Changelly работи доста просто. Създавате транзакция и въвеждате адреса на портфейла, генериран от приложението на портфейла, на което изпращаме вашите разменени пари. За да купите Ethereum, Bitcoin, Litecoin или друга крипто на Changelly, трябва да имате подходящ портфейл. В тази статия ще ви преведем през голямо разнообразие от портфейли за криптовалута, за да знаете какво да изберете.

Основни портфейли (пълен възел)

Именно това означава истинската децентрализация. Основните портфейли ви позволяват да станете пълноправен член на децентрализираната блокчейн мрежа. Това са приложения с отворен код, които можете да изтеглите от официалната уеб страница на монети. След като бъде изтеглен и инсталиран, портфейлът изисква блокчейн, изтеглен на вашия компютър. Това означава, че ще ви трябва достатъчно място, за да съхранявате цялата блокчейн на вашето устройство. Понякога става трудно, тъй като блокчейнът може да отнеме стотици гигабайта. Основният портфейл е отличен инструмент за съхранение и управление на вашите средства, над който имате пълен контрол. Независимо кой е напълно безопасен, основният портфейл е труден за използване. Когато изпращате или получавате монети, портфейлът ви трябва да се синхронизира с блокчейн, за да отразява действителното салдо в неговия интерфейс. Основните портфейли са подходящи за тези, които не се доверяват на други портфейли и предпочитат собствените си машини да съхраняват всички данни. Не забравяйте да направите резервно копие на портфейла и личните си ключове на безопасно място. В случай, че пропуснете това, никой няма да ви помогне да възстановите средствата си!

Професионалисти

Всички данни, включително блокчейн и частни ключове, се съхраняват на вашия компютър. Вие контролирате изцяло средствата си и никой няма достъп до тях.

Минуси

Изисква твърде много свободно място на вашия твърд диск. Трябва да се синхронизира с блокчейн всеки път, когато изпращате или получавате пари.

Леки (леки) портфейли

Този тип портфейл е доста популярен и прави вашето криптовалутно изживяване по-гладко. Терминът „олекотен“ означава, че не е нужно да изтегляте цялата блокчейн на компютъра си, губейки място в нея. Lite портфейлите съхраняват blockchain на своите сървъри и излъчват всички транзакции в мрежата. Някои от леките портфейли имат вграден обменник, който ви позволява да превключвате между валути. Можете да използвате версии на браузъра на такива, както и да управлявате средствата си чрез вашия смартфон. Все още имате лични ключове или парола, съхранени на вашия компютър. Това означава, че имате пълен контрол върху средствата си. Трябва да съхранявате ключовете / паролата на сигурно място. Не го губете, в противен случай няма да можете да получите достъп до портфейла си.

Професионалисти

Лесен за използване, няма нужда да изтегляте блокчейн, синхронизиране в реално време, имате достъп до личните си ключове.

Минуси

След като частните ключове бъдат загубени, достъпът до портфейла ще бъде отказан.

Портфейли за попечителство

Всички потребители, които някога са имали крипто портфейл, знаят за жизнената важност на частните ключове. След като ги загубите, всички пари в портфейла изчезват завинаги. В много случаи съхранението на частния ключ се превръща в сериозен проблем, особено ако компютърът ви е хакнат. Портфейлите за поверителност имат за цел да го разрешат, като контролират вашите лични ключове. Не е нужно да се притеснявате за такива, тъй като вече няма да ги губите. Освен леките портфейли, попечителските поддържат блокчейн на сървърите си и се синхронизират с него в реално време. Това е лесно решение за прехвърляне, конвертиране и управление на вашите монети. Можете да го използвате във вашия уеб браузър, настолен компютър или смартфон, без да изтегляте допълнителни неща.

Някои смятат попечителските портфейли за ненадеждни поради факта, че потребителят не контролира напълно портфейла си. Големите и надеждни доставчици на портфейли обаче безопасно съхраняват ключовете офлайн и всъщност нямат достъп до вашите средства.

Професионалисти

Лесен за използване, без стрес, причинен от съхранение на частни ключове, няма нужда да изтегляте блокчейн.

Минуси

Не контролирате личните си ключове. Не е подходящо, ако търсите портфейл, който ви осигурява пълен контрол върху вашите средства.

