Дори да сте наясно какво е биткойн, все още може да сте в мрак относно такова понятие като „капитализация на криптовалута“. Какво означава това? Нека се опитаме да разберем каква е пазарната капитализация на криптовалутата и от кои фактори се определя.

Как се изчислява пазарната капитализация?

Нека започнем с определението за пазарна капитализация.

Казано по-просто, пазарната капитализация на криптовалутите е стойността на всички криптовалути в обращение. За да изчислите пазарната капитализация, трябва да умножите количеството на всички циркулиращи жетони по цената на 1 единица.

Пазарната капитализация е много по-малко сложна, отколкото звучи. Нека да обясним степента на пазарна капитализация с пример. Представете си, че има организация, която е емитирала 1 000 000 жетона – всички са в обращение. Един жетон струва 5 долара. За да оценим стойностния потенциал на цялата компания, трябва да направим следното изчисление: умножете общия брой на нейните акции (жетони) по цената на един актив. 1 000 000 х 5 долара = 5 милиона долара.

Голямата пазарна капитализация в криптовалута може да показва както високата цена на една монета, така и голям брой монети в обращение. Нарастващата пазарна капитализация на криптовалутите е важен аспект за потенциалните инвеститори. Това доказва, че тази крипто се развива и цифровите пари стават все по-популярно средство за плащане.

Пазарна капитализация на топ криптовалутиПазарна капитализация на топ криптовалути

И все пак трябва да отбележим, че е невъзможно да се оцени стойността на виртуалните монети, защото няма начин, по който тяхната действителна стойност да бъде фиксирана – тяхната цена не е обвързана със злато или друг физически актив. Тъй като те не са обвързани с петрол, злато или традиционни валути, също няма начин да се идентифицира реалното съотношение на крипто, които все още функционират, и тези, които са загубени. В крайна сметка криптовалутата може да изчезне поради срутени сървъри и мрежови проблеми.

Пазарната капитализация на криптовалутите обаче не е единственият параметър, на който трябва да се обърне внимание. Обемът на търговията за определен период от време също е важен. Нарастващият интерес към цифровите пари доказва, че крипто инвестициите наистина се изплащат и с всеки следващ ден цената на крипто актива ще става все по-висока и по-висока.

От какво зависи пазарната граница?

Що се отнася до криптовалутите, пазарната капитализация зависи изцяло от промените в обменния курс и активността на пазарните играчи. Общото количество крипто остава почти непроменено.

Предвид факта, че капитализацията на криптовалутите зависи от обменния курс, можем да кажем, че нивото на търсене също го влияе. Колкото по-активно хората се интересуват от определена цифрова валута, толкова по-висока е нейната стойност и капитализация. По-специално цената на крипто активите се определя от такива аспекти като:

  • активност на големи играчи на борси;
  • иновативни технологии в областта на крипто;
  • мнения на авторитетни хора, заключения на анализатори, експерти, финансови влиятелни и др .;
  • разпоредби, които уреждат статута на биткойн и други крипто;
  • новини относно виртуални монети.

Крипто пазарна капитализация срещу борсова капитализация

Терминът пазарна капитализация първоначално произхожда от борсата с ценни книжа. За да разберете разликата между пазарната капитализация на акциите и крипто, трябва да разберете как работят акциите.

Притежаването на акции в организация ви предоставя част от нейното собственост. Владението изчерпателно предполага две неща:

  • Притежаване на право на част от бъдещите приходи на компанията, разпределени като дивиденти.
  • Получавайте пропорционална сума на приходите, в случай че компанията бъде продадена

Цялостната оценка на значителния брой оферти е пазарната капитализация на организацията. Пазарната капитализация на организацията е показател за настоящия й капацитет за осигуряване на доходи и потенциала за развитие. Огромно ниво на акциите на организацията се държи от създателите и други големи инвеститори.

Що се отнася до криптовалутата, огромна част от токените се държат от хора извън проекта и от китове, които просто поглъщат жетоните и ги държат пасивно в портфейлите си.

