Всяка индустрия има своята уникална терминология, определения и съкращения, които истински разбират само тези в индустрията. За тези отвън обаче спазването на всички тези специфични за индустрията съкращения може да бъде истинско предизвикателство и значителна бариера за навлизане.

Светът на криптовалутата и блокчейнът не е изключение и ще срещнете много загадъчни термини и странни съкращения, докато слизате надолу по кривата на обучение (особено ако посещавате Reddit!) Ето някои от най-често използваните термини на пазара на криптовалути, заедно с ежедневните им преводи на английски.

Терминология

Криптовалута

Нека започнем с най-основното определение – криптовалута. Терминът криптовалута се отнася до вид цифров актив, който е проектиран да бъде средство за обмен. Този вид обменна среда използва криптография, за да поддържа транзакциите сигурни. Криптографията се използва и за контрол на създаването на допълнителни валутни единици.

Адрес

По отношение на криптовалутата, адресът е код, използван за изпращане, получаване или съхранение на криптовалута. Тези адреси се състоят от 26-35 знака, комбинация от букви и цифри. Адресът може да се отнася и до публичния ключ, чифт ключове, необходими за подписване на техните цифрови транзакции.

Altcoin

Терминът altcoin се отнася до всяка цифрова криптовалута, различна от Bitcoin (и до известна степен Ethereum). Биткойнът е най-популярната криптовалута, но има и над 1000 други. Всяка една от тези над 1000 криптовалути е известна като алткойн, съкратено от алтернативна монета.

Блокчейн

Блокчейнът е това, което прави възможни криптовалути като Биткойн. Това е списък на всеки блок, който е добит от създаването на криптовалутата.

Награда за блокчейн

Криптовалутите не се печатат – те се добиват. Всеки път, когато миньор успешно хешира блок на транзакция, те получават награда за блокчейн.

Фиат Валута

Може да чуете щатския долар и други традиционни валути, наричани фиатни валути, но какво означава това? Фиатната валута се използва за описание на всяка физическа валута на хартия. Правителствата и централните банки обикновено издават фиатни валути и са напълно регулирани и централизирани.

Поставка за чанти

Когато инвеститорът държи на криптовалута, която е поевтиняла, се знае, че е „държател на багаж“ или „държане на чанта“.

Hard Fork

Твърдите вилици са типични в света на криптовалутите и този термин се отнася до промяната на основната блокова структура на криптовалутата.

Хеш

Хешът е термин за математическия процес, който трансформира променливо количество данни в по-кратък изход с фиксирана дължина. Този термин се използва в копаенето на криптовалути.

Минен

Криптовалутите се добиват не в подземни структури, а с компютърен хардуер. Копаенето включва използване на сложен компютърен хардуер за решаване на сложни математически задачи.

Доказателство за работа

Доказателство за работа се използва, за да се обвърже способността за копаене с изчислителната мощ на участващите компютри.

Късо

Криптовалутата може да бъде съкратена по същия начин, както акциите. Когато търговец или инвеститор прекъсне криптовалутата, той или тя се надява да спечели от намаляване на цената. Съкращаването може да бъде рисковано, тъй като нарастващата цена може да доведе до огромна загуба.

Копнеж

Заемането на дълга позиция е обратното на късата. Когато търговец или инвеститор продължи дълго, те се надяват да спечелят от увеличение на цената.

Летливост

Волатилността е мярка за движението на цената на инвестицията във времето. Пазарите на криптовалути са добре известни със своите високи нива на нестабилност.

Портфейл

В крипто валутен портфейл портфейлът е цифров или физически адрес, който се използва за съхранение на монетите. Портфейлът може да се използва и за изпращане и получаване на биткойн и други форми на криптовалута.

Съкращения

Ще срещнете много съкращения в пространството на блокчейн, много от които няма да намерите никъде другаде. Те може да са объркващи в началото, но не търсете повече, защото тук са най-често срещаните.