Хардуерни портфейли

Вместо портфейл за съхранение на монети, хардуерният портфейл съхранява вашите лични ключове. Ако се страхувате да не загубите ключовете си, можете да присвоите хардуерен портфейл (като TREZOR) на портфейла си и да съхранявате там всички частни ключове. Хардуерните портфейли поддържат ключовете ви офлайн и ви предоставят ключовете по всяко време, когато трябва да направите транзакция. Можете също да архивирате вашите лични ключове на вашия компютър, което е доста удобно и безопасно.

Сплит транзакции

Някои от портфейлите имат опция за разделяне (разделяне) на транзакции. Кажете, че ще размените 1 BTC на Changelly. Можете да изпратите тази сума частично, като я разделите на няколко по-малки транзакции. Може да бъде полезно, когато изпращате големи суми, тъй като по-малките части ще бъдат разменени по-бързо. Но ако изпратите сумата по-малка от 1 BTC, ви предлагаме да я изпратите в една транзакция, в противен случай ще има голям риск разделените транзакции на малки суми да се провалят.

Функции за сигурност

Освен импортиране на частни ключове на компютър, има и няколко начина за защита на портфейла, които се прилагат до голяма степен в крипто портфейлите. Всеки от тях предизвиква бурна дискусия за сигурността. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Йерархично детерминирани (HD) портфейли

Някои портфейли генерират адреси и ключове на случаен принцип, като ги променят на равни интервали. Това помага да се подобри сигурността на портфейла, но сега е толкова удобно за потребителя, тъй като винаги е необходимо да се поддържат актуални резервни копия с широк спектър от адреси. Вместо да генерират портфейлни адреси на случаен принцип, йерархично детерминираните портфейли ги генерират в съответствие с определен алгоритъм, базиран на така нареченото семе. Семето представлява поредица от произволни думи, за които е невъзможно да се отгатне. Това е „главен ключ“, който помага за генерирането на частни ключове и възстановяването на портфейла. HD портфейлите остават сигурни, няма нужда да архивирате портфейла си след всяка транзакция.

Multisig (многоподпис)

Тази функция изисква два или по-често три частни ключа, споделени между портфейла и потребителя. Основното предимство на мултисиг портфейлите е, че дори в случай на загуба или кражба на ключ, пак можете да възстановите средствата си.

Няколко примера

Всеки тип портфейл има своите уникални характеристики. Основните портфейли са най-доброто решение за тези, които търсят истинска поверителност и пълен контрол. На свой ред, някои попечителски и олекотени портфейли поддържат широка гама от крипто или жетони и имат вграден обменник, който позволява лесно да се сменя между тях.

Ето малка таблица за сравнение между най-известните портфейли за криптовалута, за да разберете по-добре коя опция ви подхожда най-добре.

Тип Име Мулти или единична валута Защита Changelly интегриран Интерфейс
Ядро Биткойн ядро Биткойн Архивиране на частни ключове работен плот
Ядро на Litecoin Единичен Litecoin Архивиране на частни ключове работен плот
Лек Myetherwallet Само Ethereum и символи Ключови файлове за възстановяване Уеб
Gatehub Единична (Ripple) Ключ за възстановяване, потвърждаване в две стъпки Уеб
Jaxx Мултивалута HD, фраза от 12 думи за сигурност + (предстоящо) Работен плот, Android, iOS
Коиноми Мултивалута HD, публична криптография + (предстоящо) Настолен компютър, Android
Electrum Биткойн Multisig, тайна фраза Настолен компютър, Android
Nanowallet XEM HD, парола / парола + Работен плот, iOS, Android
Bitpay Биткойн HD, потвърждаване в две стъпки Работен плот, iOS, Android
Попечителство Coinbase Мултивалута Mulitisig, хладилно съхранение в трезора, проверка в две стъпки Мрежа, iOS, Android
Freewallet Мултивалута Студено съхранение в трезора, проверка в две стъпки + Мрежа, iOS, Android
BitGo Мултивалута Multisig, проверка в две стъпки Мрежа, iOS, Android
Монетни плащания Мултивалута Multisig, хладилно съхранение + Мрежа, iOS, Android
Xapo Биткойн Multisig, хладилно съхранение, проверка в две стъпки Мрежа, iOS, Android

Независимо какво изберете, Changelly приема всички видове портфейли. След като инсталирате и получите адрес на портфейла, можете да обменяте криптовалута на Changelly само с няколко кликвания. Можете също да го направите направо в интерфейса на портфейли, маркирани с „+“.

Имате ли въпроси? Винаги сме готови да ви помогнем в [имейл защитен]

Останете на линия!

Twitter 

Facebook 

Телеграма 

Reddit

Youtube

Ще ви държим в течение за последните новини, съвети и ръководства.