Каква е разликата тогава?

Голяма част от тези запаси носят печалба. По този начин запасите, които притежателите ще имат, ще им осигурят печалби, което ще отслаби запасите, заявени от различни инвеститори. Но това не е така при криптовалутите. В момента, в който кит натрупва жетони в портфейлите си, той просто остава там. Останалите не бихме забравили за такива суми в портфейлите си, нали?

Друга основна разлика между криптовалутите и традиционните ценни книжа, като акции, е невъзможността за точно определяне на реалната капитализация, тъй като е невъзможно да се определи колко криптовалута всъщност е на разположение на инвеститорите, и коя сума е оставена завинаги в акаунтите на потребителите в резултат на загуба на парола или грешно прехвърляне на неправилни адреси (което е необратимо).

Как може пазарната капитализация да повлияе на поведението на инвестициите?

Не бъркайте пазарната капитализация на биткойн с неговата цена – това са различни концепции, въпреки че те са взаимно свързани: спад в капитализацията води до намаляване на цената на криптовалутата и съответно растежът на крипто цените води до увеличаване на капитализацията. Защо?

Цената на криптовалутите се основава най-вече на вярата: виждайки, че капитализацията нараства, инвеститорите разбират, че търсенето се увеличава и надвишава предлагането. Някой инвестира значителни пари, съответно цената на крипто ще се увеличи, така че е по-добре да го купите възможно най-рано, което допълнително ще увеличи търсенето.

Тълпите от дребни спекуланти и търговски роботи ускоряват този процес, като създават ефект на снежната топка, докато настъпи някакво важно събитие и не промени ситуацията, или докато големите играчи започнат да определят печалбите си. Тук тенденцията се нарушава.

Защо пазарната капитализация е вторичен аспект при търговията с криптовалути?

Индикаторът за пазарна капитализация не отразява реалната стойност нито на отделна криптовалута, нито на пазара като цяло. Ето защо:

  • Числата съвпадат с реалността само ако всички издадени монети са продадени, а това е почти невъзможно;
  • Често е невъзможно да се одитират компаниите, които стоят зад емисията на токени, а криптовалутата се поддържа само от пари на инвеститорите;
  • Емитентите често оставят средства за себе си: такива монети не са подкрепени с нищо и тяхната сума може да е неизвестна.

В тази връзка, стабилните монети остават най-прозрачни, тъй като техните емитенти (например Circle, разработчикът на криптовалута USDC) редовно извършват официални одити. Според докладите 4 милиарда крипто-долара зад тези цифрови пари се съхраняват в реални банкови сметки. За други валути (включително биткойн) пазарната капитализация е не повече от номинално число – умножаването на количеството валута по посочената цена.

Ако решим да извършим изчисляването на общата капитализация на криптовалутата, задачата става още по-объркваща. Проблемът е, че цифрите се изкривяват не само от гореспоменатите фактори, но и от биткойн: той става посредник между инвеститора и валутата.

Инвестициите на пазара се правят в долари и се изчисляват в долари, но не всички криптовалути могат да бъдат закупени с щатски долари. Много алткойни все още се търгуват само във връзка с биткойн. За да ги придобие, инвеститорът първо купува Bitcoin (което увеличава пазарната капитализация на BTC), а след това инвестира Bitcoin в altcoin, като по този начин увеличава капитализацията на последния.

Долна линия

Пазарната капитализация на криптовалутите е основен параметър, който отразява общата стойност на всички виртуални пари в обращение. Грубо казано, това е един вид индикатор за пазарната мощ на криптовалутата.

Ако мислите за инвестиране в криптовалута, не забравяйте да вземете предвид пазарната капитализация. Незначителните колебания в цените на валутата не могат да засегнат компанията с високо ниво на капитализация. В същото време активите с ниска пазарна капитализация могат да проявят доста сериозни колебания за кратки периоди от време.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me