DAPP

Децентрализирани приложения. Приложение, базирано на блокчейн, което работи по изцяло децентрализиран начин.

DCA

Средно за доларовите разходи. Използва се за намаляване на нестабилността на пазарните портфейли чрез разпределяне на покупките и продажбите за по-продължителен период.

FOMO

FOMO означава „Страх от пропускане“ и това е често срещана гледка на нарастващия пазар. Тъй като цената на биткойн и други криптовалути продължава да расте, все повече и повече новодошли навлизат на пазара. Това усещане за FOMO може да доведе до повишаване на търсенето още повече.

FUD

FUD означава страх, несигурност и съмнение и това също е често срещана гледка на пазара на криптовалути. Винаги има опасения, че новодошлите ще навлязат на пазара на върховете и че цената ще спадне рязко, след като бъдат инвестирани. Несигурността и съмнението също са често срещано явление на нестабилните пазари и за това трябва да бъдат подготвени нови инвеститори.

ICO

ICO е първоначално предлагане на монети, подобно на първоначално публично предлагане (IPO) на фондовия пазар. ICO се използва за набиране на пари за нов проект за криптовалута, като предлага определено количество монети на обществеността. Този първоначален набор от монети се предлага на базова цена, след което цената ще варира в зависимост от търсенето и предлагането.

TA

TA е съкращение от Технически анализ. Използва се от анализаторите за прогнозиране на ценовото действие и посоката на монета в близко бъдеще. Някои хора вярват, че това не е нищо друго освен шарлатанство, но много анализатори смятат, че могат да генерират красиви печалби с типичната променливост, която се случва на крипто пазарите.

Разбирането на терминологията, свързана с криптовалутния пазар, е много важно, особено ако сте готови да влезете. Всяка индустрия има своя уникален речник и разбирането на тези термини може значително да повиши нивото ви на комфорт.

Специална терминология за биткойни H2 Заглавие тук

Проучихме някои терминологии от общото криптовалута и блокчейн пространството, сега нека разгледаме конкретно водещия дигитален актив, биткойн.

Блок

Блокът е обобщена секция от биткойн транзакции в биткойн мрежата, които са извършени през определен период. Обикновено всеки „блок“ отнема около 10 минути. Биткойн миньорите трябва да валидират блокове, за да получат своята награда за блокове.

Потвърждения

Изпратете транзакция от портфейла си на борса и изчакайте няколко минути. След известно време може да видите средствата си на адреса си за обмен, но до тях ще пише нещо като „Потвърждения (12/20)“. Транзакция с биткойн ще бъде непотвърдена, докато не бъде напълно включена в блок и потвърдена от пълни възли в мрежата на биткойн, както описахме по-горе. След като стане, вашите средства ще бъдат на разположение.

Портфейл с много подписи (Multi-sig)

Портфейлите са от съществено значение за запазване на вашите криптовалутни фондове в безопасност. Портфейлите с много подписи, наричани също „multi-sig“, са както подсказва името, портфейли, които изискват електронен подпис от множество страни. Без да се подписват множество страни по транзакция, средствата не могат да бъдат премествани. Мулти-сиг портфейлите са особено разпространени в корпоративната и обменната употреба.

Частни ключове

Частните ключове са рандомизиран низ от букви и / или цифри, които се използват за изпращане на биткойни към и от портфейла. Частните ключове са начинът, по който се осъществява достъп до портфейлите и те трябва да се пазят сигурно, за да се пазят средствата.

Сатоши

Сатоши, кръстен на анонимния създател на Биткойн Сатоши Накамото, е най-малката обменна единица в биткойн мрежата. Биткойнът се дели на осем десетични знака, а един Сатоши (0,00000001) е най-малката възможна единица.

SHA-256

SHA-256 се отнася до хеш функцията, която се използва по време на процеса на добив, когато миньорите валидират блокове в мрежата на Биткойн.

Ако сме пропуснали нещо, моля, коментирайте по-долу и ще го добавим!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me