Odată cu dezvoltarea tehnologiei și interesul pentru criptosferă, din ce în ce mai mulți atacatori încep să vâneze monedele altuia, iar cripto-portofelele devin unul dintre obiectivele lor preferate. Începătorii sunt adesea induși în eroare de numele acestui instrument. Utilizatorii pot presupune că fondurile lor sunt sigure în orice portofel criptografic și preferă să stocheze monede direct pe bursa criptografică. Cu toate acestea, nu este sigur.

Dacă aveți ceva de pierdut, ar trebui să separați monedele în cele necesare operațiunilor rapide (pot fi lăsate în cripto-portofele custode) și cele pe care le veți stoca mult timp (este mai bine să le salvați în -cripto-portofele custodiene).

În acest articol, vom discuta care sunt diferitele tipuri de portofele și vom explica de ce este important să vă stocați activele în diferite portofele.

Portofel Custodial Înțeles

Portofelele de custodie seamănă cu instrumentele bancare. Caracteristica lor distinctivă este lipsa de control deplin a utilizatorului asupra mijloacelor sale, deoarece operatorul (custodele) are acces la cheia privată. Aceasta are avantajele sale. De exemplu, dacă vă pierdeți parolele sau cheile, veți putea obține din nou acces la fondurile dvs..

Beneficii de portofel custodial

Există câteva dezavantaje ale cripto-portofelelor de custodie. Accesul la fondurile utilizatorilor poate fi pierdut. Există, de asemenea, unele riscuri ale pierderii lor ca urmare a hacking-ului, a furcii sau a deciziei autorităților sau a instanței. O experiență neplăcută se poate dovedi a fi lipsa accesului la fonduri proprii în timpul lucrărilor tehnice.

De exemplu, în vara anului 2016, hackerii au retras aproape 120 de mii de bitcoini din cripto-portofele utilizatorilor bursierei Bitfinex, care stocau fonduri într-un portofel fierbinte. Nici autentificarea cu doi factori și nici mai multe semnături nu au împiedicat furtul de fonduri.

Un exemplu viu al neajunsurilor portofelelor custode a fost închiderea schimbului de criptomonede BTC-e. În vara anului 2017, FBI și-a arestat serverele și activele din SUA. Ulterior, site-ul a repornit sub noul nume WEX și a încetat din nou să funcționeze, clienții săi pierzând accesul la fonduri.

Cele mai bune portofele custodiale

Multe schimburi criptografice (Coinbase, Kraken, Bitfinex, Binance, Poloniex, Bittrex, Coinex, Bitstamp etc.), platforme de tranzacționare și servicii de brokeraj au portofele de custodie. O astfel de integrare simplifică lucrul cu alte instrumente ale acestor site-uri. Astfel de portofele sunt benefice în tranzacții (de exemplu, din cauza absenței comisioanelor în cadrul ecosistemului) și eficiente. Cu toate acestea, trebuie să rețineți că, de fapt, controlul asupra fondurilor aparține unei terțe părți.

Puteți utiliza, de asemenea, portofele cripto custodiale, cum ar fi Freewallet, Xapo, Crypto.com și altele. Să analizăm câteva dintre ele.

# 1. Freewallet

Compania Freewallet a lansat prima versiune a aplicației sale pentru Android în ianuarie 2016, iar acum aplicația s-a transformat într-un portofel multi-valută atât pentru iOS, cât și pentru Android. Programul acceptă peste 30 de monede și peste 250 de jetoane. Numărul de utilizatori activi a ajuns la 3 mln. Printre cele mai populare monede din punct de vedere al numărului de tranzacții se numără Ethereum (20% din totalul transferurilor), XMR (17%), Dogecoin (17%), Bitcoin (14%) și Bytecoin (11%).

# 2. Coinbase

Coinbase nu este doar unul dintre portofelele de criptomonede polivalente de top din 2019, ci și un serviciu de tranzacționare pe care mulți comercianți cu amănuntul îl folosesc pentru a primi plăți efectuate în monede digitale. Coinbase operează cu succes în 24 de țări, inclusiv în Statele Unite.

# 3. Portofel cu lanț Binance

portofel binance

Acesta este portofelul oficial al monedelor BNB după lansarea mainnet-ului. Permite stocarea activelor dvs. literalmente pe Binance DEX. Pentru a crea un portofel, trebuie să creați o parolă și un fișier de stocare a cheilor care vă deblochează portofelul. Fraza mnemonică de 24 de cuvinte și cheia privată sunt o metodă secundară a confidențialității dvs..

Portofel custodial vs portofel non-custodial

Un portofel de criptomonede poate fi considerat nepozitiv dacă păstrează capacitatea utilizatorului de a controla pe deplin cheile și fondurile acestora. Această categorie include portofele hardware, mobile, de hârtie, desktop și web.

Cripto-portofelele fără custodie au dezavantajele lor. De exemplu, dacă pierdeți cheia privată și expresia inițială, fondurile vor fi pierdute iremediabil. Prin urmare, ar trebui să fiți deosebit de atent cu paravanul cerebral. Aceste portofele stochează date în propria lor memorie. Într-un portofel criptat pe hârtie, datele sunt stocate pe hârtie. La mijlocul anului 2013, a existat povestea unui miner britanic care a aruncat din greșeală un hard disk cu 7.500 de bitcoini extrasați în 4 ani.

În plus, portofelele cripto-non-custode sunt de asemenea de interes pentru intruși. În primăvara anului 2018, popularul portofel Ethereum non-custodial MyEtherWallet a pierdut 216 de eteri ai clienților din cauza unui atac asupra serverului DNS. Hackerii au redirecționat utilizatorii către un site de phishing și au obținut acces la cheile lor private.

Cele mai bune portofele fără custodie

Cele mai populare portofele non-custode sunt Abra, MyEtherWallet, Electrum, MyCrypto, BitGo, Wirex, Button Wallet, Exodus, ZenGo, Paytomat, Bitcoin.com, BRD, Blockchain, BTC.com, Electron Cash, Copay, Jaxx, Coinomi, Portofelul Wasabi, Edge.

Cripto-portofele hardware (Ledger, TREZOR, KeepKey, Cool Wallet) sunt considerate una dintre cele mai eficiente și sigure, deși pot avea vulnerabilități în cod, pot fi piratate fizic sau pot fi pierdute.

Linia de fund

După cum știți deja, este foarte important să vă stocați activele într-un portofel adecvat. Cu toate acestea, mai sunt câteva sfaturi pentru a vă păstra monedele în criptomonedă în siguranță:

  • Salvați cheile cu administratorii de parole (LastPass, 1Password). Parolele pentru portofelele care nu sunt custode trebuie păstrate în moduri diferite în mai multe locuri de încredere.
  • Pentru a vă proteja împotriva phishingului în portofelele web, faceți clic pe linkurile pe care le-ați salvat în marcajele dvs. Dacă introduceți adrese manual, este mai bine să faceți acest lucru într-o nouă filă de browser și cu o verificare atentă a tuturor caracterelor.
  • Decideți care este scopul dvs. pentru activul dvs.: tranzacționare sau hodling. Pentru a minimiza riscurile, împărțiți-vă monedele în mai multe portofele criptografice de încredere.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me