След като започнаха с гръм и трясък 2018 г., до края на годината криптовалутите се сринаха като къща от карти. Последствията бяха толкова силни, че по-широкият пазар в крайна сметка загуби над 700 милиарда долара пазарна капитализация. Като цяло това беше кошмарно за инвеститорите по целия свят.

Въпреки това, много от тях винаги са се възползвали от основите, които управляват класа активи, особено когато става въпрос за крипто / блокчейн проекти, които са издържали теста на времето и са подкрепени от стабилна комбинация от стабилен технологичен прогрес и подкрепящи общности.

Litecoin и Ethereum – алткойните, които ще увеличим днес, и двете отговарят на сметката на този фронт.

И двата актива съществуват от известно време и обикновено показват известна степен на стабилност – относително казано – тъй като биткойн се влачи по-широкия пазар, докато претърпява резки колебания.

Но дали в момента те са в състояние да донесат така необходимото облекчение на крипто общността през 2019 г.? Нека разберем.

Litecoin срещу Ethereum: Което се очаква да отскочи по-бързо?

Една от най-старите криптовалути в обращение, Litecoin за първи път възниква през 2011 г. като разклонение на Bitcoin под Лиценз за MIT / X11. В момента това е осмата най-популярна криптовалута с пазарна капитализация от около около 1,9 милиарда долара.

В разгара на крипто бума през 2017 г., Litecoin нарасна чак до $ 350 и повече. Въпреки това, повече от година на забавяне забавяне по-късно, в момента той се оценява на около $ 32.

Цена Пазарна капитализация Циркулираща доставка
Litecoin ~ 32 долара ~ 1,9 милиарда долара 60+ M LTC
Ethereum ~ 117 долара ~ 12 милиарда долара 104 + М ETH

Ethereum е сравнително по-млад със своята публична версия, датираща от 2014 г..

Поради редица фактори, включително използването му извън криптовалутите, той се изкачи доста бързо на крипто класациите и скоро стана вторият най-популярен дигитален актив след биткойн по пазарна капитализация. (Въпреки че засегна на третото място в момента, след като беше по-добър от XRP).

Към днешна дата цената на Ethereum се движи около 120 долара, което е съкрушително ниско за някой, който е инвестирал в актива в началото на януари 2018 г., когато монетата достигна връх рекорд за всички времена от 1400 долара+.

Въпреки това, въпросът за милиони долари, който в момента задават инвеститорите, е колко време, докато Litecoin и Ethereum отскочат от тази спирала надолу.

Litecoin срещу EthereumСпадът на цените на Litecoin и Ethereum от януари 2018 г. [Източник: coincap.io] За съжаление, няма признаци за незабавно репресия и за двете.

Всъщност някои наблюдатели твърдят, че шансовете са големи, че Litecoin и Ethereum биха могли да се потопят чак до ~ $ 2 и ~ 10 $ съответно през 2019г.

Имайте предвид обаче, че повечето от тези прогнози са чисто спекулативни и не са подкрепени с никакъв проверяваем / надежден метод или данни. Може да искате да ги вземете с щипка сол.

Много зависи от стабилността на по-широкия крипто пазар

Въпреки че е възможно по-широкият крипто пазар да се забие още през следващите месеци, много инвестиционни експерти са оптимисти, че 2019 е годината, в която волатилността на крипто най-накрая ще започне да отслабва. Очаква се институционалните инвеститори да играят ключова роля в този аспект.

Критична волатилност през 2018 г.Изображение: Крипто волатилност през 2018 г. [Sourec: SFOX]

Институционалната фаза на крипто може вече да е започнала

Има няколко фактора, поради които много вътрешни лица от индустрията вярват, че институционалните инвеститори е вероятно да се стичат в крипто пространството в голям брой през 2019 г., включително:

 • Регулаторите в редица големи икономики вече са убедени, че крипто е тук, за да остане и следователно се готви да въведе регулаторни рамки за надзор на сектора.
 • Броят на качествените попечителски решения за цифрови активи непрекъснато нараства.
 • Приемането на крипто фючърси, форуърдни договори и деривати набира скорост.
 • Шансовете са големи, че Американската комисия по ценни книжа и борси скоро ще даде одобрение за крипто ETF, отваряйки шлюза и за други.

Всъщност експерти от индустрията като Том Сурман (директор на Всяка столица) са на мнение, че криптопространството може вече спокойно да се е плъзнало в институционалната фаза.

Оценката на Сурман има смисъл, като се има предвид, че редица тежки тежести на Уолстрийт, включително такива като Goldman Sachs, Fidelity и Blackrock, вече са до коленете в собствените си крипто / блокчейн начинания. И тук идва интересната част – в индустрия, за която е известно, че е особено склонна към пристрастност на манталитета на стадото (прочетете: маймуна виж, маймуна прави), крипто начинанията, предприети от тези компании, се смята, че вече са предизвикали верижна реакция на подобни инициативи от други институционални играчи.

Институционалните инвеститори могат да помогнат за стабилизирането на пазара, като „закотвят“ пазарни китове, контролирайки огромни обеми криптохолдинги, които могат да променят / изкривят крипто цените без никакви забележими последици.

Въпреки това, за разлика от инвеститорите на дребно, институционалните инвеститори не са свободни да манипулират пазара в голям мащаб – особено след като регулаторите ще бъдат там, за да контролират всяко тяхно движение.

Следователно по-голямото участие на институционалните инвеститори всъщност може да бъде от полза за пазара чрез стабилизиране на цените на основните крипто активи.

Litecoin прогноза за 2019 г.

Има редица причини да бъдем оптимисти за перспективите на Litecoin през 2019 г. Но преди да се задълбочим в това, нека да направим няколко неща:

 • Биткойн ще остане най-известният дигитален актив в обозримо бъдеще.
 • Представянето на по-широкия пазар през 2019 г., включително този на Litecoin, по своята същност ще зависи от представянето на най-популярната крипто в света.

