Скоростта на транзакцията е времето, необходимо на мрежата да завърши една операция. Защо е важно криптовалутите да имат висока скорост на транзакциите? Е, колкото по-висока е скоростта на обмен, толкова по-бързо е завършена транзакцията; следователно потребителят е по-доволен. Нека видим кои от съществуващите дигитални монети са най-бързи и дали са в състояние да надминат традиционните платежни системи.

Changelly подготви списък с криптовалути, които имат най-висока скорост на транзакциите на пазара. В тази статия ще сравним и базирани на блокчейн мрежи с конвенционалните системи за парични преводи и ще видим кои са по-ефективни по отношение на времето за транзакции.

Традиционни платежни системи срещу криптовалути

Има няколко утвърдени фиат системи за плащане: Visa, MasterCard, PayPal и някои други. Изглежда, че те съществуват завинаги и точно как работи индустрията за парични преводи. От известно време съществува алтернатива на традиционните платежни системи – базирани на блокчейн криптовалути: Bitcoin, Ether, Ripple, Litecoin и др. Нека направим малко сравнение, което ни показва разликите между банковите проводници и типичните биткойн транзакции.

Закупуване с VISA карта Закупуване с биткойн
Платецът използва физически портфейл Платецът използва електронен портфейл
Покупката може да бъде възстановена Сделката е необратима
Може да има високи такси Сумата на таксите зависи от задръстванията в мрежата
Изисква три или повече страни Изисква само две страни

Нека спрем на последния ред. Както можете да видите, само в една транзакция може да има повече от три страни. Какво са те? Ето типична транзакция с Visa, която включва четири страни:

  1. Търговец
  2. Придобиващ (действителната финансова институция, която позволява плащания за търговеца)
  3. Издател (банка на картодържателя)
  4. Индивидуален картодържател

Ето това е нещото. За да извършите плащане, трябва да изчакате одобрението на три страни. Това може да отнеме доста голямо време.

През последните години системите за плащане на fiat не успяват да предоставят бързо и сигурно обслужване на своите клиенти отново и отново. Тогава базираните на блокчейн дигитални монети започнаха да излизат на сцената. Например протоколът за плащане Ripple е приет от повече от 100 банки. Финансовите институции започнаха да използват XRP, за да осигурят по-бързи парични преводи на своите клиенти.

логото на традиционните платежни системиТрадиционни платежни системи

Традиционните платежни системи се борят особено с международни транзакции. Докато мрежите, базирани на блокчейн, са децентрализирани и не са обвързани с която и да е държава, обработват парични преводи от всяко кътче на света за броени минути или дори секунди.

Обикновено банковите преводи отнемат до пет дни, ако говорим за международни транзакции и двадесет и четири часа за вътрешни. Те могат също да се забавят поради различни видове технически затруднения или в празнични и почивни дни. Базираните на блокчейн системи за разплащане работят на относително висока скорост, независимо от всичко.

В същото време времето за транзакции на традиционните системи е относително скромно. Известната платформа за парични преводи PayPal върви с 193 транзакции в секунда. Сравнете го със споменатия по-горе Ripple’s XRP: мрежата обработва над 1700 транзакции в секунда. Приблизително същото количество TPS обработва Visa, най-доброто куче на платежните системи.

Заслужава да се отбележи, че базираните на блокчейн мрежи непрекъснато намаляват времето си за транзакции и безкрайно тестват нови начини за повишаване на скоростта на транзакциите. За традиционните платформи за парични преводи е по-трудно да напредват в тази област, защото технологията зад тях е една и съща от десетилетия и няма много място за подобрение.

Сега нека разгледаме криптовалутите с най-висока скорост на транзакции през 2020 г..

Топ 5 на най-бързите криптовалути

Според CoinMarketCap, на пазара има над 6000 дигитални монети, а криптовалутата №1 по пазарна капитализация, Биткойн, далеч не е най-бързата. Ето топ 5 монети, подобни на флаш, които правят времето за транзакции на Биткойн да изглежда цяла вечност.

EOS

eos криптовалута лого

Тази цифрова монета е една от най-горещите на пазара в момента. EOS насърчава мащабируемостта и се фокусира върху елиминирането на таксите за транзакции. Скоростта на EOS транзакция е около 3000 TPS – най-високата сред криптовалутите.

Трон

лого на trx

Tron предоставя на потребителите до 2000 TPS време за транзакция и минимални такси за транзакции. Тази мрежа е създадена, за да подобри децентрализацията на развлекателната индустрия и да помогне на разработчиците да направят DApps, използвайки интелигентните договори на Tron.

Пулсации

Ripple работи с по-бърза скорост от популярните традиционни услуги за превод на пари. Времето за XRP транзакция е 1700 TPS. Тази платформа има за цел да се превърне в следващото голямо нещо в индустрията на платежните системи и вече се използва широко от банките по целия свят. Можете да прочетете повече за Ripple в нашия блог, например, Ripple’s Price Prediction.

Звездни лумени

лого на звездни лумени

XLM времето за транзакция е около 1000 TPS. Тази цифрова екосистема осигурява бърз, евтин и сигурен начин за трансфер на средства през границите. Често се сравнява с PayPal и други платформи за електронна търговия, но има по-висока скорост на транзакция от повечето от тях.

Кардано

лого на кардано ада

Cardano е децентрализирана напреднала мрежа за интелигентни договори, задвижвана от монета, наречена ADA. Скоростта на транзакцията достига 1000 TPS. Платформата работи по алгоритъма Proof of Stake и се опитва да реши проблема с мащабируемостта.

Долна линия

Скоростта на транзакцията определя колко бързо работи мрежата: колко операции в секунда може да обработи. Това е от решаващо значение за пазара на цифрови монети, защото повечето потребители разчитат на криптовалути за сигурност и прозрачност и кратко време за транзакции.

Традиционните платежни системи често се борят да осигурят висока скорост на обмен. Платформи като Visa и PayPal предлагат съответно скорост от 1700 и 193 транзакции в секунда. Международните парични преводи чрез банки могат да отнемат до пет дни, а местните – до 24 часа. Възможно е да има закъснения по празниците и поради непредвидени обстоятелства.

Към септември 2020 г. Топ 5 на цифровите монети с най-висока скорост на транзакция в секунда са EOS (3000 TPS), Tron (2000 TPS), Ripple (1700 TPS), Stellar Lumens (1000 TPS) и Cardano (1000 TPS).

Между другото, можете да попълните инвестиционното си портфолио с някоя от тези криптовалути. Changelly ви предлага най-добрите цени за закупуване или обмен на най-бързите крипто монети.

Относно Changelly & Changelly PRO

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me