Възстановяването на загубени биткойни е почти невъзможно. Разбрахме обаче един случай, когато ранен крипто инвеститор Майк Стай хакна файла и си върна криптовалутата. Майк Стай е доктор по компютърни науки и експерт по криптография. Той публикува статия за хакване на криптиран zip файл, в който се съхраняват ключове от биткойн портфейли. Той беше помолен да направи това от анонимен клиент, който купи криптовалута още през 2016 г., но забрави паролата за архива с ключовете.

Stay успя да пробие zip файла и по този начин възстанови за крипто ентусиаста достъп до неговия адрес с монети на стойност 300 хиляди долара по текущия курс. Ето как беше.

Случаят на Майк Стой

Останете се заинтересували от криптография още през деветдесетте години. След това публикува няколко научни статии по тази тема. Неговият анонимен клиент откри тези документи и реши да се свърже с експерт. Ето цитат от Майк, в който той говори за случилото се.

През януари 2016 г. клиент купи биткойни на стойност от 10 до 15 хиляди долара и запази ключовете на портфейла в криптиран zip файл. След като цената на монетите се увеличи до 300 хиляди долара, той реши да продаде биткойни, но паролата за архива беше загубена. За щастие лаптопът със самия файл остана на клиента, освен това той си спомни точно кога архивът е шифрован.

При криптирането на архива с помощта на InfoZip е взета предвид датата, така че клиентът помогна да се намали броят на възможните пароли до само 10 квинтилиона. В този случай е напълно възможно да изберете правилната комбинация. В резултат на това проблемът беше решен с помощта на конвенционална ферма за добив с видеокарти.

Според Stay опитът му в криптографията е помогнал за намаляване на работното време от няколко месеца на няколко дни.

За съжаление много повече хора все още не могат да си възвърнат достъпа до своите биткойни. Според някои оценки до 25 процента от добитите монети са загубени завинаги. Те никога повече няма да бъдат преместени от портфейлите си. Въпреки това, няколко допълнителни биткойни няма да навредят на никого.

Този случай е едно от много редките обстоятелства, при които хората успяват да намерят своите биткойни. Обикновено паролите се забравят безвъзвратно, флашките с ключове случайно се изхвърлят и хартиените портфейли се губят. В резултат на това тази ситуация подчертава значението на отговорното съхранение на пароли и ключове. Всъщност само тези комбинации от символи свързват крипто инвеститора с неговите активи, така че с тях трябва да се работи изключително внимателно.

Колко време отнема да вземете частен ключ на биткойн портфейл?

Частен ключ е 256-цифрено число, което може да бъде представено и като 64-цифрен шестнадесетичен ключ. The По-добре купува уебсайт има услуга, с която можете да проверите сложността на вашата парола. Ами ако въведете там частен ключ и разберете колко време ще отнеме на хакерите да вземат паролата за всичките ви биткойни?

по-добри момчета

Всъщност на сайта научаваме само, че е невъзможно да пробиете личния си ключ с обикновен избор.

Как да възстановите семенна фраза

Колко от нас знаят наизуст личните ключове на портфейлите си? Някои портфейли дори сами не предоставят частни ключове, вместо това те издават начални фрази, с които можете да възстановите портфейла си в случай на непредвидени обстоятелства. По правило фразите за засяване се състоят от 12-16 думи, които потребителите се насърчават да запишат на лист хартия и да ги съхраняват на безопасно място. Невъзможно е да вземете началната фраза, състояща се от 12-16 произволни думи.

Всички записахме семената на лист хартия, поставихме ги в сейф или в банкова клетка и седяхме доволни, уверени в безопасността на нашите биткойни. Винаги обаче трябва да помните, че можете да разбиете портфейла от друга страна.

Почти всички от нас имат портфейли, инсталирани на компютър или смартфон. Можете да ги отворите с най-простата парола, а понякога и с пръстов отпечатък. На свой ред хардуерните портфейли за криптовалута в повечето случаи са защитени с 4-цифрен ПИН код. И колко време отнема да откраднеш вашите биткойни?

Изборът на 4-цифрен ПИН код изисква не повече от 5 милисекунди. Това обаче се предоставя, ако имате безкраен брой опити да опитате следващата комбинация от числа.

Услугата Better Buys дори ви позволява да се върнете назад във времето, за да оцените техническите възможности за хакване в този момент от времето. Например през 1992 г. разбиването на ПИН код би отнело малко повече – около 3,5 минути. Тук е обнадеждаващо, че в този механизъм за защита е включено ограничение на броя на опитите.

Пароли за биткойн

Що се отнася до паролите, низ от 7 произволни цифри могат да бъдат взети за половин милисекунда. Ако добавите поне една буква към този ред, периодът на хакерство веднага се увеличава до 5 часа. Ако използвате парола от 12 произволни букви, тогава ще са необходими 2 века, за да я взломите, дори като вземете предвид най-модерните технологии.

Друг начин за увеличаване на сложността на паролата е използването на комбинация от главни и малки букви, цифри и специални символи.

Долна линия

Най-важното нещо, което трябва да извадите от тази статия: въпреки относителната неуязвимост на частните ключове и началните пароли на биткойн портфейлите, винаги трябва да помните за поверителността.

Винаги можете да купите Bitcoin или друга криптовалута чрез Changelly. Щракнете върху бутона по-долу, за да научите повече.

Относно Changelly