Тъй като цените се стабилизират в до голяма степен регулирана крипто икономика с по-голяма степен на участие от институционални инвеститори, биткойн може да стане свидетел на втора вълна на растеж.

Да се цитат Джоел Крюгер, валутен стратег в LMAX Exchange:

„[….] Има огромен потенциал, който идва с децентрализираната, дигитална валута от тип„ равнопоставен “и когато започнем да виждаме по-ясно възможностите, Биткойн ще си върне основите и ще се върне към търговията на върха.“

„Това ни оставя перспектива за биткойн през 2019 г., която може да види продължаване на слабостта през първата половина на годината, преди пазарът най-накрая да се стабилизира и да започне да се връща обратно в очакване на това, което трябва да бъде впечатляваща втора вълна за крипто активи. “

Както винаги, всяко положително развитие в биткойн мрежата директно ще доведе до скок в представянето на Litecoin. Не само защото растежът на Биткойн в крайна сметка се стича до Litecoin или по този начин до всички основни криптовалути, но и поради проблемите с мащабируемостта на Биткойн.

Когато пазарът е възходящ и биткойнът непрекъснато нараства, добавеният трафик в биткойн мрежата обикновено запушва системата и води до по-високи такси за транзакции. В такива сценарии Litecoin, с по-бързото си време за блокиране и по-ниските такси за транзакции, определено ще привлече значителна част от обичайния биткойн трафик към собствената си мрежа.

Освен това, поради по-високата си ликвидност и по-бързата скорост на транзакциите (2,5 минути срещу 10 минути на Биткойн), Litecoin е много подходящ за по-малки транзакции, което от своя страна добавя чар към ежедневната му използваемост, като например при покупка на хранителни стоки.

Други фактори, които намекват за повишено търсене на Litecoin през 2019 г., включват:

 • Майнингът на Litecoin е (може би) по-удобен поради новия алгоритъм за доказателство за работа.
 • Той е по-малко изменчив от повечето други големи криптосистеми.
 • Потребителите могат лесно да разменят атоми между Bitcoin и Litecoin.
 • Litecoin е съвместим с Lightning Network, което допълнително увеличава скоростта му.
 • Почти всички хардуерни портфейли го поддържат.

И накрая, винаги ще има само 84 милиона Litecoin токени, от които повече от 60 милиона токени вече са в обращение. Това означава, че Litecoin постепенно става все по-оскъден в сравнение с, да кажем, Ether и повечето други крипто.

Разбира се, все още сме далеч от свидетелите, че Litecoin изчерпва ограничението си за предлагане, но това не пречи на стратегическите инвеститори да го разглеждат като полезна дългосрочна инвестиционна възможност.

Прогнози на Ethereum за 2019 г.

Ethereum е пропуснал близо 90% от стойността си на годишна база към времето на печата. Това е огромна загуба – може би най-лошото представяне сред всички основни виртуални валути от началото на текущото забавяне.

От по-ярката страна, за разлика от Litecoin, Ethereum не е криптовалута през и през. Той също така се удвоява като платформа, която улеснява „интелигентни договори“, задвижвани от Ether, естествения криптовалутен елемент на мрежата Ethereum.

Можете да намерите повече информация за интелигентните договори в нашето подробно отразяване на това как работят интелигентните договори на Ethereum, но накратко, Ethereum в момента е най-популярната платформа за интелигентни договори, въпреки нарастващата конкуренция.

Голям брой корпорации и организации използват интелигентни договори на Ethereum, за да създават свои собствени продукти. Това търсене е от жизненоважно значение за Ethereum да запази влиянието си като един от топ 3 на криптовалутите в света. С увеличаване на използването на платформата, тя постепенно ще привлича все повече и повече движения, което от своя страна ще повиши и цената на криптовалутата.

Въпреки сриващите се цени, 2019 се очаква да бъде вълнуваща година за Ethereum. Особено като се има предвид, че широкоочакваният константинополски хардфорк ще удари някъде в края на февруари 2019 г. След като това се случи, средното време на блока ще започне да се увеличава и вероятно ще избута бомбата с трудност до около половин минута.

Друго голямо развитие ще бъде Ethereum 2.0, включващо надстройката на Casper, следващото поколение алгоритъм за доказателство за залагане в мрежата, както и добавянето на sharding.

По думите на главния изпълнителен директор на ConsenSys и съосновател на Ethereum Джоузеф Любин, тези по-фини подробности отразяват потенциала на мрежата Ethereum много по-добре, отколкото статистиката за пазарната капитализация.

Пазарната капитализация не отразява активността. Децентрализираните мрежи нарастват.

-10B + дневни заявки за API, обслужвани от @infura_io

-1 милион+ @trufflesuite изтегляния

-1 милион+ @metamask_io изтегляния

-12K + на живо @Ethereum възли

-48M + уникални #Ethereum адреси

-3x @LinkedIn #blockchain работни места

– Джоузеф Любин (@ethereumJoseph) 1 декември 2018 г.

Заключителни думи

Така че това беше груб преглед на някои от основните събития, които инвеститорите могат да очакват от Litecoin и Ethereum през 2019 г. Що се отнася до прогнозите за цените, умишлено избягвах да цитирам конкретни цифри, тъй като правенето на дългосрочни прогнози на нестабилния крипто пазар е напразно и отново , всичко зависи от това колко време, докато пазарът се стабилизира.

Въпреки това основите в момента са силни както за Litecoin, така и за Ethereum, което означава, че когато пазарът най-накрая отскочи, и двете монети ще бъдат там в челните редици на следващата вълна на растеж заедно с Bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me