Contents

5 най-добри биткойни & Крипто данъчен софтуер

най-добрият данъчен софтуер за крипто

Това ръководство ви показва целия най-добър софтуер за крипто данък на пазара през 2021 година.

Опитахме ги всички и всеки се харесва на различен тип човек.

Това ръководство ще ви каже кой е най-подходящ за вашата ситуация, за да ви спести време и пари през тази данъчна година.

Бърза информация: Популярен софтуер за крипто данъци

Глава 1

Как да изберем Crypto данъчен софтуер

С толкова много опции, които са на ваше разположение, лесно може да стане поразителен. Ето защо е добра идея първо да направите правилна оценка на вашите изисквания, що се отнася до счетоводството.

Така че кой от какво има нужда?

Ако сте случаен търговец или се занимавате само с крипто на ниво хоби, тогава ще можете да получите, като използвате някои от безплатните услуги като Accointing или CryptoTrader.

Данъчният софтуер на Accointing е един от най-добрите софтуерни пакети за крипто данъци, които сме виждали

Ако все пак сте енергиен потребител, който се занимава с хиляди транзакции всяка година, тогава е най-добре да инвестирате в подходяща услуга, която синхронизира всичките ви акаунти в едно табло, като CoinTracking или модернизираните нива на някои от серивите по-долу.

Koinly и други услуги ви позволяват да синхронизирате всичките си акаунти.

И накрая, ако имате пръст в много крипто пайове, като стабилни монети и ICO, тогава е най-добре да потърсите насоки от сертифициран счетоводител (CPA) или данъчен специалист, който разбира всяка от вашите категории активи.

Глава 2

Най-добрите опции за софтуер за крипто данък

КоинлиКоинли

Koinly е приложение, което улеснява импортирането на вашите данни и изтеглянето на формуляри за данък върху капиталовата печалба като 8949, списък D и експортиране в Turbotax. Той подкрепя САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и различни други страни.

Ценови диапазон: Зависи от необходимите функции. Безплатно до $ 249 на година.

Посетете уебсайта на Koinly

криптотрейдърCryptoTrader

CryptoTrader предлага лесен начин за изчисляване на всички ваши крипто данъци и има интеграция с TurboTax.

Ценови диапазон: Безплатно – $ 299 – Зависи от обема.

Посетете CryptoTrader.Tax

подписванеAccointing

Accointing ви позволява да проследявате крипто портфолиото си, като същевременно водите запис на всичките си транзакции, за да можете да отпечатате данъчен отчет по всяко време. Той изнася вашите сделки в подходящия формат за данъци в САЩ, Обединеното кралство, Австрия, Германия и Швейцария.

Ценови диапазон: Безплатно – $ 259 на година.

Посетете уебсайта на Accointing

Глава 3

Внос на данъци в Turbotax

Прегледахме най-добрия софтуер за данъци върху биткойн и блокчейн, сега ще се съсредоточим върху следващата стъпка от процеса: получаване на тези данни в Turbotax.

Импортиране на транзакции

Crypto данъчният софтуер се интегрира с API на вашата борса за извличане и съставяне на списък с всички ваши транзакции.

Услугата на Koinly поддържа над 300 борси.

Борсите като Binance също ви позволяват ръчно да експортирате търговската си история.

binance износ

След като импортирате историята си на търговия, софтуерът за крипто данък ще компилира това и ще ви даде обобщение на общите капиталови печалби или загуби.

проследяване на монети Интерфейс Contracker.io.

Вече можете да експортирате данните си. IRS формуляр 8949 (Продажби и други разпореждания с капиталови активи) е най-често срещаният начин да направите това и винаги е добра идея да запазите копие за собствените си записи. Можете също да експортирате директно в собствения онлайн формат на TurboTax.

Koinly и други услуги ви позволяват да експортирате в редица различни формати.

Подаване с Turbotax

Подаването на печалби / загуби от вашата криптовалута с TurboTax е лесно. За този урок ще използваме онлайн платформата.

За да регистрирате печалби и / или загуби от инвестиции, ще ви е необходим TurboTax Premier или самостоятелно заети лица.

Когато попълвате финансовата си картина, не забравяйте да изберете Продадох или търгувах с криптовалута.

1. Придвижете се до криптовалута

След като започнете връщането си и попълните първоначалните подкани, отидете до раздела Cryptocurrency, като изберете Federal > Заплати & Доход > Криптовалута

продавани или търгувани

2. Добавете данни за криптовалута

Тук можете да свържете услугата на трета страна, която сте използвали за изготвяне на вашата търговска история, или да изберете да въведете информация ръчно.

информация за криптовалута

3. Внос

Качете .csv файла, който сте подготвили по-рано.

импортна транзакция в turbotax

4. Преглед

Проверете резюмето на вашите облагаеми транзакции, за да се уверите, че всичко изглежда правилно.

потребителски интерфейс на turbotax

5. Подайте

Това е! Успешно сте импортирали вашите транзакции с криптовалута в TurboTax и можете да бъдете сигурни, че вашите капиталови печалби и / или загуби ще бъдат отчетени точно.

