Кое е първото нещо, което ви идва на ум, когато мислите за криптовалута? Децентрализация? Анонимност? Бъдеще? Инвестиция? Какво ще кажете за нещо като риск, съмнение, нестабилност или дори спекулации? Нека бъдем честни и да признаем, че всички споменати положителни асоциации винаги се съчетават с някои отрицателни.

Тъй като цялата крипто индустрия е доста млада, никой риск не може да бъде избегнат от никой крипто ентусиаст, който влиза на пазара, независимо дали е голям инвеститор или начинаещ. С развитието на пазара се развива и валутата. Една от най-новите тенденции сред крипто общността, за която се смята, че стабилизира пазара, както и привличането на нови крипто последователи, е stablecoin. В този близък план ще дефинираме самия термин на стабилкойн, ще разберем неговите силни и слаби страни, ще обобщим неговата стойност и ще се опитаме да предскажем бъдещето му.

Какво е stablecoin и защо е толкова популярен?

Stablecoin е вид криптовалута, чиято отличителна черта е, че е много по-малко изменчива от другите криптовалути. Към днешна дата почти 80% от съществуващите стабилни монети са подкрепени от някакъв твърд актив, който се е доказал като стабилен. Stablecoin може да бъде подкрепен от:

  • Валути на Fiat
  • Търгувани на борса стоки (като злато, диаманти и др.)
  • Други криптовалути

По този начин stablecoin отразява цената на актива, към който е обвързан. С други думи, ако стабилкойн е подкрепен от валута в щатски долари, той проследява курса на щатски долари, докато стабилкойн, подкрепен от евро или, да речем, златото проследява съответно цената на еврото и златото.

Другият тип стабилни монети се наричат ​​алгоритмични стабилни монети. Неговата отличителна черта е, че такива стабилни монети не са подкрепени от обезпечения, така или иначе алгоритмичните стабилни монети се оказват стабилни. В този случай ценовата стабилност се постига чрез интегриране на паричната политика в интелигентните договори. Внедреният алгоритъм увеличава и намалява предлагането, за да поддържа стойността на монетата близо до стойността на твърдия актив, към който е фиксирана. Следователно алгоритъмът играе ролята на резервна банка.

Защо да инвестирате в стабилни монети?

Когато инвестирате в традиционни криптовалути, от първо значение е да правите разлика между спекулативни проекти и истински полезни проекти. Това е най-предизвикателното и рисковано търсене при влизане в крипто пространството, тъй като пазарът е пренаситен. И причината за запазването на нечии средства в стабилни монети е – на пазара има много малко налични до момента и тяхната цена следи отблизо цената на стабилен актив, към който е обвързан. Въпреки че все още има избор, който трябва да се направи.

Какво казват експертите

Помолихме лидерите на мнение в областта на стабилните монети да споделят своите виждания по най-горещите въпроси около крипто активите от ново поколение. Първият фронтмен на движението за стабилни монети, който сподели мнението си, е Грегъри Клумов, изпълнителен директор & Основател на STASIS – стабилната валута, известна като EURS, подкрепена от фиатната валута EURO. Можете да обмените 150+ крипто за EURS с няколко кликвания на Changelly.

Григорий, както сигурно знаете, има много различни мнения около стабилните монети. Някои пазарни лидери го наричат ​​нов биткойн, докато видни икономисти изразяват съмнението си по този въпрос. Как смятате редицата стабилни монети към днешна дата в крипто индустрията и в световен мащаб?

В момента стабилните монети се използват предимно от инвеститори и търговци за придвижване на богатство в и извън пазара на криптовалути много по-ефективно, отколкото ако им се наложи да използват фиат валута. Stablecoins могат да се използват и за осигуряване на достъп до стабилен запас от стойност за хората на места с променливи национални валути. Тъй като dApps и други части на блокчейн / криптовалутната екосистема продължават да се развиват, има голям шанс стабилните монети да се превърнат в предпочитаната валута за транзакции в рамките на екосистемата, тъй като те са по-способни да отговорят на функциите на парите: средство за размяна разчетна единица и запас от стойност. Биткойнът играе различна роля на пазара, тъй като може да се очаква значително да се увеличи (а понякога и да намалее) стойността с течение на времето, което го прави по-скоро инвестиционен актив, отколкото ежедневно средство за размяна.

Вярвате ли, че някои стабилни валути могат да изместят BTC от водещата пазарна позиция с времето?

Докато в крайна сметка биткойнът може да бъде надминат от друг символ по отношение на пазарната капитализация и / или обема на търговията, стабилните монети няма да бъдат причината за това. Stablecoins позволяват на инвеститорите да влизат / излизат от позиции на криптовалутния пазар много по-бързо и с по-ниски такси, отколкото ако се движат напред-назад между фиат и крипто. Това прави търговията много по-ефективна, но тази ефективност е еднакво достъпна и за тези, които търгуват с биткойни или други спекулативни цифрови активи.

