи за получаване на вашите данни. Така че внимавайте, иначе дори най-добрата система за сигурност не би могла да спести парите ви.

Криптовалутни измами през 2019 г.

Долна линия

С всичко това вече имате основи за това как да защитите и съхраните вашата криптовалута. Това са основни правила, които ще бъдат полезни за всеки, който работи с крипто, независимо какво прави: копаене, търговия или просто получаване на плащанията си в BTC. Докато съхранявате криптовалута и искате да я запазите, трябва да имате предвид тези съвети.

Разбира се, има повече начини за безопасно съхранение на монети и жетони, като хладилно съхранение например. Така че да, направете проучване, пазете себе си и парите си в безопасност и следете за още статии от Changelly, свързани с крипто и безопасността!

Относно Changelly

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me