Не забравяйте да проверите и тези други крипто данъчни услуги, за да намерите подходящата за вас!

Крипто данъчният софтуер улеснява правилното подаване на данъци върху вашата търговия с криптовалута и ви защитава в случай на одит.

Глава 4

Защо се нуждаете от Crypto данъчен софтуер

За съжаление, в повечето страни законите и разпоредбите около крипто в най-добрия случай са мътни. Това е особено вярно в Съединените щати.

Различните части на правителството не са съгласни относно това какъв вид активи са виртуалните валути като биткойн. The SEC не счита биткойн за ценна книга. Вместо това е стока. The IRS счита биткойн собственост.

Виртуалната валута се третира като собственост, а общите данъчни принципи, приложими за сделки с имоти, се прилагат за транзакции, използващи виртуална валута.

Служба за вътрешни приходи САЩ Председателят на SEC казва, че биткойнът не е ценна книга … но IRS все още очаква да платите.

Това означава, че се очаква да следите не само всяка сделка, но и всяка транзакция. Поради използването на Биткойн като пари, IRS трудно различава между използването на Биткойн като спекулативен актив, с който се търгува, и използването на Биткойн за купуване на чаша кафе. Това прави търговията и използването на биткойн и други монети с различни правни дефиниции много тромави идват данъчен сезон.

На всичкото отгоре IRS предупреди много притежатели на крипто, че са много сериозни по отношение на гражданите, които спазват законите или се опитват да използват крипто за укриване на данъци …и те ще разберат.

IRS не се заблуждава с вас. Вземете сериозно одитите.

Можете да прекарате безброй часове, проследявайки всичките си сделки и покупки и опитвайки се да осмислите капиталовите печалби. Това се засилва от факта, че отделните държави имат свои собствени закони.

Ето защо софтуерът като препоръчания по-горе е толкова удобен. Разбира се, всеки от тях струва няколко долара, но за времето, което спестявате и защитата, която този софтуер ви предоставя, ако някога сте били одитирани, струва всеки сатоши.

Глава 5

Често задавани крипто данъчни въпроси

Какво представлява софтуерът за отчитане на криптовалута?

Крипто данъчният софтуер е доста прост – вместо да се налага да изчислявате всички данъци, които дължите върху всичките си сделки или крипто доходи, можете да въведете данните си в софтуер за крипто данък и той ще генерира това, което дължите.

Софтуерът винаги поддържа Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Defi и почти всяка друга монета.

Той също така ще предаде тази информация на вашия обикновен данъчен софтуер, като turbotax.

Ако правите много сделки, повечето софтуер за крипто данъци ще се свърже с вашите акаунти за обмен и ще импортира данните вместо вас.

Как действат данъците за криптовалута?

Ако някога сте плащали данъци върху недвижими имоти или други твърди активи, тогава крипто работи по същия начин. Всяка печалба се облага с данък като капиталова печалба.

Това означава, че плащате данъци върху разликата между цената, която сте купили, и цената, на която ги продавате. Това е вярно, независимо дали живеете в Канада, САЩ или Великобритания, както и в много други страни.

Дали все още плащам данъци, ако само съм направил загуби на моята криптовалута?

Трябва да отчитате както печалби, така и загуби. Ако обаче отчитате загуби, всъщност може да имате право да намалите крипто данъците си в бъдеще, така че в действителност е във ваш интерес да докладвате за тези загуби.

Облагат ли се крипто с крипто сделки?

Да, всеки път, когато търгувате една криптовалута с друга, вие на практика продавате първата валута и купувате втората.

Това създава или печалба, или загуба на първата криптовалута и нова основа на разходите за отчитане на втората. Не забравяйте да следите всички крипто-сделки с крипто.

Трябва ли да плащам данък, ако прехвърля крипто от портфейл в портфейл?

Ако не притежавате втория портфейл, тогава да, трябва да платите капиталови печалби от монетите, които сте прехвърлили, тъй като на практика ги ‘продавате’.

Ако притежавате двата портфейла, няма продажба и следователно няма задължение за данъчно отчитане.

Как ще се отрази забавянето на данъчното облагане COVID19 на крипто притежанията?

На 20 март 2020 г. министърът на финансите Стив Мнучин обявено в Twitter че всички данъци върху доходите за 2019 г. сега ще бъдат дължими не по-късно от 15 юли 2020 г. (за разлика от нормалната дата на падежа на 15 април). Биткойн и други криптовалути не правят изключение. Независимо от печалбите от продажби на крипто, които бихте отчели за данъците си за 2019 г., трябваше да бъдат включени във вашата данъчна декларация за 2019 г., дължима на 15 юли 2020 г..

Мога ли да плащам данъците си в монетите, които държа?

