Въпреки неотдавнашните показания на Bitwise до Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC), които заявиха, че до 95% от обема на търговията с биткойн е фалшив, фирма за квантова търговия Alameda Research отричат ​​валидността на това твърдение, вместо да твърдят, че истината е далеч по-малко ясна.

Побитово управление на активи, американски самозван орган за търговия с крипто и един от най-големите доставчици на индексни и бета фондове за криптоактиви, предложи своята гледна точка в дълъг доклад, изготвен като помощна информация за презентация пред SEC на март 2019 г..

Събирайки данни от над 80 борси, Bitwise изследователите твърдят, че от тези борси само 10 биха могли да твърдят, че имат 100% истински отчетени обеми на търговия; с тези десет най-големи борси, представляващи общо 5% от обема на търговия с Биткойн.

Както може да си представим, сред 10-те честни борси имаше основни имена на пазарите на криптовалути, включително Binance, Bittrex, Кракен и Близнаци. Дали обаче експертното мнение на Bitwise е напълно вярно или може да е преценило погрешно реалния спрямо отчетения обем на търговия с биткойни?

Alameda Research

Alameda Research, основана през октомври 2017 г. в САЩ, е фирма за квантова търговия, управляваща над 100 милиона долара дигитални активи и търгуваща огромни 600 милиона до 1,5 милиарда долара на ден в хиляди двойки цифрови активи. По същия начин в момента фирмата заема 2 от първите 10 места за най-високи печалби в класацията на BitMEX.

като Побитово, фирмата изготвя свои собствени изследвания и доклади за състоянието на индустрията на цифровите активи, включително a специален монитор за сила на звука като част от обмена на деривати за криптовалута FTX.

Alameda’s Trading Tops отчете фалшив обем

И така, защо Alameda Research е толкова сигурен, че твърдението на Bitwise е неточно? Говорейки с крипто канал на YouTube Рискови коинист на 17 юли главният изпълнителен директор и съосновател на Alameda Research Сам Банкманфрид твърди, че предоставените побитови данни не могат да бъдат точни.

В интервюто Банкманфрид обясни:

„Самите ние търгуваме повече на някои от тези борси всеки ден, отколкото общо [Bitwise] търгуват сделки“

Отговаряйки на това, интервюиращият посочи, че ако случаят е такъв, претенцията на Bitwise в неговия доклад драстично не достига реалния обем на търговията.

Банкманфрид продължи да казва, че:

„Ако наистина сте задълбочени в крипто и търгувате на всички тези платформи, вече знаете отговора, ако търгувате на Huobi, търгувате на OKex, търгувате на Binance, знаете, че има много реален обем там. Опитвате се и търгувате с биткойн с Tether на OKex, можете да го направите – има ликвидност, има размер. “

Тези, които редовно търгуват на борси за цифрови активи, твърди Bankmanfried, ще знаят, че реалният обем съществува, тъй като те са в състояние да изпълнят своите поръчки – въпреки че до каква степен търговията с измиване засяга пазарите, е неизвестно.

Балансиран подход

Bankmanfried обаче призна, че някои борси вероятно ще имат фалшиви обеми. Възприемайки балансиран подход, той обясни, че е лесно за две групи да приемат контрастни разкази.

От една страна има партии като Bitwise, които вярват, че по-голямата част от отчетения обем на търговия е фалшив или измит, а от другата страна има онези, които яростно отричат ​​каквото и да е понятие за отчитане на фалшив обем.

Истината, казва Банкманфрид, е някъде между тях:

„Поглеждате заглавията от Bitwise и основно казва, че няма истински обем на криптовалута извън Америка … Има много фалшиви томове, а също така има и много реални обеми, а хората наистина са лоши в това. Подсъзнателно е много лесно да се вмъкне в разказ. “

Банкманфрид също посочи географски пристрастия при отчитането на обема, заявявайки, че тези в САЩ или Европа биха били по-предразположени да обвиняват азиатския обем като фалшив и обратно. Разширявайки това, Bankmanfried казва, че всъщност повечето фалшиви обеми крипто вероятно произхождат от Азия, но обратно е така и по-голямата част от реалния обем.

Всички истински или всички фалшиви?

Може да не е разумно да приемем мнението на Bitwise, че по-голямата част от отчетения обем е фалшив, тъй като както анекдотичните доказателства, така и отчетите за цифрови активи на друга фирма изглежда показват друго. Вместо това, подобно на Alameda Research, може би е по-добре да възприемете балансиран подход към обема на крипто търговията.

По същия начин, когато оценявате общия обем на пазарите на цифрови активи, и по-специално биткойн, най-добре е да оставите географско пристрастие зад себе си, тъй като реалният обем на крипто идва от азиатските страни, въпреки популярния разказ, че голяма част от този обем всъщност е фалшив.