Вярвате ли, че специфичността на стабилните монети може да катализира масовото им приемане много по-рано от другите криптовалути?

Да. Тъй като те нямат волатилност на други криптовалути като биткойн или етер, стабилните монети са по-подходящи за ежедневни случаи, като например плащане на стоки или услуги или плащане на такси за базирани на блокчейн приложения. Стабилната криптовалута обаче не е единственото нещо, което е необходимо за масовото приемане; все още има много работа по отношение на разработването на приложения и платежна инфраструктура, необходими за масово приемане.

Можете ли да посочите три причини, поради които човек трябва да инвестира или поне да обърне голямо внимание на стабилните монети?

Stablecoins осигуряват достъп до предимствата на крипто, като сигурност, скорост на транзакциите и публична, неизменна книга, като същевременно предпазват инвеститорите от пазарната нестабилност на други криптовалути.

Тъй като осигуряват надежден запас от стойност на блокчейна, стабилните монети позволяват по-безопасен и по-надежден поток на капитал в цялата екосистема на блокчейн. С течение на времето това ще помогне да се катализира развитието на цялата екосистема.

Тъй като стабилните монети осигуряват достъпен в световен мащаб синтетичен достъп до надеждни национални валути, те вероятно ще притежават специален апел за хората в държави с неуспешна парична политика, като предоставят на инвеститорите средства за правене на бизнес с хора извън типичните финансови / търговски центрове.

Друга видна фигура в криптопространството, която сподели своя експертен поглед върху ситуацията със стабилни монети е Стивън Кейд, съосновател на TrustToken или TrueUSD – стабилният капитал, подкрепен от фиатната валута в щатски долари. Можете лесно да сменяте крипто за TUSD на Changelly.

И така, Стивън, как смятате редицата стабилни монети към днешна дата и каква роля ще играе за крипто индустрията в бъдеще?

Stablecoins са дългоочакван стабилен инструмент за търговия за търговци на криптовалути. Те ще дадат възможност на потребителите и бизнеса най-накрая да използват криптовалута като средство за размяна.

Вярвате ли, че някои стабилни валути могат да изместят BTC от водещата пазарна позиция с времето?

Stablecoins и BTC изпълняват различни функции за търговците. Основното предложение за стойност на BTC е като запас от стойност – някои го наричат ​​„цифрово злато“. Той има дълги времена на транзакции и нестабилна цена, така че е трудно да се използва BTC като средство за размяна.

Конюшните монети са проектирани да се използват като средство за обмен.

Помислете как хората купуват злато или акции като инвестиции и след това използвайте пари в брой или кредитни карти за ежедневни покупки. И двете са важни градивни елементи за цифровата икономика.

Вярвате ли, че специфичността на стабилните монети може да катализира масовото им приемане много по-рано от другите криптовалути?

Чрез стабилните монети всекидневните хора и бизнесите могат да се насладят на предимствата на цифровите валути (по-бърза скорост на транзакциите от ACH, глобален достъп) без волатилността на биткойните. Сега можете да платите заплата, да вземете заем или да купите кафе с криптовалута, което дава възможност за нова икономика на финансови приложения за криптовалута.

Можете ли да посочите три причини, поради които човек трябва да инвестира или поне да обърне голямо внимание на стабилните монети?

Много блокчейн приложения, като заеми, заплати и пазари за прогнозиране, ще изискват стабилна валута, за да улеснят плащанията между потребителите.

Стейбълкойните в крайна сметка могат да се използват за парични преводи. Някои развиващи се икономики все повече разчитат на криптовалути за търговия.

Стабилните монети ще бъдат широко използвани от традиционните финансови институции, навлизащи в крипто индустрията. Нашата стабилна валута TrueUSD използва легално средство, с което са запознати (ескроу акаунти), за да им позволи да извършват безопасни сделки на крипто пазарите.

В края на септември Changelly интервюира Coulter Mulligan, ръководител маркетинг в MakerDAO – фондацията, която използва пълния потенциал на крипто индустрията, като предоставя обезпечителни заеми, децентрализирано управление и местния стабилен DAI. Както вероятно се досещате, DAI се предлага и за незабавен обмен на Changelly. Ето една от основните мисли на Coulter относно стабилните монети:

Можете да прочетете пълната версия на интервюто с DAI, като следвате връзката.

Както и да е, списъкът със стабилни валути, налични за безпроблемна размяна на Changelly, е много по-широк. Изберете този, в който бихте искали да инвестирате, и направете хубав суап:

Нека направим интервю с Changelly! Независимо дали сте основател на крипто проект или крипто блогър – свържете се с нас на [имейл защитен] и споделете вашите мисли по най-горещите теми в прекрасното крипто пространство!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me