Майнингът на лаптоп през 2020 г. е значително различен от този през 2009 г., но все пак е възможен. Потребителите, които искат да реализират известна печалба от криптовалути, но не искат да инвестират голямо количество средства, имат възможност да печелят пари, използвайки ежедневното си оборудване.

За да контролирате консумацията на енергия, изберете правилната криптовалута за копаене, не пренебрегвайте умерения овърклок, инсталирайте подходящия софтуер и много други. Нека да се потопим в добива на криптовалута на лаптопа с Changelly.

Възможно ли е да копая криптовалути на лаптоп

Копаенето на лаптоп зависи от компонентите, които ще участват. Това може да бъде видеокарта, процесор (или комбинация от двете), както и твърд диск.

Видеокартата е най-мощният елемент, който осигурява обработката на значителен брой изчислителни операции в секунда. Не пълните графични карти са вградени в лаптопи, което влияе на производителността и охлаждането.

Външна видеокарта може да бъде свързана или чрез специална докинг станция с PCI-E конектор, или чрез вътрешен mPCI-E конектор.

Научете повече за най-добрите миньори за графични процесори.

Процесорът, въпреки че има по-малка мощност, почти винаги се използва в майнинг в комбинация с GPU, което дава значително увеличение на производителността. Най-новият процесор все още не е най-добрият, понякога устройствата от преди пет години показват по-впечатляващ хешрейт. Лаптопите обикновено се инсталират не прекалено мощни, но икономични по отношение на процесорите за потребление.

Твърдият диск е устройство, подходящо и за копаене по специфични алгоритми. Рентабилността на този вид майнинг в момента е под съмнение – изборът на монети, които поддържат такива алгоритми, е минимален, а пазарната им стойност не надвишава 0,01 долара. По този начин потреблението на енергия ще бъде дори по-високо от печалбата.

Какви криптовалути да се копаят на лаптоп

Следните монети са обединени от факта, че техните алгоритми са относително стабилни за използване в ASIC миньори, което означава, че дори са подходящи за копаене на домашен игрален лаптоп:

 • Zcash. Цифрова валута, фокусирана основно върху неприкосновеността на личния живот. Използва алгоритъма Equihash.
 • Ethereum. Втората по големина криптовалута в света. Въпреки популярността си, той все още е достъпен за добив на видеокарти. Използва алгоритъма Ethash.
 • Dogecoin. Популярен алткойн с голяма и силна общност от потребители. Има неограничени емисии на DOGE. Използва алгоритъма Scrypt.
 • Монеро. Мрежата е идеална за добив от лаптопи и домашни компютри поради високата си устойчивост на ASIC. Използва алгоритъма RandomX.
 • Усмивка и лъч. Монети, използващи изключително поверителния алгоритъм MimbleWimble. GRIN също произвежда твърда вилка, за да поддържа сто процента ASIC устойчивост.
 • Vertcoin. Валутата поддържа духа на децентрализация и финансов суверенитет, осигурен дори при създаване на биткойн. Използва алгоритъма Lyra2RE, подходящ за добив на GPU и CPU.

Лаптопи за копаене на крипто

Лаптопът за копаене на криптовалути трябва да бъде достатъчно мощен, но в същото време икономичен в потреблението на енергия. Надеждността на компонентите е от съществено значение, тъй като те ще бъдат подложени на големи натоварвания по време на процеса.

Копаенето на стар лаптоп не е най-добрата идея, защото може да се провали. В крайна сметка елементите вече са износени и непрекъснатите изчислителни операции дават максимално износване. Ако ще използвате лаптопа едновременно за игри / работа, помислете за личните си нужди от мощност, екран, ергономия и т.н..

Четири лаптопа са подходящи за копаене.

# 1. Dell XPS 15

Dell XPS 15Dell XPS 15

Мощен и преносим лаптоп с висококачествен екран. Идеален за добив чрез използване на дискретен графичен процесор. Поради малкия размер, можете да го вземете със себе си, за да копаете някъде извън къщата.

Характеристика:

 • Графична карта NVIDIA GeForce GTX 1050
 • Процесор Intel Core i5-7300HQ-i7-7700HQ
 • 512 GB SSD устройство за съхранение
 • Екран: 15,6 инча
 • RAM до 16GB

# 2. HP Pavilion 15

HP Pavilion 15HP Pavilion 15

Лаптопът е тънък, но мощен. Лаптопът е подходящ за тези, които искат да спестят пари, без да правят големи компромиси с производителността. По-ниските предварителни разходи означават по-малък риск.

Характеристика:

 • Графична карта AMD Radeon R5
 • AMD двуядрен процесор A9 APU
 • 512 GB SSD устройство за съхранение
 • Екран: 15,6 инча
 • RAM до 16GB

# 3. MSI GT75 Titan

MSI GT75 TitanMSI GT75 Titan

Най-скъпият модел в списъка. Лаптопът е голям, тежък и с висока мощност. Той е един от най-продуктивните на пазара. Можете да получите известен доход от копаене, въпреки че поради високата цена, изплащането ще отнеме много време. Пътуването с такова устройство ще бъде неудобно.

