Банката за международни разплащания (BIS) посвети цяла глава на криптовалутите в своя предварителен годишен доклад за 2018 г. Докладът заключава, че дизайнерските недостатъци и тромавите разходи за установяване на децентрализирано доверие карат криптовалутите да се провалят като жизнеспособен заместител на парите. Въпреки това той смята, че технологията, в основата на която стоят цифровите пари, е обещаваща в конкретни приложения, като парични преводи и трансгранични плащания.

BIS, известна като „Банката за централните банки“, издаде a Доклад от 24 страници за криптовалутите миналата седмица. В доклада се набляга на икономическите проблеми, на които криптовалутите са предназначени да се справят и дали те ще играят бъдеща роля като жизнеспособен заместител на парите.

Основни определения

BIS започна, описвайки криптовалутите като амбициозна нова форма на пари, която обещава да замени доверието в институции като централните банки с доверие в децентрализирана система, подкрепена от блокчейн и свързана DLT (технология на разпределената книга).

Криптовалутите са разделени на три елемента: 1) цифров код или протокол, който определя правилата за това как участниците трябва да извършват транзакции, 2) книга като носител за записване на историята на транзакциите и 3) децентрализирана мрежа от участници, които съхраняват, актуализират и предоставят достъп към историята на транзакциите.

Базираната в Базел финансова институция посочва какво отличава криптовалутите от другите форми на дигитални пари (т.е. банкови депозити или банкноти) като своя механизъм за равнопоставено уреждане, който намалява необходимостта централните органи да извършват и контролират обмена на стойност.

Документът припомня появата на цифрови валути като ефективно решение на „проблема с двойните разходи“. Всъщност защитата на други видове транзакции с цифрови пари винаги се е извършвала от централизиран агент. Подходът на криптовалутите към въпроса обаче е коренно различен. Извършва се чрез децентрализирано водене на документация посредством разпределена книга. Терминът „разпределена книга“ е дефиниран като съхраняване от всеки потребител на мрежата на актуални копия на пълната история на транзакциите от момента на разпространение на валутата. Документът разграничава два класа разпределени дневници в зависимост от това как се извършват актуализациите, а именно разрешен и без разрешение.

В разрешените DLT, документът обяснява, че само надеждни мрежови възли, избрани и контролирани от централен орган, могат да актуализират книгата.

Въпреки това DLT без разрешение, като основната технология на Биткойн, предлага по-радикален подход по отношение на разчитането на който и да е централен орган като краен източник на доверие. Всъщност блокчейнът на Биткойн изисква консенсус от всички участници в мрежата за актуализиране на регистъра, както е подчертано в доклада. Разграничават се две групи участници, а именно майнери или „счетоводители“, които разпределят изчислителна мощ за проверка на транзакциите, и потребители, които действително извършват транзакции с криптовалутата.

Икономически ограничения на безразрешителните криптовалути

Изследването счита обещанието, дадено от Биткойн и други криптовалути за установяване на нов модел на доверие и удобен цифров метод на плащане, в зависимост от набор от предположения.

Тези предположения се идентифицират като факта, че честните миньори ще контролират по-голямата част от мрежата, че потребителите ще бъдат стимулирани достатъчно, за да могат да проверят всички записани транзакции по всяко време и че общото предлагане на валутата се фиксира от цифров код.

BIS заяви, че два основни въпроса произтичат от предположенията, когато става въпрос за полезността на дигиталния актив. Той се разпада до степента, до която този нов модел на доверие влияе върху ефективността и до това дали тя може да бъде постигната при всякакви обстоятелства.

Документът посочва ключовото ограничение по отношение на ефективността като разходи за генериране на децентрализирано доверие. В действителност само от миньорите на биткойни консумират толкова електроенергия, колкото Швейцария към юни 2018 г. Докладът заключава, че насърчаването на децентрализираното доверие се е превърнало в „екологично бедствие“.

Отчетени са и три други икономически проблема. В доклада се казва, че криптовалутите „не се мащабират като суверенни пари“, като се има предвид, че изтеглянето и проверката на цялата история на транзакциите в блокчейн е изключително предизвикателна задача за физическите лица. Днешният размер на блокчейн Bitcoin е малко над 170 GB и нараства все повече със средно 50 GB годишно. Освен проблемите със съхранението, документът твърди, че обемите за предаване на данни, свързани с обработката на транзакции, „биха могли да спрат интернет“, ако огромен брой потребители започнат да обменят големи файлове с размер на терабайт.

Претоварването на мрежата, причинено от ограничени размери на блокове и предварително определени интервали за добавяне на нови блокове, е друг аспект на проблемите с мащабируемостта, които документът идентифицира.

Документът гласи:

„Това ограничава полезността на криптовалутите за ежедневни транзакции, като например плащане на кафе или такса за конференция, да не говорим за плащания на едро.“

Вторият ключов въпрос беше нестабилността на криптовалутите. В доклада се обяснява, че докато централните банки могат успешно да стабилизират стойността на своите суверенни пари чрез коригиране на търсенето и предлагането, криптовалутите изискват общото предлагане на валутата да бъде предварително определено от протокола, за да доведе до доверие в нейната стойност. Това означава, че всяка промяна в търсенето би повлияла драстично на такива валути.

Третият брой, изброен в документа, е свързан с несигурността на окончателността, свързана с транзакциите с криптовалута. Технически, миньорите, контролиращи значителни количества изчислителна мощност, могат да манипулират транзакциите и да фалшифицират книгата.

Крехкостта на децентрализираното доверие се засилва и от раздвояване, което на практика може да възникне по всяко време.

Документът заключава, че криптовалутите показват широк спектър от недостатъци. Той твърди, че създаването на децентрализирано доверие става за сметка на ефективността. Този разход за ефективност включва огромна консумация на енергия, неефективно децентрализирано съхранение и уязвимостта на децентрализирания консенсус.

Въпреки това, основната технология зад такива криптовалути „може да държи обещания“ в други области, както коментира BIS. Бяха подчертани случаи на използване като трансгранични плащания, при които DLT може да бъде доста ефективен, тъй като ползите от децентрализирания достъп надвишават високите оперативни разходи на традиционните централизирани решения.

Беше изложено още едно обещание за трансгранични транзакции на малка стойност за страни с важна жива работна сила в чужбина. Според съобщенията криптовалутите могат да намалят високите разходи и времето за обработка, свързани с многобройни посредници и ръчна работа.