Интервюто на Ерик Бенц с Peerchemist: Честен поглед към крипто реалността

Или е по-добре да се каже интервюто на Берт Бенц с Peer-monster ..? Днешният Crypto Talk with Changelly не е като другите. Въпреки забавната корица, Peerchemist, Peercoin ръководител на проекта, има доста сериозен подход към въпроса с криптовалутата и не е от онези, които пушат, когато обсъждат бъдещето на блокчейна. Искате ли да разгледате крипто индустрията със зърно? Открийте повече за проекта Peercoin и плановете му за бъдещето? Или може би ще разберете най-справедливата прогноза за цената на BTC от специалист в областта на технологиите? Настанете се и прочетете.

Ерик:

Здравейте Peerchemist, толкова добре, че сте на „Crypto Talks with Changelly“! И така, за начало, бихте ли споделили своя опит с общността на Changelly? И как се озовахте в крипто?

Peerchamist:

Тогава компютрите бяха просто хоби за мен, тъй като тепърва навлизах в Python и си играех с Raspberry Pi, за да автоматизирам някои случайни неща. Криптовалутите просто се появиха като нещо ново и невероятно и като всеки добър „хакер“ трябваше да науча за какво става въпрос, как работи, как е полезен и т.н. Така паднах в заешката дупка преди пет години. Почувствах, че си заслужава вниманието и не сгреших. Участието ми с Peercoin започна с моето работа с едноплатния компютър Raspberry Pi и с идеята, че това може да бъде полезно за PoS-базиран блокчейн проект като Peercoin. Моето влизане като разработчик на сцената беше вече пенсиониран проект, наречен Peerbox, който осигури сигурна операционна система за стартиране на Peercoin възли.

Ерик:

Какви проблеми на традиционните финансови институции трябва да решават на първо място блокчейн и крипто индустриите? Това инфлация, централизация, споделяне на лични данни или нещо друго?

Peerchemist:

Crypto вече е разрешил много, поне на хартия. От дизайна на биткойн става ясно, че той е проектиран да предложи решение на несправедливата, непрозрачна и корумпирана глобална финансова система. Биткойн достави нещо, което е доста неподкупно и прозрачно. Тя обаче подходи към въпроса за инфлацията с доста наивен светоглед.

Проблемът, който криптовалутата трябва да се стреми да поправи, не е самата инфлация, а инфлация, която е прекомерна, централно контролирана и отворена за манипулация. Решението не е нулевата инфлация, а инфлацията, която е ограничена и децентрализирана. Ако не е децентрализирана, инфлацията е просто невидимо данъчно облагане.

Ерик:

Можете ли да посочите топ-5 принципа, за които се застъпвате по отношение на блокчейн технологиите?

Peerchemist:

Философското училище за блокчейн, за което се абонирах, е силно фокусирано върху децентрализацията и абсолютната прозрачност. Правя добър биткойн максималист в дебатите, с изключение на това, че не харесвам биткойн.

Ако монетата не е децентрализирана, тогава няма смисъл. Не само децентрализирано, както при децентрализирания консенсус, но и икономически децентрализирано. Ако монетата има 40% премин, тогава това не е полезно за никого, освен за създателя (ите).

Що се отнася до PoS blockchain, особено последните, които са всички dPoS, мисля, че те пропускат смисъла, тъй като всеки от тях ограничава броя на производителите на блокове. Всеки, който притежава монети, трябва да може да направи блок в крайна сметка, а не само специални възли на състоянието.

Относно мащабирането, просто се уверете, че блокчейнът остава децентрализиран и недоверен, докато се опитвате да мащабирате. Освен ако не е специфична за приложение блокчейн, която не е предназначена да се използва от общите маси, тогава можете да правите каквото искате.

Ерик:

Можете ли да разкажете на нашите потребители подробно за компонентите на екосистемата Peercoin като Peerassets, Peerbox и Perpera?

PeerAssets е нашият вътрешно разработен протокол за доказателство за концепция на блокчейн токен. Той предлага доста много, като същевременно остава много прост. Това е добра алтернатива, ако искате да се разположите на изпитани блок-вериги от 1-во поколение и не се нуждаете от пълни интелигентни договори на Turing.

Peerbox беше почти plug’n’play приставка, която изпълнява Peercoin възел и може да се използва за сечене. Peerbox вече е заменен от Stakebox, чрез нашето партньорство с Pi Supply.

Perpera е нашият вътрешно разработен протокол за одит на данни. Основната цел на този протокол е да записва криптографски хешове на последователни ревизии на еднофайлови документи по начин, който позволява на тънките клиенти лесно да правят заявки и да проверяват историята на документите. Такива истории наследяват полезни свойства от основната блокчейн, а именно неизменност и масивна репликация и следователно могат да служат като доказателство за съществуването. В допълнение към криптографските хешове, потребителите могат също да записват колекция от URI за всеки документ, улесняващ извличането на съдържанието на документа от извън веригата източници. Целта е да се наложат минимални изисквания към блокчейна, както по отношение на характеристиките, така и на пространството за съхранение.

Ерик:

Ако някой ви попита „защо да инвестирам в Peercoin?“, Какъв отговор ще дадете?

Peerchemist:

Всъщност съм крипто перма-мечка, така че винаги питам хората дали наистина искат да влязат в този цирк. Казвам цирк, тъй като не е достатъчно регулиран, за да защити нищо неподозиращия начинаещ крипто инвеститор. Хората идват наоколо и в крайна сметка купуват незаконни символи за сигурност, явни измами, пирамидални схеми, PnD цикли и празни бели табели.

Разбира се, Peercoin не е от тези. Той е добре установен, доказан и доста стабилен. Въпреки това, той е “привързан” към цялостния цирк, от гледна точка на цената. Така че ще се опитам да обясня как това работи на някого, когато ме попита.

Ако някой има търпение и не очаква луна Ламбо след месец и може да бъде достатъчно дисциплиниран, за да избегне преследването на следващия вечно двигател, лекуващ рак, AI блокчейн, който е излязъл от фабриката за бонбони, казвам със сигурност давай.

Peercoin ще остане наоколо и е доста солидно цифрово злато, така че ако това е нечия чаша чай – давай. Излишно е да казвам, че той също е подценен с няколко порядъка, така че може да бъде добра дълга спекулативна игра.

Ерик:

Как бихте разгледали текущия етап от развитието на Peercoin? Можете ли да споделите някои идеи за пътната карта на проекта?

Peerchemist:

Проектът беше в доста лошо състояние преди 2016 г. Исканията за изтегляне и проблемите бяха игнорирани в основното хранилище, така че общността беше принудена да поддържа свой собствен клиент, наречен Peerunity. Съоснователят на Peercoin Съни Кинг ще кодира в своето частно хранилище и ще публикува кода само след пускането му в продажба, което е изгодно за сътрудници и други заинтересовани страни. Нямаше официална организация. Нямаше инфраструктура в подкрепа на проекта (библиотеки, интеграция, документация, обща инфраструктура като изследователи на блокове и т.н.). Нямаше официален начин да се предложат промени в протокола, тъй като се свеждаше до заяждане на Съни Кинг във форума или чрез лични съобщения. Невъзможно беше да накараме проекта да се движи във всяка посока.

От създаването на екипа на Peercoin през 2016 г., мисията беше основно да организира правилно проекта, да зададе основното хранилище, да напише документация, да внедри процедура за предлагане на промени в протокола (RFC), да създаде основата на своята екосистема и да рестартира активното развитие . Всички тези цели вече са изпълнени и резултатите са очевидни.

Темпът на развитие винаги е висок. Издадохме три основни версии от края на 2017 г.: v0.6, v0.7 и v0.8, две от които бяха хард форкове, докато v0.6 беше мек форк. По-конкретно нашият хард форк v0.8, който наскоро се случи на 1 октомври, включва промени за над половин милион реда код, което го прави най-голямата кодова промяна в историята на Peercoin. Понастоящем има дванадесет предложени RFC, а някои носят много добри идеи като динамични награди за PoS и студено коване. Ние също така приехме нова философия на изданието, с по-чести издания, за да гарантираме качество и да позволим възможно най-скоро да бъдат възприети добри идеи.

С поглед към бъдещето ще продължим маратона с все по-големи темпове, тъй като сега има фондация, която може да наема и плаща на разработчици. С наближаването на v1.0, ние се надяваме да предоставим всички обсъждани в момента RFC, докато приемаме най-новия желан код от биткойн нагоре по веригата и други свързани проекти.

Ерик:

Сега да поговорим за общността и фондацията. Кога е създадена фондацията Peercoin? Каква роля играе по отношение на разработването на проекти към днешна дата? Също така, каква е основната мисия зад фондацията Peercoin?

Peerchemist:

Да имам фондация беше тема още преди времето ми с Peercoin (преди 2014 г.), но мнозина възмущаваха тази идея най-вече поради негативните аспекти на централизирана организация. Фондацията Bitcoin, например, завърши като пожар на сметището.

Нямаше нужда от фондация Peercoin преди 2016 г., честно казано, би било чудесно да има такава на леда, в режим на готовност. Нуждата от Фондацията стана очевидна през 2016/2017 г. с комерсиализацията на блокчейн сцената, когато стартиращите компании изскачаха наляво и надясно под прикритието на „ICO“. Тогава стана ясно, че се изисква юридическо лице, ако искаме да останем в „играта“, и да можем да осигурим нови листинги за обмен, партньорства и други неща, които изискват правен договор. По принцип поради невероятно количество измами, които се носят наоколо, всички и леля им започнаха да изискват юридически договор, за да могат да отрекат каквато и да е юридическа отговорност.

Аз бях този, който най-накрая настоя за Фондацията в края на 2016 г. Чувствах, че е време да го направя, затова продължихме напред. Процесът беше по-бавен, отколкото човек би могъл да очаква, тъй като взехме допълнителни предпазни мерки да не даваме власт на грешните хора. Тъй като Peercoin е децентрализиран проект с отворен код, който никой от нас не притежава, беше важно да се създаде фондация, която да го уважава. По този начин, видни и активни членове на общността бяха поканени да се присъединят към борда на Фондацията. Съветът е напълно демократичен и за всяко решение се изисква абсолютно мнозинство от гласове.

Финансирането на Фондацията идва от нас, които първоначално я предложихме, тъй като нямаше време да чакаме дарения. Покрихме всички съдебни разноски от собствените си джобове, за да го създадем. След като беше създаден през 2018 г., проектът най-накрая може да бъде финансово подкрепен от дарения от общността.

Ролята на Фондацията е да получава дарения от общността и да ги разпределя там, където е необходимо финансиране, като например заплащане на основните разработчици, помощен персонал и свързани с Peercoin проекти като нашия уебсайт, хостинг на форуми, организиране на промоционални дейности и други.

Основната мисия на Фондацията е да служи като юридическо лице на проекта и да подпомага развитието на Peercoin и свързаните с него проекти.

Ерик:

Как да станете част от фондацията Peercoin, за да повлияете на решенията, взети по пътя на по-нататъшното надграждане?

Пърххимик:

Всъщност фондацията Peercoin не взема решение за бъдещето на протокола Peercoin. Общността Peercoin взема решение за това. Концепцията за управление е проста меритокрация. Ако имате добра идея и можете да я разработите правилно и да напишете официален RFC, общността ще я прецени и ще реши дали тя ще бъде включена в бъдещия протокол. Разбира се, цикълът завършва с това, че всички заинтересовани страни приемат свежия код и секат своите монети срещу него.

Той е отворен и всеки може да се присъедини и да си сътрудничи.

Ерик:

Наскоро издадохме статия за топ криптовалути за получаване на пасивни доходи. Много блокчейн проекти, базирани на PoS алгоритъма, използват модела на възнаграждение, за да подхранват общността и да спечелят интереса на хората към техния проект. Какво е вашето отношение към подобно поддържане и увеличаване на броя на символичните ходлери?

Пърххимик:

Разглеждането на PoS като източник на пасивен доход е доста наивен поглед върху концепцията. Но разбирам, че повечето хора го наблюдават като такъв. Залагането на пасивен доход със сигурност е горещо напоследък, но мисля, че много хора не разбират, че наградата идва от инфлацията на цялостната система. Не мисля, че 10-20% годишната инфлация е здравословна или устойчива, но мнозина се справят наскоро.

Ерик:

Кой от съществуващите модели за предлагане на символи ще доминира в бъдеще и защо? ICO (първоначално предлагане на монети), IEO (първоначално предлагане на борса), STO (предлагане на токен за сигурност) или IFO (първоначално предлагане на фючърси)?

Пърххимик:

Още през лятото на 2018 г. прогнозирах, че в бъдеще ICO ще се извършват директно чрез борси. През третото тримесечие на 2019 г. видяхме първите IEO. Ако наблюдавате тези IEO по-отблизо, можете да видите, че стартиращите компании продават 5-10% от токените в IEO, докато останалата част вече е продадена на частни поддръжници, капиталови инвеститори и други форми на предварителна продажба. Вярвам, че в бъдеще новите токени ще бъдат напълно разпродадени, преди да бъдат включени в списъка и да бъдат изброени на популярни борси, само за да създадат спекулативен пазар. Защо? Защото е по-лесно, по-малко правни проблеми и повече контрол над пазара.

Ерик:

Вярвате ли, че ще има нова вълна от крипто шум като тази, която се проведе през 2017-2018?

Пърххимик:

Може би, не знам. Рано е да се каже. „Норми“ все още изплащат заемите, които са изгорили, за да закупят балонни крипто жетони. Мисля, че „нормалните“ хора се нуждаят от известно време, за да забравят травмата и да се възстановят.

Ерик:

Повечето от крипто ентусиастите смятат Bitcoin за източник на инвестиции. Какви качества трябва да включва криптовалутата, за да бъде идеалният актив за ежедневна употреба (онлайн покупки, преводи и т.н.)

Пърххимик:

Вярвам, че за да може крипто да се използва от масите, то трябва да бъде мащабируемо и да има доста ниски такси. Въпреки това мащабируемите блок-вериги обикновено не са децентрализирани, така че в известен смисъл това е стъпка назад. Ето защо мисля, че подходът към мащабирането на втория слой вероятно е най-добрият начин да продължите напред, тъй като запазвате децентрализираната блокчейн като слой за сетълмент и получавате мащабируем втори слой, който да използвате за ежедневни плащания. Лесното използване е друг аспект от него. Но това ще дойде естествено, вярвам.

Ерик:

Добре, сега е време за традиционните ни въпроси в края на всеки крипто разговор :) Ако веднъж срещнете Сатоши какво бихте му задали?

Пърххимик:

“Не можехте да си представите какво ще стане с това, а”?

Със здравословна доза цинизъм в гласа ми, разбира се.

Ерик:

Друг типичен, но интригуващ въпрос: каква ще бъде цената на BTC след няколко години?

Пърххимик:

Не съм бик с биткойните, но познавайки пазара, бих казал, че ще отскача между 3000 и 20 000 долара, докато звездите отново се изравнят.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map