Bitcoin Cash е криптовалута, създадена поради хард форка от Bitcoin през 2017 г. Основната причина за разделянето беше проблемът с мащабируемостта на Bitcoin и настояването на общността да увеличи броя на транзакциите, обработени в секунда от мрежата на Bitcoin.

В тази статия ще открием приликите и разликите между Bitcoin и Bitcoin Cash, ще говорим за обхвата на приложение на BCH, техническите характеристики и предимства и ще проучим как и къде да съхраняваме и обменяме Bitcoin Cash. Също така ще обсъдим бъдещето на този проект и неговото въздействие върху глобалната крипто общност.

Bitcoin Cash срещу Bitcoin

На 1 август 2017 г. група активисти на Bitcoin, разработчици и крипто ентусиасти инициираха биткойн хард форк, създавайки нова цифрова валута – Bitcoin Cash. Те модифицираха оригиналния код и стартираха нов клон на блокчейн.

Технически BCH е отделяне на биткойн, алтернативна версия, която е достатъчно подобна, но има своя независима блокчейн и играе по свои правила. BCH блоковете не могат да се добавят към BTC блокчейн. Bitcoin и Bitcoin Cash споделят идентична история на транзакциите до 1 август 2017 г., но две напълно различни дневници след тази дата.

биткойн срещу биткойн касова схема

Ключовата разлика между BTC и BCH е размерът на техните блокове. Създателите на BCH вярват, че най-добрият начин за решаване на проблема с мащабируемостта е да се увеличи всеки блок във веригата. Те предположиха, че ако повече транзакции се съберат в един блок, те ще бъдат обработени по-бързо. След хард форка, размерът на блока на BCH достигна 8MB, докато BTC беше 1MB. През май 2018 г. размерът на блока Bitcoin Cash се увеличи още повече и по време на писането (август 2020 г.) той се равнява на 32 MB.

Разработчиците на биткойни възприеха различен подход към проблема. Те излязоха с протокол SegWit – начин за отделяне на данните за подпис на блока от информацията за транзакцията. Този метод позволява да се съхраняват данни за подпис извън блок, като по този начин се оптимизира пространството вътре в блок и се позволява повече транзакции да се поберат в един блок. В момента блокчейнът на Bitcoin може да обработва 7-10 транзакции в секунда.

Повечето крипто експерти биха се съгласили, че този протокол не успя да реши проблема, но отложи потенциално окончателно решение за него. Някои твърдят, че след хард форка, Биткойн е останал само инструмент за инвестиции, докато Биткойн Кеш се превърна в истинско платежно средство.

Как работи Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash се основава на същата технология като Bitcoin, включително консенсус за доказателство за работа и алгоритми за копаене SHA-256. Той претърпява наполовина на всеки четири години и има лимит на предлагане от 21 милиона монети. Ето ръководство за начинаещи за копаене на Bitcoin Cash.

Първият блок, генериран както в Bitcoin, така и в Bitcoin Cash blockchain, е номер на номер 478,559. Всички предишни блокове, генерирани преди хард форка, са еднакви за двете цифрови валути. По време на разделянето всички собственици на Bitcoin имаха възможност да станат собственици на еквивалентно количество монети Bitcoin Cash.

Приложното поле на Bitcoin Cash е ограничено до две основни функции: начин на плащане и възможност за инвестиция. Можете да купувате стоки и да плащате за услуги онлайн, като използвате Bitcoin Cash, както и да изпращате, получавате и съхранявате BCH. Струва си да се спомене, че в момента много малко онлайн платформи приемат Bitcoin Cash като плащане, но с нарастването на потенциала на монетата ще има повече доставчици, които ще я приемат. Има широк кръг търговци които вече работят с Bitcoin Cash.

Въпреки високата си волатилност, Bitcoin Cash предлага отлични възможности за инвестиции и се търгува на повечето борси.

Удвояване на биткойн кеш

Намаляването на BCH се случва приблизително на всеки четири години, точно като Bitcoin. Последното намаляване на наполовина на Bitcoin Cash се случи на 8 април 2020 г., когато наградата за добив премина от 12.5BCH на 6.25BCH на блок. Смята се, че AntPool е майнинговият пул, който е намерил последния блок преди наполовина, височина на блока 630.000.