Дори през 2020 г. повечето юрисдикции няма да ви позволят да плащате никакви данъци в какъвто и да е вид крипто. Има няколко места, като например швейцарската кантон Цуг и американския щат Охайо, наред с други, да позволи на жителите да плащат данъците си директно в биткойн. Overstock.com стана първата компания в САЩ плаща всичките си данъци в биткойн.

Преди имаше услуга, наречена snapcard, която можете да платите с биткойн, за да платите данъците си за такса от 0,5%. Въпреки това те се преименуват на Masscard през 2015 г. и след това на Wyre и престават да предлагат тази услуга.

Няма да обменя, като Coinbase, да ми генерира данъчни документи?

Не. Докато някои борси ви дават подробни отчети за търговията за годишната ви дейност, това технически не са същите документи, които ще трябва да предадете на IRS. Някои борси изобщо дори няма да предоставят документи като тези. Не разчитайте на размяна за:

  • Дават ви попълнени данъчни документи
  • Точно уловете пълната си търговска история за годината

За съжаление, вие трябва да се уверите, че данъците ви са платени и правилно документирани в правилните формуляри.

Какво е FIFO срещу LIFO?

FIFO означава, че вашите най-ранни покупки ще бъдат тези, които се считат за капиталови печалби, когато продавате. LIFO означава, че вашите най-скорошни покупки ще отидат на първо място, когато се преценява кои монети са продадени с цел печалба.

FIFO е най-често използваният метод, тъй като обикновено ви настройва да плащате по-малко данъци, тъй като продажбите са дългосрочна печалба, а не краткосрочна.

Как ще се таксира Crypto на Paypal?

През октомври PayPal направи възможно закупуването, задържането и продажбата на цифрова валута директно на своята платформа. Не можете обаче да изтеглите биткойна от сметката си, което кара мнозина да се чудят дали те ще бъдат облагани по същия начин, тъй като никога не поемате контрола върху частните ключове.

Цифровите активи в PayPal ще бъдат облагани по същия начин, по който се облагат, когато държите монетите сами. А именно, облагаемо събитие се случва всеки път, когато продавате криптовалута, било то за друга криптовалута или за чаша кафе.

PayPal също така ясно посочва, че определянето на данъчното ви задължение е поставено твърдо върху вас.

Вашата отговорност е да определите какви данъци, ако има такива, се прилагат за транзакции, които правите с помощта на вашия център за криптовалути. Можете да осъществите достъп до историята на транзакциите и извлеченията си от акаунта чрез вашата сметка в PayPal за целите на определянето на всички необходими данъчни декларации или плащания

Лого на Paypal малкоУсловия за обслужване на Paypal

Глава 6

Заключение

Това са най-добрият софтуер за крипто данък на пазара през 2021 г. Те са:

  • Лесна за настройка
  • Предлагат страхотни функции
  • На добри цени

Така че наистина не можете да сбъркате с нито един от тях.

Но какво мислите? Липсва ли ни страхотен софтуер в този списък?

Искаме да знаем!

Натиснете този бутон за контакт, за да споделите любимия си софтуер за данък за криптовалута с нас.

Или споделете тази публикация в социалните медии и нека започнем дискусия!

{ "@context": "https://schema.org", "@Тип": "Често задавани въпроси Страница", "mainEntity": [{ "@Тип": "Въпрос", "име": "Как работят данъците за криптовалута?", "приетОтговор": [{ "@Тип": "Отговор", "текст": "Ако някога сте плащали данъци върху недвижими имоти или други твърди активи, тогава крипто работи по същия начин. Всяка печалба се облага с данък като капиталова печалба. Това означава, че плащате данъци върху разликата между цената, която сте купили, и цената, на която ги продавате. Това е вярно, независимо дали живеете в Канада, САЩ или Великобритания, както и в много други страни." }]}, { "@Тип": "Въпрос", "име": "Дали все още плащам данъци, ако само съм направил загуби на моята криптовалута?", "приетОтговор": [{ "@Тип": "Отговор", "текст": "Трябва да отчитате както печалби, така и загуби. Ако обаче отчитате загуби, всъщност може да имате право да намалите крипто данъците си в бъдеще, така че в действителност е във ваш интерес да докладвате за тези загуби." }]}, { "@Тип": "Въпрос", "име": "Облагат ли се крипто с крипто сделки?", "приетОтговор": [{ "@Тип": "Отговор", "текст": "Да, всеки път, когато търгувате една криптовалута с друга, вие на практика продавате първата валута и купувате втората. Това създава или печалба, или загуба на първата криптовалута и нова основа на разходите за отчитане на втората. Не забравяйте да следите всички крипто-сделки с крипто." }]}, { "@Тип": "Въпрос", "име": "Трябва ли да плащам данък, ако прехвърля крипто от портфейл в портфейл?", "приетОтговор": [{ "@Тип": "Отговор", "текст": "Ако не притежавате втория портфейл, тогава да, трябва да платите капиталови печалби от монетите, които сте прехвърлили, тъй като на практика ги „продавате“. Ако притежавате двата портфейла, няма продажба и следователно няма задължение за данъчно отчитане." }]}]}