Както знаете, общо 21 милиона биткойни са на разположение за добив. Когато всички те бъдат добивани, нови няма да се появят. Биткойнът е коренно различен от националните валути. Паричното предлагане на Fiat непрекъснато нараства, защото правителството се възползва от инфлацията. В същото време това води до обезценяване на валутата.

При биткойните това не се случва. С течение на времето той трябва да стане само по-ценен, тъй като броят на новите символи, влизащи в системата, непрекъснато намалява. Освен това общият брой биткойни е ограничен до 21 милиона. Какво ще се случи с биткойните, когато бъдат монетирани всички монети? Нека разберем.

Обяснено копаене на биткойни

За да отговорите на въпроса, е важно да знаете принципите на добива на виртуална валута. Член на мрежата получава бонус за добив на криптовалутни блокове Bitcoin чрез извършване на математически изчисления.

С други думи, миньорите предоставят налично оборудване (ASIC, GPU ферми) за добив. При затваряне на следващия блок се изплаща премия. Ако участник в мрежата работи в пул, той получава само част от възнаграждението, като отчита мощността, прехвърлена към общата мрежа.

Майньорите не само печелят пари, но и поддържат ефективността на мрежата. Те създават верижни блокове, добавят към тях нови транзакции и проверяват валидността на операциите. Оказва се, че добивът осигурява функционирането на блокчейна. Без миньори съществуването на биткойн би било невъзможно.

Какво се случва след като се добиват всички биткойни

биткойни генерирана графика

Приблизително на всеки четири години броят на биткойните, които възнаграждават добива на следващия блок, се намалява наполовина. Първоначално това бяха 50 биткойна, след това 25 и след това 12,5. През 2020 г. това вече ще бъдат 6,25 биткойни. Ако правителствата постоянно увеличават паричното си предлагане, алгоритъмът на биткойн работи по обратния начин, предотвратявайки инфлацията.

В един момент, вероятно около 2140 г., ще бъде добит и последният биткойн. Това обаче не означава, че мрежата ще се срине. В допълнение към наградите за изчислителни хешове, майньорите получават такси за обработка на транзакции. Сега тези такси са малки, около част от процента. Тъй като обаче възнаграждението за изчисленията на нови блокове намалява, таксата за обработка на транзакции ще нараства заедно с цената на биткойн.

Тези такси трябва да се поддържат на ниво, което продължава да дава мотивация на миньорите. Въпреки че новите биткойни ще спрат да се появяват, биткойн миньорите пак ще получават пари.

Някои миньори ще бъдат принудени да излязат от пазара. Тъй като биткойнът става все по-труден за добив, миньорите трябва да използват все по-ефективно оборудване за това. Работата е в консумацията на енергия. Когато се използва недостатъчно ефективно оборудване, сметката за електроенергия може да бъде толкова голяма, че миньорът ще бъде на загуба. Така че, добитите биткойни няма да покрият разходите.

BTC цена, след като всички монети се добиват

Биткойн парична инфлацияБиткойн парична инфлация

Таксите за обработка на транзакции трябва да бъдат доста големи, което означава, че цената на биткойн трябва да се увеличи. Както вече казахме, предлагането на традиционни валути на практика не е ограничено и правителствата увеличават паричното предлагане. В същото време стойността на всяка отделна парична единица, например долар, се намалява.

Представете си, че паричната маса е гигантска пица. Увеличавайки паричното предлагане, не увеличавате пицата, а я нарязвате на все по-малки парчета. Тъй като правителството увеличава паричното предлагане (т.е. намалява пицата по-малко и по-малко), цената на парите (размерът на филийката) намалява. Растежът на парите стимулира инвестициите. Компаниите и хората трябва да харчат пари, докато не поевтинеят твърде много, така че правителството често нарочно ни прави по-бедни.

В случая с Биткойн паричното предлагане ще расте до 2140 г. Тъй като обаче това е предварително описан и следователно предвидим процес, това не води до негативните последици, описани по-горе. През юли 2016 г. възнаграждението за хеш беше намалено от 25 на 12,5 биткойни.

В очакване на това събитие цената на биткойните се е увеличила значително, от около 450 на 750 долара. Ръстът на цените спря, когато премията спадна. Може да се приеме, че когато получаването на нови биткойни отново намалее наполовина, цената на криптовалутата отново ще скочи. След четири години следва да се случи същото.

Миньори след 21 милиона BTC

Тези, които най-вече страдат от лимита на биткойн, са миньори. Така след 21 милиона те няма да получат награда. Както бе споменато по-горе, копаенето не е само процес на въвеждане на нови монети в екосистемата, а също и начин за поддържане на децентрализираната блокчейн, без така наречената централна банка или администрация. Ако миньорите напуснат, мрежата вероятно ще стане централизирана или ще се срине.

Биткойн без копаене

Днес общата стойност на криптовалутата е $ 217 180 980 909. Когато е произведен последният биткойн, майньорите вероятно ще участват във вътрешния работен процес и ще имат печалба от таксите за транзакции. Понастоящем таксите са много ниски, но може да се увеличат в бъдеще и да работят като данъци. Биткойнът ще се превърне в затворена икономика. Стойността на таксите за транзакции трябва да насърчава миньорите, така че те да участват без блоково възнаграждение. Ясно е обаче, че някои от тях ще бъдат принудени да излязат от пазара.

Долна линия

Според някои изчисления последният биткойн ще бъде добит през 2140 г. Като цяло инвеститорите и потребителите нямат какво да се притесняват за лимита на биткойн, тъй като някои специалисти смятат, че след края на добива биткойн все още ще съществува.

Единственото нещо, което знаем точно, биткойн ще расте до края на добива. Това е предварително описан процес, който по същество е вграден в самия биткойн. Важно е обаче да се отбележи, че криптовалутата се е променила между сега и тогава. Само си представете колко много се е случило на криптовалутния пазар само за 10 години. Тези и някои други събития могат да повлияят на бъдещето на копаенето. Така че е доста трудно да се предскаже бъдещето.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me