Намаляването наполовина е засегнало миньорите на Bitcoin Cash по целия свят. Много от тях трябваше да спрат по-нататъшни минни дейности, твърдейки, че новата награда, в комбинация с текущата цена на BCH, ще доведе до печалбите им близо до нула. Тъй като брутният марж на производителите на добив спадна с 10%, много от тях се изключиха от мрежата на Bitcoin Cash. В същото време, докато трудността на копаенето намалява, приходите нарастват за тези, които успеят да останат в BCH минната екосистема.

Bitcoin Cash спечели 11,2% в цената в деня на наполовина. Въпреки това не издържа дълго, като за броени часове падна от $ 277,22 на $ 262.

Промени в цената на Bitcoin Cash

Веднага след хард форка нещата изглеждаха ярки за новата криптовалута. Цената на BCH се повиши от 310 долара на 1 август 2017 г. до 3656 долара на 20 декември 2017 г., което донесе на инвеститорите над 1000% печалба за по-малко от половин година. След този скок цената на Bitcoin Cash имаше справедлив дял от възходи и падения, но през 2017 г. продължаваше да бъде страхотна инвестиция.

BCH достигна рекордното ниво през декември 2017 г. на ниво от $ 4.355. 2018 г. се оказа нещастна за много криптовалути и Bitcoin Cash не беше изключение: цената му спадна драстично, достигайки $ 75,03 през декември 2018 г. Тя се увеличи и стабилизира през 2019 г., скочи в началото на 2020 г. на почти 500 долара и остана близо $ 300 през първата половина на годината.

Между другото, събрахме всички прогнози за цените на Bitcoin Cash, за да сте сигурни за бъдещата си инвестиция.

Портфейли за биткойн кеш & Борси

Потребителите на крипто могат да съхраняват Bitcoin Cash в различни портфейли. Най-популярните портфейли за настолни компютри и мобилни устройства са Jaxx, Exodus, Electron Cash, Coinomi и BTC.com. BCH е съвместим и с хардуерни портфейли, като Trezor, Ledger и KeepKey.

Ето къде можете да купувате и продавате BCH:

Обмен BTC ETH USDT ВРЪЗКА щатски долар
Binance + +
Bittrex + + + +
HitBTC + + + +
Huobi Global + +
Кракен + + + +

Bitcoin Cash Future

Bitcoin Cash е петата най-популярна криптовалута в света, според Coinmarketcap, – не е лошо за отделяне!

Сред членовете на крипто общността има мнение, че Bitcoin Cash ще замени Bitcoin и ще се превърне в глобална цифрова валута номер едно. Но при едно условие: ако активните разработчици на Биткойн не намерят постоянно решение за проблема с мащабируемостта. По принцип бъдещето на BCH зависи от решенията, които би взел екипът за разработка на други монети.

Опитът да се предскаже дали дадена криптовалута ще се стреми или не е малко като да надникнете в кристална топка, но някои хора го правят по-добре от други. Роджър Вер, известен крипто инвеститор (наричан още „Биткойн Исус“), подкрепя Биткойн Кеш отново и отново в своите туитове и интервюта, предричайки голямо бъдеще за младата криптовалута.

roger ver биткойн кеш туитър

В един от последните му интервюта, Вер твърди, че е „оптимист по отношение на Bitcoin Cash“ и се чувства като през 2011 г., когато за първи път инвестира в Bitcoin. „Биткойн кеш може потенциално да се увеличи 500 или 1000 пъти от мястото, където е днес. Не мисля, че BTC някога ще се покачи “, – казва Вер.

Можете да намерите повече информация за бъдещото техническо развитие на BCH в него пътна карта.

Относно Changelly

Опровержение: Тази статия не трябва да се разглежда като предлагаща препоръки за търговия. Пазарът на криптовалути страда от висока волатилност и от време на време произволни движения. Всеки инвеститор трябва да проучи множество гледни точки и да е запознат с всички местни разпоредби, преди да се ангажира с инвестиция.