Характеристика:

 • Графична карта NVIDIA GeForce GTX 1070
 • Процесор Intel Core i7
 • Съхранението е до 1 TB SSD
 • Екран: 17,3 инча
 • RAM до 32GB

# 4. Asus ROG G703GI

Asus ROG G703GIAsus ROG G703GI

Тежък и масивен лаптоп с отлична мощност. Ако не планирате да го носите със себе си, това е добър вариант. Благодарение на модерен процесор, видеокарта и впечатляваща RAM можете да постигнете висок хешрейт. При високата цена на модела трябва предварително да се уверите в неговата възвращаемост.

Характеристика:

 • Графична карта Nvidia GeForce GTX 1080
 • Процесор Intel Core i7-8750H-i9-8950HK
 • 256GB SSD устройство за съхранение
 • Екран: 17,3 инча
 • RAM до 64GB

Софтуер за лаптоп майнинг

Програмите могат да бъдат за добив на процесор, видеокарта и различни алгоритми. Ето таблица с най-популярния софтуер.

Софтуер Хардуер Алгоритми
CPUMINER-опт процесор X19R; Lyra2REv3; Lyra2Z; X19Rv2
XMRig процесор CryptoNightR; RandonXMonero
XmrStark ПРОЦЕСОР; GPU (NVIDIA, AMD) CryptoNightR
XmrStarkRx ПРОЦЕСОР; GPU (NVIDIA, AMD) RandonXMonero
ClaymoreDual GPU (NVIDIA, AMD) Кинжал Нашимото (Еташ)
GMinerCuda GPU (NVIDIA, AMD) AMD: CuckooCycle; BeamV2; Игълсън. NVIDIA: Zhash, GrinCuckatoo31, CuckooCycle, GrinCuckarood29, BeamV2; Игълсън; КинжалНашимото (Еташ); GrinCuckatoo 32

Имаме няколко статии за най-добрия софтуер за криптовалути Bitcoin, Monero, Ethereum.

Как да започнете да копаете на лаптоп

Вече инсталирана на лаптопа операционна система е подходяща за копаене и не се изискват специални предварителни настройки. Можете да опитате да овърклоквате оборудването с помощта на MSI Afterburner или аналози леко. Това може да намали износването на охладителната система.

Изберете миньорската програма, която е оптимална за хардуера (видеокартите AMD и Nvidia работят по-добре с различни приложения). Има и програми, пригодени за определени криптовалути, но това не винаги е най-печелившата опция.

Трябва да обърнете внимание на функционалността на програмите, така че да можете да използвате само определена част от капацитета за добив. Когато не използвате лаптопа за работа или игри, по-добре е да включите максималното натоварване, за да увеличите печалбите.

Майнинг на криптовалути: Как да копая крипто

Печелившо ли е да копая криптовалути на лаптоп

Рентабилността винаги зависи от скоростта на хеширане, възможния брой операции в секунда. Следователно трябва да знаете общия хешрейт на вашия лаптоп, за да изчислите дали добивът ще бъде печеливш.

Вече обяснихме основите на биткойн хешрейта.

Например лаптопът има следните характеристики:

 • Видеокарта GeForce GTX 1660 Ti.
 • Процесор Intel i7-9700.
 • Цената е $ 1200.

Мощност и хеш на процесора Intel i7-9700 за различни алгоритми:

 • на алгоритъма CryptoNightR: хешрейт от 0,35 kH / s, мощност 65W,
 • на алгоритъма RandomXmonero: хешрейт от 4,08 kH / s, мощност 65W.

Относителната рентабилност е $ 0,24 / ден, печалбата на разходите за електроенергия от $ 0,1 ще бъде $ 0,08. ROI: 15 000 дни или 41 години.

Ако едновременно използвате процесор и видеокарта за добив на лаптоп, печалбата ще бъде 0,42 долара, а периодът на изплащане е 2857 дни или около осем години.

Тези изчисления са приблизителни, но показват, че ако добивът на лаптоп ще бъде печеливш, тогава инвестицията ще се изплати едва след много години. По-добре е да направите платформа от видеокарти или ферма от ASIC.

Основните разходи са таксите за електричество. На цената на електроенергията от 0,01 долара, общата печалба вече е 0,75 долара и възвръщаемост на инвестициите от 1600 дни или четири години, с обменния курс на криптовалутата непроменен.

Долна линия

Лаптопите, особено евтините, обикновено се прегряват дори по време на редовна работа. И при добив, натоварванията са десетки пъти по-високи, така че осигуряването на подходящо охлаждане е първостепенна задача. Ето малко резюме в таблицата по-долу.

Професионалисти Минуси
Лесна и бърза настройка Бързо износване на оборудването
Подходящ вариант за начинаещ, който иска да се запознае със света на криптовалутите Минимална рентабилност; зависимост от текущата позиция на пазара на криптовалута
Ниска консумация на енергия
Относително малки инвестиции

Ако не искате да разберете всички проблеми с копаенето на криптовалута, проверете кръстосаните курсове в джаджата Changelly.

